a blog bezárt. mobilnézethez {katt ide}.

2015. január 23.

{f a n d o m o k}

A { b l o o d y r o m a n t i c }-en előforduló fandomok lelkes ajánlója.

MI AZ A FANDOM?

fandom (n.) Például a Harry Potter világa: a Harry Potter fandom.
A fanfictionök egy adott fandomban játszódó rajongói történetek.

NBC HANNIBAL

kép: great-img

SOROZAT: 2x13 epizód, 3. évad készül
SZOLGÁLTATÓ: NBC, itthon AXN
MŰFAJ: thriller, lélektani dráma, krimi


Will Graham profilozó, aki eltorzult elméjű gyilkosok bőrébe bújik, hogy kilesse az indítékaikat. A képességeinek ára van: az FBI Dr. Hannibal Lecter terápiájára bízza. A doktor elbűvölő, elegáns, intelligens - és naná, hogy pontosan az a kannibál sorozatgyilkos, akit évek óta hiába keresnek. (Willnek már csak ilyen szar az élete.) A két férfi manipulációs játszmájában lassan eldönthetetlenné válik, melyikük az üldöző és melyikük az áldozat.

A sorozat látványvilága lélegzetelállító, a karakterrajzok bravúrosak, és már-már költői a dialógus. (A zenéről meg nem beszélünk. Majd meglátod. Hallod, na.) Lesd meg az első epizódot [itt], és csatlakozz a rajongók rajához. Szeretettel várunk vacsorára.

FANFICTIONÖK: [itt]

MÉG TÖBB HANNIBAL: A sorozat Thomas Harris regényszériáján és a belőlük készült kultikus filmeken alapul; hovatovább, a show eseményei pár évvel a klasszikus történet előtt veszik kezdetüket, tehát nem szükséges hozzájuk az eredeti tetralógia ismerete, hovatovább, nagyon ajánlom, kronológiai sorrendben: Red Dragon (A vörös sárkány), The Silence of the Lambs (A bárányok hallgatnak), Hannibal, Hannibal Rising (Hannibal ébredése - de ezt inkább ne)

MARVEL: X-MENFILMEK: X-men: First Class (Az első osztály), X-men: Days of Future Past (Az eljövendő múlt napjai); a trilógia befejezőrésze Apocalypse címen 2016-ban érkezik.
MŰFAJ: akció, sci-fi, történelmi, dráma, humor
 '60-as évek, Amerikai Egyesült Államok, Hidegháború. Két nagyon is különböző férfi találkozik a tengerek habjain. (Mármint hogy így konkrétan a víz alatt.) A zsidó származású Erik a radikális elveket képviseli: változást akar, de azonnal. Az angol-amerikai telepata, Charles, a progresszív fejlődés híve. Amíg az ellentéteik erotikusan egymásnak feszülnek, mi föltehetjük a kérdést: kit érdekel?
    "Az X-men népszerűségének oka, hogy pontosan bemutatja, hogyan kezelik az emberek a kisebbségeket." - Sir Ian McKellen

Nincs ebben semmi sci-fi. Mutánsnak lenni metafora mindazokra, akik a társadalom peremére kényszerülnek a másságuknál fogva. Az ő harcuk a miénk, szóval válassz hadvezért. Persze nem árt, ha az egzisztenciális krízisünk közben kietlen jól szórakozunk; erről a Marvel már ismert humora gondoskodik pergő akcióval és zseniális dialógusokkal.

FANFICTIONÖK: [itt]
FIRST CLASS META: [itt]
MÉG TÖBB X-MEN: Sir Patrick Stewart és Sir Ian McKellen főszereplésével készült egy filmtrilógia, mely Erik és Charles kései éveit mutatja be, ezek: X-men (2000); X2 (2003); X-men: The Last Stand (2006)
A Cartoon Networkről ismerős lehet a [klasszikus mesesorozat] vagy az [X-men: Evolution] mese, a fiatal nézőközönségre való tekintettel erősen lebutított cselekménnyel. 
A filmek alapjai az évtizedek óta megjelenő Marvel-képregények. A First Class és a Days of Future Past a történet kezdetét mutatják be.

MARVEL: CAPTAIN AMERICA
(Amerika Kapitány)


FILMEK: Captain America: The First Avenger (Amerika Kapitány: Az első bosszúálló); Avengers (Bosszúállók); Captain America: The Winter Soldier (Amerika Kapitány: A tél katonája)
MŰFAJ: még több akció, szuperhősök, történelmi, humor, dráma

A Marvel másik nagy képregény-vonala, az Avengers jött, látott és győzött: a hollywoodi kasszasiker egy új közönséggel ismertette meg kedvenc hőseinek történetét. 
Steve Rogers az 1940-es évek Amerikájában nevelkedett, gazdasági válságtól és háborútól sújtottan.  Mivel egy két lábon járó csóró egészségügyi katasztrófa, ezért nem engedik a frontra - amíg egy genetikai kísérlet lehetőséget nem teremt arra, hogy szuperkatonává avanzsálva megküzdhessen a békéért... újra és újra.

Bár a First Avenger hagy némi kívánnivalót maga után, a sötét tónusú The Winter Soldier bőven kompenzál ezért. A Marvel a hagyományaihoz híven elgondolkoztató politikai kérdéseket feszeget, és közben kiszedi a rekeszizmaidat az orrodon keresztül. Meg megríkat huszonnégyszer.

FANFICTIONÖK:[itt]
METÁK: [first avenger] és [winter soldier]

...ÉS MÉG TÖBB MARVEL!
(szereplő szerint, kronológiai sorrendben)


THOR ÉS LOKI Thor: God of Thunder, Avengers, Thor: The Dark World
TONY STARK (VASEMBER) Iron Man, Iron Man 2, Avengers, Iron Man 3 
A Hulk filmekről inkább ne essék szó. Black Widow és Hawkeye még várják a filmjeiket.
SOROZATOK Agents of S.H.I.E.L.D. (játszódik: az Avengers után); Agent Carter (játszódik: A Captain America: The First Avenger után)

GAME OF THRONES
(Trónok Harca)SOROZAT: 4x10 epizód, 5. évad áprilisban
SZOLGÁLTATÓ: HBO 
MŰFAJ: fantasy, kaland, horror, dráma, romantika

A Stark-család tagjai a tündérmesék hőseiből kerültek össze: bátrak és becsületesek - Westeros világában viszont ezek az értékek semmissé lesznek. A trónok játéka végtelenül bonyolult és kegyetlen, a világot pedig a pénz, a kéj és a bosszú hajtja előre.
A történet feszült és kiszámíthatatlan cselekménye, a zseniálisan kidolgozott karakterek és a grandiózus látványvilág nézők millióit varázsolta már el. Adj neki egy esélyt: te sem leszel kivétel.

FANFICTIONÖK: [itt
MÉG TÖBB TRÓNOK HARCA: A sorozat alapja a George R.R. Martin által írt The Song of Ice and Fire (A tűz és jég dala) könyvsorozat, mely jelenleg az ötödik kötetnél tart.

SUPERNATURAL
(Odaát)SOROZAT: Évadonként kb 22 epizód
SZOLGÁLTATÓ: CW
MŰFAJ: horror, fantasy, humor, dráma

A Team Free Will tagjai: Dean Winchester, ügyeletes nagytesó és imádnivaló seggfej, aki paranormális lényekre vadászik öccsével, az emberfeletti képességekkel megátkozott Sammel vállvetve, a negyedik évadtól pedig egy angyal is bekerül a képbe - ő Castiel, a mennyei seregek egyik hadvezére, aki mégis az emberiség oldalára áll, mert jön a világvége, meg ilyenek. 

Bár a sorozat több sebtől vérzik, a hangulata fergeteges: a poénok állkapcson vernek, szól a rock'n'roll, nem igazán veszel lélegzetet, és pont csak annyira frászolod szét magad, hogy az kellemes legyen. Személy szerint az elsőtől a nyolcadik évadig ajánlom, de a vélemények eltérnek: az 1-3 évad a klasszikus vonal, mely a 4-5 évad mitikus eposzában teljesedik ki. A 6-8 évad ennek a levezetése, mely aztán egy új szálat kezd. A 9-10 évadig nem tudom, mi történik, de mindegy is: az első pár epizód után te is a Winchester-család tagjának érzed majd magad, és rajtad áll, meddig tartasz velük az út során. 

FANFICTIONÖK: [itt]

GOOD OMENS
(Elveszett Próféciák)KÖNYV, írta: Terry Pratchett & Neil Gaiman
BESZEREZHETŐ: [angolul] // [magyarul]
MŰFAJ: humor, fantasy, még több humor

Ha Supnatéknak még sem sikerül megállítani a világvégét, a feladatra szívesen jelentkezik Aziraphale, angyal, mellékállásban könyvkereskedő, és vagány partnere, A. J. Crowley, démon, aki nem akart annyira elbukni, csak rossz társaságba keveredett. A boszorkányvadász hadsereggel szövetkezve (létszám: két fő) útnak erednek, hogy megállítsák az antikrisztust, mielőtt az apokalipszis motorosai a helyszínre érnek.

FANFICTIONÖK: [itt]
MÉG TÖBB GOOD OMENS: A BBC1 egy hat epizódos rádiójátékot készített belőle, mely meghalgatható [itt], a hangoskönyvet pedig [itt] keressétek

WELCOME TO NIGHT VALE


PODCAST (RÁDIÓMŰSOR)
MEGHALLGATHATÓ: [itt]
MAGYAR SZÖVEG: [itt]
MŰFAJ: abszurd, horror, humor

A Welcome to Night Vale (WTNV) egy 2012-ben indult amerikai rádióműsor a Joseph Fink & Jeffrey Cranor szerződuótól, mely 2013 nyarán a leggyakrabban letöltött podcasttá vált az iTunes-nál.
A narrátor, Cecil Baldwin, bársonyosan megnyugtató hangján olvassa fel a világ legnyugtalanítóbb (ál)híreit a Dispartion andalító zenéjére: a riportokból, reklámokból és jelentésekből lassan összeáll egy sötét humorú, groteszk és szürreális horrorsztori. Minden epizódhoz jár egy-egy fantasztikus zeneszám is kezdő bandáktól, melyek az "időjárás" szekció alatt csendülnek fel. Egy adás körülbelül húsz perces. És zseniális. 

FANFICTIONÖK: [itt]

ROSENCRANTZ AND GUILDENSTERN ARE DEAD
(Rosencrantz és Guildenstern halottak)


FILM, főszerepben: Tim Roth és Gary Oldman
MŰFAJ: akasztófahumor,  filozófia, tragikomédia

Ros és Guil a Hamlet mellékszereplői: a herceg gyerekkori barátjai és Claudius besúgói, akiknek fogalmuk sincsen, mit keresnek az egész helyzetben. Kétségbeesetten próbálnak okot vagy értelmet találni a jelenlétükre, de az óra egyre ketyeg. 
"Volt talán egy pillanat, még a legelején, hogy nemet mondhattunk volna. De elmulasztottuk, azt hiszem."

FANFICTIONÖK: [itt]
MÉG TÖBB ROS & GUIL: A film Tom Stoppard azonos című drámájából készült, melynek az alapja Shakespeare Hamletje. A Rosencantz és Guildenstern halottak vissza-visszatér a magyar színpadokra, jelenleg a szkéné színház műsorán szerepel.


IN THE FLESHSOROZAT, jelenleg két évad
SZOLGÁLTATÓ: BBC3

A zombiapokalipszis után vagyunk. A világ nem ért véget: az élőhalottak egy gyógykezelés keretében ismét emberré lehetnek, de teljes jogú polgárrá már nem. Egy elidegenedett társadalommal néznek szembe, amely retteg tőlük és mindentől, akit képviselnek. Kieren Walker megkísérel visszailleszkedni a családjába a történtek után, ám az álmos angol vidéki város ezt nem fogadja örömmel.

FANFICTIONÖK: [itt]

EGYEBEK


Nem tévézek, tanulok: nyelvtanulás és sorozatok címen [itt] olvashatsz egy cikket arról,  hogyan használhatod hatásosan nyelvtanulásra a sorozatnézést.

hozzászólás: igen // nem

örömmel látok bármiféle
kérdést vagy kommentet :3

Nincsenek megjegyzések:

{bloody romantic}
B l o g : Raistlin
Sablon: Agata | WS