a blog bezárt. mobilnézethez {katt ide}.

2015. március 6.

Slutshaming: lányok lányok ellen

Ha kurváztál már le más lányt, és vannak "buta ribanc" karakterek a blogodban, vagy lesajnálóan nézed az osztálytársaid péntek esti party-selfieit, akkor ezt a cikket neked írtam. És nem foglak bántani - mert elég volt abból, hogy a nők azt higgyék, nekünk tényleg muszáj egymás torkának menni.


Szóval, ez itt a szoknyád hoszza, feltéve, ha hordasz olyat.  (Néha muszáj.) Ha pontosan a térdedig ér, akkor mázlid van: rendes vagy. Illedelmes. (Sanszos, hogy nem áll jól.) Máskülönben? Megszívtad.

Meg sem szólaltál. Be sem mutatkoztál. Körbe vagy véve idegenekkel. Rád néztek, és döntöttek. Centiken múlik a megítélésed. Vállakon, bokákon - nem is a dekoltázsodon. Múlik a sminkeden: tettél-e fel egyáltalán, miért, miért nem? A hajad vagy. A szemöldököd vagy. A körmöd vagy.

Most köszönj. Már tudjuk, érdemes-e szóba állni veled. Próbálkozz, keményen, és azt fogjuk mondani, túlságosan tepersz. Add fel. Azt mondjuk majd, fiús vagy, csúnya, szűzkurva, nagymamis, frigid, beképzelt, tuti leszbi, kielégítetlen, gyerekes.


Hogyan nyerhetsz? Nézz körbe. Nézz a lányokra. Vizsgáld végig a gondolataidat. Mi alapján hoztál ítéleteket?

1. SMINK ÉS RUHA


Más lányok (és a magunk) megítélése a legtöbbször az öltözéken és a sminken múlik. Észreveszed a csavart? Mert azt mondjuk egymásnak, hogy ez a fiúk miatt van.

"Más lányok és én:" tévedés, hogy jobb vagy rosszabb
lenne bármelyik is

Ha valaki harminc percen át szenvedett a hajával, és naponta sminkel, az tetszeni akar a fiúknak, ugye? (Lehet, csak egynek. Valószínűleg van valakije. Vagy bárkije lehetne, akkor is, ha csak egy estére.) Mindeközben pedig a fiúk híresen nem veszik észre, ha fodrásznál voltál: ez minden sitcom visszatérő vicce. Foglaljuk így össze: 
 • ha a nők csak a férfiak kedvéért öltözködnének, mind pucéran járkálnánk, vagy bikiniben.
Második pont: a sminkek. A YouTube rogyásig van sminkvideókkal, ahol lányok adnak tippeket és mesterfogásokat más lányoknak. Csak válogatott videók - a randitippesek - törődnek azzal,  hogy ez a srácoknak tetszeni fog-e. (A srácoknak ugyanis nem fog tetszeni, tessék szépen természetesen tökéletesnek lenni. Ha tussal van kihúzva a szemed és vérvöröst rúzst viselsz, ne lássa, amikor lemosod vagy felteszed.)
 • magunkért sminkelünk. nem a konkurencia leküzdéséért, és biztos, hogy nem a pasikért: az ő panaszaiknak se eleje, se vége - túl sok, túl kevés, "smink nélkül jobban tetszel," "már az arcukkal hazudnak," blablabla.
  a smink önbizalmat ad. lefedi a hibákat, szól a személyiségünkről, a stílusunkról. ha nem sminkelünk, azzal is egyértelmű üzenetet küldünk: én így érzem jól magam.
nincs fenn smink és a láthatatlan smink - az utóbbit várják el

Magunknak akarunk tetszeni. Jól akarjuk magunkat érezni a bőrünkben. Ez csak annyiban szól a srácoknak vagy más lányoknak, hogy könnyebb ismerkedni, oldottnak lenni és szórakozni, ha tele vagyunk önbizalommal: a kedvenc kinyúlt pólónk biztonságával, egy vadító magassarkú energiájával, egy bátorító bakanccsal, egy puha sál vigasztalásával.
Személyiségfüggő, felszabadultabbnak érzed-e magad sminkkel, és ha igen, akkor mennyivel és milyennel.

Összességében: ha csak nem egy speciális alkalomra készülünk (szalagavatóra, randira, színházba) akkor a saját preferenciáinkat tartjuk észben a társadalmi elvárásokkal szemben.

És itt jön képbe a slutshaming. Mert felszállsz a buszra abban a cuccban, amit kikészítettél tegnap este, vagy amit aznap reggel rángattál elő a helyéről, amit darabról-darabra felpróbáltál a tükör előtt vagy amit csak magadra kaptál - a személyiségedtől függően; és önmagad vagy benne, és körbenézel, és nem embereket keresel. Te a cuccodat magad miatt vetted fel: nem telefonáltad körbe a baráti körödet, mi legyen aznap rajtad az iskolában, ez egy átlagos nap; magadnak hoztad a döntésedet, magadért. Körbenézel, és feltételezed, hogy a többiek nem így tették

"Nem kell így kinézned" - Bansky festménye
Egy futó megállapítás: az a short kurvás. Az a frizura picsás. Túl sok a smink. Nagyon elhanyagolt az a csaj, biztos nincs pasija, úgy néz ki, mint aki pornóblogokat vezet a neten. Az a lány a piercingekkel? Pózer. És az a fülbevaló? Kinek tetszik ez? Együtteses póló - mibe, hogy soha egy számukat nem hallgatta meg.

Dübörögnek a félig regisztrált ítéletek. És egyiknek sincs értelme. Maguknak sminkeltek. Maguknak öltöztek fel.

 2. LÁNYOK LÁNYOK ELLEN


Hogy miért ítélkezünk? Kislánykorunktól fogva azt mondták nekünk, hogy a lányok megbízhatatlanok. Balhézunk. Drámázunk. A női barátság nem olyan, mint a férfi bajtársiasság. Azt mondták, nem fog kitartani. (A barátnőd, akit még oviból ismersz? Mázlid volt, hogy megtaláltátok egymást. A legtöbb lány nem ilyen, azt mondják.) Ez van a tévében, a neten: a nők féltékenyek egymásra és irigyek. Lenyúljuk egymás fiúit. Mocskoljuk egymás fotóit magunk között. Ki fogunk beszélni. Le fogunk lépni. Hátba fogunk döfni. Valamelyik a Csúnya Barát kettőnk közül, ha többen vagyunk, talán te vagy a Felesleges Kerék.
És ez mind hülyeség. Gondolj csak bele. Gondolj a barátnőidre. Az életed szól ellene, hogy ez valóban így lenne.
A popkultúra azt közvetíti felénk, hogy sekélyes, egymást hátba döfő, a külsőnkkel megszállottan foglalkozó boltkórosok vagyunk mind, és üres fejünkben csak cuki fiúkról és még cukibb táskákról szövögetett vágyálmok konganak. Ez pedig hazugság - egy üres hazugság - és fel kell ismernünk ezt.

"I'm not like the other girls", Claudia Gray 
És hogy még tovább halmozzam az idézeteket: "ugyanazt a játékot űzzük, csak más-más szinten. ugyanazzal a pokollal küzdünk meg, csak más-más démonokkal."
Nem tudod a teljes történetet, amikor ítélkezel - és egyáltalán, mire alapozzuk az ítéletet?

3. KETTŐS MÉRCE

Jelen társadalmunk fő érdeklődési köre a pénz és a szex. Azt mondjuk, hogy a szex természetes (és ez eddig igaz.) Mindenki műveli, vagy csinálni akarja. (Ez már nem így van.) Szex van a magazinokban, a tévében, a neten, a postaládád levélszemetében: tuti tippek, társkereső, méretnövelő, viagra, szexi fehérnemű. 

A mérce egyik oldala tehát: a szex nem csak oké, a szex egyenesen követelmény. Nincs rendben az életed, ha nem szexelsz heti egyszer-kétszer; másrészről meg? Retkes kurva vagy, ha igen. Ha a barátod és évek óta jártok, úgy is megkaphatod, ha szóba hozod: miért beszélsz erről folyton? Semmi más nincs az életedben, csak a szex?  Kuss és pofa be. Senkit nem érdekel, ha élvezed, és az sem, ha nem. 

A fiúk ordibálnak a hódításaikról. A legrosszabb, amit megkaphat, az az, hogy playboy. Barney Stinson. A lányokra más szabályok vonatkoznak. Mégis, milyen alapon? Ketten vannak a buliban. A férfi fél dicséretet kap. A női fél lenézést.

És itt lesz szó a kurvákról. Az igaziakról: akik pénzért kefélnek, és az utcákat róják. Őket nézzük le. Őket börtönözzük be. Nem a fogyasztóikat. Az iparág nem is létezne, ha nem lennének (az idők kezdete óta) azok a férfiak - családapák, ismerősök, barátok - akik hozzájuk járnak. De róluk szó sincs. Azt mondjuk, "kurva anyád" - nem azt: "apád kurvához járt." 

Slutwalk: provokatív tüntetés a nők egyenjogúságáért

Azt harsogjuk, hogy a szex "létszükséglet" - és aztán mégis undorodunk tőle, mintha bűn lenne. Ha a férfi akarja, természetes. Ha a nő akarja, szégyenletes.

4. CSAPATVÁLTÁS


 Sok nő reakciója az, hogy csapatot vált: a "fiúk oldalára" áll.

"Csak srácokkal lógok, mert ők sosem állnak neki balhézni."
Lécci olvass el egy történelemkönyvet.



Azzal persze nincs baj, ha valakinek alapvetően fiú barátai vannak: a hobbiiból adódóan, a lelkialkata miatt, vagy csak mert egyszerűen így esett. De ha tudatos döntés, érdemes megfigyelni, mi áll a háttérben: mert lehet, hogy csak elhiszed, amit a "Többi Lányról" mondtak neked. 

"Te más vagy, mint a többi lány," mondják. Te vicces vagy. Nem vagy kurvás. Nem nyavalyogsz a külsődről. Képregényeket olvasol, kirándulni mész, számítógépes játékokkal játszol, fiús könyveket olvasol, karatézol, tudom is én - veled lehet röhögni, sörözni, veled lehet... áh, felejtsük el.

ha csak nem a nemiszervedet használod hozzá, akkor tök mindegy, valami "fiús"-e vagy "lányos": akkor az egy hazugság.

A férfi és a női vécé az egyetlen, ami tényleg különbséget tesz a két nem között - és ott is csak annyi a különbség, guggolsz vagy állsz felette. Máskülönben egy társadalmi tradícióról van szó. Példaképpen: a rózsaszín nem volt a lányoké, és a kék nem volt a fiúké a második világháborúig. Ezt a nácik vezették be: a homostexuális rabok zubbonyára rózsaszín háromszöget hímeztek. A szín asszociációja "buzis" lett. Pedig ez csak egy szín. Kinek van joga kisajátítani az eget, a naplementét?


5. EGY CSAPAT VAGYUNK

Nők, férfiak. Nők és férfiak. Ne egymás ellen játsszunk, hanem együtt. Nem lenne jobb úgy? Nézzük át hozzá a szabályokat:

 • "Nem a méret a lényeg"
  - és ez a nőkre is igaz
  valaki szexuális életéhez egyedül akkor van közöd,
  ha nevezetlen valaki veled akar lefeküdni. máskülönben milyen hatással lenne rád? ha undorít, megrémít vagy éppen irigykedésre szít, az rólad árul el valamit, nem róluk. a te világnézetedhez, a te tapasztalatidhoz miért kéne felérniük? most komolyan.

  ---> ott van persze az az eset, amikor te próbálsz távolságot tartani, de az arcodban smárolnak a buszon, vagy az osztálytársaid ordítva beszélik ki az este eseményeit a szünetben. egy halk megjegyzés: nem neked szól. második: ez simán illetlenség. nem lotyó a lány. talán tahó.






 •  valaki megjelenéséhez akkor van csak közöd, ha a tanácsod kérte. utálod a ruháit? ne vele menj bevásárolni - ennyi. szerinted kövér? és? amíg nem fenyegeti az egészségét, teljesen mindegy. ha igen, akkor tud róla valószínűleg, mit vállal. az ő döntése, ha chipset eszik a szünetben, és lelógja a tesit. az ő élete. ha nem őszintén aggódsz érte, akkor less magadba - ugyanígy, ha egy ismerősöd sovány, ne terjeszd, hogy bulémiás vagy anorexiás.
  nem tudod a sztorit. őt kérdezd meg. gondolkozz és kérdezz, mielőtt ítélkezni kezdesz.
6. DE HÁT HA RINGYÓ? 

Mert ez mind szép és jó, de tegyük fel, hogy XY tényleg egy hülye kurva, nagy a szája, és rosszindulatú, és... és

És akkor mi van?

A belénk nevelt ellenségeskedést szítja, ha ennyire foglalkozunk mások életével. Ha idegesít és bosszant - kerüld ki, vagy próbáld meg vele tisztázni. (Tapasztalat: működik.) Felesleges a háta mögött sugdolódzni. Felesleges hátradőlni, és alámerítkezni az érzésben, hogy Te Aztán Jobb Vagy Nála. 

7. MÁS VAGYOK, MINT A TÖBBI LÁNY 

- mondja több ezer lány, kórusban. Ezért hazugság. Más vagy, mint a médiában megfestett lányok, talán. Elárulom, a legtöbben azok, mert az ábrázolásunk csapnivaló, sztereotípiákon alapul, nem a valóságon. Ne ehhez mérd magad. Ne ehhez mérj másokat. Nem az tesz különlegessé, miben vagy más - hanem hogy mit teremtesz, mit adsz hozzá. 

És inkább lógnék olyannal, aki másvalakivel hentereg minden este, mint azzal, aki ócsárolva elítéli őket. Mert a szex nem minősít. A rosszindulat igen

8. MIÉRT SZÜLETETT EZ A CIKK?


Mert elméletben talán egyetértünk, talán nem - de még az olyan lányok is, akik felvilágosultnak tartják magukat, egyre tesznek ilyen megjegyzéseket. A múltkor megfogalmaztam egy (elég lesújtó) kritikát a Szürke ötven árnyalatáról, és egyre dőltek a kommentek; azt mondtátok: biztos "kielégítetlen háziasszonyok" olvassák a könyvet. Hogy csak "hülye kiscsajok" élvezik ezt a szennyet.
Ment a slutshaming ezerrel, és csendben megszakadt a szívem. Akkor nem szóltam érte, szóval most megteszem.
Mert vegyük észre: az ízlésük alapján talán jogod van elítélni másokat - E. L. James könyve talán nem a legbölcsebb olvasmányélmény-választás. De miért vonunk le ebből következtetéseket az olvasók szexuális életére? Miért gondoljuk őket romlottnak, rossznak, perverznek, éretlennek? Miért az az első reakciónk, amikor más nőket szidunk, hogy a szexualitásukat támadjuk? 

Mi a fene bajunk van a szexszel? Mi a fene bajunk van a nőkkel? 


Vegyük észre a kettős mércét, és vegyük észre, hogy a társadalom egymás torkának uszít. És tegyünk ellene. 

Elő a jó női karakterekkel. Elő a barátsággal, a bajtársiassággal. A pokolba a középkori felfogással, hogy a szex megrontja a nőket, de a férfiaknak bezzeg a dicsőségére válik.

 • Fun fact a végére: jusson eszedbe a szüzesség. Egy fiúnak illik elveszíteni - és a fiúk "elveszítik." A nőktől "elveszik." És nekik nem illik. Az a romantikus, ha a fiú tapasztalt, a nő meg egyáltalán nem. Nem hülyeség ez?

komment: IGEN // nem

további cikkek
a {b l o o d y r o m a n t i c}-en: [Erőszakolj meg!]
[Nem az a kurva...] - fórumbeszélgetés
[Aki ronda, az buta is?] - a külső megítélése a teljesítmény helyett
angol: [slutshaming] - wikipédia definíció
angol: a [hufflington post] gyűjteménye: a jelenség romboló hatásai;
történelmi kitekintés; hírek és vélemények

38 megjegyzés:

GyilkosKoala írta...

A világnak több ilyen cikkre van szüksége. Csodálatos. ♥

Raistlin írta...

Köszönöm szépen (ouo)
(lehetett volna kicsit átgondoltabb, de péntek délután ennyire futotta)

margaery. írta...

végre meg van fogalmazva egy cikkben.éljen,éljen.
kár,hogy amikor ezeket kimondom hangosan, akkor csak szemforgatást kapok, meg hogy 'hagyjam már ezt a feminista hülyeséget' (????) meg hogy 'mióta akarom megváltani a világot' vagy csak simán kiröhögnek.
mármint jézusom. tényleg csak annyit kéne tenni, hogy hagyni a másikat létezni. meg egy kicsit kedvesebbnek lenni,na

Raistlin írta...

*agresszívan kedvesebb*
*NAGYONAGRESSZÍVAN*

troublemaker írta...

köszönöm szépen, hogy megírtad ezt a cikket, mindenkinek így kéne gondolkodnia, imádlak. köszönöm.
(igazából már régebb óra olvasom a blogodat, azt hiszem olyan 2011 óta. igen, mert amikor először kerestem rá a magyar Hetalia fanficekre, akkor találtalak meg és azóta így *kecsesen olvadni kezd*, de még soha sem mertem hozzászólni semmihez, csak halkan csodáltam a csodálni valókat, mert én ilyen halkan csodáló vagyok. de ennek most muszáj volt hangot adnom, mert köszönöm)
csak... végre. köszönöm. imádlak.

Raistlin írta...

mindig pezsgőt akarok bontani, valahányszor egy csendestárs megszólal - drága troublemaker, köszönöm szépen!

Midnight S. írta...

Én többek között még azt bírom nagyon amikor az osztálytársaim sikoltoznak, amikor az öltözőbe bemegy valaki és az alaksorban lófráló 3 szerencsétlen éppen az ajtó felé pillant és meglát 4 milimétert a melltartójából. Ma voltam oly' halált megvetően bátor, hogy kimerészkedtem a folyosóba a tornapólómba ami nem mellesleg a térdemig ér szinte, úgy fél percre, és megkaptam, hogy "Úristen kimentél így?!"
És ezek a lányok nyáron az úszós tesiórákon seggüket, mellüket kinyomva tipegnek végig a medence szélén a kis bikinijükben.
Sohasem értettem, hogy miért kell ebből ekkora ügyet keríteni? Bikiniben pontosan ugyan úgy nézünk ki, mint bugyiban és melltartóban. Mégis csak az egyikben társadalmilag elfogadott mutatkozni emberek között. És ha ezt pár velem hasonlóan gondolkozóval kinyilvánítjuk ezt, akkor úgy néznek ránk, mintha nem lennénk egészen normálisak.

Szocsi írta...

Nem tudom elmondani, hogy ez a cikk most mennyire fontos volt nekem; imádom a cikkeidet. Legtöbbször egyetértően bólogatok, de van, hogy teljesen fölnyitják a szememet egy adott témáról. A szavaidban olyan erő, és ösztönös őszinteség lapul, hogy rengeteget tanultam belőlük [meg remélhetőleg pár ismerősöm is. Minden komolyabb témát azzal zárok le, hogy hát jó, akkor majd átküldök tőled egy cikket, de most komolyan.]

Az a legrosszabb az egészben, hogy ez valakinek magyarázattal sem esik le: a személyes kedvencem az, amikor valaki egy női jogokról szóló cikk alá írt kommenten belül mondja azt, hogy a feminizmusnak semmi értelme, mert ugyanúgy állnak az emberek a nőkhöz, mint a férfiakhoz, majd rögtön azután elsüti az örök "jobb egy kulcs, ami minden ajtót kinyit, mint egy ajtó, amit minden kulcs kinyit" viccet, majd azt is hozzá teszi a biztonság kedvéért, hogy a feminizmus egyet jelent a férfigyűlölettel [az a legrosszabb az egészben, hogy túl sok ideig voltam ezen az állásponton. Oké, hogy csak azért, mert egyáltalán nem voltam otthon a témában] és ez rohadt elkeserítő.

És kellenek ezek a cikkek, mert szükség van arra, hogy ez az egész normalizálódjon: mert konzervatív szűzlánynak neveznek, amikor gallérig be van gombolva az ingem, és kurvának, amikor túl rövid a sortom; mert folyamatosan ribanc bálnának nevezik az egyik osztálytársamat, amikor már egy éve lefogyott (jelenleg tökéletes alakja van), és mert vastagon alapozózza magát, mert durván aknés a bőre - ha nem tüntetné el őket, akkor pont az lenne a baj; mert nem lehetsz se túl okos, se túl buta, de közepesen intelligens sem, mert az túl átlagos; mert túl sok az olyan ember, aki megütközik egy félmeztelen nő láttán; mert teljesen természetes, amikor cicanadrágban vagy, hogy utánad füttyentsenek; mert fogdostak már, és közben mondták azt gúnyosan, hogy milyen jó alakom van, neveztek anorexiásnak, és ez akkor a legviccesebb, amikor tényleg az vagy, ők pedig nevetnek rajtad; mert a családom ezerszer jegyezte meg azt, hogy nem viselkedek hölgyként; mert van, hogy azért nem próbálok fel egy ruhát, mert tudom, hogy nem merném hordani, mert az emberek méregetnének; mert a bátyám sulijában az igazgatónő lekurvázott egy lányt, mert magassarkút vett fel térd fölé érő szoknyával; mert ez túl mindennapos, és igazából teljesen természetes, hogy lekurvázzanak, és én is kurváztam le másokat - és rohadtul szégyellem magam. És ez most hosszú lett, kissé személyes, és kiborulós, de igen: ez egyáltalán nem normális.

Amúgy nem tudom, hogy ismered e ezt a francia minifilmet, szerintem ez a legjobb a témában, nagyon ötletesen mutatja be a problémát: https://www.youtube.com/watch?v=V4UWxlVvT1A

És tényleg nem tudom ragozni, hogy mennyire örülök ennek a cikknek, a képek (főleg az első) rettentően tetszenek, és nagyon szeretlek, amiért írtál az ‘igazi kurvákról’, és a fun facttel együtt nagyon durván elgondolkodtatóak. Tényleg rettenetesen köszönöm ezt a cikket, élveztem olvasni, és nagy hatással volt rám, mert bár mélyen tisztában voltam az egésszel, kellett ez az egész, hogy leírva az egész kiborítóan arcon csapjon.

Névtelen írta...

annyit tudok mondani h ez egy totál-brutál-menő és igaz cikk lett. még ilyet. sokat. :3
SunnyApple

LadyLoss15 írta...

Lehet én valamiféle burokban éltem eddig, de sosem érdekelt különösebben mások szexuális élete. Leszámítva a barátomét, mert na, azért az érint! :D (Btw egyáltalán nem volt ciki, hogy ő is szűz volt, és az sem az, hogy én már nem vagyok az, és nem elvette, hanem odaadtam neki, és ő ugyanígy adta az övét vagy mi és ezt meg is beszéltük tök rendesen szal itt kicsit néztem a cikkben, azt hittem csak a médiában létezik ez a fogalmi különbség.)
Ráadásul sosem nézem meg, ki mit vesz fel, és ha igen, akkor is csak azért, mert megjegyzem magamban, hogy ez most milyen kurvajól néz ki. De mivel sokszor én sem azt veszem fel, ami feltétlen jellemezhetne engem, vagy akár szívesen hordom, (öcsém néhány cucca), hanem amit épp megtalálok, vagy (állati bő vászongatya) rámegy a dupla fáslizott térdemre. Vagy amit öröklök az unokatesóktól. Nagyon kevés SAJÁT cuccom van. De azokat imádom. :)
Ugyanakkor tetszik a cikked. Nanáhogy. És biztosan én is előítéletes vagyok néha, csak nem veszem észre. :) (Ja és vannak barátnőim, akiket ovi óta ismerek és imádok és azóta is összejárunk meg dumálunk. Persze hogy lehet normális csajos barátság, majdhogynem testvéri szeretet :) )
LL15

Tatsu írta...

Végre valaki leírta ezt! Köszönöm, kevesen tudják és merik ezt így kimondani és megfogalmazni. Én magam mindig azt vallottam, hogy ha megnézek valakit és megjegyzést teszek rá, csak akkor teszem, ha tetszik - bár amikor csillogó szemekkel odakiáltok egy ismeretlennek az utcán, hogy baromira tetszik a haja/ruhája/piercingje, elég érdekesen szoktak rám nézni, khem. Jómagam főleg azokat a cuccaimat hordom, amiket még jó pár éve vettünk vagy kaptam és még nem nőttem ki, venni is főként direkt bő dolgokat veszek, hogy ne kelljen túl gyakran új ruhát vásárolni, ez van, ha az ember hozzászokik, hogy nem kaphat új ruhát, amikor csak akar. Ebből kifolyólag a ruhatáram jó része nem olyan, amilyet főleg hordani szeretnék és kifejezne engem, de azon is dolgozom, addig is meg vannak olyan cuccaim, amik kényelmesek és jól érzem magam bennük.
Volt egy időszakom, amikor úgy éreztem, talán jobb ember lennék, ha felvennék egy shortot, ami alig takarja a fenekemet is vagy egy topot, mert amint bekerültem a középiskolába, elkönyveltek a "furán öltözködő, fura, fiús animés csaj"-nak, aki bő cuccokat hord, nem sminkeli magát, mert minek, maximum vasal egyet a frufruján és felkapja, amit éppen talál. Aztán persze jött vele, hogy leszbikus vagyok (a valóság nem számít, ott biztosan nem ismertem volna be, hogy köszöntem, nem leszbikus, hanem biszexuális, nem, ott kötelezően mindenki hetero. bár jobban amúgy sem utálhattak volna), meg hogy pletykás picsa (én O_o wtf. kérdezném, mit szívtak, de rajtam kívül kb mindenki füvezett a kollégiumban), meg persze a stréber (jé, odafigyeltem órán), de azért hadd másolja le rólam mindenki a leckét (emellett meg be is nyaltam a tanároknak. aha, azzal, hogy komolyan vettem magam. tényleg). Egyetlen első pillantással megpecsételték az ottani éveimet. Még szerencse, hogy fél év után meguntam és eljöttem, de furcsa, mire nem képes egy első pillantás.
Egyébként erről az egészről egy lakótársam jut eszembe - az az egyik hobbija, hogy ahányszor megy az utcán, kritizálja, akit csak lát vagy ha otthon van, körülnéz facebookon és elmondja, ki-mennyire rosszul én ki és mit kéne máshogyan csinálnia. De hát, ki is körözhetné le ugye a "tökéletesség nagyasszonyát".
Ps.: Megint lusta voltam bejelentkezni a másik fiókomba. És bocsánat, személyesebb lett, mint akartam eredetileg, de ez a külsőről ítélős téma érzékeny terület.

Raistlin írta...

Midnight S.: talán pont ez a kettősség mutatja be, mekkora zagyvaság az egész, nem? Ugyanazok a lányok, akik sikítva meghúzzák magukat az öltözőben, boldogak bikiniben. Miért? Mert más a társadalmi megítélése. Egy "rendes lány" visongva vetődik az ajtó mögé fehérneműben, bikiniben viszont joga van önmagának lenni. Az ő hibájuk lenne? Kötve hiszem. A társadalmi koncepción kell változtatni, és ezt kicsiben kezdeni. Fárasztó elmagyarázni nekik, de talán megéri: nincs mit szégyellniük a testükben. Természetes.

SunnyApple, köszönöm szépen ;u; Lassan de biztosan elgravitálunk a blogtémájú cikkekről, és rátérünk a csak-csajok-között témákra, ahogy nézem, de bármennyire féltem is a fogadtatástól eleinte, nagyon-nagyon kellemesen csalódtam. Szuperek vagytok, és rengeteget jelent, hogy támogattok. :3

LadyLoss - szívből irigyellek, és egyben nagyon reménykedem, hogy vannak még sokan hozzád hasonló emberek. Erre lenne szükségünk.

Tatsu, haha, kamaszkorom tűnékeny világa - én is nőttem, mint a gomba, és a szüleim pénzpocséklásnak tartották a ruhavásárlást. Az én tippem: turkáló. Háda. Fantasztikus cuccok vannak, kilóra vagy ezresek alatt. Az pocsék érzés, amikor két hónap múlva teheted félre a kedvenc felsődet, amire költöttél is, de nekem ez az alternatíva bevált. Voltak a strapabíró, nyúlós, bő cuccaim, de volt pár mindig, ami engem is kifejezett, és ha olyan napom volt, hogy szükségem volt egy kis önbizalomlöketre, csak belepattantam, és voilá. Ugyanígy: egy körömlakk, egy szemhéjtus egy évig bírja, egyszeri vétel, de megéri, és nagyon jó leárazásokban is lehet kapni, aztán meg kedvedre variálod a körmeid, az arcod; no és a frizurák - amikor rájöttem, hogy nem néznek hülyének, ha viszek be képet, hogy "ilyet szeretnék," megváltozott az életem :D És meg lehet beszélni vele, hogy otthon, magamnak, hogyan lőjem be, vagy hogy mit gondol, melyik lenne tartós, mi állna jól, de mivel kéne keveset szenvednem. Akkor persze szörnyű érzés ezekkel szarozni, ha az ember nem magáért teszi, és nagyon-nagyon büszke vagyok rád, hogy nem tört meg a társaid extrém és totál indokolatlan rosszindulata.
És nekem is volt ilyen beszólólány ismerősöm, amíg ki nem vágtam az életemből. Ilyen emberekre nincs szükségem, és mindent elkövetek, hogy ne legyek ilyen - mert néha baromi okosnak hiszem magam, "jó emberismerőnek," és hajlamos vagyok karakterekként kezelni hús-vér embereket. De szerintem az már haladás, ha egy-egy ilyen után mentálisan fejbekólintjuk magunkat, és szépen-lassan talán eljutunk oda, hogy fordul a kocka.

Raistlin írta...

SZOCSI, rá kéne szoknom arra, hogy sorrendben válaszoljak - nagyon-nagyon szépen köszönöm a szívből jövő, kedves kommentedet.

A minifilmet ismerem; épp a napokban gondoltam rá egy német eset kapcsán :D Az ottani bulinegyedben vízlepergető falakat építettek, ami "visszahugyoz," amikor rácsorgatnak a részegek. És valahogy... oké, elég undi a téma, de senki nem beszél róla, hogy ezt csakis és kizárólag a férfiak csinálják. Hogy bár a nők húgycsöve rövidebb, ezért anatómiailag többször kell járniuk vécére, minden szórakozóhelyen és intézményben ugyanannyi női klotyó van ugyanannyi fülkével, ahány férfi, és a női előtt tobzódik a sor, a pasiba meg nem szabad bemenni. És a nőknek részegen is találniuk kell egy helyet, ahol leguggolhatnak. Mi aztán nem művelhetjük ezt az utcán. Ha egy férfi csinálja, csak félrefordítjuk a fejünket, hogy namármegintegy. Látunk elhajigált kotonokat. Használt betéteket és tamponokat nemigen. És nekem ebből megint az jön le, hogy a férfi biológiát toleráljuk, de a nő tűrhetetlen. Ugyanez, ami a filmben is megjelenik: a pasik mászkálhatnak félmeztelenül a guta melegben, a nők még melltartóban sem. A női mellbimbó illegális, a férfi nem. Még a szoptatós anyukák is hisztiznek. A női mell nem szex-szerv, ugyanúgy nem, ahogy a boka sem, és anno azt tartották illetlennek. A női mell a gyerek táplálására van. És ha nincs gyereked és nem is tervezel, akkor egyszerűen csak *van* - és engem újra és újra kiakaszt, hogy tabu a testünk. Hogy már a melltartópántot szabályozzák az iskolák, amikor a fiúknak az összes fenekük és alsógatyájuk kint lehet, ahogy előre hajolva ülnek. A lányoknak a dereka sem.

Szóval ez nem oké. És küzdenünk kell az egyenlőségért.

Cassidy Lorien írta...

Teljesen egyetértek, imádom, várom a következő cikkedet.
Puszil Lorien.

Dragda írta...

Megszólalnék, a slutshaming áldozati feléről.

Anno volt nekem egy pasim. Azt hittem az a szerelem, rosszul hittem és nem figyeltem a jelekre.
~ Nem engedett sminkelni, mert kurvás
~ Nem engedte, hogy elgumizzam a hajam, még 4 fokban sem, mert ribancos
~ Magassarok? Tűsarkú? Tilos, mert kurvás
Persze szívtörés lett belőle, de megtanultam a leckét.

Ha valakinek nem vagyok úgy jó, ahogy nekem vagyok jó, az nem szeret. És kész, pont, finito. El kell felejteni, mert az senkinek sem jó.

Most van Asszony. És magasról letojja, hogy épp miben döglök a gép előtt, hogy milyen cipőben tipegek mellette az utcán, hogy épp alapozó-ízű e az arcom ha megpuszil. Mert mindenestül jó vagyok neki, a kinyúlt tanulós pólókkal és a tünci-münci randizós ruhákkal. És ez így jó, tökéletes, pazar. És én is úgy szeretem őt, ahogy ő szereti magát. Szakadt farmerben, akkor abban. Miniben, akkor abban. :)

Plusz az én egyetememen ajánlott enyhén sminkelve menni vizsgára, mert ha ragyát látnak akkor tuti a rosszabb jegy. És a tanáraim nagyja nő. Mindamellett (eüs suli), ha kórházi gyakorlatra megyünk fontos megfelelni az ottani szabályoknak, ami furcsa kettősséget ad az egész képzésnek. Sose fogom megérteni mi a francért van ez így.

A melltartó-bikini témához hozzászólva: Ez engem mindig is érdekelt. Mármint van olyan bikinim, ami kevesebbet takar, mint egy klassz kis szivacsos melltartó és mégis... az egyik nem para a másik meg úristen kategória. Az univerzum nagy kérdései.

Mindamellett az abban reménykedem, hogy idővel ez is elkezd kikopni a köztudatból, ahogy az okosabb népek elfogadásra nevelik a gyerekeiket.

Dragda írta...

Az a 4 fok az 40 akart lenni -.-
*Dragda nem tud gépelni*

Raistlin írta...

CASSIDY, köszönöm szépen! :3

DRAGDA, huhu. Been there, done that. Amikor az első fiúm azt mondta, hogy jobban szeret smink nélkül, megtiszteltetésnek meg bóknak vettem. Aztán föltűnt, hogy ő arra hajt, hogy én smink nélkül nézzek ki totál hibátlannak. Semmit nem volt hajlandó letenni az asztalra cserébe, ahogy a második és harmadik sem. A másodiktól bóknak vettem azt, amikor azt mondta az egyik ruhámra, hogy "ebben nem engedlek haza." És mit tett? Hazakísért gálánsan? Odaadta egy pulóverét, ha már ennyire rohadtul féltett? Nem, bassza meg. A kezembe nyomott egy bicskát. Nem értem már mai fejjel, hogy nem vágtam a képébe. És az egész leírva abszurd és nevetséges, de félek, hogy a legtöbbünknek van ilyen élménye; és ha nem állunk ki magunkért, ez csak tovább terjed. Nem bónuszpontnak kéne lennie, ha a randipartnerünk nem köt bele az öltözködésünkbe és a sminkünkbe - hanem alapnak.

littlemissprimadonna írta...

Ki akarom vele tapétázni amindenséget, köszönöm.

Raistlin írta...

(/・ω・)/
(\・ω・)\
(/・ω・)/

Mitsuki írta...

*ringyó vagyok mások szemében*
but I dont' CARE
ismerem ezt a képet, és imádom, hogy valaki végre értelmesen használja fel.
köszönöm.

és sajnos azt kell kívánnom bár egy szó se lenne igaz a slutshaming-ből, vagy lennénk olyan intelligensek, hogy belássuk, nagyon is valós dolog.
mert igen, tőlem is nem egyszer lehet hallani, hogy nem jó dolog túl sok lány egy rakáson (20+++) hosszú ideig.
miért?
ezért.
mert egy darabig minden oké, aztán valaki elkezdni és klikkesedés és utálkozás, stb.
mindig megvan a réteg, aki feléri ésszel, hogy u-uh, ez nem lesz így működőképes, de valahogy nehéz érvényesülniük. (vajon miért?)

tele van az internet azokkal a képekkel, hogy: "női barátság: amikor bókolnak, azt nem gondolják komolyan vs. férfi barátság: amikor beszólnak, azt nem gondolják komolyan"
ez alapján mindig megy a "höhö pasik vagyunk" dolog, pedig a "höhö ez kurvára nem igaz" dolognak kéne mennie. és MY FRIENDS COME HERE FOR A HUG <3 mert utálom a mocsok pofátokat, és mindenki annyira ronda ma, hogy khmm... *célzatosan oldalba könyökli a mellette állót* holnap nem lesz táskád. ;) se sálad. mert imádom.

szóval, girl!power => friendship!power <3

és aki ezt nem érti menjen a búsba.
aki másokat piszkál az meg menjen a magányos búskomor jófrancba ha lehet.
kéremszépen, illedelmesen.

köszönöm.

Nussy írta...

<3

Ivy írta...

Köszönöm! :)
Már a szürke ötven árnyalatáról szóló cikkedre is akartam reagálni, csak amikor megnyitottam a komment szekciót kicsit elszégyellem magam. Mármint, nekem a cikk olvasása azt az érzetet támasztotta alá, hogy itt most a témáról van szó. A problémáról. Nem a közönségről. Több barátnőm is rajongva szereti a regényt, és ennek ellenére teljesen intelligensen el tudunk róla beszélni. Átérzik a problémát, ellinkeltem nekik a cikkedet és ezúton üzenik hálájukat.

Ennyit az előzőről és akkor most ide. Igazából tényleg humoros, hogy férfi még soha nem élt megjegyzéssel a kicsapongó életvitelemmel kapcsolatban. Nő viszont annál többször. Nyilván az emberek fejébe nem látok, és mindenki szabadon alkothat véleményt, csak kicsit meglepő a dolog attól, aki hasonló társadalmi és kulturális státuszban van jelen, osztálypéldádat alkalmazva egy buszon. Csak egy nő. Egy nő. És sokan nem érzik, hogy ez milyen fantasztikus. És mennyire csodálatos. Szóval köszönöm szépen! Még egyszer. Én a szoknyám, a pénteki jókedvem és fiú, akivel hazamegyek mind köszönjük! :D

Celia írta...

Vagyok én és a barátnőm. Kiskorunk óta ismerjük egymást. Teljesen ellentétek vagyunk.

Ő az, aki jobban érzi magát vékonyan, aki szereti magát sminkelni, imádja a ruhákat és frizurákat. Ő a kurva. De kérem szépen, miért? Mert jobban érzi magát, ha smink van rajta? Mert divatos ruhákban jár?

Én pedig az, aki nem szereti a sminkeket, nem nagyon törődik a ruhákkal és frizurákkal és picit több zsír van a kelleténél. Én vagyok a ronda, mert kicsit se sminkelem magam, nem vagyok vékony és a ruhák nem érdekelnek.

Nem értem az embereket

Vacak írta...

Köszönöm szépen, Raistlin, egészen eddig nem tudtam volna megfogalmazni a világgal kapcsolatos gondjaimat, de ez a cikk felnyitotta a szememet. Mostantól fogva fel fogom használni az ebből szerzett tudásomat, hogy felnyissam mások szemét is.

Raistlin írta...

MITSUKI, tetszik a hozzáállásod. Köszönöm szépen. ;u;

NUSSY, szív oda-vissza <3

IVY, igazából bennem van, hogy féltésként fogalmazódik meg az egész; hogy végignézem valaki szabadesését, és tudom, hogy nem tudom elkapni és nincs jogom meggátolni, de azt motyogom, "meg fogja bánni, én is megbántam," de tudom, hogy csak abból tanul az ember, ha a csontjait töri. Szóval megint nem megoldás a szégyelldmagadmitcsinálsz. Soha nem megoldás, no ja.

CELIA, a lényeg, hogy ott vagytok egymásnak ;u; Egyre kevésbé számít mások véleménye, bármilyen fájó és romboló is.

VACAK, nagyon szépen köszönöm! (És milyen cuki neved van~)

Chewiella írta...

Éljen!! Boldog nőnapot mindenkinek! :D
Komolyra fordítva a szót, hihetetlen fontos ez a cikk, és nagyon remélem hogy hamarosan több csatornán keresztül is megkaphatja mindenki ezt a hihetetlen fontos információt; sokan ugye közeli példákból és főleg a médiára támaszkodva alakítják ki az álláspontjukat ebben a témában. (persze ez nem diagnosztizálja ezt az egész szexista rendszert, de ha az embernek csak kalapácsa van, legtöbb esetben mindent szögnek lát).
Pont ezért még tavaly eldöntöttem, hogy soha többet nem hagyok annyiban egy apróbb megjegyzést sem, még az ismerőseim körében sem, minden alkalommal elmagyarázom nekik, hogy hol van a hiba a gondolkodásmódjukban; és ha ezt nem tesszük meg ilyen alap szinteken, sosem jutunk el egy teljes egyetértési szintre.
Öh kicsit megindult a beszélőkém, de szuperül informatív és ügyesen összerakott cikk, gratulálok!!:)

Chewiella írta...

omg, nem is tudtam, hogy van blogger profilom, de jobb volt nem tudni :DD

Raistlin írta...

Chewiella, ne izélj már, tök cuki profilod van :D És nagyon köszönöm - és nagyon büszke vagyok rád; szerintem a te módszered a legeredményesebb, és talán a legnehezebb, de minél többen vágunk bele, annál nagyobb az esély a változásra ^^

Chewiella írta...

ahw :) úgy érzem ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, hogy a neten ilyen magyar nyelvű, összefüggő érvelést alkalmazó tájékoztató cikkek legyenek elérhetőek, a mai világban ez elengedhetetlennek számít az információ terjedésében. :) (illetve offtopic - pont egy darab 2009-es keltű bejegyzésem van a blogon, elég nosztalgikus lett ez az este:DD)

Aranka Poratka írta...

Drága Raistlin! Nincs is hozzáfűznivalóm, teljesen egyetértek veled. Megfogalmaztad a témával kapcsolatos gondolataimat. Remélem minél több emberhez eljut. Köszönjük szépen! :)

Raistlin írta...

Én köszönöm a bájos és bátorító kommentet ;u;

Boglárka írta...

Egyik ismerősöm mutatta ezt az írást.
Mostantól követlek.

Raistlin írta...

*győztes csujogatás*

C Mary írta...

Midnight S.: Abszolút egyetértek veled, én is mindig ezt gondoltam és általában hülyének néztek miatta.
Lehet idősebben kicsit jobb a helyzet, a fene se tudja, de mikor gyakorlatra járok, a kórházban koedukált az öltöző, mivel csak 1 helyiséget bocsátanak a rendelkezésünkre. Ha valaki szégyenlősebb, nyílik egy másik helyiség, ahol a mosdókagylók vannak, oda bemegy, átöltözik és kész, amúgy meg nem nézünk oda, amíg átöltözik, tiszteletben tartjuk az intim szféráját és kész, nem csinálunk belőle ügyet.

Raistlin írta...

Az nagyon jól hangzik ouo

Névtelen írta...

Már jó ideje szeretném megköszönni, hogy a ficeken kívül társadalmi problémákról is blogolsz, mert úgy vettem észre, nem sok magyar blogger foglalkozik ilyesmivel.
Szuper cikk, még ennyit fűznék hozzá:
https://www.youtube.com/watch?v=V_DNtKaxfJs

vakarcs írta...

https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_4144272903&feature=iv&src_vid=X1bGgnCBU14&v=e4rQeEULTqg
Ez érdekelhet.

Alexa írta...

<3 <3 <3 Bárcsak mindenki így gondolkozna

{bloody romantic}
B l o g : Raistlin
Sablon: Agata | WS