a blog bezárt. mobilnézethez {katt ide}.

2015. április 3.

Nemek és szexuális beállítottságok

Omniszexuális, agender, szafioszexuális, cis férfi, drag queen - mit jelentenek ezek a fogalmak, és miért fontosak mind az életben, mind az irodalomban?


Szexuális beállítottságok


heteroszexuális: a magáétól különböző nemhez vonzódik
tévhit: semmiféle tudományos bizonyítéka nincs annak, hogy a heteroszexualitás "alapbeállítás" lenne az embernél: egyszerűen ez a leggyakoribb - a sárga rózsa nem lesz természetellenes csak azért, mert több a piros; nem "eltér" a pirostól, hanem önmagában értékes.

homoszexuális: a magáéval azonos nemhez vonzódik
► ha egy nő kizárólag nőkhöz vonzódik, akkor leszbikus. a "buzi," "ratyi," "homár," "homokos" és társai pejoratív fogalmak.
tévhit: a homoszexualitás nem "átmeneti," nem az történik, hogy valaki hetero volt, aztán hirtelen homoszexuális lett: általában így születnek, vagy a spektrumon haladnak az életük folyamán.
biszexuális: a magával azonos és a magáétól különböző nem képviselőihez egyaránt vonzódik
► azért nem azt írom, hogy férfiakhoz és nőkhöz is,  mert kettőnél jóval több nem van (lásd később) - a biszexuális a maga identitásával azonos és az azzal ellentétes nemhez vonzódik
►  tévhit: nem igaz, hogy a biszexuális "félig hetero" és/vagy "csak kísérletezik" - aki biszex, az biszex.
tévhit: nem igaz, hogy aki biszex, annak a világon mindenki bejön. preferenciák és ízléskérdések ugyanúgy jelen vannak.
pánszexuális: a nemeket teljesen figyelmen kívül hagyva érez vonzalmat
► a biszexualitástól különbözik abban, hogy neki aztán tényleg teljesen mindegy, mi van a lábad között.
= omniszexuális: az összes létező nemhez vonzódik

aszexuális: senkihez és semmihez nem vonzódik, egyáltalán, soha
tévhit: az aszexualitást sokan összekeverik azzal, ha valakinek egyszerűen az alkatából adódóan alacsony a szexuális étvágya. az aszexuális nem kevésbé lelkes a témát illetően - az aszexuálist egyáltalán nem érdekli a szex, és ezt illik tiszteletben tartani, mivel teljesen normális és egészséges hozzáállás, nem trauma vagy tapasztalatlanság/tudatlanság áll a háttérben, és nem fog megváltozni, ha értük jön az Igazi Nagy Ő.
► aszexuális emberkék ugyanúgy élhetnek párkapcsolatban vagy érezhetnek szerelmet - de vágyat nem fognak.
► íróként különösen ügyelj arra, hogy ne dobálózz a fogalommal


szürkezóna (grey sexual): az aszexualitással rokon, de különbözik tőle annyiban, hogy alkalmanként érez szexuális vonzalmat (biológiailag vagy emocionálisan)

demiszexuális: csakis és kizárólag stabil romantikus kapcsolatban tud érezni szexuális vonzalmat

► megjegyzendő, hogy ez egy szexuális beállítottság, nem egy elhatározás: vannak párok, akik úgy döntenek, hogy a házasságig várnak - ők nem demiszexuálisak, hiszen megfontolás és önfegyelem vezeti őket, nem az alkatuk. 

szafioszexuális: nem a testhez, hanem az intelligenciához vonzódik

kísérletező: szexuális beállítottsága nem stabil, próbálkozik, fantáziál és/vagy kísérletezik

androszexuális: férfias tulajdonságokhoz vonzódik, mindegy, milyen nem képviseli őket; a güneszexuális a nőies tulajdonságokhoz vonzódik ugyanígyqueer (más): az összefogó jelző a nem-heteroszexuális beállítottságokra; kissé pejoratív, de néha szükséges: az LGBT*QA betűszóban például a "lesbian, gay, trans*, asexual + allies" mellé illesztik be, hogy a szó ne LGBTPOGDSE*A legyen

intenzitás: a szexuális beállítottságot nem kell "bizonyítani" - például úgy is lehet valaki bi- vagy pánszex, hogy egyetlen nem képviselőjével sem feküdt még le, de a vonzalmat érzi, és így tisztában van a beállítottságával. a szexuális identitását mindenki másképp éli meg vagy juttatja kifejezésre: nem lesz attól valaki kevésbé meleg, hogy nem beszél affektálva és nincs pincsikutyája, és a flaneling nem kötelező leszbi-viselet.

romantikus beállítottság: a szexuális beállítottság a szexuális vonzalomról szól - de ennél bonyolultabb lények vagyunk.
► például, lehet valaki heteroszexuális biromantikus - szexuálisan csak a magáétól különböző nemhez vonzódik, de bele tud szeretni vele azonos neműekbe; vagy lehet valaki omniszexuális aromantikus, aki minden létező nemhez vonzódik - de soha senkibe nem szeret bele.

Nemek

sex (biológiai nem): különválasztandó a "gender" fogalmától - ez pusztán csak a biológiai nem, amit a nemi szervek mutatnak

gender identity: az absztrakt nem: aminek érzed magad - nem feltétlenül azonos azzal, amit a tested mutat, vagy mutatott a születésedkor.
► a nemi identitás különbsége a biológiai nemtől egészen korán, általában három éves kortól kezdve is manifesztálódhat, de nem ritka az sem, hogy jóval harminc-negyven felett alakuljon ki

cis nő: az orvosok ránéztek, és azt mondták: "lány." azóta is annak érzi magát. 

cis férfi: az orvosok ránéztek, és azt mondták: "fiú." azóta is annak érzi magát.

non-binary: az orvosok ránéztek, és mondtak valamit - de nem ért egyet velük.

transzgender: a leggyakrabban nő férfi testben, vagy férfi női testben.

Laverne Cox a TIME címlapján: az Orange is
the New Black
színésznője biológiailag férfi
testben született
► a nemátalakító műtétek sokszor segíthetnek a probléma megoldásában, de a műtét költséges és fájdalmas - nem lesz valaki "hamis transzgender" attól, ha fél kitenni magát ennek, vagy nincs rá lehetősége
► a társadalmi stigma miatt a transzneműek között a legmagasabb az öngyilkosok aránya. minden harmadik transznemű elszenved szexuális erőszakot, többnyire "márpedig megmutatom neked, hogy férfi/nő vagy!" felkiáltásokkal.
► a transzneműség nem betegség: a modern pszichológia nem kezeli annak
► a "transzvesztita/transzi" pejoratív kifejezések, és kerülendőek
► az egyetlen ember, aki eldöntheti, milyen nemű vagy: te magad.
► vannak férfiak, akik menstruálnak. vannak nők, akinek nincs mellük, szakálluk nő, és magömlésük van. ilyen egyszerű. a jelenség az emberiséggel egyidős, nem "modern őrület"

agender: nemtelen, nem sorolja magát sehová sem. minden joga megvan rá, mellesleg.

genderfluid: dinamikusan váltakozó nemmel rendelkezik

intersex (internem) : kategóriák között áll

androgün: férfias és nőies tulajdonságokat egyaránt visel; ez lehet egyszerűen esztétika is, de megjelenik nemi beállítottságként is

two spirit: az ősi indián kultúrában olyan személy, akinek férfiként egy női "lelke," vagy nőként egy férfi "lelke" is van, és mágikusan kommunikál vele - a tradíciót a kolonizáció megölte

További fogalmak


coming out (előbújás): az identitás felvállalása, legyen az nemi vagy szexuális identitás.
fontos: ha valaki coming outolt neked, az engedélyük nélkül senkinek de senkinek nem adhatod tovább az identitásukat.
closet (szekrény): ha valaki "nem jött elő a szekrényből," akkor még maga előtt is rejtegeti az identitását, a legtöbbször társadalmi/vallási nyomásra. 
► én személy szerint tizenhét éven át voltam a szekrényben: bár nőkhöz és férfiakhoz egyaránt vonzódtam, amióta csak érdekelni kezdett a szerelem és a szex, csak ekkor mertem bevallani magamnak a biszexualitásomat a katolikus neveltetésem miatt.

hermafrodita: a hermafrodita nem nemi beállítottság, és kegyetlenség transzexuálisokra, androgünökre vagy egyéb non-binary nemi identitással rendelkező személyre alkalmazni

drag queen: a drag queen homoszexuális férfi, aki alkalmanként nőnek öltözik
► a drag queen kellékei: ruha, smink, paróka, fűző/tömések, kivehető műmell és a péniszt leszorító tuck : az átváltozása ideiglenes és eltávolítható
► a drag queenek többnyire előadóművészek: énekelnek, táncolnak, stand up comedysek, youtuberek, sminkguruk vagy akár sztiptíztáncosok. sokan csak a buli kedvéért öltöznek be, szórakozásból, vagy a nemi életüket színesítik a szerepjátékkal.
► vannak heteroszexuális drag queenek
► a legtöbb drag queen egy (vagy több) karaktert játszik: a jelmez pusztán szerep
ábránkon a kedvenc drag queenem, Willam Belli, dragben és nélküle
a sminkvideója [itt] elérhető, és egy ajándék az emberiségnek
► a drag queen női megfelelője a drag king, amikor cis nők öltöznek férfinak: a mellüket fáslival kötik le vagy letapasztják, gyakori a műarcszőrzet felvitele és a férfias vonásokat hangsúlyozó smink. a drag queenekhez hasonlóan többnyire változtatnak a viselkedéskultúrájukon, mozgásukon és hangjukon, hogy az illúzió tökéletes legyen.

crossdressing: az általános megnevezés arra, ha egy másik nem tipikus ruháit viseli valaki - cis lányok öltönyben, cis fiúk fűzőben és harisnyában

butch: maszkulin módon öltözködő és viselkedő leszbikus megnevezése


"és melyikőtök a fiú?" a legostobább kérdés, amit fel lehet tenni egy nem-hetero párnak: a kapcsolatuk pont arról szól, hogy nincs benne nő és férfi. simán járhat együtt úgy két lány, hogy mindkettejük szoknyát hord és sminkel, és az ágyban is cserélnek, hogy ki van "felül."


Miért számít ez az egész,
és mi köze van a sztorikhoz, amiket írsz vagy olvasol?


A nemi identitás és a szexuális beállítottság része annak, akik vagyunk, és a fogalmak felvilágosult ismerete segít a körülötted élők megértésében - sőt, a karakterépítésben is. 

Ne feltételezd zsigerből minden emberről és minden szereplőről, hogy hetero. A történetedet nem csak izgalmasabbá, de valóságosabbá is teheted azzal, ha különféle beállítottságú szereplőket mozgatsz; arra viszont nagyon figyelj oda, hogy nehogy karikatúrákat fess meg, alaposan járj utána a szereplőknek.

Senkit sem az határoz meg, hogy mi van a lába között vagy kivel feküdt le - hanem, hogy  kinek tartják magukat: mit éreznek, mit gondolnak, és mit tesznek.

komment: IGEN // nem


Források:
Témába vágó cikkek az oldalon:

Témába vágó történetek a blogon:
  • az összes (nem, tényleg. 98%-ban férfi/férfi felállásban dolgozom) 
  • Berlin, Berlin - közérthető novella férfi/férfi felállásban
  • Csak legyen a címben eper - WtNV ff, genderbender a nemi identitás kérdésével
  • Boldogság, te kurva - Will Graham drag queen, aki a szexiparban dolgozik. Erőszakos ügyfelétől ironikus módon egy kannibál sorozatgyilkos, Dr. Hannibal Lecter menti meg.
  • bound - X-men ff, BDSM & drag
  • Útmutató karambolokhoz - A Trónok Harca Sansája és Margaeryje egymásra találnak egy modern valóságban; Renly és Loras eleve együtt vannak. Valamiért Robb meg Theon is.


38 megjegyzés:

Gabriella Hemeczi írta...

Nagyon szépen összefoglalt, hiánypótló bejegyzés :)

Raistlin írta...

Köszönöm szépen :3 Ez megint az az eset volt, hogy "lehet, hogy nem mondok újat vele, de azért álljon itt és legyen meg"

Dragda írta...

*hálakönnyek*

Ez most úgy kellett, mint a falat kenyér az éhezőnek, mivel anyám még mindig nem nagyon akar hozzámszólni a coming out óta, sőt egyenesen gyűlöl,hogy kinn van fészen, hogy egy másik lánnyal van kapcsolatom. Gyűlölöm ezt az egész helyzetet, gyűlölöm elveszteni anyám-apám, csak azért mert szeretek valakit. Rohadtul gyűlölöm, és bocsánat, hogy ide, de kibukott.

Arról miért nem beszél soha senki - ha van kivétel linket - hogy mennyire borzalmas a gyereknek elveszteni a szüleit, akit tisztelt, szeretett, imádott és tudta, hogy biztos menedékek minden helyzetben, amikor azok megtudják, hogy a gyerekük "más"?

Bocsánat, nagyon fájok. De köszönöm a cikket, jólesett. :)

Raistlin írta...

~~ representation matters ~~
az egyetlen dolog, ami tényleg gyűlöletet szül, az a tudatlanság. szóval remélhetőleg a felnövekvő generáció nem hozza ilyen helyzetbe az utódjait. dolgozunk érte.

Névtelen írta...

Hello! Pont ma olvastam ezt el, és ma ment a tvbe a Coming Out című... dolog. Szóval ennek hatására a testvérem megmutatta Dancsó Petinek az erről készült kritikáját, amiben azt mondja, hogy ilyen nincs hogy valaki egyik napról a másikra melegből hetero lesz. Persze a filmben amiatt lesz az, mert egy nő ráesik és beveri a fejét (a logika), ami nyilvánvalóan baromság, ez nem létezik. De attól még ettől függetlenül valaki érezhet egyik napról a másikra teljesen máshogy? Nem ez a genderfluid jelentése? Vagy félreértem? Vagy ez csak a genderre értelmezhető? És akkor a srácot bi-nek mondhatnánk? Kicsit összekavarodtam, bocsánat az értetlenkedésért.
Plusz még egy kérdés: a hermafrodita pontosan akkor mi?

Raistlin írta...

Hahó!

A zavarodottság természetes, az emberi psziché komplikált dolog, és hiába a megannyi címke és fogalom, nem könnyű eligazodni rajta.

A Coming Out jól érzed, hogy egy pocsék kiindulópont: az egy állami támogatással készült propagandafilm. (Nem, komolyan: milliókat adtak rá.) Azt a népszerű, ám téves (!) elméletet támasztja alá, hogy a homoszexualitás egy afféle tévedés, amiből vissza lehet botorkálni a heteroszexualitás "helyes" ösvénnyére. Tény, hogy az emberi szexualitás változhat, mozog a spektrumon, de nem egyik pillanatról a másikra, és nagyon, nagyon, nagyon ritka, hogy heteróból lesz homo, vagy homoból hetero -- a többi, egymással rokon szexualitás áthangolódása valószínűbb (mondjuk biszexuálisból pánszex.) Még egy nagyon fontos dolog: ez olyasmi,mint az érzelmeid: nem te döntesz róluk. Nem tudsz csettinteni, hogy "hmmm, vásárolni megyek, úgyhogy ma buzi leszek, nekik jó az ízlésük." Ha választás kérdése lenne, akkor sokkal kevesebben tennék ki magukat az előítéletnek, gyűlöletnek és sokszor egyenesen életveszélynek, ami ezzel jár. A szexualitás nem kőbe vésett, hanem folyékony, de az iránya megszabhatatlan; és hogy a metaforánál maradjak: simán van úgy, hogy az ember kiköt hetero-szigeten, és letáborozik ott, vagy észreveszi x évesen, hogy neki a vele azonos neműek tetszenek, és így éli le az életét; vannak, akikkel többet szórakozik az ár.

A hermafrodita nem kapcsolódik a témához, egy általános tévedés: az azt a biológiai rendellenességet jelenti, amikor valaki egy mutáció miatt egyszerre születik férfi és női nemiszervvel - mindkettő fejletlen, és az orvosok általában eltávolítják az egyiket a páciens egészsége érdekében. Ez teljesen más kategóriába esik, mint az itt felsoroltak.

Celia írta...

Megyek, kinyomtatom ezt és odavágom a tudatlan, ostoba környezetemhez.

De most komolyan. A körülöttem lévők mind hisznek az ilyesfajta szterotípiákban. Nem tudatlanok, csak elhiszik ezeket.

Nem régen volt egy barátomnak a coming out-ja az osztályomban. Felment bennem a pumpa. Volt egy reakció: "Pedig azt hittem normális vagy."
Azért, mert nem hetero? Gah.

Rólam meg elterjedt, higy leszbikus vagyok. Az bánt ebben, hogy ők akarják meghatározni, hogy kihez vonzódok. Még én se tudom, az benne a legviccesebb.

Hopsz, picit eltértem. Bocsánat, hogy ezt itt leírtam, de ez csak úgy előtört.

(Fogalmazási és helyesírási hibáimat nézd el)

Design Infinite Blog írta...

Köszönöm a cikket, nagyon sok dolgot tudtam meg belőle! :)

LadyLoss15 írta...

Természetesen nem volt sok újdonság a cikkben, hiszen a te blogodon töltöm szabadidőm tetemes részét. :D De ahogy összeszeded, az zseniális! :)
"androszexuális: férfias tulajdonságokhoz vonzódik, mindegy, milyen nem képviseli őket" Én erről sosem hallottam, és nem tudtam, hogy van ilyen, de ennek fényében kezd értelmet kapni, hogy miért jönnek be néha a nők is....
crossdressing - IMÁDOM :D (leszámítva, hogy kb 10 éve az öcsémre még nagy/már kicsi/használja, de elcsórtam cuccokat hordom. És ha lehet, felkapom a pasim öltönyét és nyakkendőjét. :D )
A cikk amúgy tényleg szuper volt, az a sminkes videó is, bár nálam már az is nagy szó, ha egy szempillaspirált felszenvedek. :) Ennek ellenére szoktam makeup videókat nézni, csak sosem használom. :D
LL15

Raistlin írta...

CELIA, nagyon sajnálom, hogy át kellett esned ezeken a tapasztalatokon :( Ne aggódj, a nyelvtanoddal minden rendben - és az is megérthető lenne, ha így volna, okkal vagy felindult.

BARNEY (de igen :D) köszönöm szépen!

LL, köszönöm szépen ;u; Soha az életben nem lenne türelmem egy ilyen jellegű sminkhez (bár fél órát minimum töltök a magam mindennapi festékével a tükör előtt) de ez is művészet, és csodálok mindenkit, aki ennyi időt és kreativitást tud neki adni ^^ És néha pedig létszükséglet az identitás megjelenítése érdekében.

Wikka írta...

Szia, nagyon tetszett a bejegyzesed, tenylag tanultam ujakat. Nekem tetszett a coming out c film, de en is tudom, hogy olyan nincs. Viszont en meg mindig nem igazan tudom eldonteni a szexualis identitadomat. Noverem szerint nem tudhatom, amig nem voltam egyikkel sem meg. Viszont a cikked megnyugtatott hogy attol meg lehetek bi. De amugy szexualisan a nok jobban "izgatnak", masreszt ha a lelek megfog barkibe beke tudok szeretni nemtol fuggetlenul.

Raistlin írta...

Hahó Wikka ;u; Az utolsó sor alapján pánszexuálisra tippelek, de van időd eldönteni - és te döntöd el. A tapasztalat tényleg nem kell hozzá: a heteróktól valahogy senki sem várja el, hogy bizonyítsák ("honnan tudod, hogy hetero vagy? voltál már ellenkező neművel? meddig jutottatok? jó, de az csak egy ember, nem lehetsz biztos..." - aha.)

Ha a Coming Out tetszett, van egy hasonlóan könnyed és humoros, de hiteles film, az I Love You Philip Morris Jim Carrey és Ewan McGregor főszereplésével, megtörtént eset alapján, amit szívből ajánlok owo

sliver írta...

Én aztán mindenkit elfogadok úgy, ahogyan van, de azért ne áltassuk már magunkat: igenis a heteroszexualitás az alapbeállás. A férfi és a női nemi szerv arra fejlődött, hogy összeilljenek, és a találkozásukból végül kölyök legyen. A testünk erre való. Az már más ügy, hogy az agyunk túlfejlődte a testünket, és szerintem minden az agyban születik, az is, hogy kihez vonzódunk, hiába alapvetően nem intellektuális a dolog. Aztán hogy a szex hogyan alakul, az már kreativitás kérdése, de hát ez a heterók esetében is így van.
Mondja, aki közelebb áll a skálán a leszbikushoz, mint a heteróhoz.
Egyébként, ne már, hogy én legyek maradi, de annyira idegesít, hogy ennyire túl van lihegve ez az egész. Úgy értem, komolyan? Bi, pán, meg omniszexuális? Ez rohadtul ugyanaz, nekem magyarázzon bárki bármit arról, hogy vannak fiúk, akik lánynak érzik magukat, meg mit tudom én.
Bocsánat, ha lelombozó vagyok, de komolyan? Mindenkiben vannak női és férfi tulajdonságok vegyesen, nemtől függetlenül különböző százalékban. Ez is csak egy skála. Jobban érzed magad, ha intersex-nek nevezheted magad? XD
Csak hát ismerek olyat, aki hosszú hónapokig folyamatosan azon szenvedett, hogy mégis micsoda is ő, és szerintem most is ezt csinálja, ahelyett, hogy egyszerűen az lenne, aki, ahogyan jólesik neki.

Raistlin írta...

Úgy értem, hogy a hetero nem alap, hogy nem mindenkinek alap. 90%-nak igen, mert utódlás meg minden halál, de mondjuk ki magyarul: van, aki buzin kezdi. Nem heteróból lett buzi. Nem transzformálódott. Nem hol-rontottuk-el. Szóval ezt így értettem.

És azt abszolút aláírom, hogy a címkézgetés néha sokkal többet árt, mint használ, és a falra lehet mászni a tumblr he/she/they trendjeitől, és a végén az ember a földhöz bassza a teljes fogalomtárat, hogy "oké, nem mindegy!? feküdj le azzal akivel csak akarsz, viselj, amit akarsz, és kuss legyen" - másokat viszont felszabadítanak a fogalmak, és azt mondják: "ó, akkor nem vagyok egyedül? akkor ez normális?"
Én például nagyon sokáig kamu-biszexuálisnak hittem magam amiatt, hogy nem mindegy nekem, ki milyen nemű, hogy teljesen másképp vonzódtam nőkhöz, mint férfiakhoz, de ugyanannyira, csak igenis számított, és utána rájöttem, hogy ja, az a biszex, a mindegy meg valami tök más, oké vagyok, hű.

Szóval ez a lista inkább a karakterépítéshez/fanficíráshoz van. Mert ahhoz nagyon, nagyon hasznos. Mármint Hannibálra például nem tudnám rámondani, hogy bi, mert ő a szépségbe szeret bele - szóval talán omni. És így jobban magam előtt látom a karaktert. Ráaggattam egy címkét, de ugyanúgy az embert nézem a maga komplex valójában, de nem címkézem mellé azzal, hogy "heh, buzi."

Szóval szerintem ez működik akkor, ha az ember nem feszül nagyon rá, és nem áll neki ledorombolni, hogy "az isten szerelmére miért mondod nekem azt hogy >>haver<< amikor agender vagyok és a >>haver<< meg fiús nem vagyok fiú WÁÁÁ", de a másik oldalról akkor meg legyen meg az is, hogy nem állunk neki, hogy "de hát KISLÁNY," ahogy Joe-ra mutogatunk.

sliver írta...

Valószínű, én is azért kapok agyfaszt minden alkalommal, ha valaki túlságosan belemegy ebbe az egészbe, mert azzal a sráccal barátok voltunk, de egy idő után egyszerűen olyan elviselhetetlen lett emiatt, hogy le kellett ráznom, ha nem akartam minden egyes beszélgetésünk után idegroncs lenni. Szóval ja. De bocsánat, mert biztos van, akinek jót tesz a dolog.

Sophie írta...

Ashley Mardell: LGBT ABC videója után már nagyjából azért képben voltam a dolgokkal, de fantasztikus,hogy valaki veszi a fáradságot,hogy mindent leirjon erről a tèmàról. Komolyan ezt kène tanítani az iskolában ahelyett,h mindenki buzizik (tanárok,diákok)

S. Lë'merille írta...

Uu nagyon jó lett a cikk és így coming out előtt kifejezetten bátorítólag hatott :) Már régóta tervezem, hogy elmondom a bátyámnak, hogy bi vagyok de eddig kicsit féltem... És köszönöm, hogy megmutattad nekem Willam Belli-t, mert az a smink videó annyira tetszett, hogy úgy döntöttem, a hétvégém maradékát arra teszem fel, hogy végignézzem az összes videót a csatornáján

Raistlin írta...

sliver , érezlek; és talán jó is, hogy fölmerült, mert fontos vetülete az egésznek, hogy nem csak önmegvalósítás és napfényes ragyogás.

Sophie, nem ismertem még a videót, csekkolom :3

S. Lë'merille, minden-minden jót a coming outhoz, és Willam Belli Beatdown sorozatát szívből ajánlom, engem mindig feldob ;u;

Anonima írta...

Köszönöm ez a felvilágosító cikket nagyon sokat segitettél. Épp mostanában gondolkodtam azon, hogy utána kéne járnom ezeknek a készülőben lévő novellámhoz.
Köszönöm. :)

Raistlin írta...

Sok sikert a novellához! :3

Anonima írta...

Köszönöm. Remélem túl jutok az elképzelésen. Ideje lenne már bele kezdenem :)

Névtelen írta...

Szia :D ne haragudj lehet, hogy hülye kérdés de most akkor a pán-/omniszexualitás közt mi a különbség?

Raistlin írta...

A pánszexuális egyáltalán nem nézi a nemeket; az omniszexuálisnak számítanak a nemek, de a biszexuálissal ellentétben nem csak a tradicionális nemekhez vonzódik és nem az azonos/ellentétes párhoz, hanem jóval többhöz.

Raistlin írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Először is, köszönöm a remek cikket. Bár nekem nem sok újat mondott, de biztosan van, akinek igen, úgyhogy örülök, hogy megírtad.
Másodszor, Sliver megjegyzésére mindenképp szeretnék reagálni, mert sok embert ismerek, aki a heteroszexualitás „alapbeállítás” voltát így akarja indokolni.

„A férfi és a női nemi szerv arra fejlődött, hogy összeilljenek, és a találkozásukból végül kölyök legyen. A testünk erre való.”
Igen. Az „ellenkező fajta” nemi szervekkel meg lehet csinálni a kölyköt, sőt, ez általában még élvezetes is. Ahhoz viszont, hogy a kölyök is továbbadja a génjeit (vagyis legyen értelme ennek az egésznek) előbb fel kell nőnie valahogy. Emiatt nem feltétlenül azok a gének lesznek elég sikeresek (fennmaradás szempontjából) amik „rávesznek” arra, hogy heteroszexuális gyerekgyártásba kezd, hanem akár azok is, amik a homoszexuális kapcsolatok kialakítására sarkallnak.
Azt feltételezni, hogy a szex eredetileg kizárólag gyerekcsinálás céljára volt, és a 20-21.sz. sz*rta a spanyol viaszt azzal, hogy örömforrásként használja, és nem csak a pénisz-vaginában módját ismeri – tévedés. Ez lehet, hogy újdonság ahhoz képest, hogy a keresztény egyház 2000 évig próbálta belesulykolni az emberekbe, hogy csak keveset, gyerekért, és hagyományosan szexeljünk. Az, hogy a barátság, szerelem és szex között ilyen éles különbséget teszünk, és minden emberi kapcsolatunkat igyekszünk belesulykolni valamelyik kategóriába és betartani az adott kategória szabályait, szintén elég új keletű dolog.
Visszatérve: az őskortól a keresztényekig általában szexeltek, ha akartak. Olyan csoportokban / társadalmakban, amelyek kevésbé voltak szervezettek, kevesebb szexhez kötődő és a csoport fennmaradását valamilyen módon szolgáló szabályuk volt (pl. kis számú csoportnál jobban büntették a homoszexualitást, mert jobban kellett az utánpótlás), annál valószínűbb, hogy az intimitás változatos formáit használták a társas kapcsolatok ápolására, nemtől függetlenül. Nem volt „semmi buzulás”, nem voltak társadalmi stigmák. Ha a haveroddal le akartál feküdni, megtetted.
Gondolj bele: terhes lett egy nő. Lehet, hogy azért, mert megerőszakolták (note: leszbikus nők is továbbadták így a génjeiket! Az, hogy a meleg férfiak nem, az sem gond, mivel az anyának ugye fiai is születtek), és az apa nem foglalkozik majd a gyerekkel. Lehet, hogy az apa meghalt / más okból nem tud segíteni a gyereknevelésben. Ha van egy jó barinőd, akivel néha együtt aludtatok és összemelegedtetek, netán romantikus érzéseitek is vannak egymás felé, valószínűleg szívesen segít felnevelni a gyereked. Ad neki kaját. Ha nincs tejed, megszoptatja. Fordítva, az apa is nagyobb eséllyel él túl pl. egy vadászatot, ha vannak nagyon szoros kapcsolatai. Röviden: jobban túléltek azok a csoportok, ahol jelen volt a bi/homoszexualitás.
Ha az azonos neműekhez való vonzódásnak nem lett volna haszna, régen kiirtotta volna az evolúció, nem hogy 10-15% gyakorisággal forduljon elő. (Érdekes, a vörös hajúak még ritkábbak. Mégsem nevezi őket senki abnormálisnak, a barnákat meg alapbeállításnak.)
Az meg, hogy kihez vonzódunk, nyilván részben intellektuális dolog (a társadalom fejlődésével egyre inkább), de egyébként sem a másik neméhez, vagy nemi szerveihez vonzódunk. A legtöbbször nemtől független dolgokat találunk fizikailag vonzónak. Az már más kérdés, hogy a (nyugati) társadalomban egyre nagyobb a (mesterséges) fizikai különbség a nemek között, és születésünktől kezdve arra vagyunk kondicionálva, hogy kizárólag a velünk ellentétes neműek (na ez is egy rossz kifejezés) külső jegyeit tartsuk vonzónak.
Azt hiszem itt most megállok. Remélem, nem vetted a hozzászólásom támadásnak, mert így visszaolvasva kicsit durvának tűnhetek, de ez nem volt célom.

-Sally

Ui.: 9 éve tanulok ilyesmit, nagyjából 9 éve annak is, hogy először elkezdtem azzal foglalkozni, miért „nem vagyok normális”. Mivel ennyi idő alatt elég sok minden ragadt rám folyamatosan, nem tudok hirtelen cikkeket előásni.

Raistlin írta...

Sally, ez egy fantasztikus, intelligens és összeszedett komment - nagyon-nagyon szépen köszönöm, és határozottan buzdítalak a cikkezésre uwu

Liani Hikawa írta...

Szeretem a cikkeidet. =) Frappáns, egyszerű, közérthető, egyenes. És velős.

Raistlin írta...

Köszönöm szépen~!

Névtelen írta...

én már csak azt nem értem, hogy akkor pontosan mi is a különbség az omniszexuális és a pánszexuális között ?

Névtelen írta...

ne haragudj, látom más is megkérdezte :)

Raistlin írta...

Jupp, könnyű belezavarodni, tekintve, hogy az emberi lélek rejtelmeit bolygatja, ami sosem egyszerű :DD

D.L.L. írta...

Hú, nagyon hasznos kis cikk volt, a feléről nem hallottam még, pedig tartottam is már előadást a témában. Viszont, két kérdés felmerült bennem:
1. Az angender emberek hogy öltözködnek, milyen a megjelenésük? Persze vannak többnyire uniszex viseletek, pl farmer-póló kombó, de mégis... Mert egy transz nő gondolom, leköti a mellét, de ha ő most egyik sem.. Ezt nehéz elképzelni, bár ettől tiszteletben tartom :)
Másik (ez már személyes) lehet valaki demi emocionálisan is? Mert én pl nem csak hogy fizikai vonzalmat nem tudok érezni, csak stabil kapcsolatban, de még sose volt olyan, hogy egy embert első találkozásra vonzónak tartottam volna vagy megfordult volna a fejemben, hogy ő bejön, esetleg eleve úgy közeledtem hozzá.. Eddig mindig barátomba/közelebbi ismerősöm zúgtam bele fél-egy év után. (ezért fogok macskákkal meghalni. a barátok ezzel sajnos nem tudnak mit kezdeni. life sucks)Na de szóval ilyen van, vagy csak szimplán szerencsétlen vagyok?

Raistlin írta...

Az agender emberek úgy öltöznek, ahogy kényelmes nekik, de tényleg az uniszex cuccok, vagy a biológiai nemüket kérdésbe vonó felszerelések a népszerűek - utóbbi a tipikusabb inkább, de nincs egységes divat-manifesztációja, mint ahogy mondjuk a leszbikusoknál sem kötelező a kockás ing viselete.

Az összes szexuális beállítottság megjelenhet csak emocionális formában is :3 Azt te döntöd el, segít-e, ha címkéket használsz, de nem vagy te szerencsétlen, azt ide megmondom owo

Baba Egy írta...

Köszönöm a részletes leírást - ettől kicsit jobban lettem, hisz igen sok problémája votl a környezetemnek velem. Túl sokszor voltam túl sok.

Óvodás korom óta, amikor először kerültem közösségbe - gondom volt a nemekkel. Pontosabban nekik volt gondjuk velem. Éppenséggel azért, mert nekem két lelkem van egyszerre. Tökéletesen beilleszkedtem a lányok babázós és a fiúk homokvárépítős jatékába. Később gyakran mondták rám a felnőttek - olyan furcsa ez a gyerek. De anyám mindig elmesélte hogy én házasságról és gyereknevelésről álmodozom, így rendben találtak. Sexuálisan valójában a bizalom, és a szerelem egyforma fontos szerepet játszik nálam. Abszolúte nem elég ha valaki csak jól néz ki és akkor mindjárt hurrá bújjunk össze... Nem. Lehet szerelem első látásra, de ott is kell legyen egy minden érzékszervemet, tudatomat, szívemet, lelkemet, intellektusomat egyszerre begyújtó szikra.
Házaságban élek, és van gyerekem akit egyszerre tudok anyaként, és apaként is nevelni ha úgy adódik. Testben férfi vagyok, de sírtam mikor a feleségem az újszülött babánkat szoptatta, hogy nekem nincs tejem, és én ezt az érzést soha nem fogom megismerni. Sexben a finom lelkű szépszavú emberekhez vonzódtam mindig nem nélkül. Azért nősültem meg, mert nőben találtam meg ezt, és nem férfiban. A mai napig tökéletesen el tudok beszélgetni mindkét nemmel, mindkét nem problémáiról.
Nők gyakran megérzik, hogy velem nyugodtan lehet asszonyos dolgokról is beszélgetni, sőtt hülye béna pasikat is szidni. Hát igen. A hülye bunkó béna nekem az marad , akár nő, akár férfi.
De lássuk be. Ma MO-n ha egy nő elválik : gyereket nevel, lakást autót tart fenn. A pasi?
Elkezd kocsmázni, lakását elveszti gyerekét nem látogatja, autóját gyakran eladja, végül hazaköltözik anyucihoz koloncnak, aki eltarja szegéyn kisfiát. Nos ez az én szememben nem vonzó. Ilyen pasi a kutyának se kell. Talán ezért nem vagyok bisex? A bennem élő női fantáziám néha megmozdul ugyan, de ha belegondolok? Köszi, maradok a jobblelkű csajoknál - max néha lezbinek érzem velük magam :D

Dosadi írta...

Hú, bakker, párban nagyon magamra ismertem. De hát a gáz, hogy társadalmilag felvállalhatatlan O.o Köszi mindenesetre a részletes összefoglalót :DDD

Névtelen írta...

Ezt keresetem már mióta, köszönöm! Bár nekem azt hiszem "normális" a beállítottságom (nincs bajom senkivel, mindenkinek úgy éli és alakítja az életét ahogy neki megfelel), volna valami amit nem teljesen értek:
Az a lényeg hogy "ismerek" egy lányt (legalábbis ezt gondolom róla) aki magát CIS-FEMALE vagyis CIS-NŐ-nek valja. Amit nem értek, talán egyértelmű is, ha ö maga nő, (a szöveg alapján) eldöntötte magáról hogy nő, akkor a fiukat szereti és tulajdonképpen hetero, vagy én nem tudom...(?) Lehet hogy kicsit értelmetlenre sikerült, de aki érti, és tud is rá válaszolni azt megköszönném!
ÜDV!

Dorina R írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Dorina R írta...

Pánszexuális és omniszexualis kozotti különbséget nem értem bocsánat :')

{bloody romantic}
B l o g : Raistlin
Sablon: Agata | WS