a blog bezárt. mobilnézethez {katt ide}.

2015. június 3.

7+1 ok, amiért Gothamet kéne nézned

...azon túl hogy a Fox titokban súlyos összegeket fizet nekem, hogy promotáljam (se).

ISTEN HOZOTT GOTHAMBEN

Ugorjunk fejest.


A látványvilág minden, amit egy képregény-alapú sorozattól akartál és elvártál, majdhogynem mozivászon-képes 3D-ben, lenyűgöző felvételekkel és színekkel - az orrodban a nyirkos szmog szaga, a savas esőt a bőrödön érzed, és két epizód után nekiállsz pakolni a bőröndödet. 

1. PÉLDAÉRTÉKŰ NŐI KARAKTEREK 


A főbb szerepkeben:
...Fish Mooney maffiavezér, akit a neme egy pillanatra sem akadályozott abban, hogy a város egyik legmeghatározóbb és legrémisztőbb bűnözője legyen - mindeközben nem esik a femme fatale klisébe.
...Ott van a kiskamasz Selina (a későbbi Catwoman), aki csavargóként pattan házról-házra, az érdekei és a szövetségesei pedig epizódról-epizódra váltakoznak szuper dinamikával.
...Sarah Essen rendőrfőnök, aki bizonyítja, hogy néha egy nő a legjobb vezető, és akinek fáradt beletörődése a város őrületébe rögtön közel kerül a néző szívéhez.
...az anyáskodó Dr. Lee Thompkins, aki nem kell, hogy badass legyen: az intelligencia elég az érvényesüléshez.
...a nő ezer arca szerepel, kislánytól az öregasszonyig, elpusztíthatatlan istennőtől a szürke kisegérig, vannak özvegyek, anyák, szeretők, harcosok és hősnők - mind-mind élethűen ábrázolt, önálló karakter, nem pedig a férfi főhősök puszta kelléke.  

2. KÁNON QUEER SZEREPLŐ(K)Fantasztikus hősnőink közül kettő szerető: a milliomos Barbara és René Montoya rendőrnő kapcsolatába tabuk nélkül kapunk betekintést, Barbara biszexualitása pedig nagyon hitelesen van ábrázolva. 

3. OSWALD COBBLEPOTT EGY AJÁNDÉK AZ EMBERISÉGNEKTe is mindig a rosszfiúnak drukkolsz? Szorítsunk együtt a Pingvinnek, Gotham feltörekvő főgonoszának - a kisfiús ügyetlenség mögött egy számító elme szövi nagyravágyó terveit. Oswald mesteri manipulátor, lecsúszott arisztokrata, akit egész életében gúnyoltak és megaláztak. A maffia-harcok össztüzébe kerülve ő az, aki kijátszik mindenkit és mindent, és epizódról-epizódra izgulhatunk érte. 


A képregényekben úriember tolvajként és alkalmi gyilkosként láttuk, a Tim Burton féle filmben az állati oldala került előtérbe - a Gotham újraértelmezte a karaktert, egy alapos és átgondolt eredet-történettel ajándékozva meg. Végigkövetjük az útján az alvilágba, és szemtanúi leszünk az átalakulásának. Egy Siehl-idézettel összegezve: "Mikor nem szörnyeteg a szörnyeteg? Óh, akkor, ha szereted."


4. ED NYGMA A KISFIAD


Inkább a pátyolgatnivaló szerencsétleneket szereted? Bemutatom Edet, a gothami rendőrség mindenesét: helyszínelő, kórboncnok, agytröszt és aktakukac, Ed mindenhol ott van a suta humorával és lelkes rejtvényeivel. Nem árulok el nagy spoilert, ha megsúgom, hogy később ő lesz Riddler, Gotham egyik legsajátságosabb bűnözője - az itt bemutatott eredettörténete pedig kellemesen creepy, szórakoztató és szívszorító, és tartogat pár pofont az évadzáró. 

5. AMI AZT ILLETI, IMÁDNIVALÓ KARAKTEREK MINDENHOL


A forgatókönyv gondoskodik róla, hogy a szereplőket a szívedbe zárhasd, és törődj a sorsukkal. Az egyik legbátrabb húzása, hogy Bruce Wayne, a későbbi Batman, csak mellékszereplőként tűnik fel - hiszen durván tizenkét éves. Ha soha egy filmet nem láttál a főszereplésével, a Gotham úgyis maximális élvezet, hiszen a kezdeteket meséli el.

6. TALÁN NEM VETTÉTEK ÉSZRE, DE A SHIPÜNK KIHAJÓZOTT


Bár az első évadban kriminálisan kevés időt töltenek együtt a vásznon, elsöprő Ed és Oswald dinamikája - a színészek pedig teljes lendülettel a hajón vannak az in-character flört-tweetekkel, megosztott és támogatott slash-fanartokkal és videókkal, és ők áltak elő a világ legjobb shipnevével is: a páros neve az általuk szorgalmazott nygmobblepot lett. A jeleneteik folyamatos paraleljei egymásnak amit rommá fogok metázni egy ponton és a képregénybeli legendás szövetségük alapjait most fektetik le. Ez egy véres-romantikus románc (lesz) a legjavából

Robin Lord Taylor, Oswald színésze: "(Oswald) Nygmával házasodna össze.
A humor elengedhetetlen egy kapcsolatban." Robin már csak tudja: boldog
házasságban él a férjével.
7. KRIMI! KRIMI! KRIMI!

A szuper karaktereken és remek shiplehetőségeken túl is van akció természetesen - de még milyen! A gothami rendőrség minden héten egy új, csavaros bűnténnyel és súlyos dilemákkal néz szembe, míg az utcákon maffia-háború tombol, és minden epizód cliffhangerbe torkoll.

MI KELL MÉG?

Morbid humor, komor képek, borzongatóan baljós hangulat - és az a bizonyos +1 ok.


Íme. Ezen a fotón Oswaldon két ing van, egy pulóver és egy frakk, és még mindig menő. Ha ez nem győz meg, akkor semmi sem.

Megtekinthető online, magyar felirattal [a mellékelt linken]


komment: IGEN // nem

17 megjegyzés:

уαмι. írta...

++1: Raistlin képtelen lenyugodni, lassan egy hete kizárólag erről tudunk kommunikálni és MÉG MINDIG NEM JUTOTTUNK A VÉGÉRE.

preach geci

Raistlin írta...

Fennen: Tök nyugodt vagyok, tanulok

Magában: Kitartóan nyugtalanít Oswald hiányzó édesapjának aspektusa és a fenyegetés hogy esetleg fölbukkanhat mármint bármennyire imponál a lehetséges gondolat hogy esetleg Gertrude űzte el ugyanilyen valószínű hogy magától lelépett és ha Oswald diadalába tér vissza egy senki csavargó az brutális sújtás lesz az egójára mely akár apa-gyilkosságot is eredményezhet és bár van ebben valami ősi és hátborzongató nem tudnám elviselni hogy ezt kelljen átélnie de egy ilyen csavar nagyon is valószínű lehet a történetben hiszen a szimbolikáját tekintve koránt sem fölösleges sokk-effekt

Tinuviel írta...

Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, már a kérdezős tumbid Gothames posztjait is nagyon szerettem és most megint rám tört mennyire imádom sorozatot. Szóval igen, kell az a meta : D

rosie írta...

ha holnap túlélem a belgyógyászatot és a kisműtétem is, isten engem úgy segéljen, csak pisilni kelek fel, amíg ezzel a sorozattal nem végeztem. ha az ahs:coven nem okozott csalódást az ajánlásod után (sőt), akkor ez sem fog
meg addig sem, amíg el nem olvastam mindent, amit írtál. ideje. duh

Raistlin írta...

TINU, én kegyetlen sokáig halogattam, hogy megnézzem, nem hagyhatom, hogy bárki más a hibámba essen :D

ROSIE, nagyon sok drukk holnapra, és készülj popcornnal. ;u;

Mary Wolf írta...

Ha màr nem fejeztem be volna ezt a csodàt, akkor az is megvett volna az utolsò indokod kilòra :)

Raistlin írta...

soha jobb alkalom újranézni! (OVO)

nusi írta...

Elkezdtem nézni, és eddig eléggé bejövős, igaz még csak az 5. résznél járok.Mondjuk ahogy ismerem magam még a héten kivégzem XD

Raistlin írta...

Nagyon örülök neked (◍•ᴗ•◍)❤ A következő részben megismered Oswald kádját, és egyre jobb és jobb lesz :D

Ryan írta...

Néztem a sorozatot, ahogy jött ki hétről hétre és annnnnnyira imádtam istenem *-* Oswald és Selina a szívem csücske az első perctől fogva :D A nygmobblepot meg sem fordult a fejemben, amíg nem írtál velük, de azt kell, hogy mondjam, új ship érkezett a kikötőmbe :D Ha sikerül túlélnem a vizsgaidőszakot újranézem az egészet :D

Raistlin írta...

UgyehogyugyehogyaaRRHRGHH
[megéri velem kommunikálni, mi?]

Celia írta...

Már leírtad miért szeretem ezt a csodát. Elején, nem tudom miért, de nem voltam vele jó viszonyba. Az utolsó részek viszont lekevertek nekem egy nagy pofontot, hogy hahó Celia, ez kell neked. Évadzáró résztől leesett az állam,p, azóta is keresem

Raistlin írta...

Az én állammal együtt szökött el Kuala Lumpurba.

sunshine-state írta...

Kellett nekem elolvasni a nullértéket... kénytelen voltam 3 nap alatt ledarálni a teljes évadot (mire nem jó egy megfázás... :P).

Hát ez egy csoda. És Nygmobblepot. úristen. miért kellett. pont végeztem az archive teljes downton abbey fic-készletével, és már megint nem fogok semmi hasznosat csinálni hetekig. arghgsjsskd. (a yamival való közös cucc mikorra várható? :D)

És Bruce :) Kicsit sajnálom, hogy nem fog még egy darabig Batmankedni, de már most zseniális. Meg a többi "pici" is, Catwoman, Poison Ivy, Scarecrow... tök király hogy muhhahah itt még kis ártatlanok, mi? (Azért a Cillian Murphy-féle Jonathan Crane örök)

És Ed? Jézusom. Hát legszívesebben kitépném a képernyőről, és megölelgetném, olyan kis suta.

Szóval Belerángattál a Night Valebe, most ebbe... hajjaj, nem lesz ennek jó vége :DD De azért imádlak, jó? :D

Raistlin írta...

Üdv a fandomban ;v; Megtiszteltetés, hogy belecibálhattalak; a közös cucc Yamival lassan-de-folyamatosan halad, bár mindketten tanulunk mellette, esténként bővítgetjük és szépítgetjük - nagyobb lélegzetvételű, de legkésőbb a hónap végére egészen biztos, hogy meglesz, és én egy rövidebb történetet is tervezek Oswald kissráckoráról mert szeretem tőből kitépni a saját szívem és lehúzni a vécén.

Mitsuki írta...

oh megérkeztem ám is, mert a felét sikerült eddig befalni, mert a vizsgaidőszak pont erre való és nagyon egyem meg mind.
annnnnnnnyira cukkermókus túl sok mindenki, az első rész ilyen: úúúúú picibruce úúúúúú pici cuki cicalány úúúúúúú pici jim úúúúúúú alfred úúúúúúúúúú úúúúúú és szerintem lassan kiírja a windows hogy beragadó billentyűk.
és oswald - egy pár pillanat kellett és a rögtön megszereted a hülye fejét és a felálló haját és gyerünk pingvin, gyerünk. mindenki bántja, pedig okosabb az összes gyökérnél és nem gyökérnél is. fene veletek, szeressétek pingvint.
meg ed. egyem meg, istenem, annyira cuki és creepy és mikor megdicséri végre valaki az annyira jó. miért nem látjátok, hogy zseni? jó, lehet idegesítő. lehet agyadra megy a rejtvény és pont nem érsz rá pátyolgatni. szeressétek edet.
két megnemértett zseni.
de amúgy az egész város egytől egyig kattant, vagy kattant zseni. mert mindenkinek van valami kis rögeszméje, ha más nem a túlzott és irracionális igazságérzete.
bruce is zseni, basszus az a kölyök, ahhoz képest hogy éppen talán 12.

és színészek. fantasztikus. egyszerűen fantasztikus a gárda.
bruce tényleg hasonlít, legalábbis nekem. és pillanatok alatt megszereted. és tud játszani a gyerek, és még csak nem is néz ki idősebbnek a kelleténél. ritkaság.
alfred zseniális. zseniális, annyira úriember még akkor is mikor kést szorít a torkodhoz.
selinának meg macskafeje van, nagyondurván.
megmutatják ed mosolygó képét a ?-es bögre felett és nem kell több.
meg kéne számolni hányféleképpen tud állni oswald frufruja. imádom
és jimnek azok a tipikus heh nekem mondod állkapocsmozgásai is megérnek egy misét.
barbara annyira jól csinálja hogy részről-részre utálom-imádom-utálom.
fish meg fish, de valahogy falcone bácsit jobban tisztelem, bocsi
és harvey baba, ne játsz fish-el mert megütöd a bokád, tudom hogy egymásba vagytok zúgva cumók, de azért no.
és harvey nagyon bogyó amúgy.

és a látvány és a ZENE. mikor felcsendül az I wanna be yours már ezredszer vettek meg kilóra.

köszönöm.

Raistlin írta...

ez egy MUNYIPARÁDÉ, kérem szépen. (és fish bele fog még ficánkolni a szívedbe, várd ki a végét) -- nagyon-nagyon örülök, hogy tetszik idáig, és hogy osztod az "úúúúúú" "mawww" reakciót [[egy erőszakkal és gyilkossággal teli sorozattal kapcsolatban, de ah well. a hannibal megedzett minket.]]

{bloody romantic}
B l o g : Raistlin
Sablon: Agata | WS