a blog bezárt. mobilnézethez {katt ide}.

2013. május 12.

Díj Nikréciától

...akinek csodálatos honlapja van amúgy, gyorsan csekkoljátok!


11 kérdés Nikréciától

1. Mi volt a legutóbbi jótetted?
Egy számomra ismeretlen lány írt egy bejegyzést arról, hogy gondolkozik az öngyilkosságon, szóval névtelenül küldtem neki egy eszméletlenül bénán fogalmazott minden-rendben-lesz levelet.

2. Ha híres énekes / énekesnő lennék, ki lenne az előzenekarod? 
Hát nem a Placebo vagy a Mumford, mert lesöpörnének a színről (akkor is, ha ebben az alternatív univerzumban tegyük fel, sikoltóan tehetséges vagyok) - szerintem egy kezdő indie/alter zenekarnak adnék lehetőséget a szereplésre.

Az a sisakos fazon szívem királynője mögött, az lennék
3. Melyik sorozatban / filmben játszanál szívesen és kit? 
Ocsmány mód szirszar színész vagyok, de talán egy statisztamunkába még nem buknék bele véresen: ez esetben a Trónok Harcát választom, és Viharbanszületett Daenerys hadseregéhez csatlakozom női zsoldosként a hátsó sorba. All hail Khaleesi!

4. Melyik a kedvenc neten írt történeted és miért? 
Na most megfogtál.

5. Mi az, ami bármekkora őrültség is volt, sosem bánsz majd meg? 
Kitörölni a teljes múltamat egy YOLO felkiáltással.

6. Elgondolkodsz a válaszokon, vagy csak írod, ami jön? 
Írom, ami jön, mindig ezt csinálom. A tervezés könnyen mesterkéltségbe torkollik.

7. Belegondoltál abba, hogy miért ilyen hülye kérdéseket teszek fel neked? 
Hé, tök jók a kérdéseid, csak a négyes hozott zavarba, de nagyon.

8. Hány órakkor keltél és tudtál volna tovább aludni? 
Tizenegykor. Khm. Meg tudom magyarázni. Összcsaládi Felhőatlasz nézés volt, amit rajtam kívül senki sem élvezett, és hajnal egykor fejeztük be, de aztán én még nekiültem a Hannibálnak. Nagyon büszke vagyok magamra, hogy kedvenc kannibálunk kalandjai után sikerült egyáltalán elaludnom.

9. Ha kapnál valamilyen neves díjat (mondjuk Oscar), akkor mit vennél fel a díjátadóra? 
Mivel az öribarinőm, Meri, divattervezőnek készül, és én halálosan szerelmes vagyok a munkáiba, ezért vitán felül rábíznám a döntést; de talán az uszályhoz ragaszkodnék, csak a hatásvadászat kedvéért.

10. Melyik könyvet olvastad utoljára és hogy tetszett? 
Nyakamon a vizsgaidőszak, szóval főleg középkori angol drámákat olvasok most és nyelvtankönyveket, de titokban ott van az ágyamban a Stephen Fry amerikai útinaplója, ami majd az egyik (készülő) ficemhez kell forrásnak.

11. Egy könyv, amit megbántál, hogy elolvastad? 
Igazság szerint a rossz könyvekből is tanulni lehet, tehát nem mondom, hogy bármelyiket is megbántam; inkább fanficeknél fordul elő, hogy negyven fejezeten keresztülszenvedem magam, mire egyértelművé válik, hogy a hátralévő harminc is csak túlrészletezett szexjelenetek és parázs viták csapott halmaza lesz, bármilyen jó is a stílus/karakterábrázolás, és akkor begömbölyödök egy sarokba és siratom az elveszett órákat az életemből.

11 dolog magamról

1. Megint itt tartunk. Randomnak kéne lenne, érdekesnek és szórakoztatónak, önismétlés nélkül. Ööö. Sziasztok. Reisuto vagyok. Hét macskám van. Nagyon aranyosak.

Elizabeth: The Golden Age. Sokáig volt a háttérképem.
2. Oké, kitalálok valami struktúrát. Ööö. A kedvenc történelmi személyiségem I. Erzsébet. Van ezekben az Erzsébetekben valami. Valami badass

3. Valamiért kényszert érzek rá, hogy az összes Shakespeare drámáról blogoljak, amit olvasok. Sokak szerint Shakespeare túlértékelt. Ezek a sokak viszont egyre fogynak, mert egyesével ölöm meg őket. (Fejre mért csapás a Shakespeare-összessel.) 

4. Nem tudom, mikor és mitől lettem olyan anglomán, hogy erre tettem fel az egész életemet. Azt hiszem, egyszerűen csak Anglia volt a Narniám; a Sohaországom; az örök Wonderland. Angol meséket olvastam, és a világuk az én világommá vált, visszavonhatatlanul.

5. Amikor átléptem az angol határt, sírtam. A Csalagútból kiérve az első dolog, amit meglátsz, egy zöldellő domb, az oldalán kelta paripa kövekből kirakva. Az ég nehéz és szürke, pontosan olyan, amilyennek mindig elképzeltem.

6. Csak átutaztam Anglián - egy skóciai társasutazáson vettem részt tizenhét évesen, és az életem örökre megváltozott.

7. Bár szeretnék ott élni - és szeretném beutazni az egész világot; a leginkább északot - nagyon hálás és boldog vagyok, hogy magyarnak születtem. A nyelv szépsége szerintem páratlan, és az irodalmi örökségünk felülmúlhatatlan. Újra és újra lenyűgöz a tudat, hogy azon a nyelven írok, amit Ady, József Attila, Tóth Árpád, Pilinszky, Radnóti, Kosztolányi, Faludy használt. Ezek a költő-óriások felszakították a horizontot. Nem tudom, hogy fog alakulni a sorsom, nem tudom, hol fogok élni és hol fogok meghalni, de az a bizonyosság, hogy magyarul beszélek, hogy magyarul írok, mindig megnyugtat majd. Ebben a nyelvben otthon vagyok. 

8. Bármennyire is próbáltam elkerülni, egy nyelvészeti szakon kötöttem ki, és kezdem azt gondolni, hogy ez nem véletlen. Bár a nyelvészet puszta matematika - és következésképpen, esélytelenül rossz vagyok benne - mégis csodálom. A második, tanult nyelvem az angol, és mindig lenyűgözött a szépsége, de  ahogy egyre jobban ismerem a nyelvtanát - az olyan, mint verset elemezni. Elsőnek csak hagyod, hogy sodorjon és magával ragadjon a mű, aztán, ahogy elkezded felboncolni, analizálni: olyan szépségre találsz, amit még soha nem ismertél.

9. Megint elragadtattam magam. Mindig ez történik. Mielőtt egy felemelő eposzba torkollana az egész, töredelmesen bevallom, hogy a francia, na az siralmasan megy. Harmadszorra kezdem újra, és megint arról fantáziálok, hogy feladom. Bármilyen gyönyörű is, hozzám valahogy túl finom, túl pontos, túl lágy.

10. Fel kéne venni inkább még egy germán nyelvet. 

11. Tizenegy ponton át dumáltam a nyelvekről. Innen látható, milyen felemelő, üdítő, spontán és érdekes is az én társaságom.

11 kérdés tőlem
amit bárki megválaszolhat itt, komment formájában, vagy a maga blogján, vagy ahol csak kedve óhajtja, mert megint nem tudok 11 ember választani.
Beszéljünk az irodalomról!

 1. Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
 2. Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
 3. Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban? 
 4. Szívesen olvasol verseket vagy drámákat? 
 5. Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
 6. Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
 7. És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
 8. Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg? 
 9. Miért nincs több szinonima a könyv szóra? 
 10. Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
 11. Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?46 megjegyzés:

Tinuviel írta...

Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Az ágyamon begubózva szeretek olvasni, könyvekkel körülbástyázva. Üvölteni még soha nem üvöltöztem, de olyan volt már, hogy vitatkoztam a könyvel.

Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
Valószínűleg azok amiket éppen olvasok, valami verses kötetet biztos vinnék.

Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
Nekem nagyon tetszik, szeretnék is venni egy olvasót. Alapból sokat olvasók gépen, de egy ilyen kütyüvel lehet kényelmesebb lenne. Mondjuk, ettől függetlenül, azt ami megérdemli, biztos megvenném papír formában is. Nekem kell a tudat, hogy a drágáim ott vannak a polcomon *-*

Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
Igen. Ha, már itt tartunk szeretném megkérdezni, hogy a Titus Andronicus 1999-es filmváltozatát láttad-e? Engem leültetett a látványvilága 0.0.


Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
Ez érdekes, ebbe még sosem gondoltam bele igazán, de majd most : D
1. Ne legyen OOC.
2. Legyen kerek a történet (nem szeretem ha félbehagyják)
3. Hagyjon benne valamit, hangulatot, érzést vagy valamit.
4. Valamelyik nap rácsúsztam egy olyan ficcre, amiben minden egyes mondatot a szereplők nevével kezdett az író. Ilyeneket ne! Legyen jól megfogalmazva, helyesírási hibákat, ha kicsik még elnézem, mert nekem is ellenségeim a vesszők, de azért mindennek van határa.
5. Az ötös ponttal adós maradok XD


Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
Volt. Gimiben a Szent Péter esernyőjében : D

És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Friedrich Nietzsche verseit *-* Imádom, imádom.

Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Az Elveszett próféciák : D

Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Fogalmam sincs, pedig kéne még pár.

Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
A Titkok kamrája. Közvetlen a 1. film után. Megváltoztatta az életem, mert addig semmit olvastam. Sokan mondják tudom, de rám tényleg igaz.

Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Trónok harcás 100 szavasaidat olvastam utoljára.

Reyklani írta...

Figyelj, én is tudok angol szvakat! Anglia, angolszalonna, angolWC...
Bocsánat, de nem hagyhattam ki. Szóval a teszet.

1) Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Igen, egész sok. Olvasni sétálás közben is tudok, bár ezt mostanában hanyagolom, mert szegény örangyalom évtizedeket öregedett benne. Viszont ha tetszik egy könyv, vagy megragadott azzal én komplett, bár egyoldalú, párbeszédet folytatok. Kiabálok, ordítva figyelmeztetem a szereplőket, leszidom a főgonoszt, néha a szerzőhnek is intézek egy áhítatos menj-a-francba mondatot. Ja meg a szokáso dolgok: sírás, röhögés, sziszegés, szóval én egész látványosan tudok könyvet olvasni. Ami persze mindenkit idegesít, kivéve engem.

2) Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
Anthony Sheenard: A szerencse zsoldosai- A négy mázlista gárdista. Igazából ez már antikváriumokban is elvétve akadhat, pedig nagyon jó, eszméletlenül zseniális, gyakorlatilag Rejtő Jenő a fantasyvilágban. olyan párbeszédek, helyzetek és életbölcsességek vannak benne, hogy csak na. Valaháőnyszor elolvasom, mindig tudok rajta röhögni.
Rejtő jenő: Egy bolond száz bajt csinál. Bár Fülig Jimmy, és a három testör is a szívem csücske, azért ő viszi el a pálmát. Tényleg senki nem normális benne. Bár ez , mint tudjuk, viszonylagos.
Stephen King: Hasznos Holmik. Ellenpontozásként, meg amúgy is nagyon szeretem. Hátborzongató, és valahogy mindig segít ráönni néhány alapigazságra

3) Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
A kézzelfogható papírt nem helyettesítheti, és az új könyv illatát sm, de annyira nem kardoskodok ellen. Környezetbarát, könyebb cipelni, akár három-négy regényt is magunkkal tudok cipelni íly módon, de akkor sem használom. Mert a könyvet semmi nem tudja helyettesíteni.

4) Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
Igazából a balladák az örök nagy szerelmek, de a verseket is szeretem. Drámát inkább színházban nézek, mint olvasok.

5) Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
Karakterhűség, egyedi történet, színvonalúság, helyesírás, érthetőség. Igazából majdnem ugyanazokat, mint saját történetnél.

6) Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
A Goriot apóban. Elég nyögvenyelősen indult, de a végére megkapott, sőt mostanában kezdem értékelni, azokat a sokoldalas tájleírásokat is.

7) És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Ez egy jó kérdés, és fogalmam sincs róla. Tényleg, mert nagyon sok szempont van aminek meg kéne felelnie, és hirtelenjében egy sem jut eszembe.

8) Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Leslie. L. Lawrance: A vérfarkasok kastélyában. Igazából egy rakatot tudnék még felsorolni, de számomra ez az igazi, amit szívesen látnék viszont a tévé képernyőjén.

9) Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Mert a könyv egyedi. Bármilyen tartalommal bír, bármilyen világba is repítsen el, attól még a lényege ugyanaz marad, amit nem lehet másképen hívni, csak így. Rengeteg jelentés, varázslat, szerelem, könny, mosoly, érzelem, dráma, logika, racionalítás szorult bele, és ezek oly különböző, oly egységsek, hogy csak ezzel az egyetlenegy szóval lehet mindezt visszaadni.

10) Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Valami gyerekkönyv. A címére már nem emlékszem, de valami kertésznadrágos kiscsaj szerepelt benne. édesanyám elötte is abból olvasott fel nekem, de egyik este én magam vettem le a polcról és kezdtem el olvasni. Talán elsős vagy másodikas lehettem, nem emlékszem jól, de ebben biztos vagyok.

11) Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Fragmentary. Sherlock BBC a fandom, és Sherlock bújkálását mutatja meg szívösszetörő módban. Több fejeztes, még a második van fent, de már most tudom, hogy ez még nagyon fog fájni, és még örülni is fogok ennek a ténynek. (Mert egy mazohista állat vagyok)

Kija írta...

Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Egen. :"D Főleg mióta itt élek Koppenhága szívében és elkezdtem dánul is olvasni. Azóta rengeteget üvöltözöm a kötetekkel. Fura olvasási szokásnak számít, ha mindig (szinte mindig) hangosan olvasok könyvet? Ja, és kivétel nélkül mindig az utolsó oldallal kezdem el. Ehhehehee... ^^"

Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
- Hamlet, mert különben utánam jön (komolyan durván üldöz engem az a kötet. .__.)
- Az ajándékba kapott Andersen kötet, amiben van három mese dánul a többi angolul x3
- Egy Ady kötet~

Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
Kiég a szemem. x"DD Azon kívül semmi, tényleg. Csak hosszú távon nagyon bosszantó, főleg egy szemüveges ember számára. Elfárad a szemem, ha olyan az olvasmány még az agyam is, és kész, végem van, míg be nem kávézom újra.

Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
Igen, mert adnak valami lelki pluszt, amit nem minden olvasmány tud megadni.

Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
Húha...
- Karakterhűség
- Adjon valamit, bármit, amitől elgondolkozom, vagy simán csak nem tudom otthagyni, pedig már indul a buszom.
- Normális tempó. Az összecsapott, elkapkodott fanfic pont olyan zavaró, mint a végtelenített történet.
- Racionalitás. Például ne legyen a főhősnő mérhetetlenül Stockholm-szindrómás (persze kivétel, ha pont erről szól a történet)
- Nem feltétlenül baj, ha a történetből a végére nem sül ki egy komplett szappanopera.

Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
Bevallom, bizonyos időközönként újraolvasom a kötelezőket, mert egyáltalán nem annak a korosztálynak szólnak, akiknek éppen tanítják. És így rengetek kötelező volt, ami utólag nagyon is tetszett. =))

És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Nem tudom. Igazából szinte minden könyvben megtalálom azt, amire szükségem van (a kivétel az már tényleg súlyos eset, de gondolom, mindenki tudja, mire gondolok XD).

Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Az Elveszett Próféciák. :D

Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Nem tudom. De négy nyelven beszélek, nekem elég, ha négy nyelven tudom magát a szót ;DD

Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Vagy Andersen (nagyobb rá az esély) vagy a Harry Potter.

Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Reggel biz' belepillantottam a Koffeinbe (jó szokásom, hogy belepillantgatok időnként~)

Susie Lupin írta...

Szerintem illik hozzád a nyelvszak, én bevallom, máshol nem is nagyon tudnálak elképzelni. :)) Ajánlanám a németet másik germán nyelvként, de nem tudom, hogy állsz hozzá... Lehet, hogy először túl keménynek tűnik, de valójában nagyon logikus, mindenre van szabály. Itt is látszik, hogy a nyelv olyan, mint a népe~ (Susie és a német mániája sokadik pont.) Kitartást a franciához! Engem csak az a sok igeidő riaszt el, a hangzását szeretem
Engem egyáltalán nem zavar, hogy ennyit beszéltél a nyelvekről. :D Én a finnel szoktam mindenki agyára menni. xD

1. Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Rettenetesen gyorsan olvasok, általában mindenki meglepődik, hogy milyen gyorsan végzek egy-egy könyvvel (ami azért vicces, mert kicsiként utáltam olvasni). Éppen ebből adódik, hogy hozzám sem lehet szólni közben, mert vagy leharapom az illető fejét, vagy meg sem hallom - nem feltétlenül szándékosan.
Most olvasom újra a Halál ereklyéit, és abból a fejezetből, ahol megemlítik Remus és Tonks halálát, kipréselt rózsaszirmok hullottak ki. Ez furcsa könyvjelzőnek minősül?

2. Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
Fúú, ez nehéz kérdés. Nagyon nehezen tudok dönteni, és általában azzal végződik az egész, hogy vagy nyolcat elviszek, hogy úgy is lesz időm, és már be kéne őket fejezni (és kettőt ha sikerül...). De most per pillanat a Hobbitot vinném, az Unendliche Geschichtét, mert sehogy sem akaródzik a végére jutni, és még talán Vavyan Fable egyik könyvét.

3. Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
Egészen addig támogatom, míg megmaradnak a papír alapú könyvek.

4. Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
Ha hangulatom van hozzá, akkor verseket. Drámákat már nem annyira.

5. Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
- Fogjon meg az író stílusa.
- Kössön le az alapötlet.
- Jó jellemábrázolás, ha valamiért ooc, annak legyen oka.
- Minimális legyen az elgépelések száma - visszaolvasva a régi HP-s írásaimat őszintén csodálkozom, hogy a temérdek hiba ellenére annyian elolvasták. xD
- Ha regény, fejezze be az illető. Nincs annál idegesítőbb, amikor nem tudom a végét.

6. Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
Az ember tragédiája nagyon tetszett. És A Pál utcai fiúk is. Egyébként meg hadilábon állok a kötelezőkkel, de igyekszem magam rájuk venni...

7. És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Valószínűleg rosszul sülne el, de legyen: Böszörményi Gyula - Gergő és az álomfogók. Az én Harrym Gergő volt, tulajdonképpen ez a fandom volt az, amiben először benne voltam. :D (Nekünk mondjuk az első általánosomban hatodikban kötelező lett volna, de máshol eddig nem találkoztam vele.)

8. Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Egyetértek Tinnel, hogy az Elveszett próféciák. :D

9. Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Na látod, ez egy nagyon jó kérdés. Miért?

10. Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Ennél a kérdésnél most felálltam a fotelemben, hogy szétnézzek a könyvespolcomon - és arra jutottam, hogy fogalmam sincs. Talán a Négyszögletű kerek erdő.

11. Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Kivételesen fogalmam sincs. Talán a fanfiction.neten valami gyöngyszem angolul. (Avagy hogyan üssük el az időnket értelmetlenül.)

Hannibal írta...

Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Szeretek a kádban olvasni. Akár van benne víz, akár nincs. :$
Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
Stephen King - A fekete ház, mert akárhányszor nekifutok sosem tudom kiolvasni. Aztán David Mitchell - Felhőatlasz, mert ez egyszerűen csodás és mégis megbotránkoztató. És egy verseskötet Aranytól. mert imádom. nagyon...
Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
It's not my business.
Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
Igen. Főleg drámai verseket.
Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
1. TÖRTÉNET! - Attól nem lesz valami kerek egész, ha főznek egy kávét reggel, és aztán részletesen lefekszenek egymással a karakterek.
2. Karakterhűség, de az nagyon.
3. Igényes fogalmazásmód. De tényleg. Beauty is important.
4. Fordulatok, sok-sok érdekes fordulat.
5. Szegezzen oda a monitorhoz!
Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
Igen. Kb mindig ez történik. xd De főleg a Kis hercegben.:D Azt nagyon szerettem/szeretem, annak ellenére, hogy anyu kényszerített rá.
És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Az egész Harry Potter sorozatot. Na azért leülnének a gyerekek olvasni!
Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Fogas kérdés.
Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Mert leírhatatlan.
Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
A Micimackó. És nem tetszett. xD
Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Hűűűha, azt hiszem, a Merengőn Jarithtól az Aduász című frostiront olvastam a reggel. Megint.:D

Reisuto írta...

Örülök, hogy nem vagyok egyedül a verssel-nyaralok kategóriában :D Akkor is viszek ha tudom, hogy nem lesz olvasós út, megnyugtat, ha velem van. A Titus Andronicus filmet nem láttam, de mosz majd meglesem magamnak :D Az Elveszett Próféciák megfilmesítésével pedig csak egyetérteni tudok.

Reisuto írta...

Az e-book gyártás sajnos a közhiedelemmel ellentétben nem környezetkímélő (a gyárak, ahol előállítják őket, vígan szennyezik a tavakat és a levegőt - ha a fákat meg is kímélik), és nagyon kiakadtam amikor erre rájöttem; viszont a zsebedben-egy-könyvtár életérzésért szerintem is kétségkívül megéri. A tizesre adott választ pedig nagyon szépen összefoglaltad! *kalapemelés*

Reisuto írta...

A hangos olvasással semmi baj nincs: nagyon (nagyon) sokáig ez volt a könyvolvasás módja, először is, mivel sokan ugye nem tudtak olvasni, és ilyenkor megkérték azt, aki iskolázottabb volt, hogy olvasson fel; másodszor pedig épp emiatt a hagyomány miatt még akkor is társas tevékenység maradt, amikor már sokkal többen ismerték a betűvetést: ha jól tudom, talán úgy a 18-19. század környékén vállt csak magányos, csöndes tevékenységgé (ebben lehet, hogy tévedek.) Én bétázásnál szoktam hangosan felolvasni a munkáimat, rengeteget segít a javításban, mert rögtön kiugrik, mi hangzik erőltetettnek vagy életszerűtlennek, melyik mondatba bonyolodom bele. A szöveg szebb és élőbb hangosan, szóval üvöltsd a világba szégyenkezés nélkül! :D
(A téged üldöző Hamlet-kötetről pedig egészen börleszk headcanonjaim lettek, ahogy fekete-fehérben, zongoraszóra futsz előre.)

Reisuto írta...

"Ha regény, fejezze be az illető. Nincs annál idegesítőbb, amikor nem tudom a végét." - ez esetben soha ne olvasd el a "Ha egy téli éjszakán egy utazó" című (amúgy zseniális) könyvet, ami arról szól, hogy a tisztelt olvasó bármilyen regénybe kezd, azt elhagyja, ellopják tőle, bezúzzák, vagy kitépik az utolsó lapjait, így a regény folyamán egy tucat történet kezdődik el és szakad meg. Egyébként nagyon szeretem, de néha sikítottam.

A némethez szerintem nem vagyok elég fegyelmezett vagy hogy mondjam: ha a kultúrával nem tudsz azonosulni, a nyelvvel sem tudsz, a német kultúrát pedig tiszteletteljes távolból szemlélem csak. Azt hiszem, inkább a skandinávok felé tendálnék. Tán.

Reisuto írta...

(pszt Hannibal, elkezdtem nézni a Hannibált, nincs életem, nem akartam shipelni Hannibalt és Will-t,, mi történik)

Tüntessünk a vízálló könyv feltalálásáért, akkor lehetne zuhany alatt és esőben is olvasni *álmodozó sóhaj*

Én nem shipelem a frostiront, de hallom, hogy Jarith nagyon jó, tehát mindig tiszteletteljesen biccentek az Aduásznak, ha szembejön a főoldalon :D

Doctor (Tacchan) írta...

JUHÉÉÉÉ! *-*
Amúgy a Hannibál az baromi jó! *mást is megjegyzett ám a magyarázataidból, természetesen khm*

És akkor most válaszolok. Húúú.

Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Szeretek kicsavarodott pózban, az ágyról fejjel lefelé lógva olvasni.... és van kedvenc könyvjelzőm is: egy BOLYHOS kiskutya alakú, majd egyszer megmutatoooom. És szoktam üvöltözni. Meg sírni. Meg röhögni úgy, hogy a szomszéd már gyanakodik.

Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
A két Sherlock Holmes összes (hö.hö.) meg úúúú az a cuki csillagászatos könyvem!

Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
Jót érzek.

Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
IGEEEEEEEEN *visít*

Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
1. legyen egyáltalán. 2. legyenek a karakterek karakterhűek 3. legyen romantikus mert én már csak ilyen kis romantikus vagyok 4. és ennyi

Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
Mármint iskolai kötelező? A Szent Péter esernyője nekem nem tetszett. *sírdogál*

És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Az 1984-et! Tényleg, az lehet, hogy kötelező valahol. Most már. Egy ideig be volt tiltva. Régen.

Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Nem is tudom. *hümmög*

Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Tényleeeg, nincs több?

Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Valami macskanevelési szaktanácsadó.

Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Danci formaegyes ficét olvastam újra.

És valami, ami nem tartozik ide: Reisuto, te szereted ugyebár a kis Poirot-t? (úristen ezt most hogy kell leírni.) Mert úgy emlékszem szereted. Ugye? Mert ha igen majd mondok valamit. *vihog*

Roro R. írta...

Betámadlak én is. Ha emlékszel rám (remélem~) akkor, heyho remetenyuszi jelentkezik~ Én voltam Roro a chatből~ Nos úgy döntöttem, hogy kommentelek :'3

1.Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Van. Sok is. Legtöbb a fura olvasópozíciók, van mikor egyik lában a radiátoron, másik behajlítva, alatta én magam meg félig az ágyon, félig az ágyról lefele lógok. Valószínűtlen könyvjelzők...hát, ha egy kis randomizált chibi lóg ki a könyvből "Ezt olvastad el, hülyegyerek" akkor igen olyan is van. Nos az üvöltözés egy külön történet. Múltkor (pár hónapja volt az a múltkor.~) olvastam Christopher Paolini Eragon sorozatának befejező kötetét, az Örökséget. Minden 3. fejezetnél a fejemet fogva nyüszítettem, hogy ez mégis mi?! Aztán a vége fele jó lett~

2. Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
A Gyűrűk Ura, Elveszett Próféciák., Bartimaeus 4: Salamon király gyűrűje

3.Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
Frászt kapok tőle.

4. Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
Juppjupp~ Költők közül Ady és József Attila a kedvenc. Egyszerűen asd. Mindkettő.

5. Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
1. Ne legyen OOC
2. Járja meg egyszer a bétázást
3. Még, ha AU is akkor is legyen enyhén realitás szaga
4.Legyen követhető
5.Legyen értelmes

6.Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
Igen. Sokszor. Példa rá a Szent Péter esernyője meg az Egri csillagok. Ezeket szeressem~ <3

7. És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Fanatista leszek, de Agatha Christie valamelyik könyvét. Vagy a Harry Potter-sorozatot. Nem tudok dönteni~

8. Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Bartimaeus könyvek. Bár nem merek bízni a filmesítésben. Példa rá az Eragon 1. részének filmváltozata. *kaparja a falat*

9. Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Mert egy ilyen szépen csengő szóra minek szinonima?

10. Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Egy válogatott mesés könyv, azt hiszem Mesevilág a címe. De abból is csak Andersen bácsi meséit olvasgattam leginkább~

11. Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Marry me. Finnország eurovíziós dalát Belarusz meghallgatta és ennek hatására részegen versenyeztek Ivanért. Kész volt. Azt hiszem meg is haltam részben miatta. (Árulkodok: Susie Lupin írta)

Susie Lupin írta...

Hmm, majd meglátom. :D Mert különben érdekelne, de áá... *felírta a listájára* Túl mazochista vagyok.

Valamiért sejtettem, hogy neked a skandináv nyelvek jobban bejönnének. x3 (Én egyszer izlandiul és svédül akarok megtanulni.) Nekem a német első idegennyelvem, és ezért sem tudok elszakadni tőle. :)

Doctor (Tacchan) írta...

A kötelező olvasmányosat azzal egészíteném ki, hogy az összes többi viszont tetszett! :D

Letti írta...

Mivel könyvekről/olvasásról/irodalomról bármikor szívesen beszélek, gondoltam csatlakozom a kommenteléshez:)

1.Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Hát talán mondható fura olvasópozíciónak, hogy imádok addig olvasni egy kád forró vízben, amíg az jéghideg nem lesz:) Könyvjelzőnek pedig bármit képes vagyok használni, ami éppen a kezem ügyében van, amikor elkezdek egy könyvet (annak ellenére, hogy számtalan könyvjelzőm van, például nagymamám által gyönyörűen horgoltak).

2.Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe, valamelyik Faludy György verses kötetem, Neil Gaiman: Amerikai istenek.

3.Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
A józanész az mondatná velem, hogy praktikus, mert egy e-book olvasón rengetek kötetet magával vihet az ember. De én meglehetősen szentimentális vagyok, szerintem az olvasás élményéhez hozzá tartozik maga a könyv, mint tárgy, a lapok zizegése és illata. Még akkor sem olvasok gépen, ha valamit nagyon el akarok olvasni, inkább megvárom, míg meg tudom szerezni kézzelfogható formátumban. Szerintem a könyveket még ’birtokolni’ is öröm.

4.Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
A drámákkal valahogy sosem jutottam semmire, egyedüli kivételt Az ember tragédiája jelent, mert azt nagyon szeretem. Verseket olvasni imádok, és mindig csodálkozom, ha valaki azt mondja, nem szereti a verseket. Mert azt hogyan.

5.Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
Mivel csak itt olvasok fanfiction-ket, csak azt várom el, hogy te írd őket :D

6.Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
Annak ellenére, hogy kb. 10 éves korom óta falom a könyveket, a kötelezőkkel valahogy mindig hadilábon álltam (pedig emelt magyaros voltam a gimiben). Talán kellemes csalódásnak a Mester és Margaritát mondanám, de igazából azt mindenképpen szándékomban állt elolvasni, függetlenül attól, hogy kötelező vagy sem. Szóval ez nem jó példa.

7.És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Szerb Antal: Utas és Holdvilág, Faludy György: Pokolbeli víg napjaim. Faludy teljes mellőzése szerintem felháborító.

8.Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg? Előttem többen is említették az Elveszett próféciákat, szerintem sikolt a megfilmesítésért!

9.Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Mert szerintem nincs rá szükség.

10.Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Harry Potter és a bölcsek köve. Meghatározta a gyermekkorom és azt hiszem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az olvasás mindig szerves része volt/van/lesz az életemnek.

11.Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
And it’s hard to learn, and it’s hard to love. Elmondjam miről szólt? :D

KatieCat írta...

Én is, én is, énis~

1.Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Általában úgy indulok, hogy leülök az ágyamra. Aztán fél óra múlva már félig lelógok róla, és minden hülye pozitúrát kipróbáltam közben. Könyvjelzőim random névjegykártyák, felröhögni szoktam csak - fanfictionnal viszont veszekedni is, vagy csak facedesk, ilyesmi xD


2. Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
Na most megfogtál. Ha gépre szállok, akkor tutira messzire megyek, szóval egy Túlélőszótár; valami, amit éppen akkor olvasok és... nem tudom, egy "ezt látogasd meg, ha itt jársz" könyvecske x3

3. Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
Ez lesz a jövő. Persze, itthon még berzenkednek, mert "milyen drága" de semmibe nem tart a nyomda helyett e-pub formátumba írni az adott művet, szóval ez csak kifogás a kiadóknak. Viszonylag olcsón lehet e-book olvasóhoz is jutni, és nagyjából bármit, de tényleg bármit megtalálsz már a formátumban, amit el akarsz olvasni (még magyarul is szerintem van már több ezer mű), ráadásul külföldön már kezdő írók e-book kiadással futnak be, szóval hell yeah, haladjunk a művelt nyugattal, és terjedjen csak nálunk is x3 *szólott a könyvtárosnak tanuló*

4. Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
Töredelmesen megvallom, hogy a legutóbbi dráma, amit elkezdtem a Kijának adott Hamlet volt, és nem sikerült végigolvasni. Ez tavaly ilyentájban történt, verset meg... na azt is régen láttam ><

5. Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
- Jó történet
- Karakterhűség
- Helyesírást és minimálisan helyes párbeszédírást, könyörgöm!
- Némi stílust, vagy legalábbis ne tőmondatok legyenek többségben
- A szerző írja szívből. Ha olyat ír, ami neki magának is örömet okoz, lehet, hogy furcsa lesz, de szerintem megkapó.

6. Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
Egri csillagok, talán. Olyan ijesztően vastag (volt az akkori fejemnek) mégis annyira jó~

7. És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
A vándorló palotát, Harry Pottert.

8. Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Eragon. Najó, az szégyen, >>ahogy<< megfilmesítették. Szóval nem ártana neki, ha újragondolnák.

9. Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Na látod, ezen én is sokat agyaltam, amikor könyvtárgyakos naplót írtam. Amúgy: kötet, fóliáns, olvasnivaló. Éss kifújtam xD

10. Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Szerintem a Vuk. Szerettem <3

11. Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Bunkóság lenne azt mondani, hogy egy sajátot olvastam vissza fél órája, igaz? Szóval:
AmeriCan Dream volt a címe, és amellett, hogy UsCanék kapcsolatáról volt szó, egészen jó témákat (első-második világháború, gyarmatosítás előtti időszak, a gyarmatosító országok valós/vélt kötelességei a védenceik felé) dolgozott fel a szerző meglepően röviden (szerintem a tizenkét fejezet 12-es betűmérettel nem ad ki tíz oldalt), viszont egy jó headcanon mellé járt egy számomra elfogadhatatlan is, ami miatt csak pislogtam, és a vége sem tetszett.

Reisuto írta...

Közben már végig is néztem Hannibálékat, tényleg nagyon hangulatos, látványos és ügyes és hál'Istennek nem olyan ijesztő, mint vártam *kiengedi a levegőt* Bár nem állítom, hogy nem traumatizáló.

Az 1984 jobb helyeken kötelező már o3o És igen, a bajszos belga az én szívem kicsi csücske~

Reisuto írta...

Szia megint remetenyuszi! ^^

Abszolút egyetértek a Bartimeus filmekkel - csak aztán tényleg tessenek egyiptomi fiúkat meg vízköpőket castolni :D Hmm, akár egy minisorozat is kiférne belőle...

Reisuto írta...

Nagyon köszönöm, hogy kitöltötted, és külön ölelés az ötös pontért (ノ´ー`)ノ (megköszönöm azt is ha a tizenegyest megfeleled mert nekünk mayával fogalmunk sincs róla, miről szól - de ez titok).

A Mester és Margarita meg a top hármas Kedvenc Könyv listámon van, valahányszor újraolvasom, mást mond. Annyira lenyűgöző. ღ Orosz irodalom. HOGYAN.

Reisuto írta...

Légy büszke, mert te vagy az egyetlen, aki a második kérdést praktikusan válaszoltad meg :D Mi többiek mind baromira el lennénk tévedve, de legalább lenne mit olvasnunk.

A Hamlet pedig szerintem meg fog találni téged is, ha nem vagy nagy verses, akkor Arany fordítása helyett majd Nádasdyéban vesd rá magad: az pontos, modern, könnyed és szórakoztató.

u.i.: irigykedő könyvtár-pacsi. nekem is az volt az első, amire jelentkeztem. most azzal kárpótolom magamat, hogy szabadkredites tárgyakat onnan veszek fel - ebben a szemeszterben épp egy e-könyvészet szemináriumon ülök :D

Zsanett Szekeres írta...

Hannibal és Will? Ehehehe ezt nézd -> http://ic.pics.livejournal.com/lanimalu/58277996/126163/126163_original.jpg
Egyébként én is láttam a kelta paripát a Csalagút végén. Amikor mi jártunk Angliában az iskolámmal, végig napos idő volt, csak a szél fújt egy kicsit és egy csepp eső sem esett! Jajj de szép emlékek :3 (mesélj nekem a te utadról!)

Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?

Ha elkezdek egy könyvet (és jó) rögtön elolvasom az egészet. Ha hosszabb akkor napokig a könyv világában élek, sokszor elbambulok és csak a könyvön jár az eszem.
Mindig az ágyamon olvasok, vagy a nappaliban lévő kanapé támláján mert 3-5-ig oda süt a nap (macska mode-on) Esetleg órán a pad alatt sunyiba. Egyszer adott egy tanár nekem pár könyvjelző készítő nemtudommicsodát, (Az alja tapad és oda bármilyen képet beragaszthatsz és azt használhatod könyvjelzőnek.) Vagy csak simán megjegyzem hol járok.

Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
-Amelyiket éppen olvasom/el akarom olvasni.
-Az aktuális kedvencemet, hogy újraolvassam.
(1-2 könyvnél sose viszek többet mert nálunk kifulladásig van program ha elutazunk. Meg viszek újságot.)

Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?

Nem tetszik. Az ötlet jó, hogy sok könyv kis helyen is elfér. De a monitor folytonos bámulása nem tesz jót a szemnek. Nekem is folyton elfárad a szemem ha gépen olvasok. És kell a kézzelfoghatóság. Ha elromlik a géped, vagy lemerül és nincs áram, na akkor hol lesznek a könyveid?

Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?

Verseket igen. Főleg Ady-t. Mikor Ady-t vettük úgy megtanultam, hogy utána Móricz helyett is mindig Ady-t mondtam feleléseknél xD. Drámákat nem szoktam, szeretem őket csak valahogy nem jön össze.

Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
-Nagyon sokszor előfordult velem, hogy egy egy szó, vagy amit a szereplő mondott/tett egyszerűen kilökött a történetből. Nem OOC-volt, csak simán nem odaillő, és ez baromira zavar, mert utána elég nehéz újra bevonzani a történetbe. Na és itt elmondanám, Reisuto, hogy nálad ez még EGYSZER SE fordult elő. Nagy tapsot neked!
-OOC karakterek. Sajnos megtörtént már, hogy a történet veszett jó volt, de a karakterek annyira OOC-k lettek, hogy nem bírtam elolvasni a fic-et.
-Ragadjon magával.
-Bétázzák. Senki sem hibátlan, de azért látszódjon, hogy átnézték minimum egyszer.
-Nem befejezett sztorik. Megőrülök tőlük.

Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
A Pál utcai fiúk-ban. Úgy ültem le, hogy utálom, és úgy álltam fel, hogy szeretem.

És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Nem is tudom. Talán pár Poirot és Sherlock kötetet. Sokkal több értelmes ember lenne.

Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Nem vagyok oda a film adaptációért, mert nem mindig adják vissza a könyv élményét, ráadásul a könyvben én képzelhetem el a karaktereket. És ha rossz a film az nagy csalódás. Azért vannak kivételek, de nem tudom. Ha jól megcsinálják bármelyik könyv adaptációjának örülök.

Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Mert így tökéletes.

Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Most, hogy így mondod, volt egy tök király állatmesés könyvünk, amibe azóta is szerelmes vagyok. Újra kéne olvasnom. Kimentem megkeresni és nincs meg! Lehet hogy anyáék odaadták a kis uncsimnak :( Mindjárt sírok :'(

Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Phoebe-től a Seven Devils. Olvassátok el.

KatieCat írta...

A túlélőszótár onnan jött, hogy szereztem egy olaszosat karácsony alkalmából, mivel nagyon készülök már délre x3

Megfogadom a tanácsod, ha egyszer eljutok addig, hogy Hamletet akarok olvasni x3

u.i.: *pacsi vissza* Nekem ez volt az egyetlen egyetemi szak, amire jelentkeztem, és önköltséggel vettek fel, de néha égnek áll a hajam, attól ami itt van x"D Amcsilanden lenne érdemes könyvtárosnak lenni, bedigitalizáltak mindent, családi emlékezet programot meg szivárványhányva csinálnék xD És ahhhw, wantolok én is olyan szemináriumot *--*

Reisuto írta...

A skóciai utat sajnos nem tudom szavakba önteni, de amikor a boldogságra gondolok, úgy képzelem el, mint ahogy ott ültem a lakókocsink küszöbén, mentafagylatot ettem, és néztem a mohos szikláknak zúduló tengert a kurva sirályokkal és percekig nem gondoltam semmire. Életemben először és talán utoljára volt a fejemben csönd. Társasutazás volt, nem ismertem senkit, körbebarangoltuk az egész országot és a mai napig nem hiszem el, hogy nincs photoshopolva az a hely.

E-book: az e-book monitora egyáltalán nem olyan, mint a számítógépé vagy a telefoné: nem ad ki fényt, letisztultabb, nyugodtabb, kifejezetten kellemes rajta olvasni hál'Istennek, sőt, ha nem felejted mindig bekapcsolva, saccra egy hónapig lehet használni (és utána is csak három órát kell tölteni a számítógépről). Bármilyen praktikus találmány is, nem hiszem, hogy ki fogja szorítani a nyomtatott könyvet - legalábbis nem ebben az emberöltőben. Őszintén remélem.

HardCandy írta...

Na jó, hát akkor adjunk a jó érzésnek, és csatlakozom a tömeghez, jeh!

1) Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Mindenki kicsavarodott pózban olvas, meg kádban. Hát én meg menet közben. Vonattal járok be Pestre, majd metró, és pár perc séta az egyetemig - és általában végig olvasom az egész utat. Értsd: séta közben is. Mert nekem semmi sem lehet akadály.

2.) Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
Nyilván az adott könyvet, amit olvasok éppen - mert olyan mindig van -, valószínűleg egy verses kötet lenne a második (Radnóti vagy József Attila, attól függ melyik akadna előbb a kezembe), a harmadik pedig Alice Csodaországban lenne.

3) Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
Nem jók, egyáltalán. Persze, tudom én, hogy ez lesz a jövő - amitől komoly sírógörcsöm van egyébként -, és alapjáraton véve nagyon vonzó tud lenni, hogy hopsz, egy könyvtár lapul a tatyómban, és bármikor bármit bárhol, de én imádom a könyveket. A szagukat, a tapintásukat, hogy van mit a kezedben fogni - értsd: vastagabb, mint egy e-book reader -, gyönyörűek úgy, ahogy vannak. És elképesztően jó érzés ránézni a polcon csücsülő könyvekre, vagy bemenni egy könyvtárba, és látni a rengeteg könyvet. Oké, leállok :D Szóval; én jobban szeretem a könyv alapú könyveket, de azért nem állok (drasztikusan) a fejlődés útjába.

4) Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
Verset igen, drámát kevésbé.

5) Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
- a története legye jól felépítve. attól még, hogy fanficről van szó, semmivel sem ér kevesebbet, mint bármely másik irodalmi mű, ezért elvárandó, hogy a felépítése is jó legyen.
- ne legyenek OOC karakterek.
- a nyelvezete ne legyen szleng, jó központozás
- írói stílus - ne legyenek tőmondatok, értelmetlen párbeszédek stb.
- ne legye összecsapva

6) Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
Már rögtön a Pál utcai fiúkban :D amúgy volt még, igen, jó pár.

7) És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Aliz Csodaországban ( komolyan!), és én is azt mondom, hogy a Harry Pottert - a HP előtt nem szerettem olvasni. Rowling anyu ébresztett rá, hogy ezen komolyan változtatni kell.

8) Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Hm... Leslie L Lawrence könyvek, vagy Hugh Laurie - A balek.

9) Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
Mert még egy ilyen gyönyörű szó nincs, ami vissza tudná adni a könyv lényegét.

10) Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Don Freeman - Pitypang, a hiú oroszlán :D és a mai napig imádom.

11) Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Wíndua - Kávé. Egy rövidke, kávéval nyakon öntött Mormor fic.

Lusli írta...

Ha esetleg ha szabad akkor én szóval na *khrm*:

1. Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?

Hajtogatok. Mániákusan, megrögzötten, UNDORÍTÓ módon behajtogatom a könyv sarkát, ahol épp tartok.
Szar ember vagyok.
Tudom.
A barátnőm már mondta is, hogy levágja a kezemet, ha még egyszer meglátja.

2. Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?

Neteddeztvelemne D:
Galaxis Útikalauz mindenképp. Mindig. Mindenhol. És…
(meredten és könnyezve bámulja a könyvespolcát)
(system error)

3. Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?

Tagadhatatlanul vannak előnyei, deeee
nem lehet megszagolni.
Se behajtani.

4. Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?

Versek versek versek versek VERSEK VERSEK VERSEK VERSEK
drága József Attilám, életem, szerelmem, miért nem ebben a korba éltél
Amúgy a modern verseket csipázom a legjobban. A klasszicizmussal a világból ki lehet verni
(és Bradbury TUDOTT verset írni. Akárki akármit mond)

5. Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
- egyedi és gördülékeny stílus
- karakterhűség
- normális párbeszédek, hol vagytok?
- FEJEZZÉK BE
- a hosszúság normális keretek között maradjon. Nem bánom én a negyven fejezetet se, a ha történet megköveteli, és a hármat se, ha nem. De az író legyen annyira összeszedett, hogy tudja, hol ér véget a sztori

6. Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?

Iskola a határon *-* Mert Ottlik egy KIBASZOTT ZSENI *boldogan üvölt*

7. És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?

Bradburytől MINDENT.
Dan Simmons Hyperionját.
Neil Gaiman Amerikai Istenekét (vagy Soseholját, vagy pár novelláját)
Ööööö
Tad Williamstól a Másvilág…? (na most már én nézek magamra, hogy ez lassan kezd röhejessé válni)
(Galaxis Útikalauz ;_;)

8. Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?

Hyperion. Hm.
Nem, várjunk, mégse. Azt nem lehet.
Akkooooooo
oooooo
Ooooooooooooooooooo
OOOOOOOOO
…rrrr
Inkább örülök, hogy nem filmesítették meg őket. Visszagondolva az Arany Iránytűre meg a Galaxis Útikalauzra…

9. Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
De van, varázslat, csoda…

10. Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Ö.
!!!!!
Meg vagyok róla győződve, hogy a Gergő és az álomfogók, de aztán kitudja.
(de kiskoromban meg voltunk róla győződve, én és az üldözési mániám, hogy anyámék nem azt olvassák föl, amit a kezükben tartanak, hanem valami tökmást, szóval nem is a könyvet ismerem meg - ez volt az egyik motivációm, hogy megtanuljak olvasni. Hogy leellenőrizzem őket)
(amúgy nagyon szeretem a szüleimet)
(és bízok is bennük, de na)

11. Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?

Egy Hannibal fanficet és hagyjuk kérlek.
(igen, úgy léptem be a sorozatba, hogy nem fogok Willt és Hannibalt shippelni, ésmostittartunk)
(shame on me)

meso írta...

na szóval:)
Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Imádok utazás közben olvasni, meg otthon begubódzva egy bögre kakaóval, meg konkrétan végig olvasni egy éjszakát, ha jó a könyv. Üvöltözni falhoz vágni, ha folytatásos és undorító függő vége van olyat szoktam.. de csak csínján, hogy még egyszer legalább eltudjam olvasni.. ja egy könyvet egy éven belül képes vagyok elolvasni legalább háromszor, ha jó.

Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
ööö.. ez az aktuális hóbortól függ. most szerintem, Jeannie Frost könyveit, meg Nalini Singh-től vmit, meg egy olyat amit még egyáltalán nem olvastam.

Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
amikor ebookot olvasok, hiányzik a könyv szaga, a lapozás élménye, a könyv meghajtogatása meg a a sarkok behajtogatása..(ez az előzőből kimaradt, úgy jelzem, hogy hol tartok, hogy behajtom az adott lap sarkát) de az meg jó benne, hogy 3000 oldal mindig veled lehetet, ami meg nem rossz.

Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
verseket nagyon, drámákhoz meg kell egy hangulat, de ha elkap, akkor le se teszem.

Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
ha van akkor legyen normális párbeszéd, ne legyenek tőmondatok, ne legyenek occk, legyen befejezve!, legyen kidolgozva, legyen íve

Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
igeeen, többször is, pl a nagy kedvenc csalódásom a Kőszívű ember fiai voltak, de másik kedvencem, az Egri csillagok, meg a Mester és Margarita. ja én szerettem kötelezőket olvasni, mert általában jók voltak.. egy-kettőt leszámítva:)

És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
ööö, ez egy jó kérdés... én átalakítanám szívem szerint, hogy mikor melyik kötelezőt kellene olvasni. mert mondjuk kilencedikes fejjel rüheltem a görögöket, most meg így huszonévesen nagyon megszerettem. de ez csak egy példa a sok közül.

Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Az Elveszett Próféciák, Biff evangéliuma:) de komolyra véve, Vavyan fable egy két könyve, de azokból inkább sorozatot kéne csinálni, nem filmet.

Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
mert ez utánozhatatlan és egyedi és a könyv az könyv.

Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Karl May: Winnetou

Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Az idő utazó férje, barikateától. Egy zseniális folytatása a az Időutazó feleségének (ami könyv, meg most már film is)

örülök neked, hogy el kezdted nézni a Hannibalt:D:D remélem egyszer mejd, ha ráérsz, valamilyen írásos formátumát is láthatjuk tőled ebben a témában..
a nyelvészet egy jó dolog és örülök, ha neked is tetszik. az angol mellé ajánlhatom a svédet?:)

Dragda írta...

Ide válaszolok én is akkor már, ha lehet. ^^

1 - Ööö... Szeretek hanyatt fekve olvasni, alvás közben magamhoz ölelni a soros példányt. Könyvjelzőgyűjteményem van, tele mindenféle színes fecnivel, órai levél-darabbal... ^^
2 - Agatha Christie Tíz Kicsi Néger-je, aztán Vavyan Fable Varázscsókja és (ami tuti kézközelben van) egy Nora Roberts regény. :) Tudom, nyálas a nő stílusa, de néha az is kell az ember lelkének.
3 - Nem túl kellemesek. Mintha elveszne az olvasás igazi élménye, sose lesz ilyen kütyüm, hidegrázást kapok tőle.
4 - Igen, lehetőleg egy bögre tea társaságában. A verseket általában hangosan élvezem, mert magamban mindig máshogy hallszik, mint hangosan kimondva. A vers az, amit hangosan kimondunk. (Ezt valami okos ember mondta, csak már nem tudom, hogy ki...)
5 - Kössön le annyira, hogy ne tudjam otthagyni olyan apróság miatt, mint a vacsora. És ebben már benne is van az izgalom, a karakterhűség, a cselekmény, a szikra. ^^
6 - Az Aranyember. Azt hittem, hogy bűnrossz lesz, de aztán le se bírtam tenni.
7 - Nehéz dilemma. Mindenképp valami kortárs magyart választanék, mert botrány mennyire nincs ezzel a réteggel foglalkozva. Ha mindenképp kell választani, Fodor Ákos egyik verseskötete lenne az.
8 - Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg? Fable néni Jégtánca. Bár a magyar filmipar nem is tudná szépen megcsinálni :/
9 - A fontos szavakra úgy sem kell szinonima.
10 - Nagymamámnál volt egy ismeretterjesztő kötet a trópusi állatokról, azon gyakoroltam az olvasást. :)
11 - Most magyarosítják a Cigánykaravánt. Angolul is olvastam már, de magyarul olvasni jobban esik a lelkemnek. Kicsit Au Harry Potteres szépség. http://www.fanfic.hu/merengo/viewstory.php?sid=104267

:3

meso írta...

még a furcsához, ha nagyon elakarok olvasni egy könyvet és nincs pénzem, de van időm ( ha nincs akkor is) beülök a könyvesboltba és elolvasom... (volt, hogy nagyon csúnyám rám szóltak, hogy te zárunk, uh vagy vedd meg vagy tűnés)

Doctor (Tacchan) írta...

Én azért kezdtem el olvasni a Poirotos történeteket, mert úgy gondoltam, az olyan NORMÁLIS krimi, amiben oda tudnék figyelni a történetre anélkül, hogy nem kezem el shippelni a főszereplőket.

A gyilkosság a vadászlakban pedig alapból úgy kezdődik, hogy "kedves Hastingsom" meg "megfáztam és ápolt engem" meg ilyenek.

Irodalom óra volt, amikor olvastuk, és OLYAN ÉDESEK voltak és Poirot meg Hastings és úúúú.

Persze nem akartam irodalom óra közepén fangörcsöt produkálni, ezért ott mantráztam magamban, hogy "nemkellbeshippelni" de úgy folyamatosan... :D

(Megjegyzés: lapoztam. Ott volt Holmes meg a jó Watson.)

Ki kéne találni egy szép shipnevet Poirotnak és Hastingsnek. *kedvesen mosolyog*

Ja, és mindezt informatika órán írom le...

Reisuto írta...

Mindenkinek milyen súlyos előítéletei voltak szegény Pál utcai fiúkákkal :D (jó, bevallom - ha jól emlékszem, nekem is... de aztán teljesen beleszerelmesedtem. épp gondolkoztam azon, hogy üres óráimban újraolvasom.)

Minden tisztelet neked, hogy egyetem mellett is tudsz könyvmolykodni ☆ Nekem eszméletlenül hiányzik az életemből, de mire hazaesek, már csak gépezni van agyam, utazás közben pedig írni szoktam inkább, vagy némán agonizálni.

p.s. Ez a Pitypang ez HALÁL CUKI RÁGUGLIZTAM ÉS ÚRISTEN!!

Reisuto írta...

Én is szamárfülezek, de amióta Neil Gaiman mondta, hogy ő kifejezetten szeret szamárfüles könyveket dedikálni, feljogosítva érzem magam mindenre. (Szóval én történetesen képes vagyok beléirogatni. Aláhuzigálni. Margójegyzetelni. Kitépni a lapot ami nem tetszik. Ööö.)

ÉN SEM AKAROM SHIPELNI HANNIBALT ÉS WILL-T DE ANNYIRA;;,... ;_____;
Olyan tök jó lenne a viszonyukat romantikus töltet nélkül értelmezni, mert annyira dinamikus, sokrétű és izgalmas, hogy tök fölösleges nyakonönteni olvatag érzelmekkel és szexuális frusztrációval, DE ÜVÖLT ÉRTE.
ÉS EZEK A ROHADÉKOK RAJZOLJÁK A GYÖNYÖRŰ FANARTJAIKAT MEG ÍRJÁK A FICEIKET.
KÉT CENTIRE VAGYOK ATTÓL HOGY ÉN IS ÍRJAK.
ÉN NEMIDJÖTTEM NEMEZERAKARTAM.

Reisuto írta...

(pacsit ide, én is undorító könyvesbolti kukkoló vagyok, de ha odatesznek elém egy csomó könyvet meg egy fotelt, akkor hogyan várják el, hogy ne olvassam ki legalább az egyiket? most már tudatosan távol tartom magam a könyvesboltoktól.)

MINDENKI kiemeli a fanfic-aranyötösben hogy legyen befejezve, most rettenetesen érzem magam a Koffein miatt. (lehet egyszerűen elmondom mi lesz a vége, az úgy nem jó?)

És Biffet a vászonra! Nekem könyvként annyira nem jött be (nézeteltérésem volt az író némileg kiforratlan stílusával), de vásznon zseniálisan működne o3o

Reisuto írta...

A versek hangos olvasásával csak egyetérteni tudok - bár szívem szerint szívesebben bérelnék a pozícióra egy tehetséges színészembert, mert magamtól hallani nem valami üdítő... Benedict Cumberbatch vagy Tom Hiddleston pont megfelelne :D Igen a magyar versekre is. Főleg azokra.

Letti írta...

A Mester és Margaritával volt az a könyv, amit a legtöbb ideig olvastam. Kicsit meggyűlt a bajom az abc összes betűjét felhasználó orosz nevekkel, az aranyhalmemóriámmal mindig elfelejtettem, hogy most kiről is van szó:):) És azóta folyamatosan szándékomban áll újra olvasni, mert már évekkel ezelőtt olvastam és biztos vagyok benne, hogy most mást mondana.

Reisuto írta...

Poirot és Hastings egy elég konvencionális ship, de én nem hajóztam ki velük a nyílt óceánra sajnos :D Poirot-hoz nekem hozzátartozik a cirkalmas betűkkel felírt "agglegény" felirat valahogy... egyébként nálatok kötelező Agatha Christie? Visszatér a reményem az oktatási rendszerbe ;u;

Reisuto írta...

Orosz regénynek nem fogunk neki papír és toll nélkül - szégyen a jegyzetelés, de hasznos :D Én mindig csinálok karakterlistát. Shakespeare-nél meg családfát és viszonyhálót.

Letti írta...

Akkor legközelebb így ugrok neki :D

Doctor (Tacchan) írta...

Nem, csak benne van a tankönyvben. (A kötelező a Légy jó mindhalálig ÉS IMÁDOM) Én harcoltam ki, hogy olvassuk el a Gyilkosság a vadászlakbant, MERT KRIMI JÉZUS KRIMI NÉZZE TANÁRNŐ. Különben már ugortunk is volna át Márai Sándorra.

Nézd mit csináltam neked:
http://blingee.com/blingee/view/132603771-Blingee?share=1 ♥

Roro R. írta...

Szexi lenne egy olyan minisorozat az true~ Az első három könyv lenne a legjobb~ Bár, ha a harmadik végét tényleg úgy csinálják meg rendesen, mint a könyvben én sírva fakadok. Nathanieeel T-T *nyüszít* Úgy bírtam a kölyköt~ De Bart a favorit. Nála jobb nincs :'3 (Mondjuk bevallom, Kitty is bejön.) Viszont remélem nem *censored* úgy, mint az Eragon első részét. Én annál halálkomolyan leszúrtam volna magam, mikor néztem. Kínzás az a film. Túl gyors a cselekmény, a fontos dolgokat kihagyták. Ja. Meg a karakterek. Arya hol szőke könyörgöm? Meg Eragon. De Murthag jó lett, őt eltalálták~ Szóvalna, csak ne legyen olyan, mint az a borzalom és jöhet~ Visszatérve a minisorozatra *felrakja a rendezői sapit* Én kész vagyok alkotni °^° Színész is lehetek, cameo-szerepig. *Oscar-díjat is kaphatnék, de nem merek rendesen szerepelni~*

Fekete Retek írta...

Én is, ÉN IS!

Van valamilyen jellemző könyvolvasási szokásod - fura olvasópozíciók, valószínűtlen könyvjelzők, üvöltözés az adott olvasmánnyal?
Nincs.

Elutazol egy hétre, a gép hamarosan indul - melyik az a három könyv, amit sietve besöpörsz a táskádba?
Általában amit aktuálisan el akarok olvasni - egyébként az összes eddigi nagyobb utazásom alkalmával a Tűz és Jég dala épp aktuális részét vittem.

Milyen érzéseid vannak az e-book/e-könyvészet jelenséggel kapcsolatban?
Tök jó lehet, egy csomó könyv egy kicsi helyen, még nincs, egyszer majd szeretnék. Persze ez nem fog megakadályozni abban, hogy továbbra is vásároljak könyveket.

Szívesen olvasol verseket vagy drámákat?
Nem. Néha verseket jól esik, de nagyon meg kell erőltetnem magam.

Mi az az öt dolog, amit elvársz egy fanfictiontől?
Furcsa, mert nem tudom, miért köt le egy fanfic, vagy miért nem mondjuk. Az AU-kat általában fenntartással kezelem, és van az OOC-nek egy speciális fajtája, amitől sírógörcsöt kapok, amúgy kb bármit képes vagyok elolvasni.

Volt már olyan, hogy kellemesen csalódtál egy kötelező olvasmányban?
A Hamletet és a Mester és Margaritát is utólag, önszántamból olvastam el és nem bántam meg.

És te melyik könyvet tennéd kötelezővé?
Ez egy fogós kérdés, mert megint csak attól függ, hogy hol és kinek - szerintem nincs olyan könyv, ami mindenkire nézve általános érvényű lenne. Én a magyar oktatásból a nőtörténeteket/női írókat hiányolom egyébként.

Melyik az a könyv, amit szégyen, hogy még nem filmesítettek meg?
Good Omens (a hangsúly itt a MÉG-en van)

Miért nincs több szinonima a könyv szóra?
"olyan mint az internet, csak fából..."

Melyik volt a legelső könyv, amit életedben olvastál?
Ewa Lach: Micsoda kölykök!

Melyik volt a legutóbbi fanfic, amit olvastál, és miről szólt?
Egy Hannibál fluff volt és kivételesen senki nem halt meg.

Doctor (Tacchan) írta...

vedd észre vedd észre *szuggerál*

Reisuto írta...

meghaltam.


n a g y o n.

Reisuto írta...

Wuhhú zsömlye, üdv a memézők közt! o3o
Az ASOIAF tényleg a legjobb útitárs, leszámítva, hogyha abból egy kötetet viszek, akkor három dolog már rögtön nem fér bele a táskámra. És akkor el kell döntenem, hogy élelemre, szúnyogírtóra vagy a könyvre van szükségem inkább (a könyv többnyire győz).

A magyar írónők és költőnők létének tagadását pedig én is kikérem magamnak. Kínosan sokáig tartott ráébrednem, hogy egyáltalán voltak, és ezt az oktatási rendszer számlájára írom.

Lusli írta...

*meredten bámul egy bottal kezében, majd szép lassan próbálja áttolni azokon a visszatartó és gonosz centiken, miközben síri hangon kántálja: ÍÍÍÍÍÍÍÍRJ*

(eszméletlenül pofátlan vagyok)

(de kérek szépen bemutatónak egy rajzot, mert én eddig nem találtam normálisat)

(és ugyehogy? Nem lehet őket nem shipelni. A végén már annyira frusztrált voltam, hogy az ujjaim mögül sikítoztam vagy püföltem a párnát - aztán megadtam magam. Maga alá gyűrt. ELTEMETETT. És egy pszichológiai katasztrófának érzem magam)

(ezt egyszerűen nem normális shipelni. Nem. Mi a gond velünk? ;_;)

Fekete Retek írta...

A Trónok harca volt velem Kínában (illetve főként Kijevben, az átszállás alatt szórakoztattam magam) és a Kardok vihara Londonban (ahol mindig reménykedtem, hogy ha elég feltűnően olvasom, akkor csak leül mellém valami jópofa angol beszélgetni arról, hogy YAY, te EZT olvasod?) és mindig beletuszkoltam a kézipoggyászomba <3

Doctor (Tacchan) írta...

*újraéleszt*

{bloody romantic}
B l o g : Raistlin
Sablon: Agata | WS