a blog bezárt. mobilnézethez {katt ide}.

2015. február 4.

Most mi a baj a Szürke ötven árnyalatával?

 A bestseller rajongói azt mondják: a könyv olvasmányos és romantikus, tabukat dönget, a karakterek szerethetőek, és E.L. James végre nyíltan szól a női szexualitásról. Hol a probléma? Hajaj...

Az erotikus irodalommal önmagában nincsen semmi baj. Hogy is volna? Egy történet nem lesz értéktelen, pornográf vagy lélekromboló pusztán attól, hogy részletesen ábrázol szexjeleneteket: a szexualitás az élet, és így a művészet része, és mindig van, aki keményebben kedveli.

Idáig oké. 

És most elkezd nagyon, nagyon ronda lenni. 

BDSM =/= SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁS


"Venus in Fur"
(A bundás Vénusz)
Sacher-Masoch kisregényében
a nő jelenik meg domináns
félként; a szado-mazo
a szerzőről kapta a nevét
A BDSM - látszólag - az, amit a 50 Shades is tartalmaz: a szado-mazo szex, különböző játékszerekkel, kikötözéssel, biztonsági szavakkal, egy afféle mester/szolga kapcsolattal, tollakkal és jégkocákkal, könyörögve és bekötözött szemmel. A könyvvel leírtakkal ellentétben viszont az egésznek a kölcsönös bizalom az alapja. A szubmisszív fél pontosan tudja, mibe megy bele. Anának csak valami halvány sejtése van. Egy biztonságos, valódi BDSM viszonyban ez nem így működik. A szubmisszív félnek minden egyes alkalommal tudnia kell, mire vállalkozik, és a domináns fél ezt köteles tisztázni vele. Nem lehetnek sokkoló meglepetések, ha az a partner testi vagy szellemi épségét kockáztatja, ha a partner akár csak megijed - és Ana retteg.

Ha a szubmisszív fél csalódott, fél, vagy megrázták a történtek, a domináns fél köteles vigasztalást nyújtani. Egy ostorozás vagy elfenekelés után is finoman odabújik hozzá, forró fürdőt készít, vagy enni és inni ad neki, és amikor a szubmisszív fél készen áll, alaposan átbeszélik: mi volt jó a történtekben, mi nem? Legközelebb mit csináljanak, és mit ne? Mr. Grey ezzel szemben lehülyézi Anát, magára hagyja, sőt, néhány alkalommal a biztonsági szavát is figyelmen kívül hagyja, és megerőszakolja. És ez romantikusnak van beállítva.

A nemi erőszak visszatérő eleme a Szürke ötven árnyalatának. Mr. Grey többször is leitatja Anát, aki így nincs olyan állapotban, hogy felelős döntést hozzon arról, mit akar és mit nem, vagy a tiltakozása ellenére teríti le: a törvény szerint ez nemi erőszaknak minősül [erről egy részletesebb cikkem elérhető itt]

Ana hazudni és titkolódzni kezd, mert fél a partnere reakciójától. Mr. Grey indulatos és féltékeny. Ana már a testi épségéért retteg. 

"Alaszka hideg hely, és nincs hová futnod ott. Megtalálnálak. Le tudom követni a telefonod - emlékszel?" 
(idézet a regényből - továbbiakért tekerj lejjebb)
Boldog Valentin-napot.

A HATALMÁBAN TART


Romantikus a gondolat, hogy valaki bármit elkövetne érted, hogy teljesen a hatalmában tartson, hogy senki más ne létezzen őkívüle, hogy olyan kínzó gyönyörnek vessen alá, amiről azt sem tudtad, hogy létezett, hogy ez az egész kettőtök kis titka legyen, és egymás függőivé legyetek. 


Ez viszont csak akkor működhet, ha nem vagytok kiszolgáltatva, egyikőtök sem: ha ő ugyanúgy akar téged, mint te őt, ugyanúgy szeretné, hogy a "szolgája" legyél, mint te, hogy ő legyen a "mestered." Felelősséget kell vállalnia érted. Felelnie kell a biztonságodért, a jólétedért. A vonzalmadat tilos fenyegetésekkel, manipulációval elnyernie.


Azért van hatalma feletted, mert felruháztad ezzel a hatalommal: te döntöttél, te akartad, újra és újra. Tudod, hogy bármi történik, arról előtte és utána is beszélhettek, vagy egyetlen szóval megállíthatod az eseményeket. Nem lephet meg semmivel, ami kellemetlen, kínos vagy fájdalmas. A szavad szent minden esetben. Kellemesen borzongsz tőle, nem rettegsz. Azért áll feletted, mert rászolgált a teljes és totális bizalmadra, az önátadásodra.


Vegyük végig, hogyan bukik el ebben a regény ebben a tekintetben.

ÖTVEN PILLANAT, AMIKOR A SZÜRKE ÖTVEN ÁRNYALATA
KAPCSOLATON BELÜLI ERŐSZAKOT ÉLTET


1. CHRISTIAN GREY MEGFIGYELI ANÁT - és azt hazudja, hogy "éppen csak a környéken járt," rögtön a második fejezetben. Talán romantikus váratlanul rátörni a kiszemeltedre a munkahelyén - és talán romantikusabb lett volna, ha elkéred a telefonszámát, elhívod egy kávéra, vagy bármilyen olyan lehetőséget teremtesz, ahol tud nemet mondani, és amihez nem kell betörnöd a magánéletébe. Ne keverjük ezt össze azzal, hogy "Mr. Grey nem olyan, mint a többi férfi."
Ebben a helyzetben ha Ana szeretne is nemet mondani, azzal a tudattal kell szembesülnie, hogy Mr. Grey tudja, hol dolgozik. Visszajárhat hozzá, ha nem fogadja el a választását. Ana nem dönthet afelől, látni akarja-e, pedig ez Ana saját élete és munkahelye. És a fickó rögtön hazugsággal kezd. Tényleg egy ilyen emberre bíznád a testi épségedet? Ez csak a legeleje.

2. MÁR AZELŐTT BIRTOKLÓ MAGATARTÁST MUTAT, HOGY JÁRNI KEZDENÉNEK Még mindig a második fejezet, Mr. Grey három órányi autóútnyira a lakhelyétől épp-csak-beesett-aha-persze a boltba, és flörtölni kezd Anával, aki a bajos önértékelése és a váratlan helyzet miatt nem tud mit kezdeni a helyzettel. Egy férfi ismerőse bejön. Mr. Grey bunkózni kezd. Ana csodálkozik: "Francba, megbántottam volna valamivel?" Még gyakorlatilag idegenek, és Mr. Grey már szeretné eldönteni, Ana kivel ismerkedhet és kivel nem, és úgy tesz, mintha a nő a tulajdona lenne - amikor még csak a partnere sem.

3. MANIPULÁLJA ÉS MEGFÉLEMLÍTI ANÁT RÖGTÖN AZ ELSŐ RANDIN - Harmadik fejezet, Mr. Grey kávézni viszi Anát, és nem engedi, hogy a keresztnevén szólítsa, de ő a lányt a keresztnevén hívja: kikényszerített, kiegyenlítetlen hierarchia. Ana dönthetne úgy, hogy elfogadja őt feljebbvalójának, és ennek értelmében Mr. Grey-nek/uramnak szólítja; Grey viszont nem kínál lehetőséget. Nem érdekli Ana véleménye.
Figyelmezteti, hogy tartania kéne tőle, és hogy nehezen tartja magát féken, valahányszor Ana elpirul - ez olyasmi, amiről Ana nem tehet, amit Ana nem tud irányítani, de Mr. Grey arra céloz, hogy így is Ana "hibája" lesz, ha ő majd "nem tudja féken tartani magát," nem pedig a saját önfegyelmét kéne jobban átgondolnia.
Felismeri, hogy Anának egyáltalán nincs önbizalma, és megtiszteltetésnek veszi, hogy felkeltette egy jóképű férfi figyelmét, akkor is, ha nevezett férfi ijesztően viselkedik. Anát végig ez fogja a kapcsolatukban tartani, tehát Mr. Grey mindent megtesz, hogy tovább rombolja az önértékelését. Nem ezt akarod a partneredtől.

4. FIGYELMEZTETI, HOGY TARTÓZKODJON TŐLE - ami a szexuális erőszaktevők és abúzív férfiak egyik kedvenc slágere. "Veszélyes vagyok," mondják, "rossz hatással lennék rád." Ez manipuláció. Pontosan tudják, hogy a lány szerint ez eleinte izgalmas vagy szexi, és csak jobban fognak vonzódni a bántalmazójukhoz. Amikor rondára fordul a helyzet, hozzávághatják: "figyelmeztettelek, te kis hülye" - de hol rendes figyelmeztetés ez? "Akkor is megháglak, ha rugdosódsz és sírsz, hogy ne; mindenhová követlek; nem lehet majd rajtam kívül életed; rettegni fogsz, hogy ha elhagysz, megöllek." - Közelebb állna a valósághoz, nem?


Az erőszakos partner ismertetőjegyei: féltékenység és birtoklási vágy;
szexuális agresszió; mások előtt is tiszteletlen veled, gorombán beszél;
nem hallgat vagy válaszol, ha beszél veled; kiszámíthatatlan vérmérséklet;
tönkreteszi vagy károsítja az ingóságaidat; ő dönti el, hova mész vagy kikkel

5. MEGFIGYELI MÁSODJÁRA IS - A negyedik fejezetben Ana és barátai inni mennek a sikeres diploma örömére. Mivel Ana drága ajándékokat kapott már a manipulatív Mr. Greytől, miután a férfi figyelmeztette, hogy óvakodjon tőle (itt is látszik, mennyire volt szívből jövő a figyelmeztetés) Ana felhívja őt részegen. A férfi követelni kezdi, hogy mondja meg, hol van. Ana nem akarja. Grey közli, hogy elmegy érte és kész - a telefonja alapján kinyomozza, hogy hol van, és magával viszi. Ez illegális. Ez már annyira durván nem oké, hogy a törvény bünteti. És ez még csak a negyedik fejezet!

6. SZOBÁRA VISZI, AMIKOR ANA TÚL RÉSZEG AHHOZ, HOGY A BELEEGYEZÉSÉT ADJA - Az ötödik fejezetben Ana Mr. Grey ágyában ébred. Nem tudja, lefeküdtek-e. Nem emlékszik semmire. Mr. Grey biztosítja, hogy nem történt köztük semmi. Ana el van ájulva, hogy Mr. Grey milyen lovagias - és elfelejti, hogy minden normális férfi haza vitte volna, az ő saját ágyába, a barátai segítségével (mert nem biztos, hogy ki akarod nekik adni a lakcímed). Még mindig alig ismerik egymást. És Mr. Grey az ágyába fektetett egy öntudatlan, zavarodott Anát, aki megkérte, hogy ne jöjjön érte.

7. MÁR AZELŐTT FENYEGETŐZIK ÉS KONTROLLÁL, HOGY KAPCSOLATBAN LENNÉNEK - Amikor átbeszélik a tegnapiakat, Mr. Grey azt mondja: "Ha az enyém volnál, egy hétig nem tudnál ülni azok után, amit tegnap előadtál." Mi is volt az? Ja igen, volt pofája megünnepelni a diplomaosztóját a barátaival. Vegyük észre azt is, hogy itt még szó sincs BDSMről. Grey fizikai erőszakkal fenyegeti: hogy szarráverte volna, amiért szórakozni ment. Anát túlságosan is lefoglalja az, hogy lehetne ezek szerint Grey-é. Hogy miért akar, az rejtély.

8. MÉG TÖBB MEGFIGYELÉS! Grey hazafuvarozza Anát. Tudja, hogy hol lakik. Anának eszébe jut, hogy az ajándékait is a címére küldte, tehát tudja egy ideje. Grey minden részletre kiterjedően lekövette: be tudja mérni a mobilját, hogy mindig tudja, merre jár, tudja a munkahelyét és a lakcímét, az egyetlen dolog, amit elfelejtett, az  az, hogy az ilyen szintű lekövetés bűncselekmény. A szerző úgy tesz, mintha ez romantikus lenne. Képzeld el, hogy valaki küld egy sms-t: "látom a házad onnan, ahol most állok. Ég a villanyod." Tudnál aludni aznap este? Én valahogy nem.

9. A CSALÁDOK ÉS A BARÁTOK ELIDEGENÍTÉSE - Mr. Grey és Ana elkezdik megvitatni egy szexuális kapcsolat eshetőségét. Mr. Grey előáll a szerződés nevetséges ötletével: egy igazi BDSM szerződést a szubmisszív és a domináns fél közösen fogalmaznak meg, kiegészítések és törlések lehetségesek. Hát az övé nem. És naná, hogy az a záradék, hogy a kapcsolatuk kettejük kis titka marad (a szöveg, amit a pedofilok és egyéb erőszaktevők a leggyakrabban mondanak.) Ana nem csak neki nem beszélhet az érzéseiről és a félelmeiről, de senki másnak sem. Egyedül van az egész helyzetben.

Amanda Palmer: a nő, mint használat után eldobható árucikk


10. NEM KÉSZÍTI FEL RENDESEN AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY MIBE MEGY BELE, ÉS A BELEEGYEZÉSÉT CSAK KIZSAROLJA - Ana szűz, nincs tapasztalata a szexszel, pláne nem a BDSM-el, amiről csak halvány fogalma van. Mr. Grey ideges, és megrója érte, hogy miért szűz (!) Amikor Ana rákérdez, mit kap a kapcsolatuktól, Grey csak azt mondja: "engem" - nem kínál semmi mást. Aztán elkezdi a saját igényeit sorolni, mert neki aztán nem elég annyi, hogy "megkaplak téged." Az alku egyenlőtlen. Anát nem hagyja szóhoz jutni sem, és a nyilvánvaló tapasztalatlansága ellenére sem világosítja fel, úgy tesz, mintha Ana "hibája" lenne, hogy felkészületlen.

11. PONT LESZARJA ANA TESTI VAGY LELKI JÓLÉTÉT A SZÜZESSÉGE ELVÉTELEKOR - Ana még csak nem is ért magához soha. "Most megbaszlak, Miss Steele," mondja Mr. Grey, "kőkeményen," ezzel pedig, a szerző szavaival élve, "áttépi magát" a szűzhártyán, és Ana felsikít fájdalmában. A durva szexnek is megvan a határa: a gyönyör és a fájdalom kiegyenlített kell, hogy legyen. Grey azt mondja: "Azt akarom, hogy napokig sajogjon utána." Ana igényei nem érdeklik, egyes-egyedül a sajátjai, és ő túl akar az egészen lenni. Ana szüzességét valami bosszantó kis dolognak tekinti. Ana fél.

12. BIRTOKLÓ VISELKEDÉS - A második menet után azt mondja Anának: "Holnap minden kis mozdulatból tudni fogod, hogy itt jártam. Csak én. Az enyém vagy." Ana véleménye megint nem számít. Ana, Mr. Grey szerint, többé nem rendelkezik a saját testével, hiszen Mr. Grey belétette a péniszét.

"Az enyém!" - áll egy nemi erőszak elleni tüntetés résztvevőjének testén
Ana nem ismeri fel, hogy senki más nem rendelkezhet a testével
13. BIRTOKLÁS, ISMÉT - A tizedik fejezetben szinte rögtön azután, hogy Ana megismerte Mr. Grey anyját, telefonhívást kap egy barátjától, José-tól. Ana maga senkit nem hívhat fel Mr. Grey engedélye nélkül, de fogadja a hívást. Grey teljesen indokolatlanul kiakad. Nem érdekli, hogy José csak a barátja: a féltékenységének az egyetlen alapja, hogy José-nak is pénisze van. Ana szeretné felhívni egy barátnőjét, és Grey rögtön feltételezi, hogy a hívás José-nak lesz. "Nem szeretek osztozkodni," fenyegeti meg. Egyértelművé teszi, hogy nem bízik benne. Ana gondolkozni kezd: "mi történt a bőkezű, laza, mosolygó férfival, akivel alig fél órája szeretkeztem?" Az igazi Mr. Grey megmutatkozik. Ana nem menekül el.

14. KONTROLL, ISMÉT - Grey még mindig azon szenved, hogy José felhívta Anát, és sürgeti a lányt, hogy írja alá a szerződést, hogy "véget vethessünk mindennek." Mit szólnál, ha valaki megpróbálná megtiltani, hogy az osztálytársaiddal beszélj, akikkel még csak soha ki sem kezdtél - egyszerűen csak fiúk? Mr. Grey betegesen féltékeny és paranoid.

15. NEM UGYANAZOK A SZABÁLYOK VONATKOZNAK RÁJUK - A szex-szerződés egy nonszensz paragrafusa ez: "A Domináns elbocsáthatja a szubmisszív felet bármikor és bármiért. A szubmisszív félnek a szakításhoz engedélyt kell kérnie, aminek beteljesüléséről majd a Domináns dönt." Ez bármiféle kapcsolat alapvető szabályait szegi meg. Anának nincs joga menekülni, Grey meg szó nélkül elhajíthatja, mint egy használt zsepit.

16. MANIPULÁCIÓ (MI, MÁR MEGINT?) - Mr. Grey annyit duzzog a telefonhívás miatt, hogy Ana nem biztos benne, hogy alá akarja írni a szerződést. Grey flörtös és barátságos e-maileket küld neki, ismét csábító, kedves, szexi. Ana boldog és izgatott, mert az erőszaktevők pontosan így működnek: elsőnek elhitetik veled, hogy értéktelen vagy, nem kellesz nekik mégsem, bizonytalanságban tartanak, aztán hoppá, újra édesek. A megkönnyebbülés miatt, hogy nem veszíted el őket, bármibe belemész, csak hogy ne legyenek újra mérgesek.

Mr. Grey a szexuális erőszak mintájába esik


17. ANA KÍVÁNSÁGAI NEM SZÁMÍTANAK - Ana (amúgy érthetően) még mindig nem biztos benne, akar-e állandóan Mr. Grey partnere lenni a feltételei mellett. Egy e-mailjében viccesen megegyzi, hogy "azért örülök, hogy ismertelek." Grey pár óra múlva a küszöbén terem. Komolyan vette. A férfi viselkedése olyan fenyegető, hogy Ana már vészkijáratot keres. Nem meri neki elmondani, hogy csak viccelt. Grey lefekszik vele, hogy meggondolja magát: ismét manipulálja. Grey egyszerűen egy szar alak, és magasról tesz rá, Ana mit akar vagy nem akar. Nem az volt a reakciója, hogy rákérdezzen, mi a baj, hogy finomítson a szerződésen, vagy bármi más - hanem hogy megfenyegesse, aztán maga alá gyűrje.

18. NEMI ERŐSZAK - Mr. Grey jó szokásához híven hívatlanul toppan be, és el akarja csábítani Anát, mert mást se csinál. "Nem, mondom neki, és lerugdosom magamról" - írja Ana. Erre Mr. Grey ezt mondja: "Ha tovább mocorogsz, kikötözöm a lábaidat. Ha csak felnyikkansz, Anastazia, betömöm a szádat. Maradj kussban." És megerőszakolja. Ana egy idő után élvezni kezdi, de a nemi erőszak lényege nem az, hogy élvezte-e a partner a szexet vagy sem (ez alapján elég sok háziasszony tehetne feljelentéseket) hanem hogy akarta-e vagy sem. Ana nemet mondva rúgta le magáról, és Grey semmibe vette; és ha ez kettejük között így megy, lesz olyan nap, hogy még csak jó sem lesz az erőszak. Hogy fájni fog. És hogy Grey akkor se áll le, ha torka szakadtából sikít segítségért. Ez nem romantikus. Ez beteg. És bűncselekmény, ismét és megint, romantikusnak feltüntetett körítéssel.

19. NYÍLT FENYEGETÉSEK - A tizenharmadik fejezetben Ana és Grey vacsorát beszélnek meg, aminek keretében aláírják a szerződést. Ana azt kéri, találkozzanak nyilvános helyen. "Szerinted az megállítana engem?" - kérdezi Grey, nyilvánvalóvá téve, hogy Ana kívánságát újra leszarja, és a lány nincs biztonságban mellette.

20. A SZEX MINT FEGYVER - Grey tisztában van a saját vonzerejével. Ez idáig nagyon is szexi. Ezt tudatosan felhasználja Ana ellen, hogy olyan dolgokra vegye rá, amit magától nem akarna. Ez már nagyon nem szexi. "csak egy üres edénynek lát," írja Anna, "amit kénye-kedve szerint tölthet fel." Mr. Grey a végletekig önző, és Anát csak akkor és csak azért kényezteti vagy izgatja fel, ha azzal el akar érni valamit: sosem a lány öröméért és gyönyöréért, csak a saját kívánságaiért. Ez nem a mesteri szerető. Ez egy zsaroló.


21. SZERETNÉD ÁTGONDOLNI A DOLGOKAT? NEM ENGEDEM. - Ana nemrég vesztette el a szüzességét, és Grey közölte vele, hogy szeretné a szexrabszolgájává kiképezni, és most ott vannak az étteremben - ez érthetően túl sok Anának. Időt kér, hogy átgondolhassa a dolgozat, és távozik a vacsoraasztaltól. Amint hazaér, egy követelődző e-mail várja Greytől, ami a szerződés aláírására zsarolja. Grey újfent nem tiszteli Ana döntését, és huszonnégy órát nem képes adni neki - de ő aztán mindent akar, és azonnal.

22. CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG GREY KÍVÁNSÁGAI SZÁMÍTANAK - Grey jelen van Ana diplomaosztóján, és az első adandó alkalommal megragadja a lányt, bevonszolja a férfimosdóba, és rázárja az ajtót (!), aztán nyaggatni kezdi, hogy miért nem válaszol az üzeneteire. Vajon miért nem? És nem emlékszik arra a részre, amikor Ana időt kért, hogy gondolkozhasson? Nyilván nem. Ana számára jelentéktelen, ha éppen nincs a birtokában. Ez lenne az új szerelem ideálja?

23. LEITATJA - A tizenhatodik fejezetre Ana és Grey már kapcsolatban vannak, és a limitjeiket vitatják. Ana megkérdezi Grey-t, leitatta-e. A férfi bevallja, hogy igen, hogy "őszintébben beszéljen." Ez úgy marhaság, ahogy van.

24. ÉRZELMI MANIPULÁCIÓ - Ugyanebben a fejezetben Grey a gyerekkoráról beszél, ami tele volt fájdalmakkal, utána viszont addig megy, hogy a jelenkori, agresszív viselkedését a múltjára fogja. Ez hülyeség. Az agresszió mindig választás eredménye. A történet igazi lényege, hogy elnyerje Ana sajnálatát, és a lánynak ne legyen szíve nemet mondani vagy bármilyen formában fellépni ellene, mert Jaj Szegény Grey-nek Nehéz Volt Az Élete. Hogy cserébe Anáét is képes lenne pokollá tenni? Az már a jelek szerint mellékes.

25. ÖNZÉS A VÉGLETEKIG - Grey elfenekeli Anát; a lány nem tudja, mit érez. A tapasztalat izgatta, de túl erőszakos volt neki, és ezt meg is írja Greynek. A férfi ezt válaszolja: "Ha így érzel, mi lenne, ha elfogadnád ezeket az érzéseket? Ha lerendeznéd magadban? Egy szubmisszív ezt csinálná." Ez bunkóság, önzés és hazugság. A domináns fél első és legfontosabb feladata, hogyha a szubmisszív BÁRMILYEN formában sokkoló élményt tapasztal, lassítson a tempón, tisztázza a történteket, vigaszt nyújtson és visszaállítsa a bizalmat, a biztonságot. Grey nem domináns. Grey érzéketlen és önző. Nincs kontrollban, mert nem tud mit kezdeni Ana érzelmeivel és tapasztalataival, nem is érdeklik, egyedül a maga gyönyöre.


dominancia

26. FENYEGETÉSEK - Grey még tovább megy: "Azért azt tisztázzuk, hogy pontosan tudtad, mire készülök. Egyszer sem kérted, hogy álljak le - nem használtad egyik biztonsági szót sem. Felnőtt vagy - vannak választásaid. Őszintén szólva, alig várom, hogy a tenyerem legközelebb fájdalommal égjen. Nyilvánvalóan nem figyelsz a tested megfelelő részeire. Alaszka nagyon hideg, és nincs ott hová menned. Megtalálnálak. Le tudom követni a telefonodat. Emlékszel?"

Szexi lenne? Fordítsuk le magyarra, mit mond itt:

"Nem állítottad meg a jelenetet, tehát innentől nem érdekel, mit érzel. Vannak választásaid - ha épp megengedem. Nem érdekel, hogy nemrég mondtad, hogy túl erőszakos volt neked az egész, mert alig várom, hogy újra megüthesselek, attól függetlenül, akarod-e majd vagy sem. Szerintem szexi, és neked is így kéne érezned, és ha nem így van, az azért van, mert én jobban ismerem a te tested, mint saját magad. Követlek, bármerre mész, mert megvan rá a technológiám."

Ez áll az üzenetben, ha elvesszük a köntörfalazást. És ez nagyon ijesztő.

27. ANÁNAK ÁLLANDÓAN ELÉRHETŐNEK KELL LENNIE - Egy alkalommal Ana elfelejti felhívni az ígért időpontban - a legjobbakkal is megesik. A hangpostáján üzenetet talán. Talán csak nem Grey az, hogy elmondja, "hé, aggódom, minden oké?" - nem, ő azt mondja: "Meg kell tanulnod, hogy felérj az elvárásaimhoz. Nem vagyok türelmes ember." Ana azt gondolja: "Mikor enged majd lélegzethez? Fuldoklom az egészben." Ez nem BDSM. Ez zaklatás.

28. EGY ÚJABB ALKALOM, AMIKOR GREY KÖZLI, HOGY SZERETNÉ FIZIKAILAG BÁNTALMAZNI - A tizennyolcadik fejezetben Ana és Grey egy újabb fenekelés esélyéről beszélnek. Ana megkérdezi, Grey megtenné-e megint (a megvitatottak ellenére.) "Igen, de nem azért, hogy bántsalak. Most nincs kedvem megbüntetni téged. Ha tegnap akadtunk volna össze, az egy más sztori lenne..." Tehát ha tegnap találkoznak, amikor Ana véletlenül elfelejtette a megbeszélt időpontban felhívni, akkor azért ütötte volna meg, hogy bántsa, nem a BDSM öröméért: elverte volna, és Anának csak mázlija van, hogy megúszta.

29. ÉS EGY ÚJABB ALKALOM, AMIKOR BÁNTALMAZÁSSAL FENYEGETI - Ana szeretné meglátogatni az édesanyját. Mr. Grey nem engedi (!) Ana emlékezteti, hogy sosem írta alá a szerződést. Mr. Grey megragadja a könyökénél, és fenyegetően suttogja, hogy "még nem végeztünk," majd kilöki a szobából.

Ana valamiért nem rohan el fejvesztve, és Grey szüleinél vacsoráznak. Ana egy barátja jelen van, és megkérdezi, hogy ment a találkozó José-val, amit Ana titokban tartott Grey elől, mert félt a reakciójától. Ana tehát fél ebben a kapcsolatban, Grey nemrég fenyegetően suttogva lökte el magától csak azért, mert meg szerette volna látogatni a szüleit, és Grey új húzása a José-hírre az, hogy "halálosan csöndesen" azt suttogja neki, hogy "mérgemben viszket a tenyerem." Tehát kaja közben odahajol Anához, és közli vele, hogy meg akarja verni, mert találkozott egy barátjával.30. ÉS MÉG TÖBB! - Mr. Grey mérges, mert Ana látni szeretné a szüleit, mert találkozott egy barátjával, és mert ki tudja, miért, nem örült neki, hogy Grey a saját szülei vacsoraasztalánál, mindenki szeme láttára akarta megujjazni - tehát most megbünteti. Ana kéri, hogy ne üsse meg. Grey nekitámad: "Ez [a szex] értem van, felfogtad? Ne merészelj elélvezni, vagy elfenekellek. Ne nyúlj magadhoz. Azt akarom, hogy frusztrált legyél. Ezt kapod, amiért nem beszéltél velem, ezt kapod, amiért megtagadtad tőlem, ami az enyém." - és ez az, ami pont nem így működik a BDSM-ben. Az orgazmus megtagadása kizárólag ideiglenes lehet: a domináns fél egy darabig nem engedi elmenni a szubmisszív partnert, hogy amikor végre hagyja, az elsöprően csodálatos legyen. Nem pedig frusztráló, a büntetés eszköze. Ez nem így működik, mert ez nem izgató, hanem kegyetlen.

31. NA, KINEK HIÁNYZOTT A MANIPULÁCIÓ? MOST ITT VAN ÚJRA! Ana úgy dönt a huszonegyedik fejezetben, hogy jobb lesz, ha az anyjánál ott is marad pár napra. Előtte még szexelnek Mr. Grey íróasztalán, és kedvenc szexragadozónk ismét bájos és csábos, és kijelenti, hogy nem fogja bírni Ana nélkül (a fenyegetés és a büntetés nem volt elég: jön a kedveskedés) - "muszáj menned?" Amikor Ana azt mondja, "igen," Mr. Grey hirtelen kihúzza a farkát, és Ana fájdalmában összerázkódik - a menet túl heves volt. Mr. Grey-t nem érdekli. Duzzog. Lógatja a fejét. Szótlan. Ana a zuhany alatt magát hibáztatja, amiért manipulatív zaklatója elkámpicsorodott.

32. ÉS FENYEGESSÜNK MEGINT! Huszonkettedik fejezet, Ana valahára családlátogatóba megy. Mr. Grey persze jó szokásához híven a beleegyezése nélkül kileste, mikor utazik, és első osztályra fizette be. A stalkolást leszámítva ez még rendben is lenne. Ana megköszöni, és megjegyzi, hogy egy helyes srác adta át a jegyet. Mr. Grey felelete erre?

"Tudom, mit próbálsz művelni - és hidd el - sikerrel is jártál. Legközelebb a csomagszállítóban leszel, lekötözve, betömött szájjal egy ládában."

Ana tudja, hogy Mr. Grey tényleg képes lenne erre. Ismét és újra: ez nem BDSM, hanem törvénytelen. Ana megijed, és megkérdezi, hogy ugye csak viccel. Mr. Grey állítja, hogy igen. Hát?

33. KÉRETLENÜL AZ ÉLETEDBE - Ana ismét elmondja Greynek, hogy pontosan azért utazik el, mert egy kis időre van szüksége (amit Grey már sokszor megtagadott tőle.) Grey hirtelen megértően viselkedik, és elkezdi Anát abba a hitbe manipulálni, hogy a kapcsolatuk azért nem működik jól, mert Ana nem kommunikál rendesen. Ana. Szerinte Ana az kettejük közül, aki--- oké.

Alig telik el egy kis idő, és ... meglepetés! Mr. Grey ott van a bárban, ahol Ana és az anyukája iszogatnak. Tudja az anyja teljes nevét. Tudja az anyja lakcímét. Anának nincs hová menekülnie. Hiába kért egy ki időt, Mr. Grey követte és becserkészte. És Ana szerint ez... szenvedélyes és a szerelme tanújele! (Hogy mi? De igen.) A legrosszabb az egészben, hogy E. L. James ezt nem csak úgy állítja be, mintha oké lenne, hanem mintha egyenesen kívánatos volna, hogy a partnered a kívánságaidat semmibe véve az életed minden négyzetcentiméterét behálózza.

34. A KAPCSOLAT KITARTÓAN EGYENLŐTLEN Mr. Grey találkozik Mrs. Robinsonnal, aki fiatalkorában a szubmisszívjává tette. Ana nem örül ennek. Mr. Grey hallani sem akar a kifogásáról. Mr. Grey hisztizhetett és büntethetett, amiért Ana egy ártatlan italra ment egy barátjával. Ana aggodalma, hogy Mr. Grey újra lássa a pedofil (!!!) asszonyt, aki a fiatalkorát tönkretette, Mr. Greynek idegesítő és érdektelen, és nem hajlandó beszélni róla.35.  KIFOGÁSOK - A hotelben Mr. Grey még több részletet elárul a kétségbevonhatatlanul tragikus gyerekkoráról, amit viszont ismét arra használ fel, hogy Anát manipulálja vele, és a viselkedése megkérdőjelezhetetlen legyen; ez ráadásul sértő a BDSM közösséggel szemben: a durva szex preferencia, nem tragédia vagy torzulás függvénye. Anának viszont nincs joga megnyílni. Amikor megfogalmazza a kételyeit azzal kapcsolatban, hogy Mr. Grey szubmisszívje legyen, mert egyértelműen nem ilyen az alkata, és nem megy neki, és Mr. Grey leszarja. Csak az számít, ő mit akar ebben a kapcsolatban. Ana igényeiről nincsen szó. Egy valódi BDSM kapcsolatban a domináns fél hatalmának alapja, hogy pontosan tudja, a szubmisszív fél mit szeret és mit nem, mit akar és mit nem. Mr. Grey csak azt nézi, hogyan tudná Anát manipulációval, fenyegetéssel vagy erőszakkal rábírni arra, amit ő maga akar.

36. BÁNTALMAZÁS - Ana töredelmesen bevallja, hogy nem biztos benne, hogy készen áll a büntetésre. Mr. Grey-t szokás szerint nem érdekli. Az övével hatszor, tiszta erőből megüti. Ana a kíntól alig tud megszólalni, és így nem használja a biztonsági szavát. Az ütéseket hangosan számolnia kell, a hangja "lefojtott zokogás," és vonyít a fájdalomtól. Mr. Grey egy pillanatra sem áll meg megkérdezni, hogy érzi magát, fojtassák-e, ne váltson-e kézre vagy összecsavart törülközőre. Nem kezeli le a sebeit. Nem nyugtatja vagy vigasztalja meg.

Ana szakít vele.  Vége az első könyvnek.

37. MEGAMANIPULÁCIÓ - A traumatikus események után a szexuális erőszak gyűrűjének értelmében Mr. Grey virágokat küld Ana munkahelyére, felajánlja, hogy elfuvarozza José kiállítására, és kenyérre lehet kenni, olyan kedves. Ana el van ájulva. A szerző lenyomja a torkunkon, hogy ez itt a történtek után most nem para, hanem hulla romantikus.


38. NEM SZABADULSZ - Mr. Grey még mindig a tulajdonaként kezeli Anát. José összes portréját megvásárolja róla, mert "nem akarom, hogy valami vadidegen bámuljon rád." A birtokló magatartása még ijesztőbb abban a tudatban, hogy Ana szakított vele. Grey ezt nem fogja fel. Ez egy magabiztos, erős férfi lenne, aki nem fogja fel, hogy a nem nemet jelent?39. TE VAGY A HIBÁS - Grey megjegyzi, Ana milyen nyugodtan néz ki a fotókan. Ana azt mondja, nyugodtabb lenne Grey oldalán is, hanem viselkedne olyan fenyegetően: Ana őszinte és nyílt az érzéseivel. Grey nem tűri a kritikát: azt mondja, Ana hibája, hogy nem kommunikál megfelelően. Ana nem nyerhet.

40. ELVAKULT BIRTOKLÁS - Grey belemanipulálja abba, hogy hagyják el a kiállítást. A búcsúzásnál José egy baráti maciölelésbe zárja Anát. Grey még mindig betegesen féltékeny, ezért egy sötét sikátorba cibálja a lányt, megcsókolja, és azt suttogja: "Az. Enyém. Vagy." Nem. Nem. A. Tiéd. Szakított. Veled. Te. Beképzeld. Seggfej. Idáig sem volt oka Ana kisajátítására - de a viselkedése egyre és egyre abszurdabb.

41. MINDENKI SZEME LÁTTÁRA FOGLAK BÁNTALMAZNI - Anáék vacsorázni mennek. Mr. Grey egy faszfej, és úgy rendel neki, hogy meg sem kérdi, mit szeretne, aztán nekiáll faggatni, miért nem használta a biztonsági szavát az öves ütlegelés során. A párbeszéd elveszi Ana étvágyát. Mr. Grey megfenyegeti: "Az Isten engem úgy segéljen, Anastasia, ha nem eszel, ráfektetlek a térdemre itt, ebben az étteremben, és úgy ütlek, hogy annak semmi köze nem lesz a szexuális élvezethez." Miután szakítottak, miután Ana még mindig csalódott az öves eset miatt, mindezek után Mr. Grey megfenyegeti, hogy elveri, ha nem eszik abból, amit rendelt neki, és újra beismeri, hogy ez nem szex - hanem bántalmazás; nem BDSM - zaklatás.

42. MR. GREY A FÖLDBE TIPORJA ANÁT - Ana nem hányja sugárban arcba az étteremben, és elfogadja, hogy hazakocsikázza. Mr. Grey azt mondja: "Megpróbálhatjuk a vaníliás-párkapcsolat dolgot, és aztán talán, ha jobban bízol bennem, és én is elhiszem neked, hogy őszinte leszel és jól kommunikálsz, rátérhetünk arra, amit én is élvezek." - van képe ezt mondani azok után, hogy Ana tök jól elkommunikálta neki, hogy nem kér az egészből. Fáj neki. Nem élvezi. Ennyi. De Grey ezt nem hallgatja meg, és úgy tesz, mintha mindketten hibásak lennének, amiért a kapcsolat tönkrement. A manipuláció működik, Ana bocsánatot kér, és úgy érzi, Grey hősi áldozatot hoz azzal, hogy a kedvéért benne lenne egy ideig-óráig nem-BDSM kapcsolatban, még úgy is, hogy Grey egyértelművé teszi a célját: ismét arról van szó, hogy egyedül az ő akarata számítson.

Erőszak, manipuláció és zaklatás a romantika és az erotika cukormázában


43. KONTROLMEGSZÁLLOTT ZAKLATÓ - Ismét együtt vannak, és kiderül, hogy Grey megvásárolta a kiadót, ahol Ana mostanság dolgozik. Ja, akkor vette meg, amikor még nem voltak együtt. Igen, Ana szakítási szándékát pontosan ennyire komolyan vette. Ana érthetően mérges. "Drágaságom, engem aztán nem állít meg a mérged" - közli vele Mr. Grey, és elárulja azt is, hogy ha más kiadóhoz menne dolgozni, azt is megvenné, mert mint valami hülyegyerek, neki birtokolnia kell mindentmindentmINDENT aminek a kedvenc játékához van köze. Ana, Mr. Grey szemében, nem nő, és nem ember.

44. ÉS MÉG MINDIG KÖVETLEK - Mr. Grey tudja Ana bankszámlaszámát. A felfedezésről szexszel tereli el a figyelmét. Anának minden joga meglenne végső pánikba esnie - a számot természetesen sosem adta meg, ahogy az anyja nevét és lakcímét, a járatát, vagy az elérhetőségét sem, de Mr. Grey-t nem érdeklik az olyan dolgok, mint a magánszféra meg a törvények. Szabályosan levadássza Anát, és a lány tehetetlen.

45. ANA AKARATA TOVÁBBRA SEM SZÁMÍT - Mr. Grey elviszi hajat vágatni. Ana nem akar új frizurát. Mr. Grey-t soha nem érdekelte, Ana mit akar. A szalont közösen vezeti gyerekkori zaklatójával és egykori dominájával, Mrs. Robinsonnal. Valahogy meglepi, hogy Ana csalódott ezzel kapcsolatban, és azzal védekezik, hogy nem tudta, hogy ott lesz, de nézzünk szembe a tényekkel: elég sanszos volt, hogy felbukkanhat. Ana önbizalma a béka segge alatt van. Mr. Grey ezt pontosan tudja, hiszen minden adandó alkalommal felhasználja Ana ellen az önbizalmát, és amíg Ana a barátait sem láthatja, be kell mutatkoznia a partnere exének, akivel összehasonlítja magát: a szubmisszív, akihez Mr. Grey számtalanszor hozzávágta, hogy ostoba és értéktelen, és a domina, akit Ana orra előtt istenített. Ettől majd jobban érzi magát, ugye?

46. AGRESSZIÓ A NYÍLT UTCÁN - Ki gondolta volna, de Leila egy fegyverrel a nyomukba ered. Mr. Grey ragaszkodik hozzá, hogy Ana a lakásán húzza meg magát. Ana, érthetően, még ki van akadva az egész ügyön. Mr. Grey megfenyegeti, hogy "a hajánál fogva rángatja" magával, ha kell, majd a vállára kapja és a fenekét ütögeti mindenki előtt, amíg Ana ordít, hogy tegye le. Ez nem Ana védelméről szól egyáltalán, hanem a saját "hatalmának" a fitogtatásáról.47. ANA TESTE MR. GREY TULAJDONA - Anélkül, hogy megkérdezné Anát, úgy dönt, áthív egy nőgyógyászt, mert unja a kondomokat, szóval Ana szedjen szépen tablettát. Anának persze nem esik jól, hogy a saját testéről nélküle döntenek, és végre kiáll magáért: "Ez az én testem." "Az enyém is," vág vissza Grey, és sajnos eddig tartott Ana önértékelése: "Igaz ami igaz," fontolgatja, "hozzá tartozik. Jobban ismeri, mint én." A szart. Amíg Mr. Grey nem érzi Ana menstruációs fájdalmait, tök mindegy, hamarabb megtalálja-e a G-pontját, mint egy szűz lány, aki még csak soha nem is maszturbált.

48. A MANIPULÁCIÓ KITELJESEDÉSE - A "Fifty Shades Darker" nyolcadik fejezetében Mr. Grey nagyon megsajnálja magát, és közli, hogy érdemtelen a szeretetre. Ana vigasztalja, hogy imádja, később pedig azon morfondírozik, hogy Mr. Grey most BÁRMIT tehetne vele, nem hagyná el, mert úgy szereti és úgy sajnálja. Pontosan így gondolkozik egy lány, aki erőszakos kapcsoltban él. A bántalmazó fél jóléte nem csak az elsődleges, hanem az egyetlen, ami számít, és még Ana érzi úgy, hogy áldozatot kell hoznia a kapcsolatukért, mert Jaj Szegény Mr. Grey. Nem tudom, hova sírjak.

49. EZ NEM VÉDELEM - Leila ámokfutásának hála Mr. Grey úgy dönt, hogy Anának otthon kell maradnia, vagy testőrrel mehet csak dolgozni, de csak olyan férfival, akit ő választ, mert még mindig úgy gondolja, hogy Anastasia egy megbízhatatlan kurva. Ez nem Ana védelméről szól: akkor felhívná a rendőrséget. Minden normális ember nem tenné. Mr. Grey inkább kockáztatja Ana életét, minthogy ne ő tartsa kézben a helyzetet.

50. ÉS MÉG NINCS VÉGE, DE MARADJUNK ENNYIBEN. Még csak a második kötet tizennegyedik fejezeténél vagyunk. Ana és Mr. Grey veszekednek, mert Grey Ana háta mögött találkozott Mrs Robinsonnal a nő lakásán. Ana haragja láttán Grey katatónikus állapotba kerül, nem szólal meg, nem is néz rá, remeg, és Ana nagyon megijed. Elkezdi mondani neki, mennyire szereti, aztán még nekiáll ő elnézést kérni, de ez sem elég. Hogy mi töri meg Mr. Grey mágikus transzát? Amikor Ana nekikezd verbálisan ostorozni magát, hogy ő nem is méltó Mr. Grey-hez, és nem érdemli meg, és sosem hagyná el, mert mekkora kurva mázlija van vele. És hoppá. Grey az öntudatára ébred, és csupa megbocsátás, amikor - várjunk csak, ez a veszekedés azzal kezdődött, hogy te basztál el valamit, nem? Te utolsó pszichopata.

KONKLÚZIÓ


Ne adj pénzt a filmre. Ha érdekel, vagy csak röhögni akarsz rajta, töltsd le illegálisan. Ne kajálj be mindent, amit látsz. Gondolj utána. Értelmezd. Elemezd. Alakítsd ki a véleményedet.

A könyvet ne vedd meg, és ne kölcsönözd ki sehonnét, ne növeld a népszerűségét. Töltsd le. Ha olvasol, nagyon figyelj oda, mi is történik éppen - E/1-ben van írva, és Ana halálosan el van ájulva Mr. Grey minden mozdulatától. Te ne kövesd el az ő hibáját.

A durva szexnek megvan a maga előnye, ahogy a dom/sub viszonynak is - mindaddig, amíg mindkét fél önszántából egyezik bele a történésekbe. A manipuláció, a fenyegetések, a zsarolás és a bántalmazás, amit Mr. Grey művel, megengedhetetlen.

Írj jobb történeteket. Nem kell, hogy az ideális szerelemről szóljon, de ne romanticizálj olyat, ami helytelen. Ne próbáld meg kimagyarázni, romantikussá tenni, szánalmat vagy megértést ébreszteni, ha egyszer nem oké. Ha a történeted témája sötét, groteszk, elborult vagy perverz, akkor vállald be. Ha a fájdalom szép oldalát, a valódi BDSM viszonyt, a lángoló ragaszkodást akarod bemutatni, alaposan gondolj utána a témádnak.

Teremtsük újra az erotika műfaját, mint írók, és mint olvasók. Ne a Szürke ötven árnyalatával emlékezzenek meg a generációnkról. Ne érjük be egy ilyen vacak történettel.update: a Hollywood Hírügynökség kritikája
kivételesen jól sikerült


komment: IGEN // nem FORRÁSOK
Az ötven pontos lista mrs manics [blogbejegyzésének] fordítása saját gondolatokkal és kiegészítésekkel, de vitathatatlanul az ő munkája, amit felhasználtam.
A BDSM és a bántalmazás különbségeinek bemutatása [innen
A BDSM vs erőszak infografikát angolul, részletesebb magyarázattal [itt] láthatjátok

MAGYAR CIKKEK
Index: Nem a fenekelés miatt fájdalmas a Szürke ötven árnyalata [itt]

TOVÁBBI CIKKEK (ANGOL)
Everyday Health: Mr. Grey pszichoanalízise - a könyv a nők ellen elkövetett erőszakot romanticizálja [itt
Everyday Health: a BDSM és az erőszak különbségei [itt]
A Michigan egyetem kutatása a könyv káros hatásairól [itt]
#50dollarsnot50shades mozgalom [itt]
 A kapitalista szexfantázia: semmi vonzó nem lenne benne,
ha Mr. Grey egy panellakásban kényeztetné Anát macinaciban [itt]

75 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ennél nagyobb faszságot rég olvastam. Majd ha egy hasonló minőségű írast kiadsz a kezedből akkor okoskodj, mert ez így nagyon gáz.

Raistlin írta...

1, Az írásaim fönt vannak a blogon, bárki láthatja, BDSM témában is dolgoztam már, nézz körbe kedvedre, és ítéld meg, szerinted elérem-e az "E.L. James szintet" (őszintén remélem, hogy nem)

2, Ha pocsék író lennék, vagy egyáltalán nem lennék író, ez akkor sem arról szól, hogy most én vagy ő nyerek-e Booker-díjat. Rólam itt egyáltalán nincs szó. Nincs szó arról, nekem tetszett-e a könyv. Nincs szó arról, szerintem jó író-e. Nincs szó arról, hordok-e szürkét rendszeresen. Ha elolvasod a cikket (a vendégem vagy egy sörre, hogy nem tetted meg) észreveheted, hogy egyetlen témája van: a Szürke... rosszul kezeli a témáját, a BDSM-et, és E.L. James feltételezhetően ártatlan tévedése miatt az erőszakot idealizálja és romanticizálja, mert a szerző nem nézett/gondolt utána a témájának.

3, Tudom, hogy ezt a könyvet legalább akkora divat fikázni, mint éltetni, és mind a fantábor, mint az antifantábor egyaránt frusztrált. Én nem a szardobálásba akartam beszállni, egy szóval se beszéltem a könyv minőségéről. Az egyetlen, amiről szó van, újra mondom: romanticiziálja a kapcsolaton belüli erőszakot. Pont. És onnantól te döntöd el, hogy "de oké, ez csak egy könyv, ki nem szarja le," vagy "mindenki levágja, hogy ez a valóságban parás lenne" vagy "nem ez volt az író szándéka, nem tehet róla" - de a tény maga tagadhatatlan. Egyik könyv sem hibátlan vagy makulátlan, a 50 viszont túllépett egy határt ezzel - és rávághatod, hogy a "Lolita" is a pedofília romanticizálásával, és akkor tudunk beszélni. Névtelen fröcsögéssel nem.

cécile írta...

melengeti a szívem, hogy ezt így összefoglaltad.
én az egész trilógiát elolvastam. az első részt kíváncsiságból, a másodikat döbbenetemben, a harmadikat pedig undorral vegyes szánalommal. mert ismerni kell, amit rugdosni akarok. és te jó ég. ezen a szaron (és itt most nem a könyv minőségére gondolok úgy általában) (arra is gondolhatnék) van mit szidni. bőven.
számomra a rape culture totális kiteljesedése ez a könyv, helyesebben a könyv sikere. nők milliói hiszik azt, hogy ez a történet maga a romantikus kapcsolat netovábbja. nők milliói vágynak arra, hogy ők is anastasia kiszolgáltatott helyzetébe kerülhessenek. nők milliói vágynak egy olyan férfi szerelmére, aki lelkileg sérült és instabil, és komoly pszichiátriai kezelésekre lenne szüksége. nők milliói vágyják azt, hogy őket is megerőszakolják.
nagyon elkeserít engem ez a helyzet. ki állna ki értünk, ha nem saját magunk? nem elég, hogy férfiaknak magyarázom, miért rossz, ha nőket erőszakolnak meg, most már a nők sem hiszik el nekem? visszafelé haladunk...
remélem, ez a borzalom valamilyen csoda folytán eltűnik a Föld színéről, az összes káros hatásával együtt, és amíg erre várok, addig is próbálom meggyőzni az ismerőseimet, hogy ezt a könyvet/filmet (miért kell belőle még film is?) maximum a nemi és lelki erőszak, és ne egy romantikus kapcsolat iskolapéldájának tekintsék.
köszönöm ezt a cikked, került a kezembe egy kevés muníció jövőbeli, hős csatáimhoz.
cécile voltam, és most megyek bánatosan szipogni a padlón és a világ mély elbaszottsága fölött elmélkedni.

LadyLoss15 írta...

Hmm, egyet kell értsek. Ugyanakkor én olvastam mind3 részt, és tetszett. És ezt nem fogom letagadni, mert nagyon tetszett. Ezek már akkor is feltűntek/gyanúsak voltak benne, de attól még lehet, hogy jól volt megírva, vagy valami. Nem tudom megmagyarázni, csak azt éreztem, hogy tetszik.
Nem életem könyve, de na, jó volt.
És van, amivel nem értek egyet a cikken belül. (Ami ritka a blogodon. Mondhatni nem esett még meg.)
- "Anát végig ez fogja a kapcsolatukban tartani" még a 3. pontnál. Nos, nem. A harmadik részben már határozottan szerelmes, szerintem. Igenis megfogta valami Christianban, ami nem az a régi bunkó seggfej. Ja és terhes is tőle, gondolom az is ott tartaná. De akkor is szereti, és ebben biztos vagyok. Gyengédséget érez iránta, félti, hiányolja, szereti!
Ugyanez igaz még sok mindenre, ami a cikkben megjelent. Például Elena (Mrs. Robinson) és a találkozások, vagy az, hogy Christian nem figyel Anára, hogy nem számít, nincs beleszólása, stb.
Az első két részre VALÓBAN IGAZ, és azokat olvasva undorodtam is rendesen, csakhát közben valamiért szívesen olvastam. Tehát folytattam. És a harmadikért megérte.
Borzalmasan torz úton, egészségtelenül jött létre a kapcsolatuk, ez igaz. És nem is teljesen szuper a végére, de már elfogadható. Szerintem. És aranyos. Mondjuk ahonnan nekem úgy őszintén tetszett az is, ami történt, nem csak az, ahogy megírták, nos, ott már elég OOC karakterek voltak az eredetiekhez képest. De az is a trilógia része. Tehát az összképen javít.
Mentségemre legyen mondva, nekem egyik könyv sincs meg, és a filmet határozottan csak letölteni szándékozom. De meg fogom nézni, mert érdekel, mit hoznak ki belőle.
Amúgy jó volt a cikket olvasni, sosem fogalmazódott meg bennem mindez, amit bemásoltál/fordítottál/leírtál. Néha tudtam, néha csak éreztem. Inkább úgy az egészről gondoltam, hogy életképtelen az egész. És szégyelltem, hogy tetszik. De azóta rájöttem, hogy ciki ciki, nem nem, de akkor is tetszett. Szóval a MONDANIVALÓJÁVAL nem értek egyet, és a megírásában... hát, ötletem sincs, mit szerettem. Mikor úgy egy éve újra elolvastam tüzetesebben, szarnak találtam a nyelvezetét. Mégis, a hangulata (elsősorban a harmadik résznek) nagyon bejött.
(Mondjuk 15-16 évesen talán még nem olyan nagyon szégyenteljes, ha érdekesnek találtam. Főleg, ha tudtam, hogy ez nem normális. Wow, milyen kis okos voltam. :) )
Na, ez egy vegyes hangú komment lett, de a lényeg, hogy a mondanivaló szar, a nyelvezet is az, de közben az összhatás tagadhatatlanul megérintett bennem valamit...
LL15

Raistlin írta...

CÉCILE, engem is ez aggaszt, és hogy a színészeknek és a szerzőnek és rajongók tömegjeinek nem esik le, hogy ez nem csak nem oké, de ijesztő, és akkor a könyv minőségéről még szó sem esett. És Valentin-napra kihozzák, érted, bemegy a fiú meg a lány, hogy "huhu, olvastam és tök jó volt, drágám," és ott lesznek azok a fiúk, akik végignézik, hogy "oké, ez kell a nőknek" - már három gyilkosság történt a regény kapcsán. Egy is sok lett volna. A főszereplő férfi az életét félti, mert olyan leveleket kap a rajongóitól. Más helyzetben a hatemailtől félsz, nem a fanmailtől.

De valahogy nagyon a sorok közé van rejtve. Nagyon erős a POV. Ana téved, és az olvasó vele együtt esik ugyanabba a hibába, mert bízunk a narrátorba, és ha ő azt mondja, hogy ez a Mr Grey a mindenek netovábbja, akkor hiszünk neki. A fikció hatalma.

De hiszek az ellenhatásban, és hé - tudod mit? Hiszek a slashben, mert eskü, ennek ez a legjobb ellenszere. Két férfi, akik tudnak egymással tisztelettel bánni.

blueeyesgirl írta...

Az érzés, amikor a 16-17 év körüli lány osztálytársaid arról ujjonganak (vagy esetleg sopánkodnak amiért nem áll módjukban) az öltözőben, hogy ki megy el Valentin-napon megnézni a filmet a párjával... *felemeli a tornazsákját és szolidan beleteszi a már megevett reggelijét*
Komolyan, még csak a 30. pontnál járok és már ott tartok, hogy szeretném magamat átkarolni, mert basszus én kezdtem el félni a csaj helyett is.
Eddig is ki voltam akadva, mert nem, egyszerűen nem értem hogy lehet ezt szeretni, és amikor az amúgy rohadt értelmesnek tartott és sorozatfüggő barátnőm olyat mond nekem, hogy őt ez érdekelné meg szeretné majd megnézni, meg hogy miért szidom azért mert tucat könyv, hogy az emberek perverzek és őket ez érdekli, és én meg Szent Johannát olvastam szóval mit panaszkodok a tucat könyvekre én így... ülök a gép előtt és ismét fel kell fognom, hogy az emberek betegek és gátlástalanok és ezt sosem fogjuk teljesen kinőni. És ez szomorú.
Viszont jó is olvasni a cikket, mert megnyugtat afelől, hogy nem ok nélkül akadok ki a könyvsorozat túlzott hájpján.

LadyLoss15 írta...

Ui.: Amit nem értek, hogy miért szexi/király, hogy Christian lelkileg negatívban van, és pszichiátriai eset (atyaég, de még mennyire, nagyonnagyon sok tulajdonsága miatt). Én már az önbizalom-hiányos kis barátommal is eleget szívok(oké, nem panaszkodom, néha meg ő rángat fel engem a padlóról....csak ritkábban :D ). MIÉRT akarná valaki ezt, ezt a borzalmas roncs pasast, szexi és gazdag, de akkor is?? o.O

Raistlin írta...

LADY LOSS, nagyon szépen köszönöm az őszinte véleményt ;u; És vannak bűnös élvezetek, és semmi gáz nincs benne. A ponyva olvasmányos és gördülékeny; van, ami olyan rossz, hogy már jó; és én is órákra belefeledkezem néha olyasvalamibe, aminél már az első bekezdésnél tudom, hogy nem éri meg az időmet, de valami mégis hajszol benne. És a Szürkében van valami megkapó, még látszik rajta, hogy fanfiction, és megvan benne a műfaj kreativitása és lendülete, és, mindenekelőtt, lelkesedése.

Engem viszont pont hoz lelomboz a harmadik kötet. Lelomboz, hogy ennek az egésznek van egy habos-babos, életgszerűtlen hepiendje. Ha a szerzőnek van töke, drámává viszi - sőt, nem lett volna egy tök jó regény, ha az első kötettel van vége? Ana ott hagyja Grey-t. Túllép rajta. Felszegi a fejét. Él tovább, és nem kell, hogy megszállottan szeressék, mert az önbecsülése többet él.

Ehelyett kapjuk a szerelmet, és bár kétségkívül ott van, már a második kötetben, Ana önbizalomhiánya mellett, én ezt nem nevezném szerelemnek, azok után, hogy manipulációból, zsarolásból, fájdalomból, ragaszkodásból ered. Nincs kémiája, nincs természete. Túl egyértelmű. A szürke kisegér beleszeret a ragadozóba. A ragadozó beleszeret az áldozatába. Hogy hogy lesz ebből gyerek és boldogság, csak az az új. Ez egy destruktív viszony, és a pusztulása egy egészen új, és sokkal kellemesebb kontextusba helyezte volna még úgy is, hogy Ana két köteten át idealizálja. Ha a legeslegvégén lett volna annyi lélekjelenléte a szerzőnek, hogy romba döntse. De nem tette meg.

Raistlin írta...

BLUEEYEDGIRL, a népszerűség tök oké, a tucatregényeknek megvan a maga bája, a perverzió érdekes lehet, de... az erőszak, istenem. Miért. Miért kell éltetni ezt. Miért mindig itt kötünk ki. Szóval megértem, de valahol megnyugtat, ha sokakat a tabu miatt vonz. (Ők sem olvastak még elég fanifictiont. :D) Amíg érzik, hogy van benne valami "dúúúúúúrva," addig talán jó úton járnak.

LadyLoss15 írta...

A romba döntés az, amit én pl vártam. Akartam. Aztán lett egy fluff. És az van, hogy szeretem a fluffot. (Bár szigorúan csak olyan hangulatban, nyöszörögni egy nagy habos izében, két Angst között :D )
Egyébként igazad van, látszik, hogy fanfiction. Talán ezért néztem el neki simán, hogy fluff a vége. És azt is, hogy erőszak. Mert ez csak egy kezdő, tapasztalatlan fanfic-író. Belefér. Sosem kezeltem igazi könyvként, nemhogy bestsellerként... Hmm, erre most jöttem rá. :)
Amúgy az első rész azért szuper a végén, mert gyakorlatilag a Kilenc és fél hét. Egy az egyben, twilight-osítva. Annak a végén is vége az egésznek - bár ott a csaj sírógörcsöt kap, nem pedig erős és önálló lesz. Ez igaz. Ezért lett volna ebből a szempontból még jobb is a Szürke... De nem. :( És én EKKOR skatulyáztam be az ártalmas, de szórakoztató fanficekhez. Van belőlük pár a fejemben, főleg néhány Snarry sztori régről. És egy Lumione. Még Meriről, vagy más blogokról. Na, azok pedofília, nemi erőszak.... De valami mindig tetszett bennük, ami miatt végigolvastam őket - néha még meg is érte :D
LL15

AudreyFictions írta...

Szeretném vagy tízezer példányban kinyomtatni ezt a cikket, és szanaszét dobálni a premier napján a moziban a nyáladzó hölgyek tengerében, hogy "Tessék, marhák, ez Christian Grey, vegyétek-vigyétek, hátha kaptok hozzá egy kis agyat is!". Olyan szinten fel tud idegelni ez a "könyv" (szenny), hogy az elmondhatatlan... És te ma tökéletesen összefoglaltad, hogy miért beteges ez a könyv, és miért betegesen csököttek azok, akik annyira minimálisan nem képeseket olvasni a sorok között, hogy átlássák, hogy mekkora szenny ez az egész iromány. Tragédia.

Raistlin írta...

LADY LOSS, nekem a magam részéről nem veszi be a gyomrom még üdülésből vagy viccből sem, de felteszem, hogy ennek a személyes tapasztalataim állnak a hátterében. Irodalmilag a legtöbb minden csak bizarr vagy érdekes, amíg az elevenedbe nem vág, akkor viszont nagyon fáj. Szóvalno - megköveteltem volna a tragédiát. :D

AUDREY, nem hiszem, hogy az olvasó feltétlen hibás lenne, mert szerintem a szerző maga sem vágta le, mit művel - ezért fáj, hogy még Hollywood sem vette észre; hogy ilyen vakok tudunk lenni az erőszakra, hogy így vagyunk kondicionálva.

LadyLoss15 írta...

Amúgy most felmerült bennem egy teljesen új szempont?
Mi van, ha E.L.James pont azt akarta megmutatni, hogy ez BETEGES, de az ember nem is látja, és a mai világ annyira ki van élezve ezekre az "izgalmas" dolgokra, hogy nem veszi észre, romantikusnak látja. Lehet, hogy pont erre a kibaszott nagy társadalmi hibára hívja fel a figyelmet. ;) (Bár ez teljesen valószínűtlen. :DD)
VISZONT, az már egyszer biztos, hogy ha nem is szándékosan, de sikerült felhívnia a figyelmet arra, hogy ez HIBA. Most már csak az kéne, hogy ezt mindenki belássa, ne csak az, aki eleget olvas róla kritikát, meg esetleg látogatja a blogodat. :) És akkor komolyan HASZNOS lenne egy fanfic :DD

Johanna Warner írta...

Ma a tévében, ha ötvenszer nem láttam a promóját, akkor egyszer sem. Az az érzés, amikor ezt a töménytelen akármit akarják lenyomni a torkunkot, felfoghatatlan.
Én olvastam mindhárom könyvet. Még azelőtt olvastam el az elsőt részt, mielőtt Magyarországon olyan hú de befutott lett volna. Az volt az első ilyen típusú könyv, amit a kezembe fogtam. Naivan azt hittem, mekkora jó könyv ez már, idealizáltam magamban a történetet. Figyelmen kívül hagytam egy csomó fontos dolgot, amiket te most hihetetlenül jól összefoglaltál. A saját kis fejemben úgy alakítottam a történetet, ahogy nekem tetszett. Majd ahogy újraolvasásra adtam a fejem, úgy dobtam is el magamtól. Visszanézve nem értem magam, hogy tetszhetett ez nekem egy pillanatig is. Na meg azok a könyvek, amik emiatt a trilógia miatt szintén bestsellerek lettek... Hadd ne mondjam azok sem a hitelességükről szólnak.
Azt meg még elborzasztóbb látni, ahogy a nagyon fiatal korosztály - nem, én sem vagyok idős, de még a nálam is fiatalabbak - olyan fangirl fázisba esnek és elfelejtik, hogy ez a történet nem nekik íródott. Valamint nem gondolnak igazán utána.

margaery. írta...

úristen, áldalak ezért a cikkért..eddig is olvasgattam tumblin hogy miért is nem jó ez a könyv,de végre te megfogalmaztad számomra is érthetően. pont ma délután írt a barátnőm,hogy elmegy megnézni hétvégén az ismerőseivel és most legalább tudok neki olyan cikket linkelni ami nem angolul van:D valószínűleg megmentettél legalább egy ártatlan lelket ettől a filmtől, köszönöm!
az meg,hogy egy ilyen film/könyv ennyire népszerű lesz,undorító.:/

cécile írta...

Lady Lossnak válaszolnék (ha szabad): habár ez a könyv azt hiszem, hogy abszolút nem ezzel a céllal íródott, már igazából mindegy is lenne. sajnos egy csomó emberben már kialakított egy nagyon helytelen képet, amit nem tudom, mivel lehetne helyrehozni. egészen biztos vagyok benne, hogy az írónő nem a nemi erőszakot akarta volna éltetni. ez egyszerűen a rape culture hibája: neki fel sem tűnt, hogy egy erőszakos kapcsolatot tesz romantikussá. ami mondjuk a mi életünkben az, hogy nagyim rám szól, hogy a piros rúzsomban ne csodálkozzak, hogy késő este utánam fütyülnek, vagy kikezdenek velem, mert kvázi feljogosítom őket erre, az a nagyvilágban a szürke. sajnos. nem tudom mennyire érthető, amit mondani akartam, van egy olyan érzésem, hogy kicsit zavaros lett :D elnézést, ha igen.

Little Fox írta...

Nagyon örülök hogy a történet ELLEN hoztál föl érveket. A rosszullét kerülget ahányszor azt hallom hogy a Szürke ötven árnyalata így meg úgy, jajj Mr.Grey fektessen meg engem is pls...
Soha sem olvastam a könyvet, nem is terveztem hogy nekikezdek. Lehettem talán 7.-8.-os mikor megjelent, és hirtelen mindenki rácuppant. A barátaim beszédtémája 90%-ban e körül forgott, én pedig annyit szűrtem le az egészből hogy ez egy újjabb romantikus sztori, ahol a jóképű gazdag pasi teljesen beleszeret a szürke kisegérbe, csak a sztorit megfűszerezték néhány durvább szexjelenettel. Aztán megkértem a legjobb barátnőmet hogy spoilerezze már el légyszi a sztorit, mert szeretném érteni hogy szünetekben miről beszélnek. Hát elmondta, hogy ez a gazdag csóka konkrétan állás ajánlott egy szűz lánynak hogy legyen a szexrabszolgája, és van valami vörös szoba ami tele van ehhez való kellékekkel, meg hogy a pasi annyira szereti hogy leköveti a mobilját, meg hogy őt egy ilyen nő szoktatta rá erre a stílusra még fiatalon, és hogy őt hogy kell sajnálni. Mindezt úgy mesélte el, mintha a világ legszenvedélyesebb romantikus könyvéről lenne szó.
Elsőként az esett le hogy ők 13-14 évesen ilyet olvasnak. Én ilyen idősen az enyhe slash sztorikat pironkodva futottam végig, és töröltem utánna a keresési előzményeket. Majd ahogy idősebb lettem, kezdtek kialakulni bennem a tények hogy ez egy könyv az erőszakról, a dominanciáról és manipulációról, csak nagyon szépen tálalva, így mára teljesen passzív lettem mindennel kapcsolatban, ami A Szürke Ötven Árnyalatáról szól.
Ma ahogy mentem iskolába, a szemben lévő hirdetőrtáblán a film plakátja fogadott, így ahányszor kinézek az ablakon ezt látom. Osztálytársaim áradoznak hogy már megrendelték a jegyet a filmre és hú de jó lessz, de romantikus. Szomorú hogy az emberek mennyire nem képesek a dolgok mögé látni, még akkor sem ha ilyen súlyos témáról van szó.

Bocsánat a hosszú kommentért, de ezt most le kellett írnom.

LadyLoss15 írta...

cécile:
Én sem hiszem, hogy ezért írta volna. De lehet, hogy csak mind hülyék vagyunk felfogni, és közben ő a zseni. :D - Bocsánat, ez mind a magyar órák hatása. Csomó olyan verset/novellát/regényt elemeztünk órán, aminél az volt a lényeg, hogy "Dehát pont nem azt gondolta, amit leírt, hanem csak rá akart mutatni, hogy..." - és ezt nekünk, okos diákocskáknak TUDNI kéne magunktól. Legalábbis a tanár szerint. És most olyan feelingem lett. Ettől még TUDOM, hogy itt valószínűleg nem ez a helyzet. Csak felmerült, mert erre még sosem gondoltam, és ilyen véleménnyel sem találkoztam még. Gondoltam, megemlítem. ;)

Nadett írta...

Drága Raistlin! Oké, bevallom, hogy évek óta itt olvasgatom sunyiban az írásaidat (na, mindjárt ijesztőbb leszek, mint maga Mr.Gray... :D), de csak most bátorkodom írni egy értelmes kommentet is. Vagy mit.
A lényeg, hogy mikor megláttam ezt a cikkedet, először hangosan felröhögtem, mivel kb két napja alkottam én is egy hasonló témájú szöveget (na nem ilyen terjedelműt vagy kidolgozottságút, csak össze akartam már szedni a véleményemet az istenített erotikus irodalomról, és írásban könnyebb volt). Aztán, ahogy végigolvastam, sikeresen sokkos állapotba kerültem, mert egy az egyben leírtad a problémáimat. (Törölhetem ki a saját verziómat, yey :D)
Engem még egy dolog zavart a Szürkében, meg az összes többi hasonló műfajú könyvben, amit olvastam: ahogy magát a központi témát, a szexet ábrázolja. Na nem az, hogy a nagy részük névleg vagy ténylegesen BDSM (ha már pornót olvasunk, csak tessék), hanem az, ahogy ezt az egészet megfogalmazzák a szerzők. Nekem az egész annyira tárgyilagos és tényszerű, inkább koncentrál a pózokra és helyszínekre, mint arra, hogy (azon kívül, hogy néha megemlíti, hogy amúgy fáj meg minden), milyen érzés, legalább az egyik fél számára. Lehet, hogy ez furcsa igény, de enélkül annyira üres az egész, mintha egy rosszabb fajta biológiaórán ülnék (ami még el is van cseszve, mert azt hazudja, hogy bármelyik nő lazán elélvez háromszor egymás után). Tisztelet a kivételnek meg minden, de eddig sokat nem találtam. (Bár talán a Szürke ebből a szempontból pont nem olyan vészes, bevallom, hogy elég rég olvastam, és csak homályosan rémlik, hogy annál is ilyen benyomásom lehetett.)
Na, azt hiszem, ennek nem lett sok értelme, de remélem, kibogozod majd:)

Raistlin írta...

LADY LOSS, megnyugtató headcanon, de kétlem, hogy társadalmi kísérlet lenne :D Az én elméletem ez: ez ugye egy Twilight fanfictionként kezdte. A Twilightban Edward és Bella a mormon ideálok értelmében a házasságig várnak, minden nagyon szűzies és tiszta, de azért van egy nagy adag szürke kisegér fétis és féltékenység és kardkikard. EBBEN a fandomban a Szürkét abszolút a helyén lehet kezelni. A Twilighton belül a Szürke az homlokegyenest a másik véglet, és a zsigereidben érzed, hogy az ideális ott van valahol középen. Ebben a fandomban ráadásul a Szürke totál hiteltelen, mert Greynél OOC-bb Edwardot én nem tudnék elképzelni se. Fanficnek elég rossz tehát, de abban a közegben nem annyira káros, hogy az agyadból kikaparja a szemed, egy mormon szerelmesregénnyel szemben nem veszed komolyan egyetlen pillanatig sem. Aztán viszont piacra tudta. És tudnia kellett, hogy ezzel odaveszik a kontextusa, de azt mondta, bassza meg, jó ez így önmagában, nincs vele baj. Egy lépést azért hátrálnia kellett volna. Csak egyetlen-egyet, és máris látta volna.

JOHANNA, pont ez az izé vele - hogy a "BDSM AU," mint kategória, sokaknak újszerű, izgalmas, imponáló, tele lehetőségekkel, és naná, hogy az: ez egy baromi érdekes párkapcsolati forma, a normától szokatlan, hálelúja. És akkor a szerző elrontja. De akinek ez az első tapasztalata a műfajjal, az csak azt fogja látni, hogy "na ez végre nem nyálas." És nem veszi észre, hogy annyira nem nyálas, hogy az már ijesztő is.

MARGAERY, jihhá, egy emberrel kevesebb - talán tényleg az a mértéktelen pénz és népszerűség a legaggasztóbb benne. Hány ilyesmibe fogunk még belefutni gondolkodás nélkül?

CÉCILE, egyetértek.

LITTLE FOX, a frusztráció teljesen érthető. Pont a 13-14 éves kor az, amikor az embert igazán érdekelni kezdik a szexuális tabuk, tehát a Szürke... ennek a korosztálynak rengeteget jelent, de még nem rendelkeznek azzal az élettapasztalattal, hogy reálisan lássák. Nem hiszem, hogy szégyellniük kéne magukat, mert ejnye-bejnye, de ez tipikusan az, amire azt mondom, hogy a szerző felelőssége. Ha kiírod valamire, hogy 18+, a kiskamaszok vetődnek rá elsőnek. És akkor igazán nem cseszheted el.

Raistlin írta...

NADETT, de gyors vagy - ki ne töröld a saját verziódat, minél többen mondjuk, hogy "gyerekek, azért ez para," remélhetőleg annál többen hallják meg :3

Az erotikus irodalmat én imádom. Abban dolgozom, ez a blogom, ez az, amivel a szabadidőmet töltöm. Nem vagyok különösebben szenvedélyes ember, mint művészeti kifejezés, érdekel, akkor is, ha PWP és ponyva. Csak egyetlen-egy igényem van: szex közben senkit se kelljen sajnálnom. És itt meg konkrétan aggódom Anáért és rettegek. És ez nem oké.

marcipán írta...

Köszönöm ezt a cikket, mindent megfogalmaztál, amiért eddig sem akartam a kezembe venni ezt a könyvet, és most már biztosan nem is fogom, akárhogy is akarnak rábeszélni. (Ingerenciám támadt premiernap felolvasni a cikked vetítés előtt, de 1) azzal már hivatalosan is közöm lenne a jelenséghez, na meg 2) huhh, azért szeretek élni. ^-^" )
Mindenesetre a magyar fanficirodalom ehhez képest málnaszörp és cukorrózsa.
Lényeg a lényeg, köszönet ezért a remek cikkért, olyan dolgokat is felemlegettél, amik felett a mai társadalom (sajnos) már könnyedén átsiklik.

Raistlin írta...

Marcipán, köszönöm szépen a kommentet ;u; Titokban reménykedem, hogy a film... vagy puhább, vagy durvább. De ha romantikusabb, akkor az azért gáz, hogyha csak nem írták át totálisan, akkor csak romanticizálja és fogyaszthatóvá teszi. Ha durvább, akkor meg azért gáz, mert moziba úgy se adnak le olyat, hogy elrettentő legyen, és így is őrült kellemetlen, mennyi embernek fog a vizuális memóriájába érni egy teljesen magára hagyott, kiszolgáltatott és elembertelenített nő úgy, hogy "szóval a lányok ezt akarják!"

Susie Lupin írta...

Köszönöm. Végre! Az 50 pontot már olvastam délelőtt, amikor megosztottad fészbukon. A Szürkéből kb 170 oldalig jutottam, utána félredobtam, mert nekem is elég sok bajom van az önértékeléssel, nem kell még egy ilyen szereplő (hála a jó égnek már kb semmire sem emlékszem belőle :D). Tavaly, amikor felkapták itthon, kézről kézre járt az osztályban, mindenki erről pusmogott, és amikor megpróbáltam elmagyarázni egyik osztálytársnőmnek, miért szar alak Grey, megkaptam, hogy fogjam be, mert én meg mesét olvasok, és ő meg arra nem szól be, és különben is hajj de romantikus. Szóval azon a ponton kb fel is adtam a harcot. Most kedvem lenne az illető kezébe nyomni a cikkedet, de se energiám se időm vitatkozni vele.
Azért remélem, hogy eljut ez az üzenet a fanokhoz, és kicsit felnyitja a szemüket. x3
Azt pedig külön felháborítónak tartom, hogy Valentin napon jön ki. Mennyi randit és hálószobát fog ez még elrontani...

Gabriella Hemeczi írta...

Nagyon szépen összefoglaltad, bizonyos szempontból öröm volt olvasni, ennek tudatában még ijesztőbb, hogy mekkora népszerűségnek örvend, belegondolni is kiakasztó, vajon hányan nézik majd végig február 14-én "romantikus" randevú keretei között :/ Riasztó ez az egész. (Gyakorlatilag az előző hozzászólók felvetették szinte minden gondolatomat, ami megfordult időközben a fejemben, de úgy éreztem, muszáj elismernem, milyen jó volt olvasni a véleményedet :) )

(Egyébként szintén lelkes olvasód vagyok, csak... valahogy nehezemre esett elkezdeni nálad a kommentelést ^^)

Gabriella Hemeczi írta...

Aa, és igen, ezt szerettem volna a figyelmedbe ajánlani (én is Tumblr-ön futottam bele, egyből te jutottál eszembe :) ) ( http://dizhang.tumblr.com/post/64400985081 ) De láttam, te is megtaláltad már :) Nagyon szemléletes, jó kis ábra.

Valerin írta...

Nekem most már csak az lenne a kérdésem Rai, hogy a lányról mit gondolsz. Áldozat? Vagy nagyon is tudja, mit csinál? Őt ne utáljam? Mert őszintén, akár szereti a pasit, akár nem... hát, én elmenekülnék a helyében.
Egyébként meg gratulálok a cikkhez, de a múltkori is nagyon jó lett. Bárcsak többen is elolvasnák a könyv helyett. :( Akkor kattantam be, mikor karácsonykor a 16 éves unokahúgom azt mondta, el akarja olvasni, mert az osztálytársai is olvassák! Hah, megmondtam, hogy többé nem beszélek vele. Bár döntse el maga, hogy helyes -e az, ami megvan jelenítve a könyvben.

Raistlin írta...

SUSIE, ez amúgy nagyon fura nekem, hogy a könyv kedvelői mennyire személyes sértésnek veszik, ha valaki rámutat a hibáira - mint a legelső komment mutatja, én is azt kaptam meg, hogy "höh, akkor írj jobbat," blueeyesgirls írta, hogy neki a Szent Johanna Gimit hánytorgatták fel; szóval attól tartok, nem veszik észre, hogy itt nem az ízlésről van szó, vagy arról, hogy korlátozni, cenzúrázni akarjuk az olvasmányélményeiket, hanem hogy ez így... nem. Nem oké. És nem Paulo Coelho vannak-ennél-igényesebb-dolgok-is nemoké, hanem egy ordító, vijjogó, szirénázó FUSS.

GABRIELLA, igen-igen, nagyon hasznos az a táblázat, sok kérdésemet tisztázta ouo Mindig szívesen látlak a kommentszekcióban - a cikkeknél általában párbeszéd jön létre, ahol az ember érezheti úgy, hogy nem tud mit hozzátenni az elhangzottakhoz vagy valami, de a novelláknál bevallom, hogy fantasztikus érzés, ha a tizedik olvasó írja le, hogy hű de jó volt ugyanaz a jelenet; és most is nagyon-nagyon sokat jelent, hogy tudom, hogy olvastad, és rendben volt, és itt vagy, és visszajelzést hagytál - tényleg nem tudom kifejezni, ez mennyit jelent, de minden egyes kommentnél (a rövideknél is, a negatívoknál is, akkor is, ha valaki épp csak beköszön, hogy olvastam) azt gondolom, hogy "megérte, érte megérte."

VALERIN, Ana szerintem áldozat. Grey az első pillanattól fogva manipulálja, a gyengeségeit kihasználva. Amikor benne vagy egy ilyenben, szinte lehetetlen átlátni rajta, hiába vannak ott az intő jelek. Úgy érzed, hogy túl sokat veszíthetsz, és ha hangot adsz a kételyeidnek, akkor a partner is szépen rávesz, hogy sehol nem lennél nélküle, hogy igenis megéri benne lenned: jönnek az ajándékok, a kényeztetés, a flörtölés, a mézeshetek. Hibát egyedül az író követ el. Csakis és kizárólag Ana szemszögét látjuk, aki a kételyeit egyes-egyedül a saját tudatalattijával ("belső istennő" ._.) vitatja meg. Ha lett volna egyetlen-egy karakter, egy barát mondjuk, akinek Ana (akár Grey tiltása ellenére) kitálal, és aki azt mondja neki, hogy "Ana, ez nagyon nem oké," és ő nem leveri ellenérvekkel, hanem simán nem hallgat rá - akkor legalább lenne még egy szemszög, amit az olvasó kap. Akkor azt érzem, hogy Ana felelősségteljes döntést hoz az önpusztítással, hogy legalább valami esélye volt. Így az egész trilógia egy szabadesés, és a konklúzió meg hepiend.

Nem hiszem, hogy megoldás, ha lenézzük az olvasóit. Az a probléma, hogy a rajongók mind azt hiszik, hogy a világ azért húzza a könyvre az orrát, mert prűd. Ez meg tele van szexszel. És sokaknak felszabadító az olvasása, mert először találkoznak erotikus irodalommal. Amikor ledorombolják őket érte, a saját szexualitásukat érzik sebzettnek. Szerintem nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a világon semmi baj nincs az erotikával, vagy akár a BDSM-el, de a könyv mindkettőt ügyetlenül és helytelenül ábrázolja, és erőszakot ágyaz bele, ami megengedhetetlen, de sok olvasó számára észrevétlen, annyira lefoglalja őket, hogy végre valahára szó van a szexről, végre valaki ír róla - színtiszta tájékozatlanság. Nem kaptak alternatívát, a hagyományos könyvkiadásnál is most csak a 50 Shades kopikat nyomatják. Talán itt lenne a soha vissza nem térő alkalom, hogy bemutassuk őket a fanficek csodálatos világának :D

Amber Brownie írta...

Kedves Raistlin!
Egy ideje olvasgatom az írásaidat és meg kell mondjam, nagyon jól írsz. :) Tényleg kiemelkedő az írásod, és erősen ajánlom számodra a könyvkiadás lehetőségét, mert ezt a tehetséget nem szabad veszendőbe hagyni.
De kérlek, itt állj is meg és ne kezdj el kritika írással, mert ez nem a te szakmád!
Ne értsd félre, nem bántásból, csak mint tanács, írom ezt.
A cikkedben kihangsúlyozod, hogy x,y kritikája alapján és saját véleményed alapján írtad meg ezt a cikket, mit amúgy örömmel olvastam végig, mivel tényleg voltak benne igazságos dolgok.
De, könyörgöm!
Ez nem a saját véleményednek számít, szerintem.
A saját vélemény, az, ha el is olvastad a könyvet és úgy írsz róla bármiféle kritikát.
Csak egy példa, ami azonnal szembe tűnt:
" 46. AGRESSZIÓ A NYÍLT UTCÁN - Ki gondolta volna, de Mrs. Robinson egy fegyverrel a nyomukba ered."
Köze sincs Mrs. Robinsonnak akkor abban a pillanatban Senkihez!
Az, aki később Anára támad, az egy volt alávetett aki teljesen bedepizett.
De nem is mondanék többet, mert találtam párat még.
Csak azért szeretném tudatni, hogy ez nem 100% ig a te véleményed, hanem egy alaktalan kritikaíróé, akinek nem tetszett a sztori.
Véleményt, akkor tudnál mondnai, ha elolvastad volna a könyvet, de mint látszódottt, az előbbi példámból kiindulva, nem olvastad, mert ha olvastad volna, tudnád, h egy Leila nevű lány zaklatja a "szerelmeseket" a második könyvben.
Még egyszer, ez nem bántásból íródott, csak szerettem volna tisztázni a dolgokat.
Én tényleg szívesen olvasok tőled bármit, tény és való, szeretem az írásod, és nem nyalok, az nem az én műfajom.
És sajnálom, ha megbántottalak, de ez az én véleményem.
Amber,

jederanalexa írta...

Szia!
Nekem első olvasásra tetszettek a könyvek, de Ana karakterét nagyon nem kedveltem, mert túl sokat nyavajgott, és - sok helyzetben, ahogy azt te is írtad - nem volt képes kiállni magáért, és nyíltan a férfi szemében mondani, ha valamivel nem értett egyet, és inkább beadta a derekát, hogy megfeleljen az elvárásainak. Plusz, az nem egy normális kapcsolat, amiben döbb a depresszív, mint az örömteli pillanat, és - például - ahol az egyik fél nem annak örül, hogy a szerelmét nem gyilkolták meg, hanem amiatt bosszankodik, hogy nem azt tette, amit ő parancsolt neki.
Én már a FSOG előtt is olvastam olyan könyveket, amikben jelen volt az erotika (J. R. Ward: Fekete tőr testvériség sorozat), és azok utóhatásával összehasonlítva azt a hatást, amit a FSOG plusz ez a cikk váltott ki belőlem, bármennyire fáj is belátnom, de egyet kell értsek veled a trilógiát illetően, mert te olyan dolgokra is rámutattál, amiket vagy nem vettem észre, vagy nem akartam észrevenni.

Raistlin írta...

AMBER, nagyon köszönöm, hogy szóltál, aggódtam, hogy maradtak benne pontatlanságok, és nem emlékeztem, Leila vagy Robinson van-e a képben. Javítom, és - tudom, hogy akkor lenne az egész pontos, ha friss és alapos olvasmányélményre épülne, de nem volt ingerem átböngészni a könyvet, hogy minden adat a helyén van-e. És igazad van abban, hogy ez így hiteltelen, és a bejegyzés értékét rombolja, csak dübörögve közeledik a premier, és amikor még fent voltam ask.fm-en, kéthetente megkérdezte valaki, mit gondolok a könyvről, tehát úgy éreztem, kénytelen leszek állást foglalni a témában. Próbáltam a forrásaimra támaszkodni, de így is becsúszott pár baklövés. Pontosan ezért nem akartam sokáig beszélni róla, de magyar forrást egyszerűen nem találtam - a negatív kritikák csak azt mondják, hogy "perverz," ami nevetséges vád, és egyikük se fókuszál eléggé Mr. Grey valódi veszélyére. Tudom, hogy egy profi a tökéletességre törekedne, és az ilyen jellegű elírások hiteltelenek (fun fact: az egyik szürkeötven-veszekedésben a százból egyszer véletlenül Meyert írtam E.L. James helyett [ugye Twilight-fanfiction], észrevettem, amint újraolvastam, és javítottam, és rögtön ott volt öt üzenet a postaládámban, hogy "NEM MEYER ÍRTA ISTENEM DE HÜLYE VAGY FOGD BE" - írhattam volna Coelhót vagy Shakespeare-t, mert egyszerű elírásról volt szó, de az embernek a hitele veszik el.)

Szerkezeti szempontból sem ez a legjobb cikkem, de valahogy bele akartam szuszakolni mindent, ami felmerül a regény kapcsán, ha kell, annak az árán, hogy mint kritika, nem lesz mintaszerű, de talán lezárhatom a témát egyszer és mindenkorra végre.

A filmkritikáim a "meták" címke alatt az archívumból vagy a történetek menüből elérhetők, és ott van a Good Omens elemzése is - úgy néz ki, ha rendesen kritizálok, egy olyan cikk megírása viszont 7-10 óra. Ez 4 óra volt, és a Szürkének úgy érzem, az is sok - nem nekem kellett volna megírni ezt a cikket, az biztos, hanem valakinek, akinek van hozzá türelme, hogy valóban alaposan belefeledkezzen, de őszintén szólva, nem az volt a célom, hogy rendes metát hozzak létre (ami talán tényleg hiba) hanem hogy elinduljon egy párbeszéd ezzel kapcsolatban Magyarországon is, ha csak a bloggerek egy kicsi körében.

Raistlin írta...

Jederanalexa, talán pont az a legszomorúbb, hogy Ana az, aki kevésbé szimpatikus az olvasóknak - az áldozat; de Mr. Grey, a bántalmazó, toronymagasra van idealizálva, így ő még mindig közelebb áll hozzánk, mint szegény lány.

Amber Brownie írta...

Ó, és még egy valami!
SZEGÉNY ANA?????
Hohó, na várjunk csak egy szóra!
A legeslegelején, Christian figyelmezteti, többszöri alkalomal, hogy ő nem az a fajta srác, és bár tetszik neki a lány, tudja, hogy Ana nem az az alávetett típus és sosem lesz az. De ezt Ana is tudja tökéletesen, mert elolvasta a szerződési feltételeket és átolvasta a kikötéseket, meg a többi efféle papírt.
És belement!
Igaz, a saját feltételei szerint, de belement.
A fenekelést is szerette, bár nem az a legfőbb élvezeti cike, de bejön neki. ( kivétel az utolsó rész az első könyvben, de arra is van magyarázata)
Ana tökéletesen tudja mennyire "elcseszett az ő ötvene", de bevállalja. (SPOILER: gyereket is vállal, kettőt is, és terhesen is élvezkedik a vörös szobában.)
Szó sincs itt szegény lányról, mert a csaj, nevezzük nevén a gyereket, Nimfomániás. És nem kicsit.
Legalábbis nekem ez jött le a történetből.
Szóval őt sem kell azért félteni.
De ez a sztori erről szól!
Christian szadista, be is vallja, és Ana rá a gyógyír a kis ártatlan kíváncsiságával.
Ana pedig szűz volt, igen, de minden pillanatát élvezte annak, amit Christian csinált vele.
Szerződés ide vagy oda, bejárogattak a játékszobába, és teszem hozzá, Ana kérvényezte, hogy az új közös házban is legyen egy!
Tehát NEM! Ana nem "szegény".
Amber,

Raistlin írta...

Na ez a legérdekesebb pontja a könyvnek, és bevallom, ez az, ami elgondolkoztat. Mert tetszene, ha így lenne. Oké, nem lenne a kedvenc könyvem, de nem lenne semmi bajom vele, és a kritikusok meg a pszichológusok sem tartanák veszélyesnek, ha arról szólna, hogy itt van egy felelősségteljes nő, aki mazohista, és nem csak a BDSM-et élvezi, hanem a kifejezett kegyetlenséget, durva bántalmazást, erőszakot és megaláztatást is, és ezt tudatosan vállalja, minden sejtjével akarja. De nekem nem ez jött le. Pláne nem a Mr-Grey-jobb-ember-lesz hú-családunk-van-és-már-minden-jól-megy hepienddel.

Ana szerintem nem látja az intő jeleket, csak amikor már túl késő lesz. A riadalmát elfojtja, elhallgattatja, és az élvezetre koncentrál, például a fenekelésnél is: felzaklatott, oké, de tetszett. És az a baj, hogy a mai társadalomban ez a nemi erőszaknál is kifogás: ha élvezte a csaj, akkor "ér." Miért érne?

Mr. Grey manipulálja. A "figyelmeztetése" nem őszinte - túl sok ilyen esetet olvastam, rövid tapasztalatom nekem is van vele, az anyámnak pedig túl sok. Végignéztem, ahogy apa lerugdossa a lépcsőn, tűrtem, hogy a saját fiúm megerőszakoljon, tele voltam kék-zöld foltokkal, és ő is azzal kezdte, hogy "túl veszélyes vagyok neked, nem lennék rád jó hatással" - minden lány első reakciója az, hogy bebizonyítsa, hogy de igenis bírják a veszélyt, és vagy megszelidítik a rosszfiút, vagy pedig rosszlányok lesznek mellette. NEM azt mondták nekem, és nem azt mondták Anának sem, hogy "nem érdekel, ha azt kiáltod, hogy ne, ha vergődsz, ha megpróbálsz lelökni magadról, mert addig fogom csinálni, amíg élvezni nem kezded, és utána megsimogatom a buksi fejed, hogy >>na látod, te kis hülye, erről nem te döntesz, ÉN tudom, mi a jó neked<<, és újra és újra és újra meg fogom csinálni, a határaidat egyre inkább kitolva, amíg már mindent eltűrsz tőlem, azt is, ami erről ordítva menekültél volna az elején, és a szakításunk után már hányingered lesz tőle, ha emlékszel rá." Nem. Azt mondják, hogy ők "veszélyesek."

És ott volt a szerződés. És Ana fejezeteken át vonakodik aláírni, teljesen érthetően. Egy normális ember, egy normális dom ilyenkor enyhített volna rajta, átbeszél, megvitat dolgokat - eleve együtt fogalmazták volna meg, engedtek volna kitételeket. Mr. Grey viszont addig csábítja, zsarolja, manipulálja Anát, amíg végül hosszú-hosszú ellenkezés után belemegy, és akkor megint az a konklúzió, hogy "na látod, te kis csacsi, nem volt olyan nehéz."

Ana élvez mindent, amit Mr. Grey művel, de nincs tudatában annak, mi történik vele. Alig van valaki, akivel beszélhet erről. Teljesen Mr. Grey befolyása alatt áll. Anyám is úgy volt vele, amikor terhes volt, és apa a sütő mögé lökte egy verekedés alkalmával, hogy megérdemelte. Minden bántalmazott nő így van vele. Ők provokálták ki, azt hiszik. Az ő hibájuk, azt mondják. Ha jól viselkednének, a férjük/partnerük nem vetemedne ilyesmire. És kialakítják a Helyes Magatartást. És a Helyes Magatartás az az, amit Ana érez. Halálosan szerelmesek vagyunk. Lehetőség szerint semmit nem kérdőjelezünk meg. Mesés a szex. Élvezünk mindent, akaraterő kérdése. Szegény drágám/férjem, olyan nehéz volt az élete. Át kell lépnem a korlátaimon érte, mert megérdemli. Nagyon protektívek a bántalmazójukkal szemben. Megpróbálnak persze időről-időre beszélni a fejükkel, de azt a választ kapják, amit Mr. Grey is ad: ha bajod van, oldd meg magadnak, csak nekem jó legyen.

>>

Raistlin írta...

>> Az, hogy Ana újra és újra felmerülő kételyeit mindig a szex vagy Mr. Grey egy malőrje oldja meg egy beszélgetés helyett, nekem nem azt mutatja, hogy tudja, mit csinál. Mr. Grey fegyverként használja a szexet, ami szintén nagyon gyakori fogás. Így lehet a legkönnyebben elterelni a nő figyelmét. Ajándékok, szex, tutujgatás, "de hát drágám, jó velem, olyan nagyon élvezed, élvezz el, élvezz el, élvezz el." Ez nem egy felnőtt megoldás. Ez ugyanúgy manipuláció.

Ana naiv, Ana brutálisan naiv, Ana néha fejjel megy a falnak, Anának rengeteg hibája van, de én soha nem kenem az áldozatra. Eleinte magamnak is azt mondtam, hogy "te hülye, láthattad volna, hogy nem vetted észre, ott voltak a jelek, tudtad, hogy milyen" - és még nem is szívtam meg annyira, mint ő, nyílván. De visszagondolva olyan, mintha valami bűbáj alatt lettem volna, a három majom átka, nem lát, nem hall, nem beszél. Ez pedig az áldozatok tipikus magatartása.

Amber Brownie írta...

Egyet értek ezzel is, nekem végülis mindegy, mert nem izgat. De itt mindketten hibásak, és nem csak Grey, ezért hőköltem meg, hogy mindenki a pasast okolja, holott kettőn álla a vásár. Ezzel persze nem az ő pártját fogom, senkinek a pártját sem fogom, mert ez akkor is nekem kissé abszúrd kapcsolat, de nem is vagyok ellene. Ha látja, hogy megteheti, akkor miért ne? Ha valaki hagyja, akkor az pedig megkapja az ígért dolgokat. Ok-okozat! És Grey látja hogy bármit tehet Anával, mert Ana engedi neki. Ennyi ez az egész.
És szerintem emiatt tökéletesen összeillenek ebben az elcseszett sztoriban.
Én nem kérdőjelezem meg a tapasztalataidat, de én, ha egyetlen egyszer is megütne a párom, fültől fülig vágnám a torkát, mert van bennem annyi, hogy ezt nem hagyom annyiban. Akármennyire is szeretem, onnantól fogva felnyílik a szemem, ha megütött és nem látom soha többet benne azt, akit anno szerettem.
És az a minimum, hogy elhagyom.
Ana is kissé pszichopata beállítottságú, mert vele akar maradni, ahogy Grey is szadista, mert szereti ha irányít és ver. igen, Ana nem tud semmit, mert a saját anyja nem világosította fel, és a barátnőjétől is azt látja, hogy minden héten más pasival kavar, Christian pedig csak ezt az életmódot ismeri, mivel Elena ezt tanította meg neki. Szerintem összeillenek.
Még egyszer hozzáteszem, ez az én véleményem, nem vitatkozni jöttem.
Köszönöm szépen, hogy válaszoltál, de részemről nem szándékozok erre a történetre pazarolni időt, mert amúgy meg egyet kell értsek veled valamilyen szinten. Mert ez nem normális kapcsolat, az tuti!
De még mindig jobb, mint a csillámpónis vámpír, sztem ( bocsi fanok), mert ebbből legaláb, aki okos, tanul és már tudja, mit kell keresnie!
További sok sikert kíánok neked az élet minden terén!
Amber,

Amber Brownie írta...

u.i.: nem lesz szerződés, mert Christian nem akarja ezekkel a korlátokkal Anát, mint feleséget. Ana önként megy bele mindenbe, ezen van a hangsúly!

Raistlin írta...

Igaz ami igaz, kár ennyit beszélni róla :D Köszönöm szépen, hogy megosztottad a véleményed. :)

Amber Brownie írta...

Élvezet volt átbeszélni a dolgokat veled :)

Hella Crowley írta...

Ezzel az írással teljes mértékben egyetértek. Nemcsak a könyv silány, de borzasztó, hogy az erőszakot valami ilyen csodálatosnak és kívánatosnak állítja be.

Örülök, hogy valaki ezt leírta "helyettem."

Little Fox írta...

Félre ne értsd, tudom én hogy ebben a korban már igen érdeklődőek a fiatalabbak a szexuális témák iránt, ilyenkor merül fel bennük a legtöbb kérdés, de még nem szeretnének róla nyíltan beszélni, főleg apuval, anyuval nem, mert az ilyen ,, Na üljünk csak le kislányom beszélgetni, hogy is lessz a kisbaba" helyzetek általában vér cikik mindkét félnek, jönnek a tanmesék a virágokról meg méhecskéről, és kapnak egy sablon szöveget, amiből önmagában még lehet hogy nem kapnak teljes válaszokat arra amit tényleg tudni akarnak. ( az én szüleim felvilábosító kiskönyvet vettek nekem, ennyivel le is tudták...) Ezért természetes hogy maguk szeretnének utánajárni. Ma már ott az internet ahonnan bármit bármikor megkereshetnek. Egy ilyen alkalmon, mint ez a könyv, kapva kapnak, ez természetes. A problémám ott kezdődik hogy a könyv elolvasása után úgy gondolják majd hogy ez is beletartozik a normális szexuális aktus körébe, hogy az teljesen elfogadható egy kapcsolatban ha a férfi bántalmazhatja a nőt, hogy nyugodtan erőszakoskodhat, és birtokolhat. Természetes hogy a férfi uralkodik a nő felett, neki nincs beleszólása, önálló véleménye. Mikor is volt ugyanez a felállás, csak nem a középkorban? Megint ott tartunk hogy a nőket lealacsonyítják.
Persze nem azt mondom hogy majd pont egy darab könyvtől teljesen megváltozik az álláspontjuk, és majd mind arra vágynak hogy életük nagy szerelme így uralkodjon felettük, de manapság szinte mindenütt ott van a sorok közt elrejtve hogy a férfiak még mindig jobbak nálunk. Így elképzelhetőnek tartom hogy egy bántalmazott lány sokkal könnyebben fogadja el a sorsát mert kiskorától kezdve többször érték ehhez hasonló infók, mint az hogy kiálljon magáért, és elküldje azt a tetüt a francba.
Szóval lányok, higgyetek önmagatokban, szólaljatok fel ha úgy érzitek, és nyugodtan legyen véleményetek, mert a ti életetekrő. senki más nem dönthet, csakis ti! És ne felejtsétek el hogy itt van nekünk ez a nagy rakás szerelmes buzi gyerek, majd ők pátyolgatják a kis fangirl lelkünket 😀😘

Névtelen írta...

Ajánlom figyelmedbe a pszichológust ha ennyi bajod van egy egyszerű könyv értelmezésével, nagy segítségedre lehet. Nem tudom melyik részbe olvastad, hogy Christian megerőszakolja Anat, de nem hiszem, hogy egyáltalán ebbe a könyvbe ;) Arra is kíváncsi lennék, hogy mikor és melyik részbe hülyézte le őt! Az a primitív megnyilvánulás, hogy ne hagyjunk érte pénzt pedig nem kommentálnám .

Raistlin írta...

HELLA CROWLEY, köszönöm szépen :3

LITTLE FOX, ó, a rape culture a maga burjánzó kis csodájában - a (fem)slash a legjobb ellenreakció, valljuk be. :DD

Mary Wolf írta...

Ez a könyv borzalom és soha nm értettem, hogy mit lehet rajta szeretni, miért nyáladzanak utána annyian. Nem olyan rég mondta húgom, hogy megtalálta a könyvet neten és elkezdte olvasni és ömledezett róla, hogy mennyire tetszik neki. Mikor mondtam neki, hogy olvasson már valami értelmesebbet, akkor a fejemhez vágta, hogy örüljek, hogy egyáltalán olvas valamit. Kb 2 hét után meg meg bejön a szobámba leül és azt mondja: Igazad volt, ez a könyv egy szar :D - Így mondta, szó szerint, szóval örülök, hogy megjött az esze és nem olvassa tovább ezt a borzalmat.

Raistlin írta...

Sokakat szerintem pont hogy a heves ellenreakció buzdít - mindig izgalmas az árral szembemenni. Ami szomorú ezzel kapcsolatban az az, hogy ez most nem a Coelho/Vass Virág/Szent Johanna Gimi vitatéma, hogy mi "értékes" és mi nem, hanem hogy ez a könyv ijesztően félrement. És lázadó hevületükben ezt rengetegen nem hajlandóak beismerni.

Nessy írta...

Végre. Valaki. Óuramisten nem tudom kifejezni mennyire örülök ennek a kifejtésnek. Örülök, hogy van még ember aki így érez a könyv iránt. Én teljesen egyet értek veled. Nem olvastam a könyvet, de így is tudom miről szól (sajnos), mert hát ugye hónapokig ez volt a menő beszédtéma és ki kellett idézgetni a könyvből meg egyéb. Hallgattam és gondolkodtam: "És tényleg nem tűnik fel ennyi embernek ez a brutalitás és tévedés?" Hát úgy látszik nem. DE, hogy mennyire örülök, hogy most ezt végig olvashattam és most szívélyes kézszorítást, hurrát meg ölelést küldök neked. Végre. Nem az elcseszett romantikát és a szexet látja valaki a könyvben

Raistlin írta...

És egyre többen nem! ;u; Van remény.

Liani Hikawa írta...

Őszintén szólva öcsémtől kaptam meg a könyvet talán tavaly, de a hajamat téptem, mikor elkezdtem olvasni. Ana ostoba, Grey egy tőrzsgyökeres, agresszív és erőszakos faszkalap, a szexleírások nevetségesek és szánalmasak, bár a könyv mellett voksolók esküdöznek rá, hogy csak a fordítást szúrták el nagyon, én azonban szkeptikus vagyok. El sem olvastam, ilyen mocsok cuccot elégetni tartottam helyesnek, azonban az egyik barátnőmnek felcsillant a szeme, ezért odaadtam neki és ő nagyon szereti. Én őszintén nem értem, de hát mások vagyunk.

A fentebb írtakkal abszolút egyetértek, bár az ötven pont kirészletezését nem bírtam elolvasni, mert megy fel bennem a pumpa, viszont mindenképpen szerettem volna jelezni, hogy nekem is végre-érzésem van a cikkel kapcsolatban. A BDSM amúgy is egy vitatott műfaj, nagyon kevesen értik meg, miről szól, miért jó, még kevesebben gondolkodnak róla egészségesen, ezért remélem, hogy a cikked sok helyre eljut és aki eddig bevette a maszlagot, az is elgondolkodik, mert az erőszak legalizálása meglehetősen sok problémát fog okozni a fiataloknak szerintem. És ez az.

Raistlin írta...

Angolul sem jobb. Sőt. Angolul tele van helyesírási hibákkal. Tótisz legalább azt nem baszta el, de tény, hogy a fordítás is kritikán aluli.

Lidércke írta...

Ami engem leginkább elkeserít ebben az egész Szürke... jelenségben, hogy azóta rengetegen a fanfictionről rögtön erre a szennyre asszociálnak. Én meg hiába magyarázom, hogy ez egy különösen rosszul megírt fanfiction, és tessék elhinni, remek műveket lehet olvasni, ha az ember veszi a fáradságot alámerülni az internet bugyraiba, legtöbbször csak kétkedő mosoly a válasz. Fanfiction íróként és rajongóként kifejezetten sértve érzem magam ettől a trilógiától.

A másik hatalmas problémám, hogy hogyan nem tűnik fel senkinek, hogy még csak nem is szexi? Vagy csak engem áldott meg az ég és a net különösen jó pwp-kel eddigi életem során, vagy a nagy átlagnak elég alacsonyak az elvárásai ilyen téren, de valahogy az ilyen mondatok - "Különös, becsapódásszerű érzés jelentkezik mélyen bennem" - nem hogy szexuálisan nem csigáznak fel, de az életkedvem is elveszik. Ha már valaki mindenáron a pornóra megy rá, és nem érdeklik az általad egyébként nagyszerűen kifejtett problematikus mozzanatok, akkor is, miért nem inkább valami jó pornót olvas? Ha már?

Raistlin írta...

^ hear, hear. és a tied az ötvenedik hozzászólás. (ovo)

Névtelen írta...

5 év BDSM múlttal röviden csak annyit szeretnék mondani: köszönöm. Örülök, hogy valaki vette a fáradságot, és részletes kritikát írt magyarul, mert máris érzem a könyv negatív hatását. Egyrészt rossz fényt vet ránk, de ami sokkal fontosabb: egy kezemen nem tudom megszámolni, hány ismerősömnek kellett elmagyaráznom, hogy ezek a dolgok nem így működnek, és a Grey-féle alakoktól olyan messzire fussanak, amennyire csak tudnak.
Remélem, sokan olvassák majd ezt a cikket!

Raistlin írta...

Bár én nem voltam BDSM kapcsolatban, íróilag nagyon érdekel a kultúra, és hihetetlenül tisztelem a fegyelmezettségét és a rendszerezettségét, és mindent elkövetek, hogy amikor nálam szerepel, az életszerű legyen - és bosszant, hogyha én huszonkét évesen utána tudtam mászni, és az első tévhiteimből úgy öt perc google search már kirántott, akkor miért nem volt ugyanerre képes egy idősebb szerző, aki egy teljes, kiadatott trilógiát épített a totál tévképzeteire. Aggódom, mert a BDSM közösségbe rengeteg Grey-féle alak szivárog újabban be, ahogy hallom, akik eladják magukat az abszolút alfa-dominánsnak, és ha a szubmisszív nem elég tapasztalt, hogy rögtön kiszúrja, hamiskártyással van dolga... ez a könyv nem csak rossz, hanem romboló. Három haláleset már történt a kapcsán, és mindhárom közmegegyezéses szexuális játéknak indult. Csak a könyv nem jó útmutató hozzá.

Celia írta...

Itt, Celia, aki néha napján felbukkan. Nem tudom mi van velem, de míg a korosztályom imádja ( 14-15), én nem szeretem. Pár évvel ezelőtt hallottam az unokatestvéremtől, hogy milyen szupi ez könyv. Most, hogy kijött/kijön a film, elolvastam (igaz csak két fejezetet), de három nap után visszaküldtem a tulajdonosnak. Konkrétan nem tudtam mi vele baj, csak azt, hogy ez a történet nem oké. És ekkor rátaláltam erre a cikkre. Megértettem.
Szeretlek ezért!

Raistlin írta...

Hahó Celia! ^^ Szerintem egyszerűen olvasottabb vagy - pár fejezet alapján el tudod dönteni, jó-e egy könyv vagy sem, és megéri-e rá vesztegetni az idődet, és ez egy remek tulajdonság szerintem. Tájékozott vagy, ismered a fanfic műfaját, tudod már, hogy valami nem lesz pusztán attól formabontó, hogy erotikus vagy sokkoló. Röviden: slash ficet mindenkinek :DD

Névtelen írta...

annyira jó, hogy van egy ilyen kerek összefoglalás a negatív dolgainak :) az osztályomban a legnormálisabb lány kezdte el olvasni és állítása szerint nem is tudta letenni. Gyorsan végigszaladt mindenkin, egy-két embert kivéve (közük engem is).
Igazság szerint mindent elolvasok amin betűk vannak, de ezt valahogy nem akaródzott. Már a borítója se tetszett és akkor megkérdeztem, hogy amúgy miről szól : Pornó regény. Na itt volt meg a nagy hátra arc. nem mintha nem olvasnék ilyesmit, de olyanoktól szívesebben, akiről tudom milyen stílusban ír. mint pl. te.
Aztán kijött az első előzetes, na mondom egye kutya megnézem. Hát az volt a végkövetkeztetés, hogy lehet nem is olyan rossz mint mondták/hallottam. És akkor most nagyon szépen összefoglaltad, miért olyan-amilyen ez a könyv. És ha tényleg így van, mert miért ne lenne? Akkor én szégyellem magam a tömegek hülyeségéért, bár a könyv megjelenése és fogadtatása hmmm...
Már nem is tudom hol hallottam, de nagyon igaz : Az ember a legintelligensebb élőlény a földön, de nagytömegben úgy viselkedik, mint egy csapat tudatlan birka.
Mint leendő pszichomókus, eléggé kétségbe esve figyelem ezt a hisztériát

Üdv, Léna

Raistlin írta...

(Fotel)pszichológiailag igazából érthető a jelenség: a kultúránkban még mindig tabu az erotika. Az, hogy egy ~~KÖNYVBEN~~ szex van, sokak számára újszerű, mert a klasszikus irodalom virágnyelvéhez vagy a filléres ponyvák témakerüléséhez vannak szokva. Számukra ez újszerű, meglepő, izgalmas és felszabadító. Ez ráadásul egy olyan erotikus könyv, ami egyszerre divatos és botrányos - olvashatod nyilvánosan a metrón vagy az iskolában, nem újságpapírba borítva a pad alatt, nem titkon egy blogon, amiről soha nem beszélnél a barátaidnak. A Kiadatott Könyvet (tévesen) a kultúrával tesszük egyenlővé, és most a kultúrának része a profán (művészi igény nélkül megírt) szex.

És erre még mondanám, hogy oké. Jó nekünk. Talán több erotikát fogunk olvasni, és egészségesebbek leszünk.

A másik faktor viszont a rape culture. A kultúra, ahol az vonzó és izgató, ahol az a közösen megosztott társadalmi szexfantázia, hogy a nő teljesen kiszolgáltatott, a férfi pedig minden létező tekintetben fölötte áll: szexuálisan, anyagilag, intelligenciában, tapasztalatban, hatalomban, és persze, prioritásban, avagy ki nem szarja le, hogy Ana sikeresen befejezte az egyetemet és rögtön lett egy tök jó munkája amikor ~~~~~van egy pasija~~~~ mert egyedül a férfi meghatározó, és a legnagyobb dolog, amit elérhetsz, az az, hogy fogsz egy szexi szexi pasit magadnak aki csakiséskizárólag téged akar, és féltékenykedhettek és hisztériázhattok egymásra pozesszíven, meg minden szar, és mivel egymás tulajdonai vagytok és mindenki mindenkinek a birtoka, ezért most megyek és elhányom magam.

Ijesztő. Egyszerűen az.

Névtelen írta...

Én a szürkét még az edward/bella verzióban olvastam, sok évvel ezelőtt és nagyon fiatalon. Pontosabban Elkezdtem, aztán a feléig sem jutottam. Akkoriban nagy Twilight fan voltam, és felkutattam mindenféle biszbasz fanfictiont amit csak lehetett a témában. Útközben persze az a fátyol is lehullt a szemeimről, és megláttam a hibáit magam is.
A szürke valóban nem állja meg a helyét mint Twilight fanfiction. A bella/ana párhuzam (jellemük, viselkedésük stb. ) sztem helyén van. De ami a Mr Grey és Edward közötti hasonlóságokat illeti, nos az a helyzet, h nincsenek. A két fickót nem igazán lehet egy lapon említeni. És ha már a karakter ooc, akkor pápá, az olyat nem szeressük.
Az az igazság, h baromira meglepett, amikor megtudtam, ezt ki fogják adni, csak más nevekkel.
Az egészet véleményem szerint, semmi más nem viszi a hátán, csak a szexjelenetek. Az is csak annak érdekes, aki ahogy írtad korábban is, nem olvasott elég fanfictiont. De Ennyi. Szerintem azt tisztázhatjuk, hogy aki szereti, az ezért szereti. Mindenkit érdekel a pornó, emberek vagyunk. Nincsen abban semmi rossz.
Akkoriban, mikor olvastam, még zsenge tinilányként, fogalmam sem volt a dom/sub kapcsolatok mibenlétéről. Nos, azóta van. Viszont a nagyszerű Mr grey-nek és a szerzőnekelég egyértelműen halvány gőze nincs. Véleményem szerint, az íróhölgy nem olvasott kellően utána a dolgoknak, és így jöhetett az létre, hogy akaratán kívül mézesmázos köntösbe bújtatta és elfogadhatóvá tette egy ilyen egészségtelen kapcsolatnak a gondalatát.
Mr Greyben megpróbálta megtestesíteni a férfit, amire a legtöbb nő vágyhat. Amire Elvileg vágyhatunk. Ki ne akarna egy jóképű, sikeres, szenvedélyes pasit, aki tudja mit akar. Ez a férfi ideál. Nincs is vele semmi gond.
Egy a bökkenő, mikor ez az álomférfi nem kezeli egyenlőként, vele egyenrangúként, szabad emberként a partnerét. És ennek akkor is igaznak kell lennie, mikor egy dom/sub viszonyról van szó. Sőt, még inkább. Az egész a kölcsönös tiszteletre, bizalomra kell hogy alapuljon. A szubmmisszív fél nem érezheti magát megalázottnak, alacsonyabb értékűnek, tökéletes biztonságban kell, hogy tudja magát, amit a domináns fél odafigyeléssel, és törődéssel ér el. Mert egyenlőek és ez nem lehet másképp. A szürke 50 árnyalata nem erről szól.
Az egész még riasztóbbá válik, mikor fény derül ana tapasztalatlanságára, önbizalomhiányára. Ezek mind kiszolgáltatottá teszik őt, gyakorlatilag majdhogynem döntésképtelenné. Szegény lány nem lát túl a "tökéletes férfi" álcán. Az ellenállhatatlan rosszfiún, aki mélyen eltemetve hordja magában sebeit, amik szerethetővé teszik őt. A könyvben ezért sem tűnnek fel a "stiklik",mert végig egy kissé elvakult, szerelemittas lány szemein keresztül követjük végig az eseményeket. Ezért válik eladhatóvá, és egy nagyon ügyes bűvésztrükké az egész.
Na írtam egy regényt, meg nagyjából ugyanazt amit te meg már Előttem szólók is, de kikívánkozott. A kritikád nagyon ott van, szerintem igazad van, és tök mindegy hogy mrs Robinson vagy Leila vagy ki a manó hadonászott azzal a pisztollyal, a hangsúly nem ezen van :D Egyébként most aztán prédikáltam a vizet kicsit, mert be kell valljam, Elmegyek megnézni a moziban. Barátnőm olvasta, szerette, és én leszek az ügyeletes gardedám. Meg kíváncsi is vagyok kicsit, ugyan mit sikerült ebből kihozni...
(Bocs ha hülyén fogalmaztam itt-ott. Már nagyon hajnali fél egy van, azt se tudom mit csinálok itt.)

Raistlin írta...

Az Edward/Mr Grey párhuzamot én se látom sehogy - nem vagyok otthon a Twilight világában, de a színészeket nagyon bírom, ezért interjúkat néztem (a filmeket meg nem :D) és van valahol egy, ahol Kristennek a Szürkéből kell olvasnia, és fene jól elrötyög közben. És nem zavarában. Kissé hisztérikusan.

A mozibamenetel érthető, mert kíváncsi rá az ember, és mivel az egész ilyen szenzáció meg pletyka meg minden, nem is annyira a film érdekes, hanem a közönség reakciója is: milyen lesz a hangulat a moziban? Kínos, felszabadult, elvarázsolt, botrányos? Ez egy előre elkönyvelt sikerfilm, tehát kvázi le van dumálva, hogy az egész világ megy rá, és nem lenne jó lekésni a randit, még érdekes is, hogy sikerül ilyesmit filmre vinni, a Shame és a Nymphomaniac már bizonyította, hogy meg lehet csinálni elképesztően esztétikusan. Csak ott ugye mindkét film kimondta, hogy "ez nem oké. ez beteges. a résztvevők szenvednek." Jó gardedámként ott lenni, hogy ezt finoman elhintsük a körölüttünk lévőknek, de a gáz az, hogyha mindenki úgy jönne ki a moziból, hogy utána a kukába hánynak, akkor is az eladott jegyek alapján azt írnák, hogy sikeres (pláne hogy nagyon jó a premier-dátum: kvázi nincs konkurense. mi mást néznénk meg valentin-napon? a spongyabobot?)Sokan fognak rá elvergődni unalomból, kíváncsiságból és iróniából, és közben tovább pénzeljük az erőszak istenítését, a rape culture egyik kedvenc termékét, és... talán a tükörkép bánt, mert ez elárul valamit a generációnkról. És én egyszerűen nem akarok részt venni benne. Ha jó lesz a film - és az előzetes felvételei nagyon szépek - akkor még könnyebben bólintunk rá a könyvre és kezdjük el védeni, hogy "igen, de..." Ha szar lesz a film, az se fog senkit érdekelni, mert hú-hú-hú, szex a moziban, és ráadásul lélektani háttér nélkül, nem lesz kényelmetlen, csak szórakoztató, jajdejó. Tehát azt hiszem, kerülöm majd a mozikat tizennegyedikén, és lemaratonozzuk a Hobbitot a barátnőmmel vagy valami.

Yuu írta...

Oké, akkor most egy kicsit vitáznék, egyetértek némely ponttal, amit leírtál, bár még csak az első kötet felénél tartok, így nem tudom, h mi lesz később. Viszont, ami eddig kiderült, Christianek nehéz gyerekkora volt, ez a "Mrs Robinson" molesztálta már fiatalkorában, és igen tudom h élvezte stb stb, de akkor is megrontotta, azt se tudja h mi az a kapcsolat, egy lelkileg és talán idegileg is sérült férfiról beszélünk. Szerelmes Anabá, ez látszik is, de nem tud változni, mert ahhoz túlságosan élvezi amit csinál, de Ana is. Viszont ízlelgeti azt, amit Ana igazán szeretne, ilyenkor tényleg olyan, mint egy kisgyerek, de sajnos nem lehet 12 évet csak úgy eldobnia, ő csak ezt tudja, meg is mondta, ezt a szadomazo dolgot. 12 éve ebben a világban él, és kitudja h előtte milyen élete volt. (persze azok tudják, akik már mindhárom kötetet elolvasták) Lehet engem megkövezni, de én, ha előttem állna Egy Christian Grey tipusú fickó, szerintem én igent mondanák, mindig is vonzottak a veszélyes fickók :D Nem kell egyből leírni ezt a regényt, csak más szemszögből kell nézni, és nem Anat sajnálni, és nem kell velem egyetérteni, mert lehet csak én látom így, de itt Mr Grey az áldozat, választhatott volna az tény, de 6 évig volt azzal a "Mrs Robinsonnal" Ismételve magam azt a 12 évet nehéz kitörölni (aki nem értené mi az a 12 év. Grey most 27 éves, 15 évesen akadt össze anyuci barátnőjével) Bocsi a helyesírási hibákért, vagy esetleges elgépelésekért, de 8 óra műszak után kicsit kótyagos a fejem XD

Raistlin írta...

ez egy nagyon szenzitív probléma, de engem talán a lehető legjobban christian múltja zavar. tragikus, ami történt vele, kiakasztó és felháborító - de nem kifogás. az erőszak mindig, minden létező esetben választás eredménye, akkor is, ha "jaj szegény, ebben nőtt fel." az ő döntése, hogy ennek ellenére ilyen módon menjen bele egy kapcsolatba: stalkolással, fenyegetésekkel, manipulációval, és ne pedig élből azzal nyisson: "nagyon tetszel nekem, de veszélyes vagyok. nem szexi-veszélyes, hanem veszélyes-veszélyes, mert gyerekkoromban súlyos bántalmak értek, amik a mai napig kihatnak a pszichémre. egy kapcsolatban kiszámíthatatlan és erőszakos leszek." bamm. ENNYI. grey csak annyit mond, hogy ő veszélyes meg kinky. nem tudok róla, hogy terapeuta segítségét kereste volna, pedig az anyagi helyzete megengedne egy kezelést. ha tudja magáról, hogy mennyire roncsolódott, keressen. fel. szakembert. nem várhatja el egy frissen végzett egyetemistától, hogy az orvosa legyen. pontosan tisztában van azzal, hogy ana szellemi és testi épségét teszi kockára, pontosan tisztában van vele a saját tapasztalatai miatt, milyen pokol ez, és mégis csinálja. hogy miért? mert "szereti." hát bassza meg. ha nem tud egészségesen szeretni, ha nem tudja a szeretetét kimutatni, ha ezt tudja magáról, akkor ezt nyíltan, őszintén és kábé azonnal el kell mondania a partnerének.

christian egy áldozat, de ennek a tudatában van, és ennek ellenére dönt úgy, hogy anából is áldozatot csinál. amikor borítja a bilit, már régen késő. én úgy érzem, hogy az író egyszerűen szimpatikussá akarta tenni a karakter, ami az abúzus cukormázozása, amit a bántalmazott nők is mondanak: mindig az a vége, hogy De Jaj Szegény Pasi, Megvolt Rá Az Oka. nincs ok az erőszakra. nincs mentség az erőszakra. nincs mentség arra, hogy egy intelligens milliárdos működő internetkapcsolattal ilyen tudatlan, tájékozatlan és önző legyen, hogy holmi becserkészett terézanyuktól várjon titokban segítséget a bántalmazásért cserébe. én ezt nem tudom lenyelni. és ez nem oké. nem oké, mert az amerikai híradóban beszámolnak arról, hogy két osztálytársa megerőszakolt egy 17 éves lányt, és az ország azon sopánkodik, hogy de hát kiváló sportolók voltak, és most oda a jövőjük, mert feljelentették őket. nem oké, mert amikor engem erőszakolt meg a barátom, én se tettem semmit, mert Szegény Megtört Lélek, és úgy voltam nevelve, hogy a saját megaláztatásomat semmisnek tartsam Szegény Fiúéhoz Képest. nem oké, mert valahányszor egy hírességről kiderül, hogy veri a barátnőjét, mindenki azt találgatja, a mit csinált. mert a pasinak biztos oka volt rá, ugye? felöntött a garatra, traumatikus volt a gyerekkora. nem. nem kifogás egyik sem.

Liani Hikawa írta...

Hali. Hoztam egy igazán vérlázító linket, hogyan nevelhetik bele a fiatal lányokba a Grey-Ana defektust. Szerintem csak erős idegzetűek nézzék meg, mert Disney hercegnőket nem sűrűn látni ilyen gusztustalan helyzetben.

http://www.cosmopolitan.com/entertainment/movies/news/a36375/if-disney-couples-starred-in-fifty-shades-of-grey/

Angel Black írta...

Sziaaa!
Ahw, megszólalni nem igazán tudok, csak röviden annyit mondok:
Imádtam a kritikád :)
Ez egy mocsok az egész szerintem.
Pornónak gyenge, romantikus drámának meg hohó nem mondható, semmi romantika nincs benne. A szűz csajszi csorgatja a nyálát egy barom után. :"D
Ha van kedved nézz be hozzám én is írtam egy kritikát, bár az nem ilyen hosszú. :D
Üdv.: Black Angel

írta...

VÉGRE! Végre valaki, aki ki merte mondani, hogy Grey tulajdonképpen szexuális ragadozó - a negatív fajtából. Annyira utáltam azt a hype-ot, ami a könyv körül van, hogy néha hányni tudtam volna az "írónőt" és az ő bestsellerét piedesztálra emelő kritikáktól.
Én személy szerint egyszerűen nem értem, hogy hogyan lehet létjogosultsága egy ilyen szemétkupacnak.
Egyetlen gondom a cikkel, hogy mintha kicsit túl sok feminista dolog lenne benne. Szóval, ott van az, hogy a szemét Mr. Grey. Tíz pont a Griffendélnek! De miért van arra kiélezve, hogy szegény Ana? Szegény Ana, aki szűz, butuska, tapasztalatlan, etc. Én nem sajnáltam. Engem irritált, és elhiszem, hogy ez egy modern Cinderella-szotri akart lenni, az ártatlan (megkefélésre) megmentésre váró középosztálybeli kiskacsával, de sokszor a fejemet vertem volna a falba az életképtelen FŐSZEREPLŐ (haha) jelenléte miatt. Ana megérdemelte.
Amúgy: bizonyára semmi ilyesmi célja nem volt ezzel a könyvvel E.L. James-nek, de érdekes megfigyelni, milyen csodásan bemutatja a 21. századi társadalmat és normákat. Grey tulajdonképpen kizsákmányolja Anát. Ha lett is volna a lánynak némi önálló gondolata az elején, Grey elfojtotta azt, és elérte, hogy Ana egy evolúciós zsákutcának látszódjon - nem gondolkozik, teszi amit mondanak, mindegy, hogy amúgy ha kicsit megolajozná a tekervényeit, abban az esetben is megtenné-e vagy sem. Grey, sikeres, gazdag, ravasz, okos, érzelmileg retardált - egy tökéletes pszichopata kórképét lehet rávetíteni. Nem lehet neki ellent mondani, mindent és mindenkit irányítani akar. De ugye ő a nagybetűs Férfi, mert a nő az üzletemberbe bújt tahókra bukik, mert ez a normális.
Mellesleg: "Manipulálja és megfélemlíti". Amúgy ez a bejegyzésed leglényegesebb része, és mondanivalója. Grey a kezdetektől, már a szerződés előtt megfosztja a lányt az önálló döntésektől, vagy a döntések lehetőségétől. Ez pedig már tökre is teszi azt a lehetőséget, hogy kiaknázzanak egy BDSM-történetet. Mert bár a BDSM-ben nem mondanak ellent a domnak, de a kezdettől fogva az egész kapcsolat megegyezésen és kompromisszumokon alapul. Ez meg Ana és Grey kapcsolatából maximálisan hiányzik. Grey természetesnek veszik, hogy uralkodik és azt tesz, amit akar, Ana... nos, ő meg Ana. :D Grey nem egy ténylegesen fölérendelt típus, hanem csak egy mezei pénisz, aki egy multicsilliárdos üzletimogul vagy mi, és mint ilyen, ez kiütközik a személyiségén is.
Szerintem az írónéninek halvány lila gőze sincs arról, hogy mi az a BDSM. Mert ezt a fenékpaskolós softpornót, amiben van a személyiségtelen, 1,5 mimikás (Bella) Ana és a szimplán irányítás mániás főnök... hát, ezt nem nevezném annak.

És a legszomorúbb nem is az, hogy bestseller lett a könyv, és még film is készült belőle, hanem az, hogy a butuska kislányok most Mr. Grey-t várják, aki majd megerőszakolja őket, miközben egy Audival altatja el a gyanakvásukat, hogy a megbocsájtó SMS helyett a rendőrségre kéne menniük. És Mr. Grey-ek sajnos léteznek.

Névtelen írta...

Tökéletesen egyet értek minden egyes leírott, fordított szavaddal. Engem még tudod mi keserít el? Hát az, hogy a sok 13 éves is azt mondja, hogy ez hű de romantikus, meg szexi. És akkor én vagyok a kretén, hogy tizensokévesen, nem istenítem e remekműnek titulált, ám igaszságszerint nem normális, egyenesen beteges irománynak a tartalmát. Hát köszönöm szépen, inkább maradok egyedüli harcos, aki az ismerőseit próbálja meggyőzni, hogy ez nem egészen az, aminek látszik. Igen először az emberek többségét megfogja, mert így írták meg, de ha valaki belegondol egy picit is, sok mindenre rájöhet.

Raistlin írta...

Mindenkinek köszönöm szépen a kommentet ;u; Megerősítették, hogy készül a két újabb film - remélhetőleg ez időt ad arra, hogy a nemzetközi kritikája eljusson a leggyanútlanabb rajongókhoz is, és legalább elmerengjenek a franchise problematikusabb aspektusain.

Design Infinite Blog írta...

Teljesen igazad van! Imádom az ilyen embereket, mint te! Folytasd, amit csinálsz, mert minőségi! :) (Mellesleg én még a megszállott rajongóktól is azt hallottam, hogy rossz a film.) (y) - Igen, tudom, hogy nem látod, de nem érdekel én hüvelykujjazni akarok! (Ez elég rosszul hangzik, na mindegy... :D)

Raistlin írta...

Köszönöm a... hüvelykujjat :D És imádom az ikonodat ;u;

Boglárka írta...

Nagyon pontos, részletes elemzés! Gratula! Köszönöm, hogy leírtad!
ZSENIÁLIS!!!

Raistlin írta...

Köszönöm ouo

C Mary írta...

SZia!
Örök hálám ezért a cikkért, mert nagyon jól összefoglaltad és tudok egy magyar cikket is linkelni végre (több barátnőm nem tud annyira angolul). Magyaráztam már, illetve mondtam, hogy olvastam már BDSM fanfiction-t, ami valóban hű volt a szabályokhoz, ezen világ alapszabályaival tisztában vagyok, de végre linkelni tudom! :D
Nagyon jó meglátások és engem is megijeszt, hogy ez ekkora siker lett. Ijesztő, hogy miket néz el a társadalmunk, így nem csoda, hogy bizonyos kardinális kérdésekben milyen véleménnyel vannak az emberek, pontosabban közülük a leghangosabbak.
Szoktam nézni a Law & Order SVU-t és abban volt egy rész vagy a mostani évad elején vagy az előzőben, ami arról szólt, hogy milyen következményei vannak ennek a könyvnek és a fals BDSM terjedésének. Mintha rémlene, hogy ilyen részt más sorozatban is láttam. Ijesztő volt, de egyben üdítő is, hogy ilyet feldolgoztak.

Raistlin írta...

Na igen - ez a baj, hogy nem akartam megírni ezt a cikket, mert nem akarok semmiféle szószóló lenni egyben az ügyben, hiszen a kritikával is csak a terjedését, a népszerűségét növelem, de magyar forrást még én sem találtam (azóta nyílt egy szuper blog, a http://fiftyshadesofideas-blogspot.hu) - és nagyon örülök, hogy megvolt a haszna; én is úgy éreztem, hogy nincs elég hazai kritika a téren.

Wounded írta...

Szerintem ez a könyv egy hulladék. Nem érdekel, hogy ki, mennyire van oda érte, ez egy máglyára való szeméthalom. A BDSM, ahogy te is írtad, egyáltalán nem arról szól, mint, amit az írónő (én kérek elnézést a megnevezésért) ebben a 3 kötetben összehányt. Elszomorító, hogy ennyien megkajálták és odáig vannak érte. Kíváncsi lennék, ha a való életben kapnának egy olyan partnert, jobban mondva "urat", mint Grey, aki úgy bánna velük, ahogy Anával, akkor mennyire tetszene nekik a dolog. Gyanítom, a legtöbbjük inkább lerágná a saját kezét, csak megszabadulhasson tőle.

Raistlin írta...

Szerintem nem megoldás az olvasókat és a rajongókat hibáztatni. Ez az író műve volt, a szerkesztőé, a kiadóé, és azé, hogy egy olyan kultúrát építettünk fel, amiben egy ilyen könyv bestseller lehet.

C írta...

Ó, annyira örülök, hogy találtam egy Szürke-posztot, ahol kifejtik az ellenvéleményt. Szóval hozzá is fűzöm a magamét.

Szeretnék eloszlatni egy tévhitet. A könyv nem az erőszakot akarja beállítani csodásnak és izgalmasnak, hanem a BDSM világának egy ismeretlen, ám alapjában meghatározó részét: a bizalmat és egymásrautaltságot. Ez sajnos nagy hibája, hogy nem magyarázza el kellő mértékben, mert persze nem lehet elvárni az olvasóktól, hogy mélységben is ismerjék ezt a kissé fura(kurvafura) világot. A BDSM a sub/dom kapcsolaton alapul, ahol a sub tökéletesen kiszolgáltatja magát a dom-nak, aki viszont tökéletesen ismeri őt és önmagát is. Legalábbis az átlagos kapcsolatokhoz mérten messze jobban. Ezért van köztük harmónia, ami adott és fokozott szituációkban növeli az orgazmus élményét és azzal a különleges összhanggal ajándékozza meg mindkét felet, hogy az életét is rábízhatja, mert vigyáz rá és tudja, hogy meddig mehet el. És ez akkora pszichés feloldás, ami sajnos elenyészően ritka a normális kapcsolatokban. Persze a „nem normálisokban” is, mert úgy gondolom, hogy azért nem minden dom és sub alkalmas arra, amivel játszani szeret…
A szimpla, otthoni „megverlek, mert rajtad a legkönnyebb levezetni a feszültségem és a nyomorom” az nem BDSM és hiszem, hogy adott eset után még a kötél is kijárna érte.

Ana számomra nem egy elveszett és sodródó személy, hanem egy rendkívül erős, határozott és csalódások hiányában(!) merész nő, aki korát meghazudtolóan intelligens. Grey pedig egy őrülten szerelmes férfi, aki saját szerencséje, vagy tehetsége okán képes egy ilyen nőt megfogni. Ha kevéssé halmozza el a sorsa lehetőséggel, akkor jóval több fantázia kellett volna neki Ana szívét ezzel a habitussal és szexualitással megfogni.
Visszatérve Ana szerepére, aki olvasta a Story of O-t, az tudhatja, hogy Ana cseppet sem behódoló típus, mint azok, akik amúgy végleg el tudnak veszni ebben a világban.
Grey BDSM világa kis könnyű játék a valódihoz képest. Hogy ennek fényében az olvasó esetleg elveszett és kihasznált szerencsétlennek látja Ana-t, az inkább egy sajátos öntükrözés, amit például a profi vallatók használnak: a lehetőség, hogy megtörténik, mindig nagyságrendileg nagyobb félelmet ébreszt, mint maga a történés. Úgy vélem, ez játszódik le azokban, akik félnek ettől a történettől és pont azért, mert annyira beleélhetően írták meg a csajt.
Számomra, férfiként lenyűgöző volt, ahogy felépítették Ana-t, ahogy bemutatták, miként gondolkodik egy ilyen nő. Én ezért imádtam azt a két részt, amit olvastam. Az én szemszögemből ez egy kicsit cukros és szerethető lávsztori, amit enyhe fűszerezéssel tettek extrém-gyanússá. Nos, nem az. BDSM-nek paródia. Viszont tökéletes piacképes könyvet írtak. Hogy bejött, mutatja a sikere.

Még egy észrevétel a manipuláció témában, mert végigrötyögtem itt a hölgyek kétségbeesését, de tiszta szívből...
Melyiktek nem manipulálta még a párját? Melyiktek nem vágyott még titokban hatalomra a szeretett másik felett, hogy óvja és segítse? Vagy, hogy elérje nála, amit akar... Ja, hogy itt valaki abszolút uralkodott a nő felett, akiért mellesleg meg is halt volna? Ugyan kérem. Ez normális dolog kéne, hogy legyen, ami itt épp szélsőséges mód ki van domborítva, elvégre egy BDSM utánzat a regény.
Szóval látok én ebbe a reakcióba némi kis csajos „játsszuk meg kicsit az eszünket-et” is. Már bocs az őszinte fricskáért. Persze ha mindenki harcos feminista, aki nem vágyik elomlani a szereleme karjaiban, akkor bocsánat. Akkor igazatok van.

Nem hinném, hogy az erőszakról szól a könyv. Abban viszont egyetértek, hogy nem jó az erőszakot a kapcsolatokhoz kötni.

{bloody romantic}
B l o g : Raistlin
Sablon: Agata | WS