a blog bezárt. mobilnézethez {katt ide}.

2015. május 9.

Avengers: Age of Ultron

Egy megosztó Marvel-mozi masírozott a vászonra. Vessünk rá egy gyors pillantást.
fanart: |Scott C.|


FIGYELEM: A bejegyzés súlyosan spoileres - ha még nem láttad a filmet, uzsgyi a moziba. A pénzedet abszolút megéri, csak 

VANNAK PROBLEMATIKUS ELEMEI

(hajaj!)


1. Bruce és Natasha rajtaütésszerű szerelmi szála, 
egyben Natasha karakterfejlődésének kínhalála


Jeremy Renner (Hawkeye): "Nagyon sok mindent nem igazán fogadott be az agyam a forgatókönyvvel kapcsolatban. Ami Romanoff és Banner között megy, nem is tudom... eléggé összezavart." (forrás: x)

Scarlett Johansson (Black Widow): "Nem igazán értettem, és nem vártam volna, a magam részéről, ami Bruce és Natasha között van. A kapcsolat, amit kialakítottak, nagyon valószínűtlennek tűnt, amikor először olvastam a forgatókönyvet. Volt egy meetingem Joss (Whedon rendezővel), és kábé nekimentem:  >>minek hozod össze őket?<<" (forrás: x)

A színészek mellett a Marvel-rajongók és az átlag nézők is csalódottak és/vagy meglepettek. Natasha és Bruce romantikus kapcsolata megalapozatlan, fölösleges, és szembemegy a film korábbi narratívájával (valamint a képregény-kánonnal) ahol a Natasha/Clint vonal érvényesül. De nem is ezzel van a baj: minden rossz fanfiction megcsinálja ugyanezt, a szerző csettintésére hirtelen együtt vannak olyan karakterek, akik korábban nem igen törődtek egymással, és intenzíven foglalkoztak valaki mással - rendben, fogadjuk el. 

A baj azzal van, hogy ez milyen hatással van Natasha karakterére. A hat tagú csapatból összeboronálták már 1, Tonyval (Vasember 2), 2 Steve-vel (Amerika Kapitány 2), 3 Clinttel (Bosszúállók 1, Amerika Kapitány 2 [utalás]), és most: 4, a Hulkkal - tehát Thoron kívül kavart az összes pasival (akkor is, ha Tonyt csak manipulálta, és Steve-vel épp hogy csak fölvetült a kérdés, és gyorsan megegyeztek, hogy inkább barátok lesznek.) Nagy port kavart, amikor egy ízléstelen tréfa keretében Renner lekurvázta a Fekete Özvegyet, amikor megkérdezték, mit szólt ehhez, de a közhangulat ez: a Playboy [zseniális cikkben foglalta össze], miért érhette slutshaming a Fekete Özvegyet. Ha tegyük fel, lefeküdt volna tényleg a csapat felével, az a magánügye, és nincs mit szégyellnie. De nem merülhet ki ebben a karaktere.

Az első Avengers-részben, ami szintén Whedon szerzeménye, Natasha túljár a cselszövés istene (!), Loki agyán: mesteri manipulátor, kiváló kém, megmenti a világot, űrlényeket rúg szét. Kit érdekel, kivel kavar vagy mit visel: Natashának volt személyisége, épp úgy, mint a Vasember 2-ben, ami az Amerika Kapitány 2-re kiteljesedett: megismertük Natasha barátságosabb oldalát, a száraz humorát, a sebezhetőségét, a géniuszát, az egyedi harci technikáját, az emberségét... és csuklóból kivágtuk mindezt a kukába az Avengers 2-ben. Kétségtelen, hogy Natasha idáig is szexualizálva volt, de nem jobban, mint a félmeztelenül rohangáló férfiak. Most viszont Natasha szinte egyetlen szerepe, hogy ő a Hulk segédje és potencionális barátnője (lásd: Hogyan ne írjunk női karaktert?). Kettejük közül csak Natasha küzd a kapcsolatukért, mindennek tetejébe. Bruce arccal előre landol a dekoltázsában, és Natasha egy börtönbe rekedve várja, hogy megmentse, és együtt elszökjenek a naplementébe. Mármint nekem senki se mondja, hogy Natasha Kibaszott Romanoff nem tud kijutni egy sima cellából, és hogy várnia kell a lovagra fényes páncélban. 

Mindeddig ez csak szomorú és béna: két remek karakter elpocsékolása egy légbőlkapott szerelmi szálra. Ami kifejezetten bántó benne, az a zuhanyzó-jelenet, amikor Natasha kijelenti, hogy a sterilizálása miatt ő szörnyetegnek számít. A dialógus töredékes, és könnyen félreérthető, de a Bruce/Natasha narratíva nagyon arra akar kimenni valamiért (a fene tudja, miért), hogy ezeknek nem lehet gyereke, ergo szörnyetegek. Ami az a kategória, hogy szóhoz sem jutok tőle.
Natasha tragédiája tagadhatatlan, és valóban része a kánonnak, hogy műtéti eljárással meddővé tették. Ez viszont nem teszi őt embertelenné. Egy nő nem attól nő, hogy szülni képes. Ezt remélem, nem kell kifejtenem. A jelenet, ahol Natasha és Bruce erről a problémáról beszélnek, egyszerűen hajmeresztő, és nem tudom, hogy jutott bárkinek is az eszébe - de alaposan kizökkentette a lelki békéjéből az internetet, hála Istennek, és Whedont rengeteg konstruktív kritika érte érte. 
[Egy remek kis meta] foglalkozik Natasha karakterének elvesztegetésével, [meg egy részletes cikk is itt]. Mert kár érte; mert hatalmas a szerző/rendező felelőssége, ha a Marvel egyetlen, mozivásznon is szereplő hősnőjét cseszi el, és milliókat kap érte. 

2. Clint mint családapa


Egy újabb megalapozatlan fordulat: akárcsak a Bruce/Natasha szálra, erre a szereplők is reflektálnak, és épp olyan meglepettek, mint a nézők is. Egy ügyetlen csavar, de nem különösebben kínos egy olyan világban, ahol minden karakter meghal minimum egyszer, csak, hogy visszatérhessen, és ahol eleve... szuperhősök rohangásznak. Tehát tekintsük el attól, hogy logikátlan. 

Hogy mi vele a baj? Hogy szembemegy 30 év képregény-kánonával, a semmiért. Clint családjának a szerepe, hogy az átlag néző is törődjön szerencsétlennel: ő "senki kedvenc Bosszúállója," a kakukktojás a csapatban, Natasha mellett az egyetlen, akinek nem volt önálló filmje, és Natashával ellentétben cameóra sem igen tűnik fel. Nem sok idő marad a személyisége bemutatására és fejlesztésére, a karakter megszerettetésére. Whedon viszont olcsó trükköt választott: Clint azért kéne, hogy érdekeljen minket, mert családapa, és ha baja esik, mi lesz a családjával? Önmagában ez egyáltalán nem baj - de íróilag? Hajaj. 

Mert ez nem Hawkeye. Az átlagos moziba járó szeretni fogja a fordulatot, és elsütötték már az Avengers Ultimate képregényben is, de a kánon 95%-a kitartóan azt vallja, hogy Clint Barton egy emberi katasztrófa - a legjobb értelemben. 

Clintnek nincs egyben az élete. Clintnek nincs három csodálatos gyereke és egy gyönyörű felesége, és nem egy mesés kis farmon élnek. A Marvel stúdió [utasította rá Whedont], hogy felejtse el a Clintnek-családja-van plottwistet, Whedon az utasítást semmibe vette. Az eredeti történetben Clint egy abúzív, alkoholista édesapa gyermeke, aki megszökött tőle, egy vándorcirkuszhoz szegődve; Clint előbb a SHIELD ellensége, majd ügynöke; és Clint, mindenek felett, totál szerencsétlen. Clint az átlagember a csapatban. Clint képtelen kávé nélkül funkcionálni, nem tud menő beszólásokkal előállni, állandó anyagi gondjai vannak, és halálosan béna a kapcsolataiban: a képregények visszatérő poénja, hogy hiába Bosszúálló, ez nem segít a csajozásban, mert rendre felkopik az álla. Annyira szétszórt a drága, hogy barátai sincsenek, nemhogy barátnője - nemhogy felesége.

Ezért imádjuk a karaktert. Ez benne a különleges. Az olvasó magát látja benne: ő is a Bosszúállók tagja lehet, ha helyén van a szíve. Az Age of Ultronban látott Clint Barton egy kartonpapírból kivágott poszterfigura a tökéletes kis életével, önmagának a szöges ellentéte. 

[Mizliz] fantasztikus megoldásokkal állt elő arra, hogyan tarthatták volna meg Clint eredeti karakterét úgy, hogy a sztorivonalon ne kelljen változtatni:
 • Mi lenne, ha Barney Barton farmját látogatják meg? Clintnek ugyanis van egy kisöccse. Meglett volna ugyanaz a "hogy a fenében van neked normális életed" effekt, de megtartották volna az eredeti karaktert.
 • A Maximoff-ikrekkel való rokonszenvéből totál kimaradt az a párhuzam, hogy ő is a szülei nélkül nőtt fel, és eleinte az ellenséges oldalhoz szegődött

A Clint/Natasha szálról szólva: bármennyire is szeretem személy szerint, nem láttam volna szükségesnek a filmben, mert ugyanaz lehetett volna a veszélye, mint a Bruce/Natashának, hogy Natashát egyszerűen a Hős Csajává alacsonyítja. Az viszont tény, hogy jóval megalapozottabb lett volna, és mind a Marvel-moziverzum, mind a képregényvonal támogatja. Gondosan adagolva, egy-két finom utalással, mint eddig is, megoldható lett volna, hogy a segítségével lássuk Natasha emberi oldalát és megismerjük a mesterséges meddőség tragédiáját (anélkül, hogy szörnyetegnek nevezné magát!) és ki tudja, talán végignézhettük volna Clint védjegyévé vált bénaságát, ahogy próbál helyt állni egy határozott, badass Natasha mellett. 

Nem bánom, hogy csak barátok lettek, de elvárnám egy írótól/rendezőtől, hogy ragaszkodjon a döntéseihez. A Clint/Natasha szálat úgy vágták el, mintha soha nem is lett volna jelen, és a Bruce/Natashát olyan lazán dobták be, mintha lenni bármi értelme. A csak-barátság elem akkor hatott volna üdítően, ha a flört ellenére Clint és Tasha kölcsönösen úgy döntenek, hogy ez nem fog összejönni nekik, és Natasha nem válik csupán holmi romantikus érdeklődéssé. 

Aranyos volt, hogy Clint és Natasha legjobb barátok, és hogy Natasha rendszeres vendég volt a farmon, de az már megint baromi fárasztó, ha nem egyenesen gyomorforgató, hogy az író ezt az elemet ismét arra használta fel, hogy Natasha meddőségéről beszéljen, ahogy játszik a gyerekekkel.
[Mizliz] metáját ajánlom mindenkinek.


3. A Maximoff-ikrek (RIP Pietro)

A Maximoff-ikrek eredetileg az X-men univerzum szereplői, így jogi hercehurcák miatt új kerettörténetet kellett nekik adni. Joss Whedon döntése közfelhördülést keltett: az eredetiben a Maximoff-testvérek egy roma édesanya (Magda Maximoff) és egy holokauszt-túlélő édesapa (Erik Lehnsherr alias Magneto) házasságon kívül született gyermekei; az Age of Ultronban pedig önkéntesek egy náci szervezetnél. Az ötletet sokan gyalázatosnak bélyegezték, és egyet kell értenem, bár a filmben szerencsére ez nem került előtérbe. 

Az ikrek megjelenésében semmi nem utal az etnikumi eredetükre. Fontos és hatásos lenne egy zsidó+cigány szuperhős-duett, de amikor a szerepre fehér színészeket castingoltak, (kivételesen) nem whitewashingról beszélünk: Erik német zsidó, és így fehér, a gyerekek pedig örökölhették a megjelenését. Az, hogy nem képviselnek stigmatizált nemzetiségeket, mint az eredetiben, ezzel együtt is egy kihagyott lehetőség.

Az írónak persze mentsége, hogy az új kerettörténetben Wanda és Pietro édesapja nem Magneto, tehát a zsidó/cigány szál nem érvényes már. Izgalmas lett volna azért, ha a karakterek egymás között valamilyen roma nyelven beszélnek, de legalább akcentust kaptak, és tudjuk, hogy nem amerikaiak. 

Whedon mindent megtett, hogy kitépje őket az X-men környezetből, ami viszont kicsit kínos eredményekre vezetett: az "enhanced" testvérpár képességei a HYDRA-nak hála jönnek, és csupán a magyar felirat nevezi őket mutánsoknak. Ez súlyos logikai bakikhoz vezet, mint például, hogy egészen konkrétan mégis micsoda Wanda Maximoff képessége?
Az X-men képregényekben káoszboszorkány: alternatív valóságokat teremt, és a létező dimenziót manipulálja, általában illúziókkal/rémálmokkal, valamint energiát generál, amit lelkesen dobál. Az Age of Ultronban pedig Wanda képessége: a világon minden. Maria kijelenti róla, hogy képes a telekinézisre, ami nem csak, hogy szembemegy a kánonnal, ahol ez Jean Grey és Magneto repertoárja (a fémekre korlátozva), de még a filmben sem látjuk megmutatkozni igazán. Úgy fest továbbá, hogy Wanda valamilyen szinten telepata: olvas mások gondolataiban. Ez szintén szembemegy a kánonnal. (Sőt, az összecsapott vágásnak hála, úgy tűnik, mintha teleportálni tudna, mert egyszerűen MINDENHOL OTT VAN, és teljesen hangtalan.) Persze ezek miatt hülyeség lenne verni az asztalt, mert érthető lenne, miért adnak neki új képességeket... ha használná őket. Jelenleg Wanda a legerősebb karakter a teljes brancsban, a képességeit tekintve - bár Ultront ő győzi le, a csatában még sincsen nagyobb szerepe, és a film nagy részében csak ott áll, hogy "hát, el tudnám intézni ezt az egészet egy mozdulattal, úgy fest, de hagynom kell, hogy a főszereplők oldják meg, mert engem még csak most mutattak be, szóval inkább nem csinálok semmit sem." 

A túlságosan erős karakterek örök kínja, hogy valahogyan semlegesíteni kell őket. Sokan kritizálták, hogy Wanda sírva elbújik a romok közé, és Clint lelkesítő beszéde kell hozzá, hogy kiálljon magáért. Itt most védem a filmet, mert Wanda karakterének fontos eleme, hogy mániákus depresszióval küzd. Wanda retteg. Wanda számtalanszor eljut arra a pontra, hogy föladja a harcot, hogy képtelen tenni bármit is, vagy teljes idegösszeroppanás éri, ahogy a mentális betegség a hatalmába keríti. Ezt a szálat gyönyörűen kezelték a képregényekben, és épp olyan fontos a megjelenítése, mint Charles Xavier kerekesszékének vagy Daredevil vakságának: az is lehet hős, aki mentálisan vagy fizikailag terhelt. A filmből viszont nem derül ki, hogy Wanda beteg; de szerintem (egyelőre) elég az is, hogy retteg, mert már egy félő hős is üdítő, és remélhetőleg a betegségére rátérnek majd a későbbiekben.

(Ami aggasztóbb, az az a jelenet, amikor Bruce, nem is Hulk-üzemmódban, nekimegy. Nagyon kényelmetlen volt látni, hogy egy huszonéves lánnyal szemben mennyire agresszíven lép fel a hősnek kitüntetett felnőtt férfi.) 

Pietro és Wanda szála továbbá annyira kidolgozatlan, hogy tényleg nem lehet tudni, mit akarnak. A háborús háttér szívszorító volt, ahogy a gránát története is, de 
 • 1. Ki az, aki a fegyverkészítő ellen esküszik bosszút, és nem az ellen, aki a fegyvert ráfogta? 
 • 2. Elég-e ez a trauma ahhoz, hogy az egész életüket arra tegyék fel, hogy Tonyt megbosszulják, és ennek érdekében önkéntesnek jelentkezzenek egy náci szervezethez, hogy az illegális kísérleteket hajtson rajtuk végre? Mármint... ha már mindenképp Tonyt teszik felelőssé... ennek vannak más módjai is...? 
 • 3. Tony megússza. Tony egy félmondattal odavágja, hogy nem tehet róla, amikor a Vasember 1-3 azt mutatja, hogy nagyon is tehet róla. Tonyt, ha jól van megírva, kísérti a múltja, és az benne a hősies, hogyan néz szembe ezzel - nem az, milyen jó szöveggel tudja le. 

Pietro története pedig villámsebességgel ért véget (értitek.)  A stúdiónak nehéz dolga volt, hiszen Peter/Pietro Maximoff, alias Quicksilver, Wandával ellentétben nem csak a képregényekben és a mesefilmekben szerepel, hanem debütált az X-men: Days of Future Pastban, méghozzá nagyon is látványosan. A dilemmát egész jól megoldották - eleinte; Peter gyorsaságát egy kék fénycsóvával mutatták, és amikor az asztalra helyezi a töltényt, tudjuk már azt is, hogy számára lassabban telik az idő, amikor gyorsan halad (logikusan.) A rendező viszont sajnos nem tudna megállni, hogy ne koppintsa legalább egy kicsit le a Days of Future Past "[time in a bottle]" jelenetet, amikor egy állóképben követjük a rohanó Quicksilvert, aki behúz egyet Steve-nek. 

Pietro halála totál értelmetlen. Whedon azzal indokolta, hogy kellett egy kis dráma a hangulat miatt, én meg nem értem, hogy akkor miért nem a random kiskölyök halt meg, de ez az öncélúság annyira bosszant, hogy nem is nagyon tudok beszélni róla; ha meglepett titeket, akkor tudjátok, hogy jogosan - az X-men képregényben Peter/Pietro halála sokkalta hangsúlyosabb, és, a filmmel látottakkal ellentétben, kulcsszerepe van a történetben. Itt a néző sokkolásán túl nem jó semmire, és abba az elég aggasztó dologba fut vele, hogy Clitnek látványosan nincs lelkismerete, mert nem tűnik különösebben letörtnek, hogy hagyott meghalni egy fiatalembert maga helyett. Ezt nevezzük lusta forgatókönyvírásnak.

4. Hol van Bucky?


Az Age of Ultron legnagyobb hibája, hogy nincs szinkronban a korábbi filmekkel. A Bosszúállók 1-el is szembemegy helyenként, az Amerika Kapitány 2-t viszont úgy, ahogy van, mellőzni próbálja. A legkínosabb, hogy ennek személyes oka van: [Whedon azt nyilatkozta,] hogy "Buckynak meg kellett volna halnia." Mivel elégedetlen a Winter Soldier-szállal, ezért szépen kihagyta. Sam persze felbukkan, és van egy vigasztaló szóváltása Steve-vel, amiből megtudjuk, hogy egy bizonyos eltűnt személyt keresnek (aki egyértelműen Bucky), valamint Steve HYDRA-bázisokkal számol le... a Bosszúállókkal karöltve. Ami sehogy sem illik abba a képbe, ahogy a Winter Soldier záródott, és egyben felveti a kérdést, hogy hol a viharban hagyták Falcont az Ultron elleni ütközetben? (A vigasztaló magyarázat, hogy éppen Buckyt kereste, no de ennyire?)

Számos másik karakter van, akit nem látunk a vásznon, feltehetőleg anyagi okokból: Pepperről csak szó van, és valamiért nincs jelen a Bosszúállók-bázison, és Jane-ről is épp, hogy csak beszélünk, Bucky hiánya viszont sokkalta kínosabb, a következők miatt: 

 • Az Age of Ultron Steve post-Bosszúállók 1 személyiségéhez nyúl vissza, ami mind szép és jó, de azóta leforgattak egy folytatásfilmet az AmcsiKapcsi 2-vel, ami hatalmasat mozdított Steve karakterfejlődésén - de Joss Whedon még mindig a Steve-örökre-katona-haha vonalon tart, az AmcsiKapcsi 2-t teljesen ignorálva.

 • Steve Wanda-álma inkább illik ahhoz a Steve-hez, akivel a Bosszúállók 1-ben találkozunk, és aki sehogy sem találja a helyét a békében. Ezt a konfliktust már körbejárta az Amerika Kapitány 2 azóta, és nem csak, hogy így az AoU feleslegesen ismétli az előzményeket, de ignorálja a végkifejletet: Steve legnagyobb félelme már nem a háború és a béke ellentéte, hanem a SHIELD=HYDRA dilemma, az örökségének a korruptálása, a biztonság ára, a kérdés, hogy kiben bízhat, és persze, hogy visszatért a halottaiból a legjobb barátja, akinek átmosták az agyát, ellene fordították, és kis híján kinyírták egymást. Steve legmélyebb félelmének manifesztálódása sokkalta paranoidabb kéne, hogy legyen egy tánccsarnoknál és vérző katonáknál, mert fejlődött a karakter, és továbbhaladt a történetete.
  És ha bilibe lóg a kezem, akkor azt is kijelentem, hogy ez lett volna a tökéletes hely egy Bucky-cameónak: mi történik, ha Steve a rémálmában őt látja, vagy a Bosszúállókat HYDRA egyenruhában? Milyen lett volna, ha Peggy nem ismeri fel a táncparketten, és fegyvert fog rá?
  Steve "legszörnyűbb rémálma" furcsának tűnt és pontatlannak az Amerika Kapitány 2 után, bár [írtak rá egy szuper fix-it metát]
  Megjegyzendő még, hogy a Marvel stúdió a teljes álom-vonalra ki volt akadva, és vitatkoztak Whedonnal, hogy törölje a teljes jelenetet. Ez nem történt meg, szóval...

 •  Tudjátok, hol lett volna helye Buckynak? NATASHA ÁLMÁBAN. A képregény-kánonban ő is a kiképzői között volt a Vörös Szobában. Bár a Marvel-moziverzum sosem erősítette meg, hogy egyetért a képregényekkel ebben a tekintetben, érdekesebb lett volna a fókuszt a művi meddőségről áthelyezni a gyilkos-voltam irányba; ha megtudjuk, hogy Natasha nem mondott el mindent Steve-nek, hogy titkolódzott előtte, mert ismeri Buckyt, és bosszút akar állni rajta azért, amit tett vele, de tudja, hogy az agymosás miatt nem vádolhatja, és az őrületbe kergeti a dilemmája. Sőt, nesze neked szerelmi szál: a képregényekben a Vörös Szoba idejében Bucky és Natasha összejöttek. Ha a rendező mindenképp be akarja mutatni Natasha szexuális oldalát (ami nagyon is része a Fekete Özvegy személyiségének) akkor itt lett volna a soha vissza nem térő alkalom egy olyan fűtött flashbackre, ami mozdít a cselekményen, mert a kapcsolata Buckyval árulás minden tekintetben.

5. Tehát, szar a film?


Nem. A film poénos, pörgős, gyönyörű képekkel, kiakasztóan tehetséges színészekkel, érdekes cseleménnyel, és a fent felsorolt karakterépítési/forgatókönyvírási stiklikkel. (Meg még egy párral. És szörnyű vágással. És Ultron karakteréről nem beszélek.)


6. Whedon-e az antikrisztus?


A tumblr teljesen kikelt magából, főleg Natasha karakterének meggyalázása miatt a szörnyeteg-vonallal; ami jogos. És jogos az építő kritika, mert látnunk kell a kedvenceink hibáit. Az a pálfordulás viszont, hogy Whedon, aki az Avengers 1-et, a Buffy, a vámpírok rémét és a Firefly-t is jegyezte, hirtelen a pokol szökevénye, egyszerűen nevetséges. Adott tagadhatatlanul problematikus, ha nem egyenesen felháborító interjúkat. A Marvel kirgúta. Az Age of Ultron sokaknak csalódás volt a hosszú várakozás után a hanyag, és helyenként egyenesen ostoba forgatókönyv miatt. Visszás visszhangja van annak, hogy bár Whedon feministának tartja magát, a filmet és az interjúit átható szexizmus lengi át. Tehetett volna sokkal többet is, végezhetett volna jobb munkát. De senkin sem segít az, ha most megtagadunk mindent, ami Marvel, vagy nekiállunk egy jó kis boszorkányüldözésnek. 

Személy szerint élveztem a filmet, azzal együtt is, hogy volt pár jelenet, amikor inkább a vetítőterem plafonját néztem. Fontosnak tartottam megmutatni a kifejezetten problematikus pontjait, azért is írtam meg ezt a cikket. (Metát. Valamit. Bejegyzést.) Szeretném előre letisztázni azt is, hogy a fanficeimben nem fogok ehhez a filmhez igazodni:  számomra Steve karakterét az Amerika Kapitány 2 határozza meg; Natashát Clinttel shippelem; a Maximoff-ikrek pedig Erik Lehnsherr gyerekei, és mutánsok mindketten. 

komment: IGEN // nemFÖLÖSLEGES FICAJÁNLÓ:

28 megjegyzés:

Névtelen írta...

Húha, már terveztem, hogy megnézem ezt a filmet, ezen a hétvégén el is kúszok a moziba. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz, mert amiket írtál, az alapján - számomra - kiakasztó/kiábrándító/DE MARVEL FAN VAGYOK ÚGYHOGY MEGVEREM A RENDEZŐT HA TÉNYLEG ENNYIRE ELSZÚRTA.
Bruce és Natasha? Ez komoly? Miazistenmiértmiéééért.
No, de inkább nem ítélkezem láttatlanban. Köszi, hogy megírtad, a film után még visszanézek!

Tatsu írta...

Én csak így mindenre helyeslően bólogatok, mert nekem is ugyanezek voltak a bajaim és MI AZ, HOGY BUCKYNAK MEG KELLETT VOLNA HALNIA. Alapvetően tetszett a film és a poénok jók voltak, mint mindig, de ez tényleg egy Bosszúállók 2, nem a történetszál folytatása. Szomorú vagyok miatta, de így csak jobban várom az Amcsi Kapcsi 3-at <3 És Clintasha forever *.*

Locky írta...

A Natasha/Bruce szálat én se tudtam nagyon hova tenni... Mondjuk ezzel sikerült elvonni a figyelmemet arról, hogy mekkora plottwist a-Clintnek-családja-van dolog, mert ez számomra annál is nagyobb plottwist volt. Miért pont Bruce? Én inkább Clinttel hoztam volna össze hamár ennyire összeakarták hozni valakivel Natashát. Meg Natasha karaktere... arról nem beszélünk.
Meg ami még zavart, hogy Loki eredetileg benne lett volna Thor Wanda-álmába! Erre kivágták, mert akkor már minden túl sok lett volna... Nem tudom, én szívesebben néztem volna 3 percnyi Lokit a Bruce/Natasha cucc helyett.
Viszont Wandát imádom *-* Annyi lehetőség lett volna benne, de megmaradt hátterből figyelő mellékszereplőnek. Pietro meg... Az X-men:DoFP után kicsit fura volt, más valakit látni, mert nekem valahogy az X-menes Peter Pietro. (Meg akkor is Magneto gyerekei. pont.)

Raistlin írta...

NÉVTELEN, jó mulatást a filmhez - remélem, kellemes csalódás lesz, mert szórakoztató és eseménydús, csak hát... no. A többi film már magasabbra tette a lécet. És Bruce/Natasha. Brr.

TATSU, az Amcsi Kapcsi 3 fenomenális lesz, ugyanaz a csapat dolgozik rajta, mint a 2-n, az utolsó operatőrig ;u; Nagy lesz rajtuk a stúdió nyomása, hogy megalapozzák az Avengers 3-at és a Civil War vonalat, de Russóék állják a sarat; és valahogy az az érzésem, hogy úgy fogják ignorálni Whedont, ahogy Whedon őket...

LOCKY, logikus lett volna Loki Hél birodalmába szerintem is (Hél mégiscsak az ő lánya a mitológiában) és Thor egész álom-vonala eleve baromi zavaros volt, segített volna, ha látunk benne egy ismerős arcot pár vonagló táncoson és egy vak Heimdallon túl. [Mármint szép volt, hogy a tánc összeköti Steve táncával, de ha így néz ki náluk az alvilág, akkor MEGYEK. Elég... keresztényi szemléletnek tűnik, hogy az érzékiség bűn, és ez a tudattalan, bódult állapot a legrosszabb, amit Thor elképzelhet magának... hagyjuk már.]

Pietro színésze ügyes munkát végzett, de nem volt könnyű dolga. Bár majdnem azonos képernyőidőt kaptak, az X-men Petere gondosabban volt megírva sokkal, és még tragikujs eredetsztori és tragikus vég nélkül is emlékezetesebb volt. Az olcsó írói eszközök nem mindig segítenek. Sajnálom a színészt érte.

Mirage Fontane írta...

Én egyelőre totálcsóró vagyok, de ha megkapom a zsebpénzemet, akkor se biztos, hogy erre a filmre költöm majd. Mármint. Miez. Tudom, hogy sok awesomeság van benne, de nem tudom, nekem mennyire tetszene, ha ennyi fogcsikorgatós pillanatot tettek bele. A Bruce/Nat szálról már hallottam, és rendesen felhördültem rajta, a "Buckynak meg kellett volna halnia" viszont még új volt nekem, de kicsit a szívemhez kaptam tőle. (Kicsit? Nagyon. Kinyílt a balta a zsebemben.) Nem tagadom Whedon tehetségét, mert az Avengers-t sikítva imádom, és Buffyn nőttem fel, szóval nem tudom, mi történhetett vele, hogy ennyire eltorzította a történetszálakat és karaktereket ehhez a filmjéhez. (A legjobb tippem, hogy egy gonosz hasonmás felelős mindenért.)
Egyébként tudom, hogy azt mondtad, nem beszélsz Ultronról, de... Kifejted röviden, miért mondtad ezt, ha nagyon szépen nézek rád?

Branaway írta...

Imádom a Marvelt, de ezt a filmet tényleg csúnyán elszúrták. Oké, nem volt annyira borzalmas, ha nem lennék teljesen őrült rajongó, akkor szerintem tetszett volna, de így... nem tudtam nem észrevenni azokat, amiket írtál.
Engem önmagában a Bruce/Natasha szál nem zavart volna annyira, de ahogy megírták, istenem. Natasha annyira OOC, hogy ennél még én is jobban meg tudnám írni O_o Clint úgyszintén. Mi az, hogy titokban családja van?! Clint Barton nem egy "családapa" típus, könyörgöm!!
Viszont tetszett, hogy már kezdik megalapozni az Infinity War-t (istenem, hogy fogom kibírni a várakozást 2018-ig?!), és hogy volt szó a végtelen kövekről.
A másik problémám, hogy Wandából nem hozták ki, amit lehetett volna. Zseniális a karakter, kellően komplex háttérsztorival (btw ha már megölték szegény Quicksilvert, kiélezhették volna jobban, hogy Wanda hogy érzett az elvesztése miatt), de egyszerűen nincs használva.
Huh, jó sokat írtam, bocsi ^^ A lényeg, hogy egyetértek azokkal, amiket a cikkben leírtál.

Raistlin írta...

MIRAGE, a vizuális effektek tök jók moziban, de már elérhető magyar felirattal a neten, ha jól tudom (ria-ria, Hungária :DD)
Látatlanban elég nehéz átadni, mi olyan zavaró Ultronban. Nagyon nem átgondolt a karakter, és rengeteg minden akar lenni egyszerre. Ami kifejezetten bosszant benne, hogy Whedon a Loki-effektet akarta ismételni, hogy értsük és sajnáljuk a főgonoszt, de mégis a vesztét akarjuk. Ultron ezt viszont jópofizással próbálja elérni, és... egyszerűen azokra a srácokra emlékeztet, akik rádtapadnak, és nem hajlandóak lemászni rólad, mert "na, mit izélsz már," aztán a végén dühbe is gurulnak. Whedonnak volt egy vérfagyasztó interjúja, amiben kifejtette, hogy magát látja Ultronban, mert ő sem tehet arról, amit tesz, amikor a dühe elragadja, ami így... ELNÉZÉST??? Ultront izompólóban és macinaciban látom magam előtt kábé, aki még nekiáll prüntyögni, miután felpofozta a feleségét, hogy "na, cica, nem akartam, ne hari, elszállt az agyam..." - ez persze csak asszociáció, de... nagyon, nagyon zavaró.

BRANWAY, ugyehogyinfinitywar ;u; Nagyon várom már~ hátha feltámasztják Petert. :D És: velünk, nőkkel, gyakran éreztetik, hogy túl sokat beszélünk, de ez nincs így. Oldalakon át szövegeltem neked a bejegyzésben, a hozzászólás-szekcióban a tied a szó! :D Nagyon várom és örömmel olvasom a kommenteket, érdekel, hogy neked mi a véleményed, úgyhogy fejtsd ki, olyan hosszan és részletesen, ahogy csak kedved tartja ^^

Celia írta...

Szerencsém volt egy Clint fannal megnéznem a filmet.
Ő volt az, aki megimádatta velem a képregény Hawkeye-t és a Maximoff ikreket. Eléggé dühös volt a "Barton család" miatt. Eléggé? Inkább nagyon. Mivel nem látott elég Clint-et az egyes részben, így alig várta, hogy lássa a filmet. Erre csalódnia kellett. Mindegy is. Engem kicsikét zavart Brutasha, egyszerűen nem illett oda. Meg Tasha miatt. Drágám miatt. Maximofféket meg én vártam nagyon. Engem nem zavart az eredettörténetük, inkább csak meglepett. Tudatlanul örültem neki, hogy kapok több Quicksilvert - több filmben láthatom. Erre nem. Erre kinyírták. Reménykedek benne, hogy az infinity war-ba visszahozzák.
És mi az, hogy teljesen ignorálták a Winter Soldier szállát? Hogy Buckynak meg kellett volna halnia? Mi ez már?
Emígy tetszett. Voltak hibái, de próbálom szeretni.
És Civel War-ra fel! Remélem úgy fogok rajta bőgni, mint a Winter Soldiere-n! :3

Raistlin írta...

CELIA, naigen :D Jó volt együtt látni a csapatot, imádtam a belsős poénjaikat, a dinamikájukat, az együttműködést és az ellentéteket, szeretem ezeket a karaktereket, ezeket a színészeket, és minden nehézséggel együtt jó munkát végeztek, a jövő pedig bíztatóan fest. Nem hozott lázba, de nem is utáltam [Whedon azért nem Moffat :D] és sokat segít, hogy a nem-fandom kritika is felkapta a problémákat, így azok remélhetőleg kezelve lesznek.

Juhászlány írta...

Ez szomorú, ha így van. A Ragyogj tovább, te őrült gyémánt!-ban találkoztam először az ikrekkel (és Lornával. és a tatuval) és utána jöttek fokozatosan a felismerések: ezek a mutánsok canonak. ezek a mutánsok canon módon Erik gyerekei. Az anyuk Magda Maximoff. Most próbálokkörülnézni az X-men univerzumban, hogy mit lenne jó olvansi róluk (House of M?). Szóval sajnálom, ha ez történt a karakterükkel. Viszont Natasha karakterével kapcsolatban egyetértek azzal a tumblr-felhasználóval, aki azt mondta, hogy mindaddig nem probléma Natasha kifakadása (nem láttam), ameddig csak ő látja szörnynek magát és nem a film. Szóval a kérdésme most az, hogy a film hogy kezeli az ő állítását?

Branaway írta...

Juhászlány, a Natashás dolog szerintem is tök igaz! Lehet, hogy ő szörnyetegnek látja magát, ami hiteles is lehet, hiszen nem önszántából sterilizálták, és ez nagy törés lehet egy nő életében, mert hát ki tudja, talán nagyon akart gyereket. A kérdés az, hogy a film hogy viszonyul a véleményéhez. Majd pár újranézés után már erről is lesz véleményem :D De amennyire emlékszem, nem nagyon igyekeztek megcáfolni a dolgot, de meg sem erősítették igazán. Igazából nem kezdtek vele semmit...

Raistlin írta...

Igen, ez az egész szörnyeteg-narratíva olyan what-the-fuck volt, és ez a gáz - ha Natashának mondjuk egy saját filmje lenne, amiben előkerül és dominál ez a szál, az nyilván nem gáz, mert látjuk, hogy traumatizált. Itt egyszerűen a derült égből jött ez a kiejelentés, és Bruce SEMMIT SEM REAGÁLT. Senki sem cáfolta meg, hogy "dehogy vagy te szörnyeteg," senki sem mondta, hogy "sajnálom, ami történt veled," ezért olyan aggasztó az olvasata. Amikor utána Natasha Clint gyerekeivel van, láthatóan megtört, de senki nem megy oda hozzá, hogy mi a baj. Amikor a film végén kap egy fotót az újszülött kicsiről, hangsúlyosan egyedül van egy hatalmas hangárban. Újra és újra emlékeztetőt kap ő is és a néző is, hogy nem lehet gyereke, hogy ezt a lehetőséget erőszakkal elvették tőle, de a trauma nincs kifejtve, megmagyarázva, feloldva, vagy bárhogy kezelve, mint például Bucky memória-vesztése vagy Tony PTSD-je az Iron Man 3-ban. Szóval az marad, hogy a narratíva szörnyeteghez hasonlítja Natashát, és a traumáját arra használja fel, hogy közelebb hozza a Hulkhoz, ami... hagyjuk már.

Cathy írta...

Én ma néztem meg a filmet, és személy szerint a Clint szálat bájosnak találtam - btw nekem ô volt mindig is a kedvencem, szóval nem "senki kedvenc bosszúállója",hanem az "én legkedvencebb édes kis bosszúâllóm":D De most hangt kell adnom a megdöbbenésemnek: Pietro az Peter?! És Wanda az Wanda?! Én olyan sötét vagyok jóég! A film közben még meg is jegyeztem, hogy Pietro tiszta Peter xD Nekem egyszerüen nem esett le és most hogy rájöttem csak... Uh. Imádom Petert és imádom Wandát de úgy, hogy Erik gyerekei. Ez meg csak... enyhe agyfasz, mikor leesett. Örülök, hogy clintashánál maradsz, éljen raistlin,éljen clintasha, éljen loki. Azt hittem Loki benne lesz a filmben. Nem is tudom igazából, miért.

Raistlin írta...

CATHY, a "senki kedvenc Bosszúállója" a média és marketing általános hozzáállása - ő és Natasha általában lemaradnak a fancuccokról, pólókról, figurákról, néha a plakátokról is; természetesen rengetegen imádják ennek ellenére, és meg is vagyunk sértve, miért nem kap saját filmet. :D

A Maximoff-ikrek tartogatnak még meglepetéseket :D Valószínűleg kész stúdió-háború lesz, mert Peter visszatér az X-men 3-ban, és ki tudja, talán Wandát is hozza magával...

Loki eredetileg szerepelt volna Thor álmában, de a jelenetet végül kivágták. Állítólag benne lesz a hosszabb japán verzióban, és talán helyet kap a DVDken, bár nem tisztázott, egyáltalán leforgatták-e, vagy csak szó volt róla.

ayácska írta...

Én ma néztem másodjára (elsőre szinkronosan, most feliratosan) mert jó film csak.. csak igen. Nem lett annyira jó mint szerettük volna. Az pedig elég érdekes, hogy amik ilyen problematikás elemek voltak (Clint családja, Natasha és Bruce), azokra a színészek is nemet akartak mondani erre mégis belerakták :S Sajnálom.

Ultron nekem hatalmas meglepetés volt. Trailerekből én úgy raktam össze, hogy majd milyen félelmetes főgonosz lesz, amitől elég távol került.

Pietrot nagyon sajnáltam, mert nekem szimpibb volt mint az x-menes ^^" Bár marvel filmeknél a halál nem jelent semmit, ezzel vigasztalom magam. Köv filmbe közlik, hogy hát a kísérletek miatt így nem tudott meghalni és él XD Szánalmas lenne de örülnék neki~

Kis plusz off:
Mozi után elmentünk a Múmia világ kiállításra. A végén volt egy nagy tábla amire lehetett írni, valaki pedig lerajzolta Steve pajzsát és felé írta, hogy Captain America. Én pedig nem bírtam magammal így mellé rajzoltam egy csillagot és hozzá írtam, hogy Bucky és egy szívecskét. Nem hagyhattam ott árválkodni XD

Névtelenke u.u írta...

Nekem külön élmény volt a film mert a média tanárom (Aki rohadt nagy geek) mögöttem visnogott végig, aztán együtt szidtuk a filmet...Ugyanis hatalmas csalódás volt. Sajnos a csata jelenet az elején...háát. Igen. Ultron...egy hisztis kölyök. A hibrid izéről amit Jarvisból csináltak nem vagyok hajlandó tudomást venni. A HulK x Natasha szálat nem veszem figyelembe. MIÉRT KELLET MEGINT MEGÖLNI PETERT?! Mik voltak azok az álmok?! (Egyedül Tonyét tartom hitelesnek) A legtöbb próblémámat zseniálisan leírtad, köszönöm :) mindezek ellenére a film...KURVA JÓ! Hogy miért? MERT BASZKI! A Tony Hulk fight! Úristen! Sírtam a röhögástől! Neg a hibrid izé és Thor pöröje...Azt hittem lefordulok a székről xDxD

Raistlin írta...

AYÁCSKA, Pietro sajnos valószínűleg nem jön vissza, ami nagyon bosszant, mert én is nagyon szerettem - a privát headcanonom, hogy Pietro Peter, csak kicsit felcseperedve és megkomolyodva :DD
A Stucky-ige terjesztéséért pedig igen büszke vagyok rád, pacsi~!

NÉVTELENKE, a "hibrid izé" Vision, kánon karakter, én személy szerint nagyon szeretem ;u; Bár a kalapácsos dolog miatt kicsit haragszom, ugyanis tudod, ki tudja a képregényekben felemelni Thor kalapácsát? NATASHA FEL TUDJA EMELNI THOR KALAPÁCSÁT. Mivel meg sem próbálta, azt vártam, hogy a későbbi filmekben lesz majd olyan jelenet, hogy Natasha random bezúzza valami robot arcát vele, és úgy éreztem, Vision tőle veszi el a reflektorfényt. Segített volna Natasha rongyossá cincált méltóságát, ha őt látjuk a Mjölnirt forgatva.
http://s3.amazonaws.com/images.hitfix.com/assets/6758/Nat_As_Thor.jpg

nusi írta...

Írtam egy nagyon nagyon hosszú (de tényleg) kritikát, mert kiakadtam hogy béna lett a film, és visszafejlődés az előzőhöz képest, és hogy kb Tony karakterével vagyok csak megelégedve, majd kiakadtam azon, hogy mennyire de mennyir uncsi már hogy az összes blockbuster cselekménye ugyan arra a sémára épül, meg hogyha már franchise rendszerbe készítünk filmet akkor vegyük már figyelmembe az előzményeket, de nem küldte el a blogger és most nagyon bosszús vagyok és sírok. :'(

jederanalexa írta...

Szia!
Először is hatalmas elnézést kérek, hogy már egy jó ideje nem írtam neked kommentet, de egy hónap múlva vizsgám lesz, és nem igen volt időm netezni.
Most pedig a metádról:
Fuh! Én tegnap láttam a filmet, és hatalmas csalódás volt.
A Bruce és Natasha szál már nem ért váratlanul, mert YouTube-on láttam már velük egy videót, amiben voltak jelenetek ebből a filmből, de ennek ellenére erősen ellenzem. Úgy éreztem, hogy az alkotók kényszeredetten próbálják valakivel összehozni (Clint, Steve, majd Bruce), de maguk se tudják, igazából mit akarnak. Azt az altatódalos részt pedig véleményem szerint teljesen röhejes! Nekem ne mondja senki, hogy Hulkot ennyivel meg lehet nyugtatni! ÉS ha mégis, miért csak Tasha képes rá?
A Clintnek családja van dolog teljesen szürreális volt, mert egyszerűen nagyon OOC-nek tartottam. Én nem ismertem annyira jól a háttértörténetéről, mint te, de azok után, amit leírtál, már az is biztos, hogy értelme sincs.
Lokit is hiányoltam, mert úgy hallottam, benne lesz, és már alig vártam, hogy feltűnjön azzal a csibészes, csak rá jellemző mosollyal az arcán.
Nekem a Maximoff ikrek voltak a kedvenceim, de azzal, hogy megölték Pietrót, ezt is sikeresen elrontották.
A poénok és a csatajelenetek jók voltak, de mindezek ellenére, nekem az első film sokkal jobban tetszett.

Raistlin írta...

NUSI, jaj lelkem D: A blogger sajnos néha csinál ilyet, érdemes reflexből nyomni egy ctrl+a ctrl+c-t, mielőtt a küldésre kattint az ember (meg amúgy... mindenhol az interneten, mert hálátlan és sötét hely.)

JEREDALEXA, semmi baj, és sok sikert a vizsgához~!
Az altatódal amúgy kánon, de nem Natasha, hanem Betty, Bruce kánon párja csinálja... akit az Avengers-vonalból teljesen kihagytak, pedig ha már muszáj bele egy új szerelmi szál, üdítő lenne még egy női karakter.
A Brucetasha fölösleges. Clint családja fölösleges. Pietro halála fölösleges. Bármelyiket kihagyták volna, jut idő Lokira, bamm, meg van oldva. :D

Mary Wolf írta...

Bevallom én még nem láttam a filmet, de a véleményed után nem vagyok biztos benne, hogy megszeretném nézni moziban, meg eddig én inkább csak nefatív kritikákat olvastam róla inkább szóval eléggé meginogtam most :S

Raistlin írta...

Látványos, pörgős, hangulatos, és megvan az, hogy az egész nézőterem szakad a röhögéstől, tehát ha neked ez önmagában megér 1000+ forintot, akkor én ajánlom; viszont nagy csalódás, úgyhogy megértem, hogy sokan inkább lelopják, már van fent róla tűrhető, feliratos verzió.

LadyLoss15 írta...

Na, kedden en is megneztem a filmet...
Hát, a Natasha/Bruce szal nem ert varatlanul, a trailer eleg vilagosan utalt a kapcsolatukra, ennek ellenere nagyon rosszuk erintett. Nem volt Clintasha! :( Oke, baratok voltak, az jo, demost komolyan?! Raadasul nem volt Pepperony sem (leszamitva a vegen az egy mondatos emlitest, h talan Tony vesz maguknak egy farmot...btw, minek, Pepper ugyse erne ra ott lenni. Es ott volt a Tony-Thor vita a baratnoik korul, ami kicsit behozta oket, es kiraly is vlt, na de akkor is nevetsegesen keves. Nekem....
Amket emlitettel te is, h Quicksilver halala, Natasha szornyetegnek nevezese,vagy Wanda kiaknazatlan kepessegei, halalra bosszantottak mar ott a moziban...
Clint csaladja cuki volt, megis zavart valahol.
Viszont a karomkodos es a Mjölnires poenok gyonyoruen vegigiveltek a filmen, mindig megnevettetve. :)
egyebkent amcskapcsi nelkul is hianyoltam Buckyt....
LL15

KatieWR írta...

... és tényleg. Egészen eddig nem értettem, mi zavart annyira Steve-ben. Most, hogy ezt elolvastam, jöttem rá: tényleg, tett egy lépést hátra miközben mintha már jobban élné a huszonegyedik századot, vagy simán csak jobban be van illeszkedve, és a kettő keveredésétől olyan érzésem lett, mintha nem is őt látnám.
Natashához inkább nem szólok, mert csak annyi, hogy mi ez?!
Én Clintnek annyiból örültem, hogy végre lett valami értelme, hogy a vásznon van, de pont az kattogott bennem, hogy hé, ez a pasi egyszerűen nem léphet elő kollektív apukává. Mármint nyilván rendes dolog tőle, hogy a szívén viseli a csapat sorsát, deööö ezt csinálhatná máshogy is :"D Amúgy meg gondoljunk rá úgy, mintha lenne még egy Clintünk. Vagy ragasszuk rá az "egy párhuzamos univerzumban" címkét.
És a legcsodásabb tényleg Ultron volt - egy ponton, már nem tudom, hol, de egyszerűen felsírtam, hogy ez egy ripacs! És tényleg, pont mint Loki. Plusz azt nem értem, hogyha ő egy program, egy adatkupac, még ha rosszul is van programozva, akkor is ott áll a rendelkezésére az emberiség minden tudásanyaga - oké-oké atomkódok kellenek neki, de azért én a helyében benéztem volna a digitalizált könyvtárak anyagába és - semmit nem tanult belőle. Pont azokat a hülye emberi hibákat követi el, mint bárki más, aki valaha kitalálta hogy feljebb emeli magát másoknál. Sírok komolyan.
Vision viszont nagyon tetszett. Még akkor is, ha a fél film alatt azon depresszióztam, hogy úristen ez a balfék Ultronizé megölte Jarvist Q_Q
Szóval jó film lett, csak így... nem is tudom, céltalannak érzem, hogy ennyi helyen lett elbarmolva, mikor lett volna idő még kétszer átgondolni, meg nem aprópénzt kapott a forgatókönyv író sem :(
Mindenesetre köszönjük a nem-meta-metát ^^

Raistlin írta...

LADY LOSS, a káromkodós poénnal nekem az a bajom, hogy OOC - Steve egy csóró, brooklyni ír srác, könyörgöm, kibaszott mocskos szája van, csak a káromkodásai a mai fülnek már elavultak. Az egyetlen, akire a kánonban rendre rászól, hogy "language!", az Bucky. Elsőnek az ottani tanítvány/idol felállás miatt alakul ki, de post-Winter Soldier is megmarad, inkább afféle belsős poénnak. A belsős poén csapatépítő-jellege itt is jól érvényesült, és szívmelengető volt, de úgy éreztem, félreértelmezi Steve karakterét, aki egyáltalán nem az a heroikus nagypapa, akinek a saját utókora tartja- Tony cukkolása érthető, de a nézőnek azt kéne érezni, hogy Steve-nek van igaza, hogy "it was one time;" és orrolok Whedonra, hogy egy Bucky-poénból Tony-poént csinált.

KatieWR, nagyon szépen köszönöm a kommentet ;u; Nekem is a cikk írása közben esett le, miért hunyorogtam Steve-re a vásznon, hogy "ööö... ismerjük egymást?" Valahogy... fanfiction, na. Tök jó a hangulata, baromi jó együtt látni a karaktereket, jók a párbeszédek, de furán OOCk néha, pár headcanon el van tolva, pár ship következetlen és fura, pár OC nem kellett volna :DD

Lilith írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Lilith írta...

ez a szívemből szólt :3
tegnap néztem meg a filmet barátommal, és majd bocsánatot kéne kérnem tőle amiatt hogy mennyire kiakadtam utána... mert kiakadtam! Natot Clinttel shippeltem mióta világ a világ, és Bucky-t pedig.. kell!!
az ikreket sem értettem. nagyon nem. most megvilágosult előttem hogy kik is ők (hmm.. a képregény kánonban nem vagyok otthon) és rájöttem, hogy az x-men-t is meg kéne néznem :P

úgyhogy ha eddig nem imádtam volna a metáidat, és nem értettem volna egyet (izé.. volt hogy nem... aztán meggyőztél - stucky shipper énem), akkor most teljesen és... ááá, ezt a cikket imádom
(és sohe gondoltam volna hogy ilyen gyorsan ennyire megutálok egy embert. mi az hogy Coulsonnak halottnak kellett volna maradnia, és hogy nem fogadja el az Amcsi Kapcsi 2-t??!)

xx Lilith

Raistlin írta...

LILITH, nézd meg az X-men: First Class-t ezek után, balzsam lesz testnek és léleknek, és ha tetszett, jöhet a Days of Future Past, amiben Pietro (ott Peter) is felbukkan :D

Whedon védelmére: nem Coulsont, hanem Buckyt "akarja halottnak," és azt is erős idézőjelben, mert számít a kontextus - úgy érti, hogy szerinte az eredeti képregényekben béna csavar volt, hogy visszahozták, de arra hozta fel példának, hogy a Marvel-univerzumban ez általános megoldás: Whedon volt az, aki visszahozta Coulsont az Agents of MARVEL-ben, de itt elkezd csúnya lenni, mert azt nyilatkozta, hogy a sorozata független a moziverzumtól, és abban Coulson még halott (ergo ellehetetlenítette az utána következő kreatív csapatoknak, hogy Coulson szerepelhessen a mozikban, ami szerintem egy nagyon kicsinyes húzás. .__.)
Bucky egyértelműen nem a kedvenc karaktere. Nem szerette a Télkatona-vonalat a képregényekben, és gondolom, nem örült, hogy Russóék behozták a moziba, mert ő nem akart dolgozni vele. Utalnak rá az általa vezetett Agents of SHIELDben [egy jelenet erejéig ott van Bucky emléktáblája, és a HYDRA/SHIELD fiaskót átvette] de látványosan nem használta fel Steve karakterfejlődését vagy azt, milyen hatással van rá Bucky visszatérése - valahogy kiemelte az univerzumból, és... magunk közt megvallva, azok után, amit Natashával tett, én örülök, hogy nem adtak egy mentálisan sérült Buckyt a kezébe.

{bloody romantic}
B l o g : Raistlin
Sablon: Agata | WS