a blog bezárt. mobilnézethez {katt ide}.

2015. április 18.

Tabutémák nőknek: menstruáció, maszturbáció, és mellek

Mert a kimondatlan és a kimondhatatlan nem ugyanaz: ezúttal egy szemérmetlenül őszinte cikkre invitállak titeket.

TABUTÉMA 1: MENSTRUÁCIÓ


Szóval... ez miért tabutéma? Mert beszélünk róla, nem? (Szó van róla biológia órán, kapjuk a reklámokat, megvitatjuk a barátnőinkkel, meg minden.)
Amiért mégis tabu, az a társadalmi stigma. Ahogy sorban állsz a boltban, a kezedben egy csomag tamponnal, és úgy érzed, mindenki téged bámul. Ahogy felemeled a hangod, és azt kérdezik tőled: "na mivan, megvan?" Ahogy próbálsz kislisszolni a suli vécéjébe diszkréten egy neszesszerrel, de tudod, hogy tudják, és a fiúk talán be is szólnak. Ahogy a barátnőd lesüti a tekintetét, amikor közlöd: "bocs, megvan" ő meg: "ja," és a társalgás egy pillanatra elakad. Ahogy óvatlanul csekkolod a nadrágod a tükörben, hogy minden rendben van-e odalent. Ahogy vécépapírba göngyölíted a használt tampont vagy betétet egy szórakozóhelyen, házibulin vagy barát lakásában, ahol nincs kuka a fürdőszobában, és nem akarod, hogy lássák, ahogy kidobod. És egy teljesen természetes folyamatról beszélünk, amin a legtöbb nő átesik hónapról-hónapra, évtizedekig, és amivel a társadalmunk emberemlékezet óta mégis képtelen megbékélni: ugyanaz a társadalom, aki kitiltotta a menstruáló nőket az imahelyekről, mert "tisztátlanok," ma extra szuper, szagtalanított, rácsozott, pillangómintás diszkrét megatampont kínál nekünk potom 600-800 forintért, és ez a szlogen: teljes védelem, észre se vedd. Mert ezt akarjuk, el akarjuk titkolni és el akarjuk rejteni. Ami oké addig, hogy senki sem akarja, hogy véresek legyenek a cuccai. És ami elkezd fura lenni abban, hogy az egész folyamatról nem beszélünk. "Fáj a hasam," közöljük a testitanárral. Nekem szerintem még soha nem hagyta el a számat, hogy "fáj a méhem," pedig az történik. Természetes, hogy eltüntetjük a nyomokat a fürdőszobában, de az miért alakult ki, hogy sokszor a saját édesanyánk elől is annyira szégyelljük az egészet, hogy az átnedvesedett pizsamanadrágra nézve kijelentjük, hogy "hát ezt így nem teszem a szennyesbe," és zárt ajtók mögött nekiállunk kézzel kisikálni? Hogy a naptárunkba valami kódjelet rajzolunk, virágot, nagy M betűt, senki se írja be, hogy "április 29: menstruáltam egy jót."

Összességében, a menstruációt úgy kezeljük, mintha fürdőszobadolog lenne: és ez hülyeség. Az ürítéssel naná, hogy nem dicsekszünk. De a menstruáció más. Az a vér tiszta. Annak a világon semmi baja: ha megvágod magad, ugyanaz. Persze, mind tudjuk, hogy nem csak vér jön ki - de az is abszolút oké.

Az ok, amiért a salakanyagokkal egyenlő szinten kezeljük a menstrucáiós vért, az az, hogy a női nemi szervet hagyományosan holmi "tisztátlan" és "tökéletlen" dolognak fogjuk fel. Ami abból jön, és nem gyerek, azzal csak baj lehet. Nem hülyeség? Nem hülyeség ezért undorodni egy természetes folyamattól? 

A menstruációban nincs semmi szükségszerűen szexuális. Sokan azért hallgatnak róla, mert ugyanúgy magánügynek tartják, mint a kisdolgukat vagy a szexet - de a menstruáció egyikkel sem azonos. A nemi érettséget jelzi egy lánynál, igen, és praktikusan mutatja, hogy "helló, nincs gyereked," de mit mond mondjuk egy huszonéves szinglinek?
Amit a menstruációval kapcsolatban fontosnak tartok, az az, hogy soha, senkinek ne kelljen szégyenkeznie miatta. Hogy ne kelljen a ruhánk alá gyömöszölni a vásárolt betétet, és úgy slisszolni a vécére: miért nem vihetem a kezemben? Azt akarom, hogy jogos kifogás legyen, hogy "elnézést, tanárúr, de tőből leszakad a méhem éppen, ma nem megyek be." A menstruációs fájdalom nem olcsó kifogás. Azt mondták, hogy szorítsuk össze a fogunkat és legyünk túl rajta, de jogunk van ilyenkor otthon maradni, jogunk kéne, hogy legyen, elkéredzkedni. 

Azt akarom, hogy ez ne egy jó poén legyen a fiúknak, hogy höhö, olyan hisztis, biztos éppen megvan neki, höhö - mert a menstruáció fokozza az érzelmi reakciókat, de attól ezek még a mi érzéseink, jogosak, természetesek, nem változunk át vergődő hülyékké, és senkinek sincs joga így kezelni minket.

És azt akarom... na igen. Regények és filmek. Ahol az űrutazásra ment lánynak nem az az első dolga, hogy becsomagoljon egy adag betétet. Ahol a disztópikus és posztapokaliptikus világ túlélői nem az egyetlen megmaradt Always Ultra fölött küzdenek. Legyen zombiapokalipszis vagy Narnia, a női hőseink nem menstruálnak. És van az, hogy az író nyilván nem teszi bele, hogy "és amúgy minden este zuhanyzott, de erről felesleges írnom, mert remélem, vágjátok," és más az, hogy abszolút ellehetetlenítse a helyzetet, és egyszerűen kiírja a menstruációt a képletből, a hőseit elnemtelenítve.

 Ha ilyen történetet írsz, gondold végig, hogy a hősnődnek jó eséllyel havi egyszer meglesz. Nem hülyeség felvázolni magadnak a ciklusát, jó tudni, hogy ahogy épp robotok arcát rúgja be, esetleg kemény méhgörcsei vannak közben, vagy hogy pont akkor kerül sor a sorsdöntő randevúra, amikor neki éppen megvan, tehát nem ártana óvatosnak lenni a hálószobában. És miért ne lehetne benne egy könnyű megjegyzés erejéig legalább csak annyi, hogy összeszorított fogai között elsziszegi, "éppen megvan," aztán azzal a lendülettel megmenti a világot, vagy a fiújának mondja: "ma este csak ölelj meg," és aznap este nincs szex?* Tanulság tehát: senkit se küldj betét nélkül Középföldére.**
* természetesen tökéletesen lehetséges a menstruáció alatt is szexuális viszonyt ápolni, de tagadhatatlanul körülményesebb, úgyhogy ha az író nem akar belemenni részleteiben - egyszerűbb, ha fejet hajt a természet előtt 
** az általad felépített fantasy-világnak érdekes és szórakoztató eleme lehet, az ott élő hölgyek hogyan oldják meg a kérdést. George R.R. Martin foglalkozik ezzel a Trónok Harca/Tűz és Jég Dala regényfolyamban, és nem ezért hajítottuk el magunktól a könyveket visítva. A magánéletben pedig? Én minden lánynak azt mondanám, hogy csináljon ebből az időszakból egy kibaszott partit. Bugyoláld magad puha takarókba. Hívd meg magad minden létező édességre. Nézz sorozatokat és filmeket. Ázz órákon át a kádban egy jó kis könyvvel. Legyél magadhoz kedves és türelmes. Ez a te időd. Így egy idő után már valósággal várni fogod, mikor jön el végre az a havi pár nap, amikor bűntudat nélkül törődhetsz csak magaddal.

Hasznos kis kellékek

1. Betét - A legnépszerűbb választás; tapasztalataim szerint a lidls/aldis/teszkós márkák pontosan ugyanannyit érnek, mint a jelentősen drágább Always vagy Libresse.
előny: a használata végtelenül egyszerű
hátrány: kényelmetlen, nem a leghigiénikusabb, egy ponton egyszerűen csak föladja, kidörzsöli a bőrt, a vagina boldogtalan


2. Tampon - Az A Dolog Ami Nem Fogja Elvenni A Szüzességedet. Tényleg nem. A szűzhártya rugalmas, és udvariasan kitágul.
előny: szárazon megúszod az egész dolgot
hátrány: ha betelt, akkor betelt. akkor annyi, vége. négy óránként érdemes cserélni; nyolc óránál tovább nem szabad benthagyni, mert fertőzés kockázata léphet fel.
tipp: lehet tampon-applikátort is kapni - jó mélyre fel kell helyezni, és ez sokakat boldogtalanná tesz, de az eszköz segít ebben.3. Intimkehely - A szilikonból készült kehely vagy "moon cup" a tamponhoz hasonló elven működik, de környezetkímélő, higiénikusabb (a vér nem szárad belé, és friss marad végig), a viselete kényelmesebb (testhőmérsékletre melegszik, nem szárítja ki a hüvelyt).
hátrány: a felhelyezése egy kaland. az ürítéskor érdemes kimosni, amire nem mindig van lehetőség.
előny: minden más.
beszerezhető: http://www.intimkehely.info/


4. DIY betét - Egyre több nő varr magának mosható betétet környezetkímélő és költséghatékony megoldásként.
előny: ideális olyan napokra, amikor az ember lánya amúgy is otthon dekkol. cukin személyre szabható.
hátrány: rendszeresen ki kell mosni, természetesen. ha viszed valahová, nem tudod hová tenni. ha a teljes ciklust ezzel akarod fedezni, elég sokat kell varrni.

TABUTÉMA 2: MASZTURBÁCIÓ


"A maszturbáció miért csúnya szó?", dalolják a Hair musicalben, és pontosan erről van szó, köszönjük szépen. A közhiedelemmel ellentétben a nők is maszturbálnak. Sokan, sokat. Sőt, tízből négy nő jobban szereti az önkielégítést, mint a partnerrel való szexet az abeforum felmérése szerint.

A maszturbáció csökkenti a fejfájást és a stresszt. A hormonháztartásunk nagyon hálás érte. Segít önmagunk megismerésében, az igényeink felmérésében és a testünk felfedezésében. (És nagyon jó buli.)

Az egyház nem szereti. Az ok, amiért a katolikus egyház csúnyán néz rá, az az, hogy az ő véleményük szerint az önkielégítés "önzésre nevel," hiszen csak a testi kielégülést keresik a művelői a partnerük öröme helyett. Lehet ezt vitatni és lehet vele egyet is érteni, mindenkinek a maga meggyőződése szerint - szerintem ami a legfontosabb, az az, hogy a maszturbáció nem a "rendes szexre" készít fel. A maszturbáció önálló és teljes jogú szexuális aktivitás, nem valami "helyett" műveled.

Amiért a maszturbáció a kellemes mellett kifejezetten hasznos is lehet, az az, hogy a mellékelt ábra sokakat talán meglep. A tankönyvi ábrákon általában egy idealizált vagina frontális nézetét kapjuk egy nő széttárt lábai között - hát, a férfiak ennyit tapasztalnak belőle.

A valóságban a vagina erősen emlékeztet a péniszre, egy fantasztikus előnnyel: sokkal de sokkal több idegvégződés található benne - a női orgazmus sokkalta intenzívebb, mint a férfiaké, és míg a férfiaknak egy orgazmus bőven elég egy estére, a második sokszor fájdalmas, a harmadik pedig majdhogynem lehetetlen, egy nő bármennyi orgazmusra képes, újra, és újra... és újra!A vagina egy csodálatos szerv, nem a hímtag csökevénye vagy "hüvelye." A külsejét tekintve egy virágra emlékeztet: ahány nő, annyi féle, sötétebb, világosabb, van, akinek nagy és fodros a szeméremajka, másoknak kisebb és szilva-szerű, van, akinek intenzívebb a fehérfolyása, másoknak nem, és ez mind tökéletesen rendben van.

A maszturbáció teret ad a felfedezésére. Gyakran hallani a kérdést, hogy "hol van a klitorisz?" vagy "létezik-e a G-pont?", és mindkettőre ugyanaz a válasz: két mozdulat megtalálni. 

Vegyük sorra. A G-pont a hüvelyen belül helyezkedik el (az ábrán az a legnagyobb nyílás.) Ízlés szerint egy/két ujjat beillesztve a "gyere ide" mozdulatot kell imitálni úgy, hogy az ujjbegyekkel érintsük a hüvely felső falát, nem valami mélyen. Ez praktikusan hamar nedvességet idéz elő. Nem biztos, hogy izgató ingerrel társul. Rengeteg nő van, akinek a hüvelyi orgazmus nem elég: nem mennek el attól, ha csak a hüvelyt és a G-pontot stimulálják. És ez tök oké, mert van egy külön szerv erre a célra.

Ő a klitorisz, avagy csikló. Humorosan úgy fest, mint egy szökni készülő pénisz (amely a nagyobb ábrán látható, a klitorisz a kisebb). Izgalmi állapotban megmerevedik és megduzzad. Megtalálni egyetlen mozdulat, ott van, ahol a szeméremajkak összeélnek, egy csuklya alatt. Ennek az ingerlése a női orgazmus kulcsa.  A legtöbben középső ujjal, körkörös mozdulatokkal végzik ezt, az ujjakat alkalmanként megnedvesítve; mások úgy szeretik, ha a bal kéz egy-két ujja közben a vaginában mozog. Átlagosan(!) tíz perc elérni az első orgazmust, de ez személytől és hangulattól, helyzettől függően változik.

Ami miatt külön fontosnak érzek írni erről, az az, hogy a tabutéma volta miatt a megfelelő biztonsági előírások sem elérhetőek. Van pár alapszabály ugyanis a maszturbációval kapcsolatban:

1, A körmöket le kell vágni előtte, hogy ne okozzanak sérülést. A lekerekített műkörmök tökéletesen alkalmasak a célra, a hegyes műkörmökkel vagy a természetes, de rágott vagy hosszú körmökkel viszont nagyon óvatosnak kell lenni.

2, Semmit nem szabad bevezetni a vaginába, aminek nincs stabil fogása - a répa, uborka, dezodoros flakon és huncut társai a közhiedelemmel ellentétben nem igazán megfelelőek a célra. Pláne az utóbbi. Nem egy esetről hallani, ahol a kupak leválik, és sebészhez kell fordulni. Ami igen kellemetlen.

3, Érdemes óvszert tenni arra, ami a vaginába hatol, kivétel, ha az ujjakról van szó. A kézmosás és megfelelő tisztálkodás erősen ajánlott.

4, Semmit nem lehet síkosítónak használni, ami ízesített/színesített/illatosított, mert ezek irritálhatják a vaginát. A költséghatékony megoldás az olívaolaj vagy a nyál, és persze, a természetes váladék, amit a hüvely termel. A másik megoldás a vízbázisú síkosító.

A metodikája pedig a következő:

"Basszus, de cuki vagyok"
1, Az ember lánya talál magának egy privát helyet. (Így illik.)

2, Dr Doe szexológus azt javasolja, hogy úgy érdemes felkészülni rá, mintha egy partnerrel feküdnél le: most te vagy a magad partnere. Tedd meg azt, amit érte tennél: fürödj le vagy moss fogat, ha úgy érzed kényelmesnek, vegyél fel szexi fehérneműt vagy vetkőzz le egészen, ahogy érzed.

3, Elhelyezkedsz kényelmesen, ülve/állva/feküdve/térdelve.

4, Mehet a menet. 

5, A szexológusok egyetértenek abban, hogy sok múlik a légzésen - kísérletezz vele.6, Érdemes kéznél tartani vagy nedves törülközőt, vagy papírzsebkendőt. A boldog percek után érdemes áttörölni a kezet és a nemi szervet; Dr. Doe szerint a sietős tisztálkodás előtt még nyugodtan lehet elégedetten vigyorogni a plafonra egy darabig.

7, A szexnek szaga van, ami szintén teljesen természetes; jó ötlet lehet ablakot nyitni.

8, A szex ki is szárít. Igyál egy pohár vizet. 


A maszturbációnak - a menstruációval ellentétben - érthető illemszabályzata van: ez szex. Azzal érdemes beszélni róla, akivel a szexuális élményeidet is megvitatnád.

TABUTÉMA 3: A NŐI MELL


A mellünkről sokat beszélünk. Általában panaszkodunk. A magazinok retusált képei és a sztárok idealizált idomai jutnak el elvégre hozzánk is. A The Cut new yorki nőket kért fel, hogy rajzolják le a saját melleiket - a rajzos összefoglaló [itt látható] angolul.

Amiért itt is beszélni szeretnék róla, az a mellek irodalmi ábrázolása. A "minden mell másmilyen" kijelentés alatt legtöbben csak a változatos méreteket értik - de a női mellek ennél sokkalta egyedibbek. "Két melle, mint két gonosz nővér, egymásnak háttal," írja Faludy, George R. R. Martin pedig "nehéz keblekről" beszél: van, hogy növekedési hegek húzódnak rajta fehéren, van, hogy a bimbó sötét és nagy, máskor egészen hegyes és apró. Van, hogy látszanak a bőr alatt meghúzódó erek. Olykor pihés, vagy egyenesen szőrös is lehet. Gyakran felemás. Lehetetlen olyan kategóriába kényszeríteni, hogy melyik mell "jó" vagy "rossz": maximum azt tudjuk felmérni, az éppen aktuális szépségideálhoz melyik ér fel, de az meg totál felesleges.

Ha nőkről ír az ember, fantasztikus lehetőséget mulaszt el azzal, ha annyiban marad, hogy "nagy, feszes mellei voltak" vagy "apró, hegyes kis melle átlátszott a pólója alatt" - a nagy mellek a legtöbb esetben nem feszesek, és a reális ábrázolás realisztikusabb megjelenést adhat a szereplőnek. Férfi szemszögből szólva, a karakterünkről nem vonzóan macsó, hanem unalmasan unintelligens benyomást ad az, ha a női szereplőket a melleik szerint rangsorolja.

A női mell elsősorban nem szex-szerv. Ma már mosolygunk rajta, mennyire elcsavarta a férfiak fejét egy-egy elővillanó boka; és ugyanígy röhög rajtunk számos nem-nyugati kultúra, akik a melleket nem tartják olyan érdekesnek, mint mi. Az érzékenysége miatt természetesen remek a pettinghez, de ne felejtsük el, hogy az első sorú funkciója a gyerek táplálása - ez akkor is jusson eszedbe, ha nem akarsz soha gyereket. Evolúciós szempontból minél inkább lentebb van a bimbó, a gyerek annál könnyebben eléri. A lógós, lapos mellek a legfejlettebbek - de a célt ugyanúgy teljesítik a pici keblek is.

A melltartóval nem "csalunk." Van, aki imádja viselni, mások rögtön levetik, amint hazaérnek. Jogod van megtalálni, neked mi a kényelmes.

"A társadalom azt mondja: oké / nem oké"
Nevetséges, hogy léteznek illegális mellbimbók a társadalomban: a nőké. A teljes kebel látszódhat, de a bimbóktól az isten mentsen! Ez jusson az eszünkbe, amikor a pletykalapok arról cikkeznek, hogy valamelyik sztár "villantott," és jusson eszünkbe a monokinisek láttán a strandokon, mielőtt elítélnénk őket, és jusson eszünkbe a szoptatós anyákra nézve: annyira eltorzult a társadalmunk, annyira túlszexualizáltuk ezt a szervet, hogy már a természetes használatától tiltanánk el az anyákat, mert "illetlen."

Összességében


A cikk talán meglepően elüt a blog témájától - és elnézést kérek, ha úgy érzitek, nem az én tisztem lett volna szólni a témáról, vagy hogy nem megfelelően tettem. A szívügyem viszont, hogy a pozitív testképről több párbeszéd legyen magyarul is, és tudom, hogy sok női olvasóm van, akiknek talán nem áll lehetőségükben máshol tájékozódni. Talán nem mondtam sok újat, de a mai média mellett ezek olyan dolgok, amiket megéri újra és újra elismételni - nem? Köszönöm a figyelmet.

komment: IGEN // nem


pozitív testkép: linkek
a vendégcikkem a schoolgirls oldalán: [tippek teltebb lányoknak]
dr. doe videója a [maszturbációról]
humoros táblázatos összefoglaló [a női orgazmus fajtáiról]

30 megjegyzés:

Levendula írta...

Ohh ez a cikk tetszetőskés volt :''3

Raistlin írta...

Juhu, köszönöm ;u;

Detti írta...

El kell ismernem, végig az ment a fejemben, hogy le a kalappal előtted, amiért ezt így le "merted" írni. Nem tudok vele mit csinálni, társadalmi beidegződés, tudom, hogy nem okés, és talán ez az, ami miatt azt mondhatom, hogy talán fejlődőképes vagyok.
Szerintem nagyon hasznos, hogy így összefoglaltad, én egyszerre találtam informatívnak és megnyugtatónak, utóbbi jelző hangozzék bármennyire is furcsán adott helyzetben.
Egyébként én nem gondolom, hogy kilóg a cikkek közül, már többször esett szó bennük ilyen szemléletváltásra késztető témákról.

Mirage Fontane írta...

KÖSZÖNÖM
A cikked olvasása közben jöttem rá, micsoda elfojtások élnek bennem a menstruációval kapcsolatban. Konkrétan pár éve volt egy betegségem, amibe majdnem belehaltam, mert akkor jött meg (long story short, kis híján elvéreztem), de most jöttem rá, hogy amikor elmesélem másoknak, ezt a részt egyszerűen kicenzúrázom. Vannak cenzúráznivaló részletek a történetemben, az igaz, de ez egyáltalán nem olyan. Köszönöm, hogy tisztázhattam ezt magammal (btw nem tudom, ez mennyire volt érdekes neked, csak szerettem volna megosztani veled) 。◕‿◕。

Raistlin írta...

DETTI, annyira nagyon köszönöm - rengeteget jelent, hogy ilyen örömmel fogadtad a ficet, nagyon hosszan hezitáltam felette, hogy számíthat-e közönségre, hogy "illik-e" pont erről, pont itt, pont nekem beszélnem - de aztán úgy voltam vele, hogy ez igenis egy fontos téma, szóval összeszedem magam, mert valakinek muszáj lesz. Nagyon örülök a kommetnek ouo

MIRAGE, jaj D: Nagyon-nagyon örülök, hogy felépültél; és pontosan erről van szó: olyan szégyellősek vagyunk a testünkkel kapcsolatban, hogy annak néha komoly kockázatai lehetnek. Én is átestem egy hüvelyi betegségen, ha nem is életveszélyesen, amit napokig titkoltam, mert egyszerűen ciki volt beszélni róla, nem akartam orvoshoz menni, nem akartam gyógyszert rá, csak így reméltem naivan, hogy majd magától elmúlik - a belém plántált szégyen miatt fölöslegesen szenvedtem napokig, mert amikor végre elvonszoltam magam patikába, a gyógyszer két nap alatt kikezelt. És ennek nagyon nem kéne így lennie, mert képzelem, mennyi lány van, aki így jár.

rosie írta...

Aranyba kéne téged foglalni; mert annak ellenére, hogy eüs egyetemi képzésre járunk, még mi is olyan furcsán állunk a menstruációhoz, szexualitáshoz, önmagunkhoz, de szerintem csak azért, mert nem tudjuk, hogyan kell.
Én is jártam úgy, ahogy te - nem volt egy nagy betegség, tudtam, hogy mi az - csak egy gomba, amit ráadásul nem is szexuális partnertől szedtem össze, mert nem volt, de egyszerűen elmenni se mertem, csak mikor már nem bírtam megmaradni ültő helyemen, és mikor belibbentem a patikába két perc alatt kiszolgáltak, hogy utána az első használat után ne akarjak meghalni. És fogalmam sincs, mire volt jó ez a cécó, hát ha köhögök, nem betolok egy adag ACCt, hogy oldja a nyákot és estére tudjak aludni? Miben különbözik ez? Talán az, hogy a vaginám derékmagasság alatt van...

És egyszerűen borzalmas, hogy a saját anyámmal sem beszéltem soha erről egy szót sem, mikor először menstruáltam, magamnak vásároltam mindent, ő pedig nyugtázta, és így... ennyi.

Szóval én csak örülök ennek a cikknek, mert ha például valaki nem is szeretne ilyen témákról velem beszélgetni, mert esetleg nem bízik bennem annyira, túlságosan gátlásos - volt már rá példa, hogy segítséget szerettet volna tőlem kérni egy nem túl közeli barátnőm, csak nem merte... borzalmas érzés -, akár oda is adhatom neki, hogy elinduljon egy helyes irány felé, ami aztán ahhoz vezet, hogy képes legyen elfogadni ezeket a gondolatokat és a segítséget.

Hihetetlen, amit a pozitív testképért (és a gondolkodásért, ha már itt tartunk az előző cikkeid nézve) teszel és csak tisztelni tudlak érte.

Lettie írta...

A menstruációs dolgot nem nagyon értem. Én soha nem éreztem még kínosnak hogy betétet vegyek, simán bemegyek a teszkóba csak egy csomag betétért is, amit aztán lóbálok a kezemben végig a parkolóban. És még sohasem éreztem azt, hogy ezért mindenki engem figyelne. Anno a tesitanároknak is mindig azt mondtuk a suliban, hogy bocsi, de megjött, nem csak én, mindenki az osztályban. (Az más kérdés, hogy volt hogy kétszer, háromszor is megpróbáltuk bejátszani egy hónapban:) A véres pizsinacimat nem azért nem dobom a szennyesbe, hogy anya ne lássa, azért mosom ki felkelés után, mert ha pár óránál többet szárad rajta, akkor már lehetetlen kimosni nyom nélkül. És miután kimosom kézzel, a kád szélére rakom, hogy anya lássa, hogy azt kell először kimosni majd mosógépben is. És egyetlen barátnőmmel sem beszéltem róla lesütött szemmel, hogy elöntött a havi örömmámor. Sőt a kollégiumokban mindig poén tárgya volt, hogy ha sok lány él együtt huzamosabb ideig, egymáshoz igazodik a menstruáció, és amikor valakinek megjött, amit be is jelentett mindenféle szégyen nélkül, már ki voltunk bukva, hogy basszus akkor nekünk is meg fog jönni.
De ettől még kellemetlenül érzem magam a menstruáció alatt, mert előfordul hogy az ember nem rakja fel rendesen a tampont, és minden leüléskor érzi, a betét csúszkál és ahol kéne nem ragad, ahol nem kéne meg igen, és nem tudom magam elengedni akkor ha nem úgy számolom ki az időmet, és attól félek hogy átázom, ami elég kellemetlen érzés. De ennek semmi köze a társadalomhoz, meg a pasikhoz, meg bárkihez, csak a személyes komfortzónámhoz.
És egyébként az önkielégítés is egyre kevésbé tabu téma manapság, kezdve azzal, hogy minden női magazin tele van azzal, hogyan kényeztesd magad.
Amit leírtál az mind igaz, ez természetes, nincs benne semmi szégyellnivaló, csak úgy érzem, egy kicsit sötétebben látod a helyzeted, mint amilyen valójában. Ha neked ezekkel kapcsolatban csak ennyire negatív tapasztalataid voltak, akkor sajnálom, de egy kicsit túlságosan is általánosítasz.

Raistlin írta...

ROSIE, na ez az - minden harmadik nő átesik egy (vagy több) kellemes kis hüvelygombán az élete folyamán, ha jól tudom, nem kéne cikinek lennie. Túl sok cukor, túl szoros nadrágok, bamm, ott van.
Nagyon örülök, hogy te foglalkozol ezzel - rémtörténeteket hallani egyes EÜsöktől és védőnőkről, de tudom, hogy nálad jó kezekben lesznek ^^

LETTI, nagyon szépen köszönöm a kritikai észrevételt; visszaolvasva én is elmerengtem, nem vagyok-e túl drámai. Valószínűleg hozzátartozik, hogy egy városszéli általánosba jártam, onnan pedig egy apácák által vezetett katolikus gimnáziumba kerültem, és úgy estem át a kamaszkoron, hogy amikor tampont kértem kölcsön az osztálytársaimtól, suttogva, akkor csak kerek szemekkel néztek, mert a tampon "erkölcstelen," és betétet illik használni egy jól nevelt katolikus lánynak. És aztán felnőttem, és olyan mázlim van, hogy én kvázi várom a menstruációmat. Pont a szemléletváltásom miatt gyűlt bennem az, hogy erről valamikor írnom és beszélnem kell - mert lazán felhozom, bárkinek és bármikor, és sokszor megbotránkozva néznek rám, hogy "erről nem akarok tudni," és ha veszek hat kiló élelmiszert a Lidlben, akkor nem kérdezik, kérek-e hozzá szatyrot, de amikor leteszem azt az egy csomag tampont, akkor igen. Tehát bármennyire is megbékéltem vele, még mindig a bőrömön érzem az előítéletet, és sokkal kényelmesebb lett volna a kamaszkorom, ha hamarabb megtapasztalom, hogy másképp is hozzá lehet állni. Abszolút igazad van abban, hogy hajlamos vagyok túlságosan hevesen kifejteni a véleményemet, a személyes tapasztalataimat univerzálisnak beállítva - és ezek után engem is meglepett, mennyien tudtak azonosulni a cikkel. Igazából annak örülök, ha valaki meglepődik rajta, hogy "de ez totál nem így van, én nem így tapasztaltam" - az reményt ad.

Little Fox írta...

Tavaly megkaptam egy osztálytársamtól, hogy ,, Te olyan szép lány lennél, ha nem ennél ennyit" . Mondta ezt a fiú úgy, hogy ő napi 8 órát edzőteremben tölt, és tak protein shaken él. Következő szünetben leültem mellé két tábla csokival, és a szeme láttára benyomtam :D. Iszonyatosan fájt utánna a hasam, de kurva jó érzés volt :D

Raistlin írta...

LITTLE FOX, te vagy a hősöm ;u; Foods before dudes.

Nadett írta...

Jesszusom, KÖSZÖNÖM ezt a cikket! *-* Tökéletesen megértem mindhárom problémát, és ijesztően sok saját tapasztalatom ugrott be. Azt például soha nem értettem, hogy azok az emberek, akikkel gond nélkül megvitatom a szexuális életem olyan részeit is, amiről elég kevesen akarnak tudni, miért sikoltozva menekülnek el, ha véletlenül a megszokott szextéma helyett a maszturbáció jönne elő. Aminek viszont örülök, hogy van egy ember, akivel gond nélkül tudunk róla beszélni, és ez a párom. (Nem tudom, mihez kezdenék, ha még előtte is tabu lenne - számomra az egyik legfontosabb, hogy szexuális téren nyugodtan szóba hozhassak bármit.) De annak is van egy feelingje, amikor a tesitanárnőm megengedi, hogy a szülő igazoljon évente négy órát, amin nem kell részt vennem. Gimis vagyok, hetente öt tesiórával. És megértem, hogy már az is nagy engedmény, hogy figyelembe veszi, hogy nőből vagyunk és menstruálunk, de belegondolva, hogy évente csak négy órán akarhat a méhünk leszakadni, már nem is annyira nagy segítség. Meg az sem, amikor éppen görcsölő hassal csináljuk végig az órát, és mikor a közepén kikéredzkednénk betétet cserélni, nem enged ki.
Szóval, a negatív tapasztalataim nekem is megvannak, és biztos vagyok benne, hogy a cikk legtöbb olvasójának is - és annyira jó látni, hogy nem csak engem zavarnak ezek a tabuk! Tényleg hihetetlenül boldog vagyok, hogy egy ilyen, a többitől valamelyest elütő cikk is felkerült a blogra *-*

Raistlin írta...

Juj NADETT, köszönöm szépen ;u; És szívből örülök, hogy pozitív tapasztalataid is vannak ^^ A tesiórákra meg alaposan ráférne egy reform - talán rosszul esne a szegregáció, de miért ne lehetne könnyített, vagy kifejezetten görcsoldó jógát kínálni hónap vége felé alternatív lehetőségként? Vagy ha csak félrevonulsz nyújtani egy tornaszőnyegen? Senki sem akar ilyenkor bakot ugrani, és kifejezetten egészségtelen lányokat erre kényszeríteni. A testnek ilyenkor teljesen más igényei vannak, és pihennie kell.

Iwi írta...

Azért jó, hogy írsz ilyenekről, mert tényleg javarészt lányok olvasnak. Fiatal lányok. Ne kattogj azon, hogy ez eltér a blog témakörétől vagy sem. Beszélni kell erről, minél több helyen, mert egy osztályfőnöki órán (ha a fiúk nincsenek is ott), azért simán gátlásosabbak a csajok, mintha otthon az ágyban a laptoppal (vagy a PC előtt) ilyenekről olvasnának. Meg ezt újra elolvashatják, nem zavarja a mellette ülő vihogása, és amit nem ért, arra egyszerűen rákeres a google-n. :D
Nekünk talán általánosban volt felvilágosítás anno, kaptunk kezdőcsomagot kis füzettel. A szexuális részéről meg nem is emlékszem, hogy beszéltünk volna "felnőttel". A lányöltözőben igen, de ott is voltak olyanok, akik visszahúzódóan csak annyit mondtak, hogy nem érdekli őket a dolog, és eleve elutasítják, hogy maguknak "csinálják".

A menstruációs részhez hozzászólva még, minden szégyenkezős lépcsőt végigjártam, aztán kezdett fárasztani, és már nem érdekel, hogy ki tudja, hogy megvan-e, ha rákérdeznek, akkor elmondom, de már a PMS-es hisztik idején megkapom, hogy "Meg fog jönni?" és jól esik, hogy nem kell hülye indokokat kitalálnom meg hosszasan magyarázkodnom, ha marhaságokon húzom fel magam, ami mellett máskor simán elmegyek egy szó nélkül. (hmm, minden kommentemben az jön le, hogy a problémákkal egy idő után azért nem foglalkozom, mert megunom (és hazamegyek :D - az az ask-on linkelt képed azóta belsős poén itthon), de tényleg, annyi mással lehet tölteni az időnket, mint ilyenek miatt aggódni, hogy mit fognak most szólni mások erre meg arra. Merjük megélni önmagunkat! :)

Nem tudom, hogy mennyire veszed zokon, de eszembe jutott az írásodról két cikk is, és szeretném megosztani :)

Ez a cikk a menstruációt járja körbe a-tól z-ig. Hasznos ötletekkel, tippekkel, amik segítenek megkönnyíteni _mindenkinek_ azt a kb. egy hetet, míg megvan. Oké, igazából 2 hetet, ha belevesszük PMS-t. :D http://www.urban-eve.hu/2013/07/18/kis-menstruacio-hatarozo-definiciok-es-hatter/

A másik cikk pedig arról szól, hogy a távol-keleten egyre több országban vehetnek ki a nők szabadságot menstruációs panaszok miatt. A kommenteket csak erős idegzetűeknek ajánlom. Mondjuk én tavaly napokig röhögtem rajtuk, bár komolyan tekintve elég siralmas, vérlázító és undorító is egyben, ahogy a nőkről írnak egyesek. http://www.origo.hu/egeszseg/20140522-menstruacios-szabadsagot-a-noknek-betegszabadsag.html

u.i.: gratulálok, a kommentem végére értél! :D

Amy írta...

Szia!
Csak annyit írnék: köszönöm! Nagyon!
:*

Dragda írta...

Ciklus kapcsán csak annyit, hogy soha nem szégyelltem, bár anyám kategorikusan úgy hívta "megbedegedtél". Baromság, az nem betegség, megjött, vérzek, a méhem ki akar mászni, alient szülök (ez mostanság a kedvencem), de nem vagyok beteg! És üssenek meg érte, de imádok fiatal diákmunkás srácok kasszáiba beállni a betéttel, tamponnal, síkosítóval (amit az Asszonnyal kézen fogva veszünk meg), hogy szokják, ha már az anyjuk elhitette velük, hogy a lányok virágillatút pukiznak és nem kell nekik kakilni (megtörtént eset gimis koliban, "A lányok szobájához miért jár vécé?" kérdéssel 14 éves férfiembertől).

Eüs vonal. A rémsztorik sajnos igazak. Olyan fotókat láttam előrehaladott mellrákokról, meg ilyenekről diplomás nővérek, orvosok, védőnők kapcsán, hogy nem is tudom hol vették a diplomájuk. Az első alsótájéki viszketésre futottam orvoshoz, sőt ha felfázok akkor is inkább nődoki, mint háziorvos, mert az legalább tisztesen megnéz és még kenetet is vesz, nincs e mellékfertőzés. Anyám is majdnem meddő lett a kamaszkori "nem-megyek-nőorvoshoz" baromsága miatt, hát én nem óhajtok évekig hormonozni, hogy nagy nehezen teherbe essek, inkább vigyázok és eljárok dokihoz. Azért van. Meg eüsként másokat is erre buzdítok. Nem a semmiért gebedtek a dokik és a szakszemélyzet évekig a könyvhegyek felett, hát azok beteg embereket akarnak látni és kezelni!

Ami engem halálra idegesít menstruáció kapcsán, azok az árak. Mármint még a noname termékekért is sajnálom azt a pénzt. Mekkora rohadt iparág épült már erre? Emlékszem apámnak, hogy fennakadt a szeme miután már a húgomnak is kellett betét, hogy három adag, az mennyi pénz! Kurvadrágák. Ha osztogatnak a pasiknak ingyen óvszert, akkor én ingyen betétet akarok! Ha annyira kibuknak egy csepp vértől, ami úristen! skandallum! punciból jött ki, akkor adjanak ingyen betétet, hogy ne kelljen látniuk! Hát de nem?

Maszturbáció. Soha nem volt tabu. Anyámnak egy előnye van, pardon volt, mert már nem tartom igaznak róla, hogy szabadon meg lehetett vele beszélni mindenféle szexuális témát (ez ugye a coming out kapcsán megdőlt, de mindegy is, a lényeg:), mindent elregélt a maszturbációról is, biztonságról is. (Anyám fura. Miért beszélek az anyámról, fúj!)

Cicik. Az emberek, pláne a nyugati emberek mindig elfelejtik, hogy tudat alatt a szex nem más, mint fajfenntartási ösztön. Mi kell a kölöknek, hogy életben maradjon? Anyatej. Az honnan jön? Nagy ciciből. És pont. Azért tetszik a nagy cici, mert fix, hogy ad majd elég tejet. És ennyi, semmi más. Jó persze, szereti a simit a cici, de akkor sem a másik élvezetére van kitalálva, maximum harmadlagosan, mert másodlagosan még mindig az van ott, hogy azon személynek okoz örömet, aki a mellkasán hordozza őket!
Annyira jellemző, hogy fittyet hányunk az alapvető ösztöneinkre és az evolúciós örökségünkre. A természet nem hülye, millió éve volt kiokosítani magát, nem kéne szembeköpni pár ezer évnyi "majomkodás" okán.

Pardon, hosszú és kifejezetten heves lett.

Wikka írta...

Es tenyleg. Le a kalappal... Elvezet volt olvasni, ezt en lehet megosztom. Hihetetlenul jol irsz es tetszik, h ilyrn dolgokrol is irsz.

Névtelen írta...

Rohadt jó cikk volt, végre valaki erről is mer írni.
Am legegyszerűbb módszer, ha el akarsz zavarni egy fiút a közeledből: Taglald neki a menstruációt, és mikor már menekül, kiáltsd utána, hogy A LÁNYOK IS KAKILNAK ÁM! Muhahaha.

Üdv: Bogyó

LadyLoss15 írta...

Még nem kezdtem el a cikket, csak a címet látom, meg a képet, de már most felmerült: ez miért is számít tabutémának? Hiszen beszélünk róla...o.O Nem?
Oh, értem már. Hát, ha vendégségben vagyok,, és nincs kuka a fürdőben, akk tényleg elég kellemetlen. De sztem ez normális, hogy nem mutogatod, mert basszus, véres, és ha ömlik a vér a megvágott ujjadból azt se mutogatod meg ha vízhólyagos a talpad, azt sem. Undi, persze, nem is ciki, csak úgy simán nem mutogatod.
Haha, te is a megvágod magad példát hoztad fel, SZUPER, *pacsi*
Szerencsére nekem (eddig) sosem fájt igazán, szóval nem is kellett soha edzést/tesiórát kihagynom miatta. De mindig annyira sajnálom szegény csajokat, akiknek fáj. Egy barátnőmet egyszer láttam reggeli edzés után, ahogy ott fetrengett a földön, és sírt, és az anyjának el kellett jönnie munkából, hogy hozzon neki fájdalomcsillapítót, mert a csaj felöltözni nem tudott. :S
Hű, ez engem amúgy a Harry Potter kapcsán érdekelt, mikor a 7. könyvben az erdőkben bujkálnak, és lopják a kaját... Hermione 17 éves, szinte biztos, hogy már menstruál... ő tampont is lop, meg minden este fürdik a sátorban, és a fák közt cserél tampont? Vagy mi? Egyébként IMÁDNÁM ha nem lenne ez a menstruáció-izé... már azelőtt utáltam, hogy lány vagyok, hogy egyáltalán tudtam volna, mi az, hogy menstruáció. És a megjelenése sem szerettette meg velem különösebben a női létet. Bár, mint mondtam, igazából nem ciki, meg nem fáj, csak szimplán macera meg pénz, és minek van? És ha nem is akarok szülni?
De TÉNYLEG figyelni kéne erre írásnál. Mondjuk nekem nincsenek nagyon női szereplőim, de tényleg jó, hogy mondod. :) (Amúgy miért ne lehetne szex, ha megvan a csajnak? :P ) - Ohhh, most látom a kisbetűt. Elnézést.
Igeen, GRRMartin, jaj, annyira büszke voltam rá, és annyira értékeltem, hogy valaki foglalkozik ezzel is. NAGYON örültem neki.
!Plusz egy tampon hátrány: néha egyszerűen nem tudod felhelyezni. Mert túl szűk és száraz az egész és nem megy (oké ez csak az utolsó 1-2 napon lehet mikor már nem tiszta vér minden, de még igenis kell valami)....
(Betéthez nem tudok hátrányt, sosem próbáltam, elvégre úszni azzal nem lehet :D )
Intimkehelyről még sosem hallottam... o.O
Ohó, itt a második téma, ami kicsit még jobban is érdekelt: maszturbáció.
"A maszturbáció csökkenti a fejfájást és a stresszt." IGEN
"egy/két ujjat beillesztve a "gyere ide" mozdulatot kell imitálni" hahahahahha ez milyen megfogalmazás már :"D Ezt idézni kéne! :DD
Mellek: ezért utáltam meg óvodában lány lenni. Mert egy meleg nyári napon sosem vehettem le a pólómat, látszólag ok nélkül: ugyanolyan volt a felsőtestem, mint az öcsémnek, a szomszéd kisfiúnak, a barátaimnak. Miért nem lehet mégsem? Utáltam. Azt is, hogy a kétrészes fürdőruha állatira kidörzsölt, de muszáj volt abban úszni nyáron. :/ Hosszú évekbe telt felfognom, és azóta lázadtam ellene lélekben, és direkt fiúsan öltöztem, mert az kényelmesebb, és sokáig nem hordtam melltartót sem. Fiúnak kellett volna születnem :$ (De már szeretem, hogy lány vagyok, csak kb 14 évig zavart: 2-16 éves koromig :D )
KÖSZI a cikket, nekem nem sok újat mondott (bár volt az a tölcsér, na az még mindig furán hangzik), de örülök, hogy írtál róla. Nagyon örülök. És annak is, hogy egy cikkbe szedted őket. Király!! (y)
LL15

LadyLoss15 írta...

ui: A link a női orgazmus fajtáiról viccesen BAROMI JÓ :DDD

Raistlin írta...

Megkésve bár, de törve nem...

IWI, nagyon-nagyon szépen köszönöm a linkeket! ouo És a bátorítást. Meg mindent. A kommentet, no: drága vagy, és nagyon érdekes volt olvasni a gondolataidat, nem megyek haza. :DD

AMY, én köszönöm, hogy olvastad és hozzászóltál~!

DRAGDA, elakadtam a vécés kérdésnél, és azóta még nem tértem magamhoz.

WIKKA, nagyon-nagyon szépen köszönöm ;u;

BOGYÓ, az a jó hír, hogy azért a felnőttebb férfiak többnyire már apatikus közönnyel, vagy egyenesen megértéssel és támogatással reagálnak - épp ezért gondolom, hogy az oktatás, a társadalom hiányossága és hibája, hogy kisfiú/kiskamasz korukban visonganak vagy gúnyolnak. Végül a saját tapasztalataik során elfogadják, amikor elég barátnő után rájönnek, hogy milyen is ez, mivel jár, mit jelent. Maguktól a legtöbben nem veszik a fáradtságot, hogy érdeklődjenek; ezért is hülyeség két részre bontani az osztályt szexuális felvilágosításnál.

LADY LOSS, na azt én se vágtam soha, hogy amikor kislány, és nincs melle, miért kell a póló: komolyan ott tartunk társadalmilag, hogy a gyerekeket szexualizáljuk? Nekem elég hamar kellett meltartó, kilenc évesen menstruálni kezdtem és A-kosár kellett volna, de nem akartam hordani, és rettenetesen meg voltam ijedve, tudtam, hogy abnormálisan korán jött meg, és egyik másik lánynak sem volt melle kibaszott ÉVEKIG, és nem győztem görnyedten járni és takarni és sírni, és eh. De nem tudom, én már nagyon otthon érzem magam a nememben, még úgy is, hogy a környezetem egyre azt zúgja, hogy No De Azért A Férfi A Teremtés Koronája [és kicsit tartok amúgy attól, hogy erre a slashfic sokaknál rásegít, elvégre csak férfiakról olvasnak, csak férfiak esnek szerelembe, csak a férfiak azok, akikkel érdekes dolgok történnek...]

Hedvig Tris írta...

Oké, imádom az összes polgárpukkasztó cikkedet! :D ölelés, és csak így tovább!!!

Raistlin írta...

Nagyon szépen köszönöm, Hedvig~!

LadyLoss15 írta...

Most hogy mondod, tényleg lehet ilyesmi hatása a sok slashficnek, de nem hiszem, hogy jelentős lenne. Elvégre minden gyereknek voltak/vannak szülei, meg így is túl sok fluff romantikus film folyik a csapbó is, látnak azok elég olyat is! :) Szerintem inkább pozitív a slashficek hatása, nyugi. ;)
LL15

Lettie írta...

Még ahhoz lenne hozzáfűznivalóm, hogy a mell pihés vagy szőrös is lehet. Ha a női mell szőrős, az nem valószínű, hogy normális. Esélyes, hogy akinek szőrös a melle, valami hormonális betegsége van, például PCO-ja. Ezt csak azért írom most le, mert mielőtt nálam diagnosztizálták volna, életemben nem hallottam róla. És ha mondjuk tudtam volna róla, például akkor, amikor pubertálni kezdtem, nem szedtem volna fel annyi felesleges kilót, amiktől most próbálok megszabadulni, ugyanis a PCO kimenetele, ha nincs időben elkapva, és kezelve, a meddőség. De amíg nem kezdett el huzamosabb időre kimaradni a menstruációm, 19 éves korom környékén, azt hittem csak ilyen szerencsétlenek a génjeim, hogy még mindig pattanásosodom, zsíros a hajam, és hízok egyfolytában. Amikor elmentem a nőgyógyászhoz végül, azt mondta, hogy ad egy fogamzásgátlót, (annak ellenére, hogy nem volt rendszeres nemi életem), amitől majd beáll a menzesz és lefogyok. Tovább híztam. És egyre jobban utáltam magam. Végül anyukám elvitt az endokrinológiára, ahol megállapították, hogy policisztás ovárium szindrómám van. És a gyógyszert, amit a nődoki adott, nem is szabadott volna szednem. De ő nem vette a fáradságot, hogy elküldjön kivizsgálásra. Kaptam gyógyszert, diétáznom kell, és állandó kontrolra járnom, de sikerült leadnom 16 kilót. Még legalább 10-et kéne ahhoz, hogy jól érezzem magam. És ettől még nem lennék top modell alkatú, de nem is akarok az lenni, mert nem illene hozzám, ráadásul szeretem a domborulataimat:) A PCO nem gyógyítható, de tünetmentesen kezelhető, és a folyamatos kezelés mellett gyerekem is lehet a későbbiekben. De a PCO nem csak a kóros elhízásban nyilvánulhat meg, hanem a kóros fogyásban is, és még rengeteg tünete lehet.
Azt hiszem, ez most egy kicsit off topic volt, de azért mondtam el, mert itt ez a téma a tabukról és ez is egy olyan dolog, amiről többet kéne beszélni vagy egyáltalán beszélni kellene róla. És itt egy csomó lány, és talán tudok vele segíteni valakinek. Ha esetleg ilyen problémáitok vannak (a neten több cikk is foglalkozik vele, ahol részletesen fent vannak a tünetek is), ne törődjetek bele, ha nem tetszik, amit a tükörben láttok. Van, hogy el kell fogadni önmagunkat, olyan dolgokban nyilván, amiken nem tudunk változtatni, de vannak dolgok, amik nem tartoznak ide, amiken igenis lehet és kell változtatni azért, hogy jobban ki legyünk békülve önmagunkkal. És talán ha többet lenne foglalkozva ezzel a betegséggel, nem szenvednének annyit a fiatal lányok, ugyanis megdöbbentően gyakori betegség, csak sajnos sokan nem is tudnak róla, hogy van nekik.

Raistlin írta...

LADY LOSS, lehet, szentelek majd ennek egy pro/kontra különcikket :)


LETTIE, nagyon igazad van, és köszönöm, hogy leírtad - félreérthetően fogalmaztam. Azt akartam írni, hogy persze, előfordul a kóros soványság, a kóros elhízás, a hormonzavar miatti túlzott szőrnövekedés, és a mellekre térve, vannak olyan nők, akiknek már nincsen, mert elvesztették a rák elleni küzdelemben - és igen, mindent meg kell tenni azért, hogy a test egészéges legyen, de ne... leprásként kezeljék azt, aki ebben szenved, érted. Azt próbáltam megfogalmazni, hogy akkor se legyen tabutéma, de erre nem fektettem elég nagy hangsúlyt, megpróbálom a napokban beleeszkábálni a szövegbe valahogyan.

Lettie írta...

Jaj ne értsd félre, ez nem ilyen durva kritika akart lenni! Egyébként nagyon jó a cikked, és sok mindenben igazad van. Most én érzem hülyén magam, hogy itt akadékoskodom... Nem ez volt a szándékom:)

Raistlin írta...

No offence taken, csak ilyenkor mindig mélyen magamba szállok :D

blueeyesgirl írta...

Én mennyire boldog vagyok ilyenkor, hogy azok a szüleim, akik! Megjegyezném, anyával mostanában rengeteg nézet elterèsérünk van de azért szerintem mert sok baj èrt mindkettőnket az elmúlt években ès ezeket szèpen levezetjük a másikon, mert kettesben élünk +/- egy padlócirkáló pincsi. A lényeg a lényeg, anyával régebben nagyon szoros volt a kapcsolatunk (s ez kezd szépen lassan visszatérni), félmondatokból megèrtettük egymást, filmes idèzetekkel kommunikáltunk és a turmixot anya a mai napig Dean "shake it up baby" mondatával készíti el otthon. Ezzel azt akartam felvezetni, hogy nálunk n e m tabu hála a jóIstennek a menszesz. Egyikünk se boldog amikor meglep engem éjszaka a havim ès másnap reggel az egész lepedőt le kell szedni mert foltos lett, de nem csinálunk belőle nagy ügyet; lakás egyik pontjából a másikba kiabálunk hogy van-e itthon betét, kéne tampon úszásra, felmentés kellene tesire mert ez ömlik mint a Niagara és én tőlem így tartós mozgást ne merjenek elvárni (olyan áldott-átkozott állapotban vagyok, hogy görcsöm az minden harmadik alkalommal van akkor is csak egy-kèt nap, de az egész egy hétig tart ès nagyon, nagyon erősen.) Beszéltünk a szexről, no nem felvilágosítás szinten mert azt én negyedikesként elintèztem magamnak bátyáim Kismalac ès Móricka újságjaival, hanem mint csak a témáról. Most télen indokolatlanul sokat sírtam ès random sírógörcseim voltak ès emiatt is eltávolodtunk anyuval, de az egyik leghisztèrikusabb zokogásomkor anya leült velem ès beszélt velem arról, hogy ezek a rohamaim nem csak a kamaszkor jótètemènyei lehetnek hanem lehet hogy a testem már kezd készülni a szexuális kapcsolatra csak én mèg erre lelkileg nem vagyok kész ès ezzel nincsen semmi baj (sok gondom volt de nem tagadom.hogy ez is lehetett az egyik ok.) A másik pedig, hogy apunak èn vagyok az egyszem lánya a három bátyám meg öcsém mellett és èn is jobb szerettem fiús lenni szóval szerintem se apa se én nem bántam, hogy a rózsaszín fodros habosbabos elkényesztett picilány helyett a póló nélkül focizó gyerek voltam, és Istenem de szerettem hogy apa mondta, nyugodtan vegyem le a pólót mert ő is úgy jászik (9 voltam és kis deszka, most 17 most meg hát, valami jele már van a melleknek itt fenn de szerintem valami nagybelépőre várnak a növéssel :D). Ezeket meg szerettem volna így elmondani, mert a cikk ezen része úgy volt ismerős, hogy barátoktól tapasztalom a pusmogást a menszeszről, mert bár a legtöbb lánnyal annyi hogy "megvan?/ Meg./ Részvét, pokrócot?" de néhányukkal meg hiába kezdeném megbeszélni ha van valami, nagy kerek szemekkel nèz rám és mondja hogy èn hogy tudok erről így beszélni? Ès ezt sajnálom. Ès ez a cikk annyira jó hogy van és annyira szeretem hogy ilyenekről írsz, mert érdekesek és új ismeretet meg szemléletet is ad. És annyira gáz hogy ezek tabuk. Mármint tènyleg. Mièrt kell röhögni ha női mellet mutatnak egy filmben, egy normál nem plasztikázott mellet, mert a csaj mondjuk úgy aludt, na és? A kisbaba üvölt mert éhes ès az anya a padon ülve megeteti, ès mások képesek ujjal mutogatni rájuk mert....mert csak? Egyszer rajzoltam két karakteremet ruha nélkül mert gyakorolni akartam az emberi test ábrázolását és amikor bevittem rajzra a tanárnak, meglátta kèt fiú és rávágták hogy pornöt rajzoltam. Kèt meztelen nő állt a képen ès ennyi, de már ez is pornó nekik.
Fáj a társadalmi butaság...

sliver írta...

Jobban meggondolva tíz évvel ezelőtt minden bizonnyal értékeltem volna egy ilyen cikket. Szerencsére már minden ilyen szempontból rendben vagyok magammal, de kora tinédzserkoromban... ehh. Mindezekkel a dolgokkal komoly problémáim voltak. Főleg, ha netán nem volt itthon anyukám, és apámat kellett megkérnem arra, hogy menjen le a boltba betétért, mert vérzek, mint egy tökön szúrt ló, és nincs itthon konkrétan semmi, amivel átvészelhetném az öt perc utat az üzletig. Brr. Na meg mikor elkezdtek nőni melleim, és teljesen elrontották az amúgy se épp fényes önképemet. Mert az ugye nem elég, ha nagyok.
Azt meg főleg nem tudom, hogy a maszturbációt miért kellett annyira szégyellnem. Nem mintha különösebben vallásos nevelést kaptam volna, mégis, minden egyes alkalommal annyira szégyelltem, hogy szinte meg se érte csinálni. Nem hogy még másoknak is beszéljek róla, haha.

Dosadi írta...

Éppen a menstruáció társadalmi megítélése témában írom a műhelymunkám és igen szívmelengető volt elolvasni a cikkedet, mert annyira összecsengett az eddigi kutatásaimmal :D Én még a láb és a hónaljszőrt hozzá csapnám ehhez a női tabuk témához, mert azok is megérnek egy misét :D

{bloody romantic}
B l o g : Raistlin
Sablon: Agata | WS